Beleszállt a közös képviselőkbe a Metropolitan Egyetem docense - Válaszolt a TTOE elnöke

2022. május 10.
krapecz-tarsashaz.jpgJóhiszemű, de tudatlan, a közös képviselők által megvezetett tulajdonosokról, a költségek „közérthető" értelmezésének hiányáról - ami a szerző szerint a visszaélések egyik melegágyát jelenti - szól Krapecz Imre "A közös költség elszámolása a társasházakban" című cikke, mely a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft. honlapján jelent meg.

A cikk írója, aki főiskolai docens a Budapesti Metropolitan Egyetem Gazdaságtudományi Intézetében, s egyben a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának oktatója, olyan kutatásokra és személyes tapasztalatokra hivatkozik vaskos megállapításainak alátámasztásához, melyek nem kerültek ismertetésre az ITT olvasható írásban.

 

Az olvasottakra dr. Bék Ágnes a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnöke reagált, aki egy olyan szervezet vezetője, ahol - az országban egyedüliként - tulajdonosi szekció is működik:

Tisztelt Krapecz Imre Főiskolai docens úr!

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara gondozásában megjelent és a „Közös költség elszámolása a Társasházakban" című cikkéhez, mint a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete elnöke az alábbi észrevételeket teszem:

1.) A jogszabályi fejtegetéseiben foglaltak megfelelnek az általános gyakorlatnak és a közös képviselők zömében annak megfelelően végzik a munkájukat, készítik el az éves beszámolót és az adott évre a költségvetést.

2.) Azzal is egyetértek, hogy a tulajdonosok nem teljeskörűen vesznek részt a társasház működésében, kevesen járnak el a közgyűlésekre, valamint vannak olyan tulajdonosi személyek, akik a közgyűlés munkáját megnehezítik viselkedésükkel és hozzászólásaikkal.

3.) Nem tartom azonban elfogadhatónak, hogy általánosságban a közös képviselőket/intéző bizottsági tagokat úgy tünteti fel, hogy azok mind arra törekszenek, hogy a tulajdonosokat becsapják, elsikkasszák a közös költséget és csak ártsanak a társasházaknak.

4.) Fejtegetésében azt erősíti, hogy a költségvetési tervben elfogadott - tervezett - költségek névre szólóan kerüljenek megállapításra a tulajdonosok részére és az elszámolás is így valósuljon meg. Mint tudjuk:
- a beszámoló közgyűlésen arról döntenek, hogy a tervezett költségek alapján egy tulajdoni hányadra mekkora költség jut és annak alapján hogyan alakul a közös költség mértéke
- az elszámolás során kötelezően el kell számolni a felmerült költségekről, mégpedig a Ttv. 48. §-ában foglaltaknak megfelelően a tervezett és tényleges kiadásokat költségnemenként, míg a bevételeket a tervezett és tényleges források szerint
- miután a tervezésnél nem lehet tudni, hogy egy társasházban mennyi és milyen nagyságú pl. csőtörés történik, így előfordul, hogy az arra tervezett összeg nem fedezi a tényleges kiadásokat, míg pl. lakatos munkára tervezett költségre nem kerül sor
- a gyakorlatban megvalósíthatatlan, hogy a tulajdonosok befizetési kötelezettségeit költségnemenként az elszámoláskor szétválasszuk, mivel a működés likvidításához hozzátartozik, hogy az egyik költségnemből átcsoportosításra kerüljön oda, ahol az szükségessé válik
- természetesen a tulajdonosok dönthetnek úgy, hogy a tervszámok alapján befizetett közös költség fel nem használt részét kapják vissza, vagy könyveljék a következő időszakra, azonban ez az eljárás azt jelentené, hogy a társasháznál minden elszámolást követően a „kasszában" nulla forint lenne, amely lehetetlenné teszi a biztonságos üzemeltetést

5.) Az Ön cikkében nagyon egyoldalúan és negatívan fogalmaz a közös képviselőkkel/intéző bizottsági tagokkal kapcsolatban, amelynek alátámasztására azonban csak annyit jelöl meg, hogy a kutatásai és saját tapasztalata alapján fejtette ki, hogy a közös képviselők becsapják a tulajdonosokat, „barátaiknak" adnak munkát, túlzott mértékű árajánlatokat fogadtatnak el a tulajdonosokkal stb.

Szeretnénk megismerni a tényleges kutatási eredményeket, amelyeket ebben a témakörben kapott, hiszen az segítene abban, hogy javíthassuk a közös képviselők munkájának szakmai színvonalát.

 6.) Túlzottnak tartom azt a megállapítását, hogy a közös költség nem fizetése miatt kilakoltatásokra került volna sor. Ilyen esetről nem tudok, de arról igen, hogy aki nem fizeti a közös költséget, az nem fizeti a lakására vonatkozó fűtési és áramdíjakat sem, valamint a bank felé a tartozásait. Ez az oka, hogy valakit végül kilakoltatnak az ingatlanból.

7.) Jó lenne megismerni azt is, hogy mire alapozta cikkének azt a részét, hogy a közös képviselők „manipulálják" a tulajdonosokat. A közös képviselő feladata, hogy üzemeltesse a társasházat és ennek érdekében árajánlatokat kell begyűjtenie, valamint a szakmai állásfoglalások alapján tájékoztatnia kell a tulajdonosokat azokról a feladatokról, amelyek szükségesek és elengedhetetlenek a további működéshez. Ezekre gondolt?

8.) Cikkéből az olvasható ki, hogy Ön szerint a tulajdonosok semmit nem értenek, nem érdekli őket a társasház működése, ezért ezt a hátrányt használják ki a közös képviselők/intéző bizottsági tagok.
Nem helyénvaló a tulajdonosok lenézése és „kiskorúnak" minősítése, s nem hiszem, hogy ezt alá tudná támasztani a végzett kutatása.

Szívesen vennék egy találkozót, ahol megismerhetném az Ön által írtak alátámasztására szolgáló adatokat, én pedig elmondhatnám, hogy a gyakorlatban hogyan lehet működtetni egy társasházat úgy, hogy ne kerüljön sor se megtévesztésre, se pénzügyi összeomlásra.

Megköszönöm, ha lehetőséget biztosít egy egyeztető megbeszélésre.

Üdvözlettel:
dr. Bék Ágnes 

TTOE elnök

Fotó: mkvkok.hu

További híreink


Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos: A társasházakra vonatkozó szabályozás változtatásának szükséges és lehetséges iránya 2022. december 5.
tht_kkn_bogdan1.jpgA 2022. november 17-én szervezett THT-s rendezvény, a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo második előadója Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos volt, aki a Társasházi Törvény kapcsán osztotta meg a gondolatait.

Itt vannak a THT Szakmai Díjak idei nyertesei! 2022. november 22.
tht_dij_tn.jpgA XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében tizennégyen vehették át a közel 900 résztvevő előtt az elismerést.

Fogalmazza meg javaslatait az új Társasházi Törvényhez: a THT eljuttatja a döntéshozókhoz! 2022. november 21.
jog.jpg2023 őszén a Parlament elé kerül az új Társasházi Törvény, melynek kapcsán a THT - Társasházi Háztartás szaklap az Igazságügyi Minisztérium felé vállalta, hogy önként összegyűjti a szakma képviselőinek tövényjavaslatait, melyet összegezve és egyenként is továbbít a döntéshozók részére. Itt a lehetőség, vegyen részt Ön is az új Társasházi Törvény alakításában!

http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes
XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo: Készül az új társasházi törvény! 2022. november 17.
kkn_header.jpgBanai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának köszöntője után Dr. Bogdán Tibor kormánybiztos tartott előadást a készülő új Társasházi Törvény kapcsán. Az elmondottakra közel 1000 ember volt kíváncsi a helyszínen. 

Egy év, három csapás – Sokkoló változások a társasházak életében 2022. november 15.
kossuth.pngAz elmúlt egy év eseményei három olyan drámai változással terhelték a társasházakat, melyek kezelése egyenként is nagy kihívást jelentettek volna a közös képviselők és a lakóközösségek számára, együtt azonban azt eredményezik, hogy még azokat is kizökkentik komfortzónájukból, akik eddig szándékosan vagy nemtörődömségből kerülték a közös ügyekben való részvételt.

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Megjelent a THT - Társasházi Háztartás szaklap 2022. novemberi száma! 2022. november 14.
THT_szaklap_2022-11_novA szaklap nyomtatott verziója már a postán van, előfizetőink azonban már most hozzáférhetnek az újság online változatához a THT oldalán keresztül. 

Ezekkel a cégekkel és kiállítókkal találkozhat november 17-én, a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expón 2022. november 10.
kkn2021.jpgNovember 17-én, a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a Lurdy Házban több mint 30 céggel és kiállítóval találkozhat személyesen annak érdekében, hogy a legjobb szakértőket tudja biztosítani társasházai számára.

Ez a program várja Önt a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expón 2022. november 15.
Lurdy.jpgA nap, ahol minden a társasházak előtt álló feladatok megoldásáról szól.

Fiatal Tetőfedők Világbajnoksága: magyar csapat is indul a svájci megmérettetésen 2022. október 28.
ifd2.jpgKét év alatt megsokszorozódott a tetős szakmát tanulók száma. 2020 őszén aggasztó volt az utánpótlás helyzete a bádogos, tetőfedő, szigetelő és ács szakmában a munkaerő elvándorlás, a szakoktatásban tanulók számának visszaesése miatt. A vészjósló trend azonban az utóbbi két évben megfordult és mostanra már látszik a „fény az alagút végén".

Hogyan javíthatók a korábban elkövetett hibák a számviteli beszámolókban? 2022. október 27.
konyveles.jpgMennyi? Harminc. Mi harminc? Mi mennyi? - szól a régi vicc, amihez hasonló párbeszédek gyakran hanzanak el a közgyűléseken amikor a tulajdonosok megpróbálják beazonosítani a a beszámoló különböző rovataiban található számokat. Már most készülhetünk arra, hogy a 2022-es évről összeállított anyagok mellé a korábbiaknál is több instrukcióra lesz szükség a tisztánlátáshoz, mivel a társasházak költségvetésének tarthatósága érdekében kemény döntésekre kell felkészülni.

Véletlenül küldött ki sokaknak egészségügyi járulék kötelezettségről szóló levelet a NAV 2022. október 26.
nav_rossz_level.pngA hivatalos levélben a hivatal tájékoztatja a címzettet, hogy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága megszűnt és a NAV az adófolyószámlán előírt egy ezzel kapcsolatos fizetési kötelezettséget.

Mégis megmarad az évi két ingyenes tulajdoni lap lekérésének lehetősége 2022. október 21.
foldhivatal.pngA Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ebben nem lesz változás.

3000 Ft lesz a tulajdoni lap, megszűnik az évi két ingyenes és a nem hiteles is 2022. október 20.
foldhivatal.pngA kormány "területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról" című törvényjavaslatában 3.600-ról 3.000 Ft-ra csökken ugyan a hiteles tulajdoni lap ára, de megszűnik az évi két ingyenes és az 1.000 Ft-os nem hiteles tulajdoni lap lekérésének lehetősége.

Magyar Brands 2022 – Innovatív Márka díjat kapott az eHÁZ 2022. október 19.
mb2022.pngA MagyarBrands Program küldetése ráirányítani a fogyasztók és a piac figyelmét a legsikeresebb magyar márkákra, valamint a legnépszerűbb, innovatív termékekre és szolgáltatásokra. A Program immáron tizenhárom éve minősíti a magyar vonatkozású márkák közül a legeredményesebbeket.

Megjelent a THT októberi száma 2022. október 19.
2022okt.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2022. októberi száma, amely már úton van a print előfizetéssel rendelkezőkhöz, online pedig már most is elérhető. 

Milyen lesz az új társasházi törvény? 2022. október 18.
kkn2021.jpgA társasházakra vonatkozó törvények elavultak, azok teljeskörű frissítése és harmonizációja a jövő évi jogi személlyé vállással elengedhetetlen lépés. Legyen része Ön is ennek a folyamatnak november 17-én a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi EXPO rendezvényünkön, ahol Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos beszél a háttérben zajló munkákról.

Már megint a saját vagyoni felelősséggel riasztgatva hirdetett közös képviselői képzést a BKIK 2022. október 17.
penz.jpgA BKIK közleménye szerint hamarosan csak „megfelelő szakmai tudás birtokában láthatók majd el a közös képviseleti feladatok, miután 2023-ban szigorú törvényi kötelezettségek lépnek hatályba”. Ennek megfelelően képzést indítanak, melyet szinte szórul szóra a 2019-es riasztgató narratívával promótálnak.

Új időszámítás kezdődik a társasházaknál - Vegyen részt Ön is a XIII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN! 2022. október 13.
20221011_kkn2021.jpegA nap, ahol minden a társasházak előtt álló feladatok megoldásáról szól: izgalmas szakmai előadásokkal, nagyszerű kiállítókkal és aktulis témákkal vár mindenkit a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo 2022. november 17-én. 

Akadozhat az energiaválság miatt a mobilszolgáltatás? 2022. október 13.
20221012_celltower.jpgNem valószínű, hogy országos szintű villamosenergia-válsághelyzet jön télen, de amennyiben igen és a kapcsolódó jogszabályi hátteret aktualizálják, azon társasházakban szinte biztosan folyamatos lesz az ellátás, amelyek hálózatáról telekommunikációs adótorony is üzemel. 

Halasztva vagy részletekben is fizethetnek azok, akik több energiaszámlát kapnak az MVM-től 2022. október 12.
20221012_szamla.jpgAkik egyszerre több számlát is kapnak, azok 2022. december 15-ig halasztva, vagy akár részletekben is fizethetnek, kamatmentesen. A halasztott fizetést nem kell külön igényelni, minden ügyfél számára automatikusan elérhető. 

(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások