Barion Pixel

Ezeken a helyszíneken adjuk át személyesen és díjmentesen a THT 2024-es szakkönyvének I. kötetét

2024. január 29.
kep_a_2023as_jogi_konyvhoz.pngA THT 2024-es országos konferencia-sorozatán díjmentesen vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című, a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett jogi szakkönyv I. kötetét, ami nélkülözhetetlen segítség lesz a közös képviselők, társasházkezelők mindennapi munkájában.

Fontos! A budapesti konferencia-részvétel kizárólag a THT szaklap előfizetői számára díjmentes, de csak a tht.hu honlap "Konferenciák" menüpontjában bejelentkezettek és visszaigazoltan belépőjeggyel rendelkezők számára biztosított. Az országos körút vidéki állomásain díjmentesen részt vehet az is, aki nem szaklap előfizető, de az előzetes bejelentkezés és a belépőjegy az ő számukra is kötelező!

A jelentkezési lehetőséget a rendezvényekre megnyitjuk, azt a rendelkezésre álló létszámkeret beteltéig lehet megtenni. A részletes helyszíni programokról pedig a hírleveleinkben további információkat biztosítunk.

Külön felhívjuk figyelmüket, hogy a márciusi budapesti konferencia a megszokottól eltérően március 13-án, azaz SZERDÁN kerül megrendezésre.

A konferenciákon számos szakmai előadás elhangzik és lehetőség van kiállítóinkkal és előadóinkkal a személyes konzultációra is. A konferencia részvételekért idén 3 kredit pontot írunk jóvá azon résztvevők számára, akik rendelkeznek Társasházkezelői regiszter regisztrációval.

THT 2024-es konferenciasorozatának állomásai:

2024. március 13. (SZERDA), Budapest - Évindító Konferencia
2024. március 19., Győr
2024. március 20., Szombathely
2024. március 25., Székesfehérvár
2024. március 27., Pécs
2024. április 17., Kecskemét
2024. április 18., Szeged
2024. április 24., Miskolc
2024. április 25., Debrecen
2024. június 06., Budapest - Közgyűlések után
2024. október 17., Budapest - Közös Képviselők Napja és Társasházi Expó

A THT 2024-es konferenciáira már most, itt lehet jelentkezni.

További híreink


Fogyasztói árak - 2024. június: 3,7%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest 2024. július 26.
forint_uj4.jpg2024. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Májushoz viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, az élelmiszereké 0,3%-kal csökkent.

THT podcast: Lakáspiac és lakáshitelezés 2024 2024. július 25.
podcast2.pngElőadó: Banai Ádám igazgató - Magyar Nemzeti Bank. Felvételsorozat első része a THT által 2024. március 13-án rendezett konferencia előadásaiból.

Mi a teendője a leköszönő közös képviselőnek? 2024. július 24.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgTájékoztatást kérek a közös képviselői tisztség felmondásával kapcsolatos teendőkről, eljárásról, ezirányú közgyűlést összehívó meghívó napirendjének, illetve a jegyzőkönyv tervezetének a konkrét szövegezéséről. Mi legyen benne feltétlenül, mi az, ami nagyon fontos? Potenciális közös képviselők keresése a tulajdonosok, vagy az én feladatom vagy közösen célszerűbb ezt mielőbb megoldani? A leendő közgyűlés levezénylését célszerű volna másra bízni? Ha igen, akkor kire? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Kitekintő: Népszerű nyaralóhelyek - ahol a turizmus és a lakásválság kéz a kézben járnak 2024. július 23.
udulotelep.jpgAz elmúlt években - főként a járványt követően - a turizmus növekedése jelentős hatással volt a lakhatási válságra számos népszerű európai turistacélpontban. A rövid távú szálláskiadások, különösen az „Airbnb", rengeteg ingatlant vontak ki a hosszú távú lakáspiacról, ami megemelte a lakásárakat és bérleti díjakat, megnehezítve ezzel a helyiek számára a megfizethető lakhatást. Cikkünkben megnézünk néhány népszerű nyaralási célpontot, ott hogyan reagálnak a helyiek a helyzetre.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Ezek a témák várják az érdeklődőket az INGATLAN 2024 - Ingatlankezelők, -beruházók, -közvetítők és -felújítók Napja Konferencia és EXPO rendezvényünkön november 5-én! 2024. július 23.
KONFERENCIA.jpgIdén novemberben először várjuk az INGATLAN 2024 című konferenciára és EXPO-ra, ahol az ingatlanszakma képviselői és ügyfelei találkozhatnak egymással. A rendezvényen jelen lesznek az ingatlankezelők, a beruházók, az ingatlanközvetítők, az ingatlanfelújítók, a befektetők és az ingatlant finanszírozók is. Ügyfeleik is ott lesznek: magánszemélyek és cégek tulajdonosai, döntéshozói. Akik ingatlanvagyonnal rendelkeznek, és terveik vannak hasznosítására, eladására, vételére.

Két szeretetszolgálat fogott össze egy emberbarát lakhatási rendszer kialakításáért 2024. július 22.
Lakhatasi_szegenyseg_III.jpgMagyarország legnagyobb szociális és krízishelyzeti lakhatást biztosító szervezete, az MR Lakásalap, már mintegy hatezer ingatlannal és több mint húszezer ügyféllel rendelkezik. A szervezet célja nem csupán a lakhatás biztosítása, hanem annak minőségének javítása is, amely szemléletváltást célzott meg elérni az ingatlanpiacon.

Egzotikus társasházi gyümölcsök 2024. július 19.
megyeriszabolcs.jpgA társasházi növénynevelés és a gyümölcstermő növények első blikkre két külön, össze nem érő kategóriát alkotnak, ám az ötletet nem szabad elvetni! Tény, hogy a társasházi kertek vagy az utcafrontok nem mindig ideális helyei a gyümölcsnevelésnek, azonban ne feledjük, hogy a növény számára (amennyiben a kellő feltételek teljesülnek) mindegy, hogy családi ház kertjében áll vagy egy közösség udvarán, valamint idézzük fel, hogy a régi időkben milyen nagy divatja volt az utcafrontra telepített gyümölcsfáknak!

Csinos kamatbónuszokkal csábítják a magánszemélyek mellett a társasházakat is az újjáéledt lakástakarékok 2024. július 18.
persely.jpgNagy horderejű változás volt a lakásra gyűjtők életében, amikor 2018 októberében megszűnt a lakástakarék megtakarítások után járó 30 százalékos, de legfeljebb évi 72 ezer forintos állami támogatás. Végül 2023-ig kellett várni arra, hogy feltámadjon és erőre kapjon a lakástakarékok piaca. Jelenleg három hitelintézet kínál, ráadásul többféle konstrukciót is a témában. Pozitív változás, hogy eltűnt a korábbi havi 20 ezer forintos megtakarítási plafon, valamint, hogy egy magánszemélynek/egy társasháznak akár több LTP szerződése is futhat párhuzamosan.

Meghatalmazásokkal kapcsolatos javaslat 2024. július 17.
kbk21.pngAzt hiszem mindenki által ismert probléma a társtulajdonosok közötti szabályos meghatalmazások beszerzése, ami sok esetben szinte lehetetlen. A feltétel az lenne, hogy legalább 4 fő azonos helyen és időben tartózkodjon és jegyezze a meghatalmazást. Ez a legtöbb esetben lehetetlen, amelynek következménye, hogy nagyon ritka az a meghatalmazás, amely minden szabálynak megfelelne. Van-e olyan jogilag támadhatatlan megoldás, amely kiküszöbölné a lehetetlent? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Megjelent a THT június-júliusi száma! 2024. július 16.
THT_szaklap_2024-06_jun_2024-07_jul.001.jpgAz imént véget ért foci EB gólszegénységével a legnagyobbat a társasházak, illetve maguk a társasházi lakók nyerték: minél kevesebb gól, annál kevesebb gólöröm, kiabálás a szomszédból, minél kevesebb kiabálás, annál kevesebb konfliktus házon belül. Igen ám, de mi van a rossz helyre rakott klíma kültéri egységgel, a hangos gyerekekkel az udvaron, a folyosóra teregetett ruhákkal, vagy csak az egyszerűen nem köszönő szomszédokkal?

Az ingatlantulajdonosok látásmódja és tapasztalatai az épületfelújítással kapcsolatban - FELMÉRÉS 2024. július 16.
HU_2024_Survey_poster_landscape.pngMost az Ön véleménye is formálhatja az épületfelújítás és az épületekkel kapcsolatos klímapolitika jövőjét Európában! A Lakástulajdonosok Nemzetközi Szövetsége (UIPI), a Nemzeti Lakásbérlők Szövetsége (NRLA) és az Ír Ingatlantulajdonosok Szövetsége (IPOA) együttesen most egy fenntartható és energiahatékony épületfelújítási felmérést végeznek, hogy megismerjék az ingatlantulajdonosok, ingatlanos szakemberek nézőpontját. Az Ön tapasztalata is segíthet megérteni a szükségleteket, motivációkat és kihívásokat, amelyekkel az épülettulajdonosok szembesülnek felújítási folyamatok során, ezért nagyra értékelnénk közreműködését! A felmérést a cikkben található linken érheti el.

Egyre többen keresnek fel közjegyzőt lakásbérleti szerződéssel - Miért és hogyan kerülhet a képbe közjegyző a lakáskiadás, -bérlés esetén? 2024. július 15.
kozjegyzo_elott.jpgA pandémia időszaka óta egyre gyakoribb, hogy a magánszemélyek közjegyzőt is felkeresnek egy társasházi lakás bérbeadásakor. Utánajártunk, hogy miért gondolják úgy egyre többen, hogy szükség van ebben a közjegyzőre, ez milyen formában történhet meg és kinek az érdekeit szolgálja?

Kitekintő: Új lehetőségek a társasházi felújításban - a francia CoachCopro mintaként szolgálhat Magyarországon is 2024. július 12.
Francia_zaszlo_es_haz.jpgA társasházi lakások energetikai felújítása nem csak környezetbarát megoldás, de hosszú távon gazdaságilag is előnyös lehet a lakóközösségek számára. Franciaországban már évek óta működik egy sikeres modell, a CoachCopro, amely kifejezetten a társasházak energetikai felújítását célozza meg, és amelyet Magyarországon is érdemes lehet figyelemmel kísérni.

THT podcast: A megelőzés a cél! Nem érdemes megvárni amíg láthatóvá válik a víz- és csatornahálózat hibája 2024. július 10.
podcast2.pngElőadó: Gyurasits Gergely termékmenedzser - Strang.hu/Inpipe Kft. A felvételsorozat következő része a THT által rendezett, XIV. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO előadásaiból.

Büntetés a szemetelőknek 2024. július 10.
Dr.KissBalazsKaroly.jpg260 albetétes társasházunk éves közgyűlésén napirend volt az SZMSZ módosítása. Legfontosabb része az lett volna, hogy a lépcsőházi kamerarendszer segítségével extra takarítási díjat (20.000 Ft-ot) tudjon megállapítani a közös képviselő azon lakóknak, akik a lépcsőházban szemetelnek, illemhelyiségnek használják, vagy például hogyha a kutyájuk piszkít be. A módosítási tervezet ügyvéd által ellenjegyzett volt, a közgyűlésen viszont már úgy nyilatkozott erről a pontról személyesen, hogy jogszabályi úton a közös képviselő ilyen extra díjat nem számlázhat ki, nem büntethet meg senkit. Más társasházakban tudjuk, hogy létezik ez a rendszer. Hol van az igazság? Van e lehetőség bármilyen szankció bevezetésére? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Nevet vált a TSZOE 2024. július 9.
szilberszilvia.jpgApró, de fontos lépés a tavaly indult Egyesület életében, hogy július 1-jétől az Egyesület az eddigi Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete név helyett Társasházak és Számvizsgálók Országos Egyesülete néven folytatja tovább. Szilber Szilviát, az Egyesület elnökségi tagját kérdeztük a névváltás okairól.

Átfogó reformokra van szükség a társasházakban 2024. július 8.
+1_INTERJU.jpgDén Mátyás András, a TSZOE alapító elnökségi tagja nemrég interjút adott az Európa Rádiónak, amelyben a magyarországi társasházak jelenlegi helyzetéről, a felmerülő problémákról és lehetséges megoldásokról beszélt. Véleménye szerint a társasházak nem működnek hatékonyan, és számos tényező akadályozza a megfelelő gazdálkodást és karbantartást, melyeket részletez is. Cikkünkben az interjú összefoglalását olvashatják.

Önkormányzati pályázatok - TÁRSASHÁZAK LAKÓINAK 2024. július 5.
kutyatarsashaz.jpgNem kizárólag a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek szóló aktuális önkormányzati pályázatokat gyűjtjük ki, hanem igyekszüni a lakások TULAJDONOSAI, HASZNÁLÓI életét is megkönnyíteni azáltal, hogy megkeressük a budapesti önkormányzatok által jelenleg meghirdetett társasházi LAKOSSÁGI PÁLYÁZATOKAT. Cikkünkben megtalálhatják a jelenleg futó, társasházi lakók részére kiírt fővárosi pályázatokat, kerületi bontásban.

Ezekkel a pályázatokkal juthat most plusz pénzhez társasháza 2024. július 4.
15_TARSASHAZI_PALYAZATOK..jpgA THT fontosnak tartja, hogy minden hónapban tájékoztassa az Olvasóit arról, hogy milyen pályázati lehetőségei vannak a hazai társasházaknak, lakásszövetkezeteknek, legyenek azok a fővárosban vagy vidéken. A jelenleg elérhető pályázatok részleteit a cikkünkben olvashatják.

Ki szavaz az elhunyt tulajdonos helyett? 2024. július 3.
kbk21.pngHalálesettel kapcsolatban szeretném megtudni, hogy közgyűlési szavazás esetén az elhunyt tulajdonostárs szavazati jogával mi történik? Ha minősített többségű négyötödös döntésre van szükség, elképzelhető, hogy senki nem szavazhat az elhunyt tulajdoni hányada nevében, amíg az örökös tulajdonjoga bejegyzésre nem kerül? Ugyanígy, ha osztatlan közös (garázstulajdon) miatt elővásárlási joga is volt az elhunytnak és harmadik személy kívánja megvásárolni az ingatlant, akkor meg kell-e várni a hagyatéki eljárás végét? Ebben az esetben akár egy évig is elhúzódhat az adásvétel. Mi erre a földhivatali gyakorlat? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások