Barion Pixel

Egyre nagyobb a mozgás a lakóközösségekben – így juthat segítséghez vitás helyzetekben (x)

2024. május 21.
Generali_kep2_2024.jpgRégen elmúltak már azok az idők, amikor a társasházak lakói szinte egy  nagy családként éltek együtt, ma sokszor csak a lakógyűléseken szembesülünk azzal, ki költözött el vagy hova érkeztek új bérlők.  Egy kutatás szerint a felnőtt magyar lakosság egyötöde bérelt lakásban tölti  a mindennapokat, a megkérdezettek közel harmada pedig kettő vagy ennél is több bérlőtársával él együtt. Emellett az utóbbi években kisebb-nagyobb intenzitással, de mindenképpen pörgött a hazai lakáspiac, így állandó a jövés-menés a társasházakban, ami bizony megnehezítheti az együttélést. Ki a felelős, ha valaki elcsúszik a ház előtti havas járdán vagy mi történik, ha a szomszéd véletlenül leáztatja az alatta lakót?

A körültekintően kiválasztott társasházi biztosítási portfólió ma már alapvetésnek számít, különösen az egyre szélsőségesebben alakuló időjárási körülmények miatt. A Generali Biztosítóhoz a tavalyi év csupán első kilenc hónapjában rekordmennyiségű, az 52 000-et is meghaladó lakással és társasházzal kapcsolatos elemi kárbejelentés érkezett, és volt olyan szélviharos nap 2023-ban, melynek okán mintegy 350 millió forintos kártérítési összeget fizettek ki. A felhőszakadások, üvegtörések, vízkárok tehát olyan gyakran előforduló események, melyekre mindenképpen fontos előrelátóan felkészülni a lakóközösségeknek is.

Vitás kérdések, megnyugtató megoldások

Sok olyan eset van azonban, melyek szinte mindennaposnak számítanak, mégsem egyértelmű, ki a hibás és hogyan hárítható el a kár. A Generali szakértői szerint ezért fontos a Házőrző csomagok megkötésénél kiegészítő elemként felelősségbiztosításban is gondolkodni a többlakásos társasházakban élőknek, mellyel sok későbbi kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat. Előfordulhat, hogy a lakóközösség, mint a közös tulajdonnal kapcsolatos ügyek intézője, vagy mint az épület fenntartója 3. személynek okoz kárt: például akkor, ha a téli hidegben nem takarítják el megfelelően a havat a ház elől és valaki emiatt kezét-lábát töri egy esés következtében.

A bővebb szolgáltatási kört magában foglaló kiterjesztett extra felelősségbiztosítás az előbbieken kívül, a biztosítási feltételekben meghatározott módon akkor is téríthet, ha a lakók egymásnak vagy a lakóközösségnek okoznak kárt. Tipikus példa, amikor valaki egy fürdőszoba felújítás során véletlenül leáztatja az alatta lakót, akinek az ingóságai is kárt szenvednek. A fenti felmérés eredményeit és a lakáspiaci mozgásokat is figyelembe véve érdemes ezt a bővebb fedezettel rendelkező felelősségbiztosítást megfontolni, ez ugyanis a lakástulajdonosok mellett a bérlők okozta károkra is fizethet, így jelentős tehertől mentesítheti adott esetben a bérbeadókat.

Mint minden biztosítási szerződésnél, a Házőrző Társasházbiztosítás esetén is érdemes folyamatosan karbantartani és aktualizálni a szolgáltatási portfóliót és annak értékét. Az alulbiztosítottság elkerülése miatt fontos, hogy a szerződést az inflációs hatásokra is figyelemmel és az értékkövetéssel folyamatosan átgondolja a közös képviselet, illetve a lakóközösség, valamint, ha jelentős beruházás, felújítás történik az ingatlanon, azt mindenképpen tükröznie kell a biztosításnak is.

Generali_kepTH.jpg

Egyre nehezebb a társasházkezelők dolga is

Társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 2023. január 1-jén hatályba lépett módosítása nagy részben fókuszál a közös képviselők szakszerű munkavégzésére és felelősségére. Ráadásul a gyorsan változó viszonyok között ma még nehezebb eligazodni az adózást, jogi környezetet, pénzügyeket, anyag- és munkadíjakat illetően, ahogy az egyre sokszínűbb és mobilisabb lakóközösségek és a digitalizációs világ elvárásai is tartogathatnak kihívásokat. A Generali kiegészítő szolgáltatása ezeket a terheket igyekszik enyhíteni: a Házőrző többlakásos épületbiztosítás szakmai felelősségbiztosítása a közös képviselői, valamint társasház kezelői tevékenységre irányadó foglalkozási szabályok megszegésével okozott károkra terjed ki, amelyekért a kijelölt személy felelősséggel tartozik.

Ez a kiegészítő a feltételek szerint megtérítheti a biztosított által nyújtott szolgáltatás teljesítése során, vagy hibás teljesítésével okozott tisztán vagyoni veszteségeket, valamint a személyi sérüléses és dologi károkat, amelyekért a magyar magánjog szabályai szerint felelnie kell. Ez számos tevékenységre kiterjed, közös képviseletnél a közgyűlési határozatok előkészítésétől a tulajdonostársakat terhelő fizetési kötelezettségek érvényesítéséig, míg társasházkezelői tevékenység esetében az ajánlatkészítéstől az épület fenntartásáig, illetve az üzemeltetési és karbantartási feladatok szervezéséig számos területet lefed. Ez a fedezet a nem üzletszerűen végzett közös képviselői tevékenységre ingyenes, más esetekben külön szakmai felelősségbiztosításban köthető meg. A szakmai felelősségbiztosítás részletes szabályait itt találja.

Generali emellett digitális megoldásokkal is segíti a közös képviselőket és lakóközösségeket. A MyGenerali online szerződéskezelő rendszerben a társasház kárai egy felületen tekinthetők meg, így könnyedén tudnak tájékozódni a biztosító felé bejelentett káreseményekről, sőt, a lakók által bejelentett károk is elérhetők akár 10 évre visszamenőleg: mi a kár oka, hol történt és hol tart éppen a kárrendezési folyamat.

logo_vonalas_2014_rovid_RGB_15mm300dpi.jpg

További híreink


Eláztatta a szomszédja, de nem hajlandó elismerni és kifizetni az okozott kárt? Kérje közjegyző közreműködését! 2024. június 25.
viz_lakasban_k.jpgMinden lakástulajdonos rémálma egy kiadós csőtörés. Ennek télvíz idején jóval nagyobb a veszélye, a keményebb telek idején pedig dupla annyi csőtörést jelentenek be, mint enyhébb hidegekben. A megrepedt, eltört a vízvezetékeknek egy társasházban pedig gyakran a szomszédok is a kárát látják. Ilyenkor örülhetünk, ha az áradást legalább a bútoraink és az elektromos berendezéseink megússzák. Ha bekövetkezik a baj,  mielőbb rendbe szeretnénk hozni a lakásunkat, ami nem kevés vesződséggel és költséggel jár, sajnos így azonban később nem, vagy csak nehezen tudjuk bizonyítani, hogy a lakásunk beázott és hogy mindez a szomszéd hibájából történt. Utánajártunk, hogy mire van szükség ahhoz, hogy megvédjük és később bizonyítani is tudjuk az igazunkat.

Gazdasági és inflációs kilátások az EU-ban 2024. június 24.
20220908_eu.pngAz Európai Bizottság 2024 tavaszi gazdasági előrejelzése fokozatos gazdasági növekedést jósol még a geopolitikai kockázatok közepette is az EU-ban. Az előrejelzés szerint Európa gazdasági helyzete 2024 első negyedévében enyhén javult, 0,3 százalékos növekedési ütemben. Az előrejelzés a GDP növekedését 2024-re 1 %-ra, 2025-re pedig 1,6%-ra jósolja az EU-ban, az euróövezetben pedig 0,8%-ra és 1,4%-ra.

Kitekintő: Németország újjáéleszt egy régi politikát – NONPROFIT LAKHATÁS 2024. június 21.
Nemet_parlament_kicsi.jpgA Németországban közérdekű lakhatási törvényt fogadtak el (Wohngemeinnützigkeit) a nonprofit lakhatás ösztönzésére, amely adókedvezményeket biztosít a bérbeadók számára, ha alacsony jövedelmű bérlőknek adják bérbe a lakásukat a piaci ár alatt.

Ezek a házak keresnek most közös képviselőt! 2024. június 21.
kezfogasra_nyujtot_kez.jpgA THT díjmentes "KÖZÖS KÉPVISELŐT KERESEK" szolgáltatása azon társasházi tulajdonosok, számvizsgálók, intéző bizottsági tagok részére nyújt segítséget, akik társasházuk számára társasházkezelőt, közös képviselőt keresnek és erre olyan pályázatot szeretnének kiírni, amelyre a lehető legpontosabb ajánlatot várják.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Mindjárt öt éves a Babaváró hitel - de nem mindenki ünnepel 2024. június 20.
sok_a_berleti_dij.jpgMost július 1-jén lesz öt éve, hogy az első kérelmezők benyújthatták igényüket a Babaváró hitelre, amely egy szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli kölcsön maximum 10 millió forint összegben. Lényege: a hitel hátralévő része az első gyermek igazolása után kamatmentessé válik, a második gyermek után pedig a hitel támogatássá alakul: az aktuális fennálló tőketartozás 30%-át, ha pedig a harmadik baba is igazolásra kerül, a teljes fennálló tartozást elengedik. Sokan azonban nem tudják a vállalt időre teljesíteni a gyermeke(ke)t. Közülük több, gyermek nélküli kérelmező élhet a méltányosság lehetőségével, de nem mindenki. Most egy törvénymódosítás miatt felcsillant a remény arra, hogy az ő helyzetük is rendeződik.

Az új szabályozás szerint mikortól kötelező a mellék-vízmérő használata? 2024. június 19.
szolosi_monika.pngA társasházban felröppent a hír, hogy kötelező lesz minden lakásban mellékvízmérő felszereltetése, üzemeltetése. Mennyire igaz ez? Ha igaz, mikortól? Szőlősi Mónika, a THT szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Jó hír érkezett: Július 1-jén az eredetinél hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre lesz igényelhető az otthonfelújítási támogatás 2024. június 18.
zold_lakas.jpgJúlius 1-jétől nyújtható be a kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban, mely az eredetileg tervezettnél a módosításoknak köszönhetően még több családot fog majd érinteni. A végleges felhívás - a tájékoztatások szerint - a palyazat.gov.hu oldalon lesz elérhető.

Félbemaradt társasházak II.: Mi az, amit mi megtehetünk azért, hogy ne kerüljünk ilyen lehetetlen helyzetbe? 2024. június 18.
Hermina_Happy_Land_III._2.jpgEgy lakás vásárlása egy ember életében a legkomolyabb ügylet, újépítésű lakást venni ráadásul még rizikós is. Az alábbi összefoglalónk célja, hogy útmutatást adjon a leendő újépítésű lakást vásárlók számára a nehézségeket és jogi kockázatokat figyelembe véve, amelyekre különös figyelmet kell fordítani ingatlanbefektetéseink során.

Szolidan, de emelkedik az infláció: 4%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest 2024. június 17.
forint_uj8.jpg2024 májusában a fogyasztói árak átlagosan 4%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1%-kal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4%-kal esett vissza - a KSH adatai.

Megint halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését 2024. június 14.
homeoffice.jfifA parlament elfogadta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabályokat, amelyek értelmében az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény hatályba lépése ismét csúszik. Az eredetileg 2024. október 1-jére tervezett bevezetés helyett az új szabályokat csak a 2025. január 15-én és az azt követően indított ingatlan-nyilvántartási eljárásokban kell majd alkalmazni.

THT podcast: Társasházi közös épületszerkezetek tűzvédelmi vonatkozásai. Beszéljünk az elektromos autó töltőpontok társasházi telepítésének kockázatairól is! 2024. június 13.
podcast2.pngElőadó: Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, elnök - TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség. A felvételsorozat következő része a THT által rendezett, XIV. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO előadásaiból.

Zavaró fa kivágása 2024. június 12.
kbk21.pngA társasházunknál egy nagy fa található a kerítéshez nagyon közel, ami az egyik lakóingatlant teljesen besötétíti. Elsősorban ennek az ingatlannak a tulajdonosait zavarja ez a fa, amit évek óta szeretnének kivágattatni. A kertszomszéd még nem jelezte ezt az igényét, pedig ugyanez a fa odaszemetel, illetve annak ágai is nagyon átnyúlnak hozzá. A fa karbantartása is költséges egyébként. Hogyan tudnám megoldani ezt a fakivágást?Közgyűlés elé is fogom vinni a kérdést, azonban ehhez erős érvekre van szükségem, szeretnék felkészülni. Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Elindult az eINGATLAN.hu – interjú Fesler Péter projektvezetővel 2024. június 11.
f.peter.jpg2023. novemberében az Ingatlanbefektetők Napja 2023 konferencián mutatkozott be az eINGATLAN.hu felhő-alapú ingatlannyilvántartó szoftver, mely egyszerre kíván megoldást nyújtani a privát ingatlantulajdonosoknak, ingatlanfejlesztőknek és ingatlankezelőknek is. A THT Fesler Péter projektvezetőt kérdezte a projekt részleteiről.

2024. évi "Piaci II. alapú lakáspályázat" 2024. június 10.
berlakas_1200x900.pngBudapest egyik kerületének önkormányzata 9 db teljes körűen felújított üres lakásának bérleti jogának elnyerésére írt ki pályázatot „Piaci II. alapú" lakbér fizetése mellett, melynek beadási határideje 2024. július 8. A lakások 5 év határozott időtartamú bérleti szerződéssel kerülnek majd bérbeadásra a nyertes pályázók részére. A megpályázható lakásokról és a lakáspályázat részleteiről a cikkünkben olvashat.

Madárbarát társasházi kertek 2024. június 7.
megyeriszabolcs.jpgA családi házak kertjeiben évek óta hódít a madárbarát kialakítás, ami egy roppant hasznos irányzat, hiszen a madarak táplálására, szaporodásuk segítésére mindig szükség van. A madarak ugyanis fontos részei az ökológiai láncolatnak, nem mellesleg számos fajuk jeleskedik a kerti rovarkártevők gyérítésében vagy például a szúnyogok intenzív ritkításában. Vajon a madárbarát kertek ideája átültethető-e társasházi környezetbe?

Proptech Innovation NOW: a jövő építészete MA - egy konferencia beszámolója 2024. június 6.
pptech-konf1.jpgAz AI, a BIM, a fenntartható működés, és az építőipari szereplők bizonytalansága metszetén bonyolódott Proptech Hungary ötödik innovációs rendezvénye, amit május 16-án tartottak a Budapest Music Centerben, ahol a THT is képviseltette magát. Konferencia beszámoló következik.

A távhős és ház központi fűtéses társasházak működése az új kormányrendeletek hatálya alatt 2024. június 5.
szolosi_monika.pngTöbb olyan társasházat is kezelek, ahol központi gázkazán van, illetve a Főtáv Zrt. által üzemeltetett távfűtés. Hivatkozva a 676/2023 és 677/2023 kormányrendeletekre, felmérések vannak folyamatban a költségmegosztók felszerelésére és radiátorszelepek működésére vonatkozóan. Tekintettel arra, hogy a várható költségek összege magas lesz, több tulajdonosban is felmerül a kérdés, hogy a rendeletben foglaltak szerint kire, kikre vonatkozik a kötelező érvényűség. Egyben szeretném megkérdezni, hogy mekkora költséghatékonyság várható a költségmegosztók felszerelése után, a radiátorszelepek cseréjével, illetve elég-e ezek felszerelése, javasolt-e a teljes fűtésrendszer felújítása is pluszban? A költséghatékonyság számításnál mit kell figyelembe venni? Mivel a Főtáv Zrt. szolgáltatásánál nincs társasházra vonatkozó számla (csak a lakásonkénti számla) milyen módon lehet ezt kiszámolni? Amennyiben a társasház nem tud kellő anyagi fedezetet biztosítani, akkor a költségmegosztók felszerelésének meghiúsulása milyen jogi és anyagi következményekkel jár a tulajdonosokra nézve? Szőlősi Mónika a THT szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Siessen a jelentkezéssel, már csak kis számban vannak szabad helyek a június 6-i GENERÁCIÓK EGYÜTTÉLÉSE A TÁRSASHÁZBAN c. THT konferenciára! 2024. június 4.
osszefogas2.jpgA beszámoló közgyűlések időszakát követően, június 6-án, Budapesten, a Lurdy Házban tartjuk a GENERÁCIÓK EGYÜTTÉLÉSE A TÁRSASHÁZBAN c. konferenciánkat, ahol a közgyűléseken hozott döntésekkel kapcsolatos tennivalók mellett a társasházi közösségformálással is foglalkozunk. A rendezvényen ezen kívül ingyenesen vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című THT szakkönyv I. kötetét is azok, akik eddig még nem tették meg (a 2024-es rendezvények valamelyikén). Figyelem, már csak néhány szabad hely maradt!

Online INGATLANKÖZVETÍTŐ tanfolyamhoz csatlakozhat június 06-ig! (x) 2024. június 4.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Ingatlanközvetítő képzés indult 2024. 05. 06-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők ingatlanközvetítői, műszaki, jogi és értékbecslési témakörökben lesznek naprakészek.

Félbemaradt társasházak I.: Amikor se lakás, se pénz - helyette feljelentések és perek végtelen sorozata oda-vissza 2024. június 3.
Hermina_Happy_Land_III._1.jpgVarga Mihály pénzügyminiszter elmúlt hetekben tett bejelentése szerint a kormány további két évvel hosszabbítja meg az idén év végén lejáró kedvezményes lakásáfát, így 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 négyzetméterig) csupán 5%-os áfakulcs terheli. A lakásáfa meghosszabbítása, a CSOK - vissza nem térítendő - vidéki változata, a CSOK-hitel, az újonnan bevezetett CSOK Plusz, a lakáscélú kölcsönhöz adott 10%-os önerő-kedvezmény bevezetése és a Babaváró kölcsön összegének megemelése folytán a beruházási kedv és az újépítésű lakások iránti kereslet nem fog csökkenni, az biztos.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások