eHÁZ: Mesterséges intelligencia a társasházi adminisztrációban

2021. június 14.
Den-Nagy_Ildiko.jpegA magyar alapítású és tulajdonú eHÁZ hazánkban elsőként automatizálta a társasházi könyvelést, az elmúlt időszakban pedig olyan diszruptív technológiákkal készül a jövőre, mint a blokklánc technológia és az arra épülő okos szerződések. A cég legújabb fejlesztéseiről Dr. Dén-Nagy Ildikó, az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere beszélt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének első online videokonferenciáján.

Mi az a mesterséges intelligencia (MI)?

MI-ról akkor beszélünk, amikor a gépek különböző, emberekre jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek - mint például érvelés, tanulás, tervezés vagy kreativitás. Jól lehet, a technológia egyes fajtái mintegy 50 éve léteznek, a mesterséges intelligenciát most kezdik a számítástechnika közeli jövőjét meghatározó trendnek tekinteni, ugyanis a hatalmas mennyiségű adatok feldolgozása és az új algoritmusok megjelenése az elmúlt években értek el jelentős áttörést.

Ezek a megoldások valójában sokkal inkább átszövik a mindennapjainkat, mint ahogyan azt gondolnánk! Nézzünk csak példákat erre! A fizikai típusú MI kategóriába tartoznak például a robotok, vagy a mezőgazdaságban alkalmazott okoseszközök, önvezető járművek, drónok és az IoT is. A másik kategória a szoftveralapú mesterséges intelligencia, ilyenek a virtuális asszisztensek, a gépi fordítók, vagy akár az online keresőmotorok. Az eHÁZ fejlesztései ez utóbbi nagy családba tartoznak.

Tisztázzuk a blokklánc fogalmát is!

Az eHÁZ 2021-től egy olyan automatizált hitelesítési eljárást alkalmaz, amelynek decentralizált szerkezete kizárja a hamisítást, az utólagos módosítást vagy a rosszindulatú támadások okozta károkat. Ez az eljárás nem más, mint a blokklánc (blockchain).

Úgy kell elképzelni a blokkláncot, mint egymáshoz fűzött kódszakaszok sorozatát, amelyek más adatok hitelesítését végzik olyan módon, hogy az eredeti adatok a blokkláncból kulcs nélkül nem fejthetők vissza, de ha valaki megpróbál módosítani rajtuk, azonnal nyomot hagy az egész láncon. A kódokat tehát nem lehet manipulálni vagy hamisítani.
Lényegében erre a technológiára épülnek a kriptovaluták is, amilyen a Bitcoin vagy az Ethereum. A kripotvaluták esetében a blokklánc egy nyilvánosan futó titkosított főkönyv, amely minden tranzakciót rögzít.

Az eHÁZ Magyarországon a saját piacán elsőként vezetett be blokklánc-hitelesítést, és ezzel úttörőnek tekinthető. Ennek a technológiának eredményeként az eltárolt logokat, tehát a társasházi nyilvántartásokban történő változásokat időbélyeggel látja el a rendszer. Az eHÁZ csak a nyilvántartási logokat tárolja és hitelesíti a blokkláncon, méghozzá titkosított formában. Az eHÁZ-ban lévő adatok kezelése és tárolása továbbra is centralizáltan, hazai szerveren történik a GDPR-nak megfelelően- szögezte le az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere.

Mi az az okosszerződés (smart contract)?

Ez olyan ügyleteket takar, ahol nagyon jól algoritmizálható a megállapodás, így könnyen automatizálható maga a teljesülés is. Ez azt jelenti, hogy vannak előre rögzíthető feltételek, amelyek fennállása esetén automatikusan megvalósul a szerződés és mindez bekerül a blokkláncba. Azaz blokklánc alapon történik a smart contract hitelesítése.
Előnye, hogy kihagyhatók a közvetítők, mint például az ügyvéd, közjegyző, bíróság. Nagyobb hatékonyságot nyújt és kisebb bürokráciát követel meg. Ma már számos biztonságos és változatos alkalmazási területe van, az ingatlankereskedelemtől a tőzsdéig.

Az eHÁZnál továbbra is általános cél az automatizáltság és a hatékonyság növelése, amit a mesterséges intelligencia és a blokklánc ötvözése biztosít. Ugyanakkor az új fejlesztési irányok ezeken továbblépnek. A cég egyik célja a smart contract-alapú biztosítás és kárrendezés megvalósítása, illetve a smart contract-alapú hitelügyintézés kialakítása, amellyel kapcsolatban már folytat tárgyalásokat leendő partnerekkel. Az eHÁZ online hibabejelentő és projektkezelő rendszerét is blokkláncon képzeli el, illetve napirenden van különböző IoT megoldások integrálása, például okosszenzorok fogyasztásmérésének összekapcsolása fogyasztási előrejelzéssel.

Az eHázról

Az eHáz Magyarország első felhőalapú társasházkezelő rendszere. Jelenleg 14%-os piaci penetrációval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hazánkban minden 7-8. társasházi lakást, albetétet ebben a rendszerben tartanak nyilván. Az eHÁZ innovatív tevékenységét két fontos elismeréssel is jutalmazta a piac: 2019-ben elnyerte a Superbrands díjat, 2020-ban pedig az Év Blockchain Megoldásává választották.

Az eHÁZ mindig is az innovációjáról volt híres, sok fejlesztésük úttörő megoldás volt, ilyen 2021-től a blokklánc alapú hitelesítés is, nem csoda, hogy egyre több nagy ügyfél választja őket. További újításuk, hogy már lehetőség van a házakon átívelő kötegelt előírásokra és értesítések küldésére, míg a NAV szinkronnal rengeteg munkaidőt spórolnak az ügyfeleknek, emellett az átutalások közvetlen feladása is megoldott a rendszerben az OTP Electrával. Az online szavazás - bár nem a legújabb megoldás, de - az elmúlt időszakban nagy sikernek örvendett, az automatikus és dinamikus könyvelési lehetőségek szintén nagy keresleti igényt elégítenek ki, nem beszélve a mérleg és eredmény gyors és könnyű levezetéséről.

A fejlesztések folyamatosak, többek között fizetési automatizációt megvalósító pénzügyi megoldásokon dolgoznak, de hamarosan várható mobil applikációjuk továbbfejlesztése is. A big data alapú előrejelzés és cashflow tervezés már szintén készülőben van. Újdonság a jogi modul, amely már hivatalosan is elérhető a rendszerben. Ezt a jogi kartont kimondottan az ügyfelek igényei szerint hozták létre a kinnlevőségek kezelésekre. Már dolgoznak a fejlesztők a kettős könyvvitel megvalósításán is, noha a legtöbb társasházkezelő és közös képviselő egyszeres könyvelést alkalmaz, ami megfelel a jogszabályoknak.

További híreink


Káosz az MVM társasházi számláiban, a rezsicsökkentési értesítőt is érinti 2022. október 5.
mvmnext.pngTöbb olvasónk jelezte szerkesztőségünk felé, hogy a MVM energiaszámláiról eltűnt a rezsicsökkentés 2013. január 1-je óta kumulált összege, ráadásul több társasházban az albetétek száma sem stimmel.

Társasházi Percek - THT Podcast: Kamerarendszerek és riasztórendszerek társasházi környezetben 2022. október 4.
THT Podcast Bodnár CsabávalEgyre több társasházban működnek kamerarendszerek, amelyek telepítése és üzemeltetése ma jelentősen olcsóbb, mint mondjuk egy-két évtizeddel ezelőtt volt, de a jogszabályi környezet miatt nem triviális, hogy mit és hogyan figyelhetünk meg. Már meghallgatható podcastunk legújabb epizódja.

Nagyon drága lesz a közös költséggel tartozni 2022. október 3.
20221003_mnb_logo.png22 éves rekordot döntött Magyarországon a jegybanki alapkamat, amely ma már nem csak messze a legmagasabb az EU-s tagállamok között, de a 2008-as gazdasági világság alatti rátát is lekőrözi. Vajon miért kell ma kevesebbet fizetni: egy személyi hitelért, vagy az elmaradt közös költség utáni kamatért? 

http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes
Kertbaráti üdvözlet - térhatárolási lehetőségek 2022. szeptember 30.
20220929_kertbarati_cover.jpegMikor térhatárolásról van szó a kerten belül, elsőként a sövények jutnak eszünkbe, és a legtöbb sövényként ültetett cserje valóban remekül be is tölti ezt a funkciót. Társasházi körülmények között azonban a térhatárolás sokkal összetettebb fogalom, hiszen míg egy magánkertben inkább csak a kerítés mentén futnak sövénysorok, addig a társasházi közös területeken sokkal több szerepük lehet. Lássuk mik ezek, és milyen növények alkalmasak a különféle területekre!

Szombaton ismét emelkedett a lakossági gáz ára 2022. szeptember 29.
20220929_foldgaz_gazrozsa.jpgIsmét drágult a földgáz, de ez szerencsére csak azokat a lakossági ügyfeleket érinti, akik a rezsicsökkentési kvóta fölött fogyasztanak. Ők viszont október közepéig diktálhatnak is a szolgáltatónak. 

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Akár két hónapra fűtés és meleg víz nélkül maradhat egy budapesti társasház 2022. szeptember 29.
20220929_gaspipe.jpgA nagyjából 70 lakásos zuglói társasházat az MVM levágta a hálózatról, majd kiderült, hogy egy rendszer miatti probléma miatt nem tudják visszakötni őket. Utoljára egy éve végeztek gázbiztonsági vizsgálatot az épületen, akkor még mindent rendben találtak. 

Padlófűtés kialakítása: három rétegvastagság, három megoldás (x) 2022. szeptember 27.
20220928_cemix_logo2.jpgAz építési és felújítási munkák többségéhez hasonlóan a padlófűtési rendszerek esetében is a megfelelő anyagok használata garantálja a megbízható működést és a végső minőséget. A fő kérdés mindig az, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a szükséges rétegrend kialakításához. A Cemix a többféle anyagot és többféle megoldást is kínál.

Gigászi teljesítmény, törpülő zajhatással (x) 2022. szeptember 26.
20220926_knaufinsulation_1.jpgA Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség keretein belül megvalósuló országos szuperszámítógép rendszer, a HPC (High Performance Computing) egyik csomópontja korábban Debrecenben, az egyetem Kassai úti campusán, külön épületben kapott helyet.

Hideg van, egyre több helyen kérik a távfűtés bekapcsolását 2022. szeptember 25.
20220924_panelhaz.jpgÖsszesen több tízezren kérvényezték a távfűtés elindítását, de van olyan település is, ahol még egyetlen egy intézmény sem igényelte a szolgáltatást. 

Online társasházkezelő tanfolyam indult 2022.09.19-én. Még becsatlakozhat! (x) 2022. szeptember 12.
Bottka GabriellaAz OKJ-t váltó, új, programkövetelményeken alapuló Társasházkezelő képzés indult 2022.09.19-én Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében.
A 100%-ban online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 59 000 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

A THT országos felmérésének eredményei a társasházkezelők munkájáról 2022. szeptember 23.
20220923_kiskep.pngA lakásárak az egekben, de ez a társasházkezelők díjazásán sajnos egyáltalán nem látszik. A THT országos felmérésének kiértékelése, amelyből kiderül, hogy az egyes megyékben, régiókban albetétenként milyen áron dolgoznak a közös képviselők, tudtak-e növekedni a társasházak megtakarításai, illetve mennyire látogatják a tulajdonosok a lakógyűléseket.

Megjelent a THT szeptemberi száma 2022. szeptember 21.
THT 2022. szeptemberMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2022. szeptemberi száma, amely már úton van a print előfizetéssel rendelkezőkhöz, online pedig már most is elérhető. A vezércikk témáját a THT országos felmérése adja a társasházkezelők munkájáról, amelyből az is kiderül, hogy megyénkénti bontásban hogyan alakulnak a díjazások, de szó esik az orosz invázióról, az emelkedő energiaárak elleni védekezésről, illetve jogi kérdésekre is válaszolunk.  

Még jelentkezhet a csütörtöki társasházi biztonság és energiahatékonyság THT konferenciára! 2022. szeptember 20.
THT Konferencia a Lurdy házban2022. szeptember 22-én 10 órától kerül megrendezésre a THT és a TTOE közös, Biztonság és energiahatékonyság a társasházakban című konferenciája a budapesti Lurdy Házban, ahol új elemekkel is bővült a programlista. Még nem késő regisztrálni, a részvétel THT előfizetőknek és TTOE tagoknak ingyenes!

Társasházi Percek - THT Podcast: Csapadékvíz szigetelési rendszerek 2022. szeptember 20.
THT Podcast Bodnár CsabávalMár meghallgatható a legújabb epizód, amelyben a társasházak egyik leginkább elhanyagolt pontjáról, a csapadékvíz szigetelési rendszerekről esik szó: amíg nincs velük probléma, szinte senki sem foglalkozik velük, ha viszont megtörténik a baj, akkor nagyon drága lesz a javíttatás. 

Ismét eHÁZ FÓRUM szeptember 30-án az Asia Centerben! 2022. szeptember 20.
eHÁZ logóIdén is megrendezésre kerül az eHÁZ FÓRUM, melynek keretén belül az érdeklődők megismerkedhetnek az idén 13 éve működő, hazai tulajdonú eHÁZ rendszer funkcióival, illetve meglévő felhasználóink betekintést kaphatnak az elmúlt egy év fejlesztéseibe, újdonságaiba.

A földgáznál a lakások száma, az áramnál a mérőórák száma az elszámolás alapja 2022. szeptember 19.
20220919_eon_logo.pngMegkaptuk az E.ON állásfoglalását: a jogszabályok szerint járnak el, itt viszont komoly különbség van a földgáz és az áram között, ez pedig a társasházak egy részét rosszul érinti. 

Az E.ON csak a főmérők számát veszi figyelembe? 2022. szeptember 19.
20220919_eon_logo.pngOlvasónk hívta fel a figyelmet egy különleges helyzetre: az általa kezelt, kizárólag egy főmérővel rendelkező társasház a lakások számától függetlenül csak egyszer használhatja ki a kedvezményes rezsikvótát. 

Biztonság és energiahatékonyság a társasházakban: THT és TTOE konferencia 2022. szeptember 22-én Budapesten! 2022. szeptember 16.
THT konferencia 2022. szeptemberEzúttal is aktuális témák köré épül a THT szaklap előfizetőinek és a TTOE tagoknak szóló konferencia, amelynek a budapesti Lurdy Ház ad otthont. Ajánlott minél előbb regisztrálni az eseményre!

Jogesetek: Kisebbségi jogsérelem közös költség emeléssel 2022. szeptember 15.
20220914_jogesetek_rovat.pngJogesetek című rovatunkban folytatjuk a korábban megkezdett gyakorlatot, miszerint vizsgálódásunk fókuszában a közgyűlések, a közgyűléseken meghozott határozatok, és legfőképpen a határozatok érvénytelenségének megállapítása iránt indított peres eljárások, az azokban vizsgált érvénytelenségi okok állnak. 

THT szakmai díjak: még mindig nem késő nevezni 2022. szeptember 14.
tht_szakmai_dij.jpgBár már közeleg a határidő vége, még mindig nem késő nevezni a THT szakmai díjak versenyére: idén 8 kategóriában díjazzuk majd azokat, akik sokat tettek a szakmáért, a közösségükért. 
Érdemes az ismerősökre, kollégákra is gondolni, hiszen lehet, hogy még nem is tudjuk, de az év fiatal társasházkezelőjével vagy az év társasházi közösségépítőjével dolgozunk együtt!

(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat