A társasházi szoftverek időt és pénzt takarítanak meg

2021. június 15.
thszoftver.pngInnovatív, időtakarékos megoldásokat, egyedi szolgáltatásokat tartalmaz valamennyi hazai társasházi, lakásszövetkezeti ügyviteli és könyvelőmegoldás, melyekből számos cég terméke bemutatkozott a THT és a TTOE első online videokonferenciáján, április 28-án.

A web-alapú programok sok olyan plusz lehetőséget biztosítanak, amit a nem web-alapú megoldások eleve nem tudnak még akkor sem, ha azokhoz kiegészítő webes ügyfélkapu is jár. A webes elérések előnye, hogy a közös képviselők mindent látnak és használhatnak, továbbá a számvizsgálók is hozzáférhetnek az összes listához, akár mobiltelefonon is. Ilyen funkció az írásbeli távszavazás is. Az innovatív megoldások, automatizmusok még az adatrögzítők számára is egyértelműek, nagyban megkönnyítik a könyvelést. Noha egyes funkciók előmunkát igényelnek, de utána rendkívül kényelmes megoldást nyújtanak a felhasználóknak - mondta Schuller András, az SCH-Computing Bt. programfejlesztője, aki kollégáival együtt mutatta be a web-alapú Profi Multiház társasházi, lakásszövetkezeti ügyviteli és könyvelő programot (scha.hu) a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján, az Okos Társasház 2021 országos online rendezvényen, amelyet 2021. április 28-án tartottak.


Schuller_Andras_SCH_Computing.jpgAz egyetlen kettős könyvelést is tudó web-alapú társasházi könyvelési program kifejezetten sok praktikus és jól érhető listát biztosít a felhasználóinak, ami a közös képviselők munkáját is nagyban felértékeli. A rengeteg egyedülálló funkció, az automatizmusok és az átláthatóság miatt mégsem bonyolult a kezelése, sőt mindössze tizedannyi időt vesz igénybe, mint egy hagyományos megoldás.


Exceles importálási lehetőségek

A Multiház társasházkezelő programba való áttérés gyors, egyszerű és időhatékony, még annak is, akik régóta használ egy másik rendszert. Kiváló exceles importálási lehetőséggel bír, egyetlen gombnyomással biztosítja az albetétek, előírások, vevő és szállító törzsek, almérők és mérőóra-ciklusok tömeges adatimportját, amennyiben szerepelnek a szükséges fejlécek.

A megfelelő adatok importja után már azonnal használható az automata banki könyvelő modul, amely képes a kézi könyvelés kiváltására, csökkenti az adminisztrációs terheket és időt. Elég a társasház netbankjából letöltött file-t mindössze feltölteni a rendszerbe. A Multiház speciális azonosítókódot használ, amellyel a rendszerek könnyen dolgoznak, de akár maga a program is tanítható arra, hogy név és bankszámlaszám alapján azonosítson be egy személyt a rendszer. Mindössze pár perc alatt naprakész állapot biztosítható.

A szállítói számlák kezelésének könnyítésére kifejlesztettek egy funkciót, amely minden szükséges adatot betölt a megfelelő helyre. Képes tételesen és költségenként is megjeleníteni és könyvelni a számlákat.

Házügyek

A Házügyeim ügyfélkapu megújult felületén könnyű a navigáció, súgó segítségével minden menüpontról részletes tájékoztatás olvasható. A dokumentumtárban érhetőek el a társasház alapdokumentumai, mint az SZMSZ, az alapokiratok, beszámolók.

A társasházi szavazás menüpontban számos témakört lehet kiírni szavazásra, részletezhetjük, mellékleteket tölthetünk fel, és jelzi a határozat számát, valamint a visszaszámlálót is.

Itt láthatóak a korábbi szavazások, azok eredményei, illetve a részvételi adatok is. A tulajdonosi elszámolásban lehetőség van a lekérdezésekre a kötelezettségek, befizetések állapotáról. Új funkcióként érhető el a tulajdonosi hibajegykezelő. Ezáltal lehetőség van űrlapon keresztül hibajegyet beküldeni, prioritással, vagy akár fotóval ellátva. Egyszerűen lehet rá válaszolni, vagy további intézkedéseket eszközölni, amit más tulajdonosok és a közös képviselő is megtehet.

Az adatok teljes betöltése után elkészíthető az adott év beszámolója és a következő év terve, manuálisan vagy automatán is. Külön csoportosíthatók az adóköteles és nem adóköteles bevételek, de tovább bonthatók albetétekre is a terv adatai. A beszámoló bemutatja a ház állapotát, a pénztárösszesítőket és tartozásanalitikákat. A mérleghez automatikusan kigyűjti a mérlegsorokat, mindössze csak le kell tölteni a kész beszámolót. Az scha.hu oldalon ingyenes a regisztráció is, ahol további információk is elérhetőek a Multiházzal kapcsolatban.

Mint ahogyan azt Schuller András mondta: a program időt takarít meg, a megtakarított idő pedig pénz.

Webházmester Cloud

Toth_Bence-_Webhazmester.jpg

A 2004-ben indult Házmester komplex megoldásai révén már akkor is a piac meghatározó szereplője volt. A felhő technológiának köszönhetően mára teljesen új szintre és platformra emelkedett, 2022-re pedig eszköz független megoldásként a legkényelmesebb kezelést fogja megvalósítani a felhasználó saját számítógépe nélkül is. Kreatív megoldásai révén könnyen feldolgozza az adatokat és integrálható más szolgáltatók megoldásaival is, így az okos otthonok kezelésében fontos szerephez jut, mivel automatizálja és leegyszerűsíti a folyamatokat.

Működési hátterét a MagiCom Kft. adja, a WebHázmester márka a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező, 2001-ben alapított, magyar tulajdonban lévő IT-cég portfólióját erősíti. A Házmester brand alapítójának személyes elköteleződése, hogy támogassa a teljeskörű és átlátható társasházi működést. A MagiCom Kft-n belül dedikált csapat foglalkozik a WebHázmesterrel. Minden kolléga saját szakterülettel rendelkezik, összehangolt munkával zajlik a fejlesztés, a marketing és termékmenedzsment, illetve az ügyfélszolgálat.

A SaaS (Software as a Service) szolgáltatáson alapuló megoldás előnye, hogy nem szükséges drága számítógépre beruházni, mivel az infrastruktúra és a működtetés gondját is leveszi a társasházak válláról. Minden funkció, kompromisszum nélkül elérhető, csak jobban és gyorsabban. Rendszeres frissítésekkel jelentkeznek a fejlesztők havi szinten, új funkciókkal, listákkal és lekérésekkel, illetve az ügyfélvisszajelzések alapján történő javításokkal.
Központi adatbázisa stabil és jó minőségű internetszolgáltatás mellet kár 4x gyorsabban is elérhetővé teszi az adatokat és lekérdezéseket. A napi biztonsági mentés pedig garantálja a folyamatos üzletmentet.

A SaaS modell mellett minden, a WebHázmester Cloud csapata által biztosított szolgáltatás elérhető és külön térítés nélkül igénybe vehető. Ezek a telefonon és emailen is elérhető support, az interaktív lakótájékoztatás, amely korlátlan fájlmegosztást tesz lehetővé. Emellett könnyű átjárhatóságot biztosít az adatok költöztetésében, az átállások során. Egyedi arculat is megvalósítható a kimutatásokban. A WebHázmester Cloud további előnye az integrálhatóság: számos, már elérhető megoldása van a vállalatnak arra, hogy támogassa az okos társasházak által biztosított automatizált megoldásokat.

Egyszerűsíteni a hétköznapokat

Hisznek a hozzáadott emberi értékben, de céljuk, hogy segítsék és egyszerűsítsék a hétköznapi teendőket. Ezért a bankkivonat feldolgozása is teljesen automatikus, ahogy a könyvelésbe történő átemelése is. Az okosmérőórák adatait is exportálják, az eljárás az almérőórákra is érvényes, míg a Csoportos előírás import az átláthatóságot biztosítja. Folyamatos kapcsolattartást biztosít a lakókkal, amely több funkcióval bír, mint egy közösségi médiaoldal. Lehetőség van felszólításra, csoportos közleményre és tájékoztatásra. A fizetési felszólítás alapját a teljeskörű adatkezelés adja. A részletes beállítások és paraméterezés után automatikusan értesítést küld az elmaradt lakóknak.

Közösköltség.com

A KozosKoltseg.com szolgáltatás megoldást nyújt azonnali és egyszerű információ megosztására a lakók számára a költségek egyenlegéről, az albetéthez rögzített adatokról, az üzenőfal segítségével pedig hirdetményeket oszt meg, a dokumentumokat is korlátlanul elérhetővé teszi. A lakók és tulajdonosok a portálon keresztül egyedi azonosítót használva elérhetik a közös képviselő által szinkronizált adatokat a számítógépről, vagy mobileszközről. A közös képviselői felületen elérhetőek a kezelt társasházak listája, a lakók neve, a feltöltött dokumentumok listája és a kiválasztott házhoz tartozó egyedi üzenőfal is. A szinkronizáció pedig házanként történik.

Nehéz összefoglalni a sokrétű rendszer működését, mivel nyilvántartások, előírások, elszámolások, teljes könyvelés, banki könyvelés, pénztár lekönyvelése, vevők-szállítók, analitika, listák és lekérdezések, jogosultságkezelés, és webes felügyelet is a gazdag funkciók részét képezik.

Három terméket kínál a Plomba Kft. a társasházkezelők és társasházak számára - mondta Beke Roland ügyvezető a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete első online videokonferenciáján, az Okos Társasház 2021 országos online rendezvényen, amelyet 2021. április 28-án tartottak.

Egyenlegem.hu

Beke_Roland-Plomba.jpeg

Az Egyenlegem (https://egyenlegem.hu) egyszeres könyvviteli program képes a banki számlatörténetek beolvasására, megtanítható neki a banki partnerek felismerésére, általa a legidegőrlőbb feladat, az adatbevitel automatizálható, ezzel pedig egy társasház könyvelési ideje nagymértékben lecsökkenthető. A fizetős verziója bruttó 100 forint/hó/albetét összegért már igénybe vehető.

A mai modern követelményeknek maximálisan megfelel, webes megjelenítő felületén a számvizsgáló bizottsági tagok vagy akár a lakók egyszerűen következik a társasház pénzügyi adatait. A program könnyen elkészíti a Társasházi törvény szerinti éves Elszámolást, és a Számviteli tv., valamint a 479/2016 korm. rendelet szerinti beszámolót (mérleget és eredménylevezetést). Gyorsítja és átláthatóvá teszi a könyvelők és társasházkezelők teljes munkáját.

A Plomba Kft. távleolvasó megoldása ugyanarra a webes rendszerre dolgozik, mint ahol a könyvelési adatok is elérhetőek, de egymástól függetlenül is kiválóan működnek. A Geckollect (https://geckollect.com) a fogyasztási adatokat csoportosítja, albetétek, mérők vagy más szempont szerint szűri, rádiós úton történő leolvasással nagyban megkönnyíti a közműfogyasztási adatok elszámolását, mindössze 3-4 kattintással elérhetővé teszi az adott időszakra vonatkozó adatokat Excel tábla formájában.

A távleolvasási rendszer kedvező árú, speciális rádiós megoldást, ami 3-4 betonfödémen is átmegy, bárhol is legyenek a fogyasztásmérők, akár garázsban, akár vízaknában, minden szabványos és nyílt kódú mérőt ki tud olvasni. Saját kazán vagy távhő esetén melegvíz-elszámolásra, hőmennyiség mérésére, költségosztókra, mellékvízmérős szerződések kiváltására, elektromos autótöltők távleolvasására is alkalmas. Igazi mindenmérő megoldás, ami képes a mérőműszerek kiolvasására, amennyiben azok nem egyedi mérőkódot alkalmaznak. Telepítéséhez nem kell komoly felkészültség, egy szakképzett villanyszerelő által elvégezhető. Fejlesztői szintén Facebook-csoportban és YouTube csatornán segítik a program használatát és kezelik a felmerülő kérdéseket, problémákat.

Az eBekérő fizetési kérelemfeladó a készpénz, a bankkártya és a csoportos beszedés olcsó és egyszerű helyettesítője, amit a vállalat az MNB-vel és leányvállalatával közösen fejlesztett. Lényege, hogy még az első alkalommal párosítani kell az emailcímhez a nevet és a bankszámlaszámot, utána pedig elég mindössze az emailcím megadása a fizetéshez. Ilyenkor a fizetési kérelem a mobilbankban jelentkezik, ami jóváhagyás esetén azonnal végrehajtja az utalást. Minden magyarországi bankszámlával rendelkező eladó számára használható, a fizetési kérelmet jelenleg négy bank tudja fogadni (Erste, BudapestBank, Raiffeisen, TakarékBank). Noha az eBekérő fizetési kérelemfeladó futurisztikus megoldásnak tűnik, olcsó és praktikus megoldás a társasházak számára, miután a beszedés mint opció jelenleg nem elérhető számukra.

A fenti megoldások minden olyan valós problémát orvosolnak, amivel a könyvelők és társasház kezelők szembesülnek, emellett egyszerűen felhasználhatóak és olcsók.

eHÁZ: az első felhő-alapú társasházi szoftver

A magyar alapítású és tulajdonú eHÁZ hazánkban elsőként automatizálta a társasházi könyvelést, az elmúlt időszakban pedig olyan diszruptív technológiákkal készül a jövőre, mint a blokklánc technológia és az arra épülő okos szerződések. A cég legújabb fejlesztéseiről Dr. Dén-Nagy Ildikó, az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere beszélt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének első online videokonferenciáján. Az eHÁZ innovációiról szóló cikk ide kattintva olvasható.

További híreink


Káosz az MVM társasházi számláiban, a rezsicsökkentési értesítőt is érinti 2022. október 5.
mvmnext.pngTöbb olvasónk jelezte szerkesztőségünk felé, hogy a MVM energiaszámláiról eltűnt a rezsicsökkentés 2013. január 1-je óta kumulált összege, ráadásul több társasházban az albetétek száma sem stimmel.

Társasházi Percek - THT Podcast: Kamerarendszerek és riasztórendszerek társasházi környezetben 2022. október 4.
THT Podcast Bodnár CsabávalEgyre több társasházban működnek kamerarendszerek, amelyek telepítése és üzemeltetése ma jelentősen olcsóbb, mint mondjuk egy-két évtizeddel ezelőtt volt, de a jogszabályi környezet miatt nem triviális, hogy mit és hogyan figyelhetünk meg. Már meghallgatható podcastunk legújabb epizódja.

Nagyon drága lesz a közös költséggel tartozni 2022. október 3.
20221003_mnb_logo.png22 éves rekordot döntött Magyarországon a jegybanki alapkamat, amely ma már nem csak messze a legmagasabb az EU-s tagállamok között, de a 2008-as gazdasági világság alatti rátát is lekőrözi. Vajon miért kell ma kevesebbet fizetni: egy személyi hitelért, vagy az elmaradt közös költség utáni kamatért? 

http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes
Kertbaráti üdvözlet - térhatárolási lehetőségek 2022. szeptember 30.
20220929_kertbarati_cover.jpegMikor térhatárolásról van szó a kerten belül, elsőként a sövények jutnak eszünkbe, és a legtöbb sövényként ültetett cserje valóban remekül be is tölti ezt a funkciót. Társasházi körülmények között azonban a térhatárolás sokkal összetettebb fogalom, hiszen míg egy magánkertben inkább csak a kerítés mentén futnak sövénysorok, addig a társasházi közös területeken sokkal több szerepük lehet. Lássuk mik ezek, és milyen növények alkalmasak a különféle területekre!

Szombaton ismét emelkedett a lakossági gáz ára 2022. szeptember 29.
20220929_foldgaz_gazrozsa.jpgIsmét drágult a földgáz, de ez szerencsére csak azokat a lakossági ügyfeleket érinti, akik a rezsicsökkentési kvóta fölött fogyasztanak. Ők viszont október közepéig diktálhatnak is a szolgáltatónak. 

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Akár két hónapra fűtés és meleg víz nélkül maradhat egy budapesti társasház 2022. szeptember 29.
20220929_gaspipe.jpgA nagyjából 70 lakásos zuglói társasházat az MVM levágta a hálózatról, majd kiderült, hogy egy rendszer miatti probléma miatt nem tudják visszakötni őket. Utoljára egy éve végeztek gázbiztonsági vizsgálatot az épületen, akkor még mindent rendben találtak. 

Padlófűtés kialakítása: három rétegvastagság, három megoldás (x) 2022. szeptember 27.
20220928_cemix_logo2.jpgAz építési és felújítási munkák többségéhez hasonlóan a padlófűtési rendszerek esetében is a megfelelő anyagok használata garantálja a megbízható működést és a végső minőséget. A fő kérdés mindig az, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a szükséges rétegrend kialakításához. A Cemix a többféle anyagot és többféle megoldást is kínál.

Gigászi teljesítmény, törpülő zajhatással (x) 2022. szeptember 26.
20220926_knaufinsulation_1.jpgA Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség keretein belül megvalósuló országos szuperszámítógép rendszer, a HPC (High Performance Computing) egyik csomópontja korábban Debrecenben, az egyetem Kassai úti campusán, külön épületben kapott helyet.

Hideg van, egyre több helyen kérik a távfűtés bekapcsolását 2022. szeptember 25.
20220924_panelhaz.jpgÖsszesen több tízezren kérvényezték a távfűtés elindítását, de van olyan település is, ahol még egyetlen egy intézmény sem igényelte a szolgáltatást. 

Online társasházkezelő tanfolyam indult 2022.09.19-én. Még becsatlakozhat! (x) 2022. szeptember 12.
Bottka GabriellaAz OKJ-t váltó, új, programkövetelményeken alapuló Társasházkezelő képzés indult 2022.09.19-én Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében.
A 100%-ban online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 59 000 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

A THT országos felmérésének eredményei a társasházkezelők munkájáról 2022. szeptember 23.
20220923_kiskep.pngA lakásárak az egekben, de ez a társasházkezelők díjazásán sajnos egyáltalán nem látszik. A THT országos felmérésének kiértékelése, amelyből kiderül, hogy az egyes megyékben, régiókban albetétenként milyen áron dolgoznak a közös képviselők, tudtak-e növekedni a társasházak megtakarításai, illetve mennyire látogatják a tulajdonosok a lakógyűléseket.

Megjelent a THT szeptemberi száma 2022. szeptember 21.
THT 2022. szeptemberMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2022. szeptemberi száma, amely már úton van a print előfizetéssel rendelkezőkhöz, online pedig már most is elérhető. A vezércikk témáját a THT országos felmérése adja a társasházkezelők munkájáról, amelyből az is kiderül, hogy megyénkénti bontásban hogyan alakulnak a díjazások, de szó esik az orosz invázióról, az emelkedő energiaárak elleni védekezésről, illetve jogi kérdésekre is válaszolunk.  

Még jelentkezhet a csütörtöki társasházi biztonság és energiahatékonyság THT konferenciára! 2022. szeptember 20.
THT Konferencia a Lurdy házban2022. szeptember 22-én 10 órától kerül megrendezésre a THT és a TTOE közös, Biztonság és energiahatékonyság a társasházakban című konferenciája a budapesti Lurdy Házban, ahol új elemekkel is bővült a programlista. Még nem késő regisztrálni, a részvétel THT előfizetőknek és TTOE tagoknak ingyenes!

Társasházi Percek - THT Podcast: Csapadékvíz szigetelési rendszerek 2022. szeptember 20.
THT Podcast Bodnár CsabávalMár meghallgatható a legújabb epizód, amelyben a társasházak egyik leginkább elhanyagolt pontjáról, a csapadékvíz szigetelési rendszerekről esik szó: amíg nincs velük probléma, szinte senki sem foglalkozik velük, ha viszont megtörténik a baj, akkor nagyon drága lesz a javíttatás. 

Ismét eHÁZ FÓRUM szeptember 30-án az Asia Centerben! 2022. szeptember 20.
eHÁZ logóIdén is megrendezésre kerül az eHÁZ FÓRUM, melynek keretén belül az érdeklődők megismerkedhetnek az idén 13 éve működő, hazai tulajdonú eHÁZ rendszer funkcióival, illetve meglévő felhasználóink betekintést kaphatnak az elmúlt egy év fejlesztéseibe, újdonságaiba.

A földgáznál a lakások száma, az áramnál a mérőórák száma az elszámolás alapja 2022. szeptember 19.
20220919_eon_logo.pngMegkaptuk az E.ON állásfoglalását: a jogszabályok szerint járnak el, itt viszont komoly különbség van a földgáz és az áram között, ez pedig a társasházak egy részét rosszul érinti. 

Az E.ON csak a főmérők számát veszi figyelembe? 2022. szeptember 19.
20220919_eon_logo.pngOlvasónk hívta fel a figyelmet egy különleges helyzetre: az általa kezelt, kizárólag egy főmérővel rendelkező társasház a lakások számától függetlenül csak egyszer használhatja ki a kedvezményes rezsikvótát. 

Biztonság és energiahatékonyság a társasházakban: THT és TTOE konferencia 2022. szeptember 22-én Budapesten! 2022. szeptember 16.
THT konferencia 2022. szeptemberEzúttal is aktuális témák köré épül a THT szaklap előfizetőinek és a TTOE tagoknak szóló konferencia, amelynek a budapesti Lurdy Ház ad otthont. Ajánlott minél előbb regisztrálni az eseményre!

Jogesetek: Kisebbségi jogsérelem közös költség emeléssel 2022. szeptember 15.
20220914_jogesetek_rovat.pngJogesetek című rovatunkban folytatjuk a korábban megkezdett gyakorlatot, miszerint vizsgálódásunk fókuszában a közgyűlések, a közgyűléseken meghozott határozatok, és legfőképpen a határozatok érvénytelenségének megállapítása iránt indított peres eljárások, az azokban vizsgált érvénytelenségi okok állnak. 

THT szakmai díjak: még mindig nem késő nevezni 2022. szeptember 14.
tht_szakmai_dij.jpgBár már közeleg a határidő vége, még mindig nem késő nevezni a THT szakmai díjak versenyére: idén 8 kategóriában díjazzuk majd azokat, akik sokat tettek a szakmáért, a közösségükért. 
Érdemes az ismerősökre, kollégákra is gondolni, hiszen lehet, hogy még nem is tudjuk, de az év fiatal társasházkezelőjével vagy az év társasházi közösségépítőjével dolgozunk együtt!

(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat