Barion Pixel

Ezekről a témákról szólt az I. Társasházi Számvizsgálók Napja konferencia

2023. november 30.
tszn_resztvevok.jpeg2023. november 23-án rendezte első konferenciáját a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete (TSZOE) a budapesti Sugár Moziban, melyen több mint 250 résztvevő vett részt. Az egész napos rendezvényen a jogi és számviteli szakértői előadások mellett a jelenlévő számvizsgálók első kézből ismerhették meg azon lehetőségeket, hogy miként tudják távolról ellenőrizni a közös képviselők munkáját a legnépszerűbb hazai társasházi szoftverekben.

Kiből lesz a jó számvizsgáló?

Dr. Izsák Orsolya, egy társasházi szakjogász, ügyvéd, és az Ügyvédi Képző Centrum oktatási igazgatója, a Társasházi Számvizsgálók Napja konferencián tartott előadást a számvizsgáló bizottsági tagok szerepéről és kihívásairól a társasházakban. Előadásában kiemelte a számvizsgálók társadalmi szerepvállalásának fontosságát, különösen a társasházi közösségekben, ahol a tulajdonosi érdekek védelme és a pénzügyi átláthatóság biztosítása kiemelt jelentőséggel bír.

Dr. Izsák Orsolya kifejtette, hogy a számvizsgálói szerep nem csupán a tulajdonosokon múlik, hanem komplex emberi kapcsolatokon alapul. Hangsúlyozta, hogy a tulajdonosi közösség dinamikája is befolyásolja a számvizsgálók munkáját, különösen olyan esetekben, ahol például egy ügyvéd túszul ejti a társasházat. A számvizsgálók véleménye döntő lehet peres ügyekben, és gyakran bonyolult jogi, gazdasági vagy pénzügyi kérdésekben kell állást foglalniuk.

Az előadó a számvizsgálói tevékenység történeti fejlődését is áttekintette, kezdve az 1924-es társasházi törvénytől egészen a 2003-as, a törvények joghézagaival és a gyakorlati problémákkal foglalkozó törvényig. A számvizsgálók jogkörei, mint a véleményezés, javaslattevés, ellenőrzés és szükség esetén a közgyűlés összehívása, szintén terítékre kerültek.

Végül Dr. Izsák Orsolya arra is kitért, hogy a számvizsgálók munkája nem csupán szakmai ismeretekre, hanem emberismeretre, rutinra és a tulajdonosi közösség támogatására is épül. Az előadás során hangsúlyozta a számvizsgálók szerepének összetettségét és a társasházakban felmerülő kihívásokat, valamint a társasházi jog komplexitását és a gyakorlati megvalósítás nehézségeit.

tszn_dni.jpeg

Nemcsak jogai, de kötelezettségei is vannak a társasházban élőknek

Dr. Kiss Balázs Károly, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének elnöke, a Társasházi Számvizsgálók Napja rendezvényen tartott előadását a számvizsgálók és a társasházi tulajdonosok jogairól és kötelezettségeiről. Az előadás fő célja az volt, hogy a számvizsgálói tevékenységet szakmává és hivatássá formálja, valamint erősítse a tulajdonosi szerepvállalást a társasházi működéssel kapcsolatos ellenőrzési folyamatokban.

Kiss Balázs Károly hangsúlyozta, hogy fontos a számvizsgáló bizottsági tagok feladatkörének, hatáskörének pontos meghatározása, melyet a szervezeti és működési szabályzatban (SZMSZ) rögzíthetnek. Az előadó kiemelte, hogy a számvizsgáló bizottsági tagok szerepe nem csupán az iratokba való betekintés és a beszámolók véleményezése, hanem a közgyűlési határozatok előkészítése és ellenőrzése is.
A társasházi törvény szerint a számvizsgálók alapvetően pénzügyi ellenőrzési feladatokat látnak el, de szerepük kiterjed a közgyűlési határozatok előkészítésére és javaslattevésre is. A számvizsgáló bizottsági tagoknak lehetőségük van közgyűlést összehívni, ha a közös képviselet ezt nem teszi meg, ezáltal fontos szerepet töltenek be a társasház működésében.

Dr. Kiss Balázs Károly az előadásában arra is kitért, hogy a számvizsgáló bizottsági tagoknak nincs joguk a társasházat képviselni, szerződéseket kötni vagy önálló döntéseket hozni. Ezek a feladatkörök a közös képviselő hatáskörébe tartoznak.
Az előadás másik részében a tulajdonosok jogaira és kötelezettségeire is kitért. A tulajdonosok legfőbb jogosultsága a szavazati jog a közgyűlésen, valamint a jogvédelem a sérelmes közgyűlési határozatokkal szemben. Hangsúlyozta a közös költségek fizetésének fontosságát, valamint a tulajdonosok kezesi felelősségét a társasház adósságaiért. Emellett a tulajdonosok kötelezettségeit is bemutatta, mint a közös tulajdon és a saját tulajdon karbantartása, illetve az adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése.

tszn_resztvevok2.jpg

Számvizsgálói tevékenység a gyakorlatban

Dén Mátyás András, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének (TSZOE) elnökségi tagja, előadásában személyes tapasztalataira és a társasházakban felmerülő gyakorlati problémákra összpontosított. Az előadás első része a 2024 januárjában megjelenő, "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című szakkönyvéről szólt, mely minden eddiginél részletesebben és gyakorlati eseteken keresztül mutatja be a közös képviselők, tulajdonosok és számvizsgálók feladatait.

Az előadó kiemelte, hogy a társasházi életben a különböző szereplők - közös képviselők, tulajdonosok, számvizsgálók - különböző típusai és személyiségei befolyásolják a társasházi közösség dinamikáját. Megosztotta saját tapasztalatait is, amelyek a számvizsgáló bizottsági elnökként eltöltött időből származnak, hangsúlyozva a kihívásokat és nehézségeket, amelyekkel szembe kell nézniük a társasházakban dolgozóknak.

Az előadás során Dén Mátyás András számos tanácsot és javaslatot tett a hatékony és konstruktív számvizsgálói munkához. Ezek között szerepelt a pszichológiai terhelés nélküli emberek kiválasztása számvizsgálói szerepekre, a műszaki, jogi vagy számviteli ismeretekkel rendelkező személyek előnyben részesítése, valamint a többségi tulajdonosok számvizsgálóként való alkalmazásának kerülése a potenciális összeférhetetlenségek elkerülése érdekében.

Kiemelte továbbá az online ügyviteli rendszerek használatának fontosságát, a számvizsgálók és a tulajdonosok közötti közvetlen kommunikáció kerülését, valamint a részletes és írásos számvizsgálói beszámolók készítésének szükségességét. Az előadás arra is összpontosított, hogy a számvizsgálók munkájuk során mindig tájékozódjanak a társasházi törvények és rendeletek aktuális változásairól.

Összefoglalva, Dén Mátyás András előadása a társasházi számvizsgálók munkájának gyakorlati aspektusaira fókuszált, konkrét javaslatokkal és tanácsokkal szolgálva a hatékony és problémamentes működés érdekében.

tszn_mozi.jpeg

Könyvelés és számvizsgálás

Izsó Krisztina, mérlegképes könyvelő és a Lakásszövetkezetek és Társasházak Egyesületének (LÉTÉSZ) igazgatósági tagja, társasházi könyvelés és pénzügyi szabályok témájában adott elő a konferencián. Az előadásban Izsó Krisztina a társasházak számvitelével kapcsolatos fontos aspektusokra helyezte a hangsúlyt, különösen a számvizsgálók szempontjából.

Az előadás keretében négy fő törvényre hívta fel a figyelmet, amelyek ismerete elengedhetetlen a számvizsgálók számára: a Polgári Törvénykönyv (PTK), a számviteli törvény, a személyi jövedelemadó törvény, valamint az egyéb adótörvények. Izsó hangsúlyozta, hogy a számvizsgálóknak tisztában kell lenniük ezekkel a törvényekkel, különös tekintettel azokra a helyzetekre, amikor nincs számviteli végzettségük.
A társasházak pénzügyi tevékenységével kapcsolatosan Izsó kitért arra, hogy a nagyobb társasházak esetében, ahol a bevétel meghaladja a 10 millió forintot, egy mérlegképes könyvelő vagy könyvvizsgáló állítja össze a számviteli beszámolót, ami megkönnyíti a számvizsgálók munkáját. Emellett beszélt a számvizsgálók szerepéről a tulajdonosok érdekeinek védelmében, és arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük a különböző számviteli és adótörvényeknek való megfelelés során.
Kiemelte, hogy a számvizsgálók számára fontos, hogy tisztában legyenek a társasházak könyvvezetési kötelezettségeivel, ismerjék az alapvető pénzügyi fogalmakat, és tudják, hogyan kell helyesen kiállítani a számlákat és elszámolni a bérleti díjakat, beleértve a forrásadó levonását is.

Az előadás során Izsó Krisztina arra is kitért, hogy a társasházaknak iparűzési adót kell fizetniük, és hogy a társasházak pénzügyi beszámolójában helyesen kell megjeleníteni a különböző bevételeket és kiadásokat, beleértve a bérleti díjakat, a bérek és járulékokat, valamint a követeléseket és kötelezettségeket.

Végezetül hangsúlyozta, hogy a számvizsgálók számára fontos a szoros együttműködés a közös képviselővel, és hogy alaposan ellenőrizzék és alátámasszák a közös képviselő által készített beszámolókat.

Adatkezelés és adatvédelem a társasházban

Dr. Arató Márk, a Dr. Havas-Sághy Ügyvédi Iroda jogásza, az adatvédelemmel kapcsolatos jogi kérdésekről tartott előadást. Az előadás alapvetően a társasházak, közös képviselők és társasházkezelők számára releváns adatvédelmi jogszabályokra, elvekre és gyakorlati alkalmazásukra összpontosított.

Először is kitért a releváns jogszabályokra: az Alaptörvényre, a Társasházi Törvényre (THT), az Információs Törvényre (Infotv), valamint az Általános Adatvédelmi Rendeletre (GDPR). Kiemelte, hogy az Alaptörvény az információhoz való jogot alapelvként rögzíti, míg a THT és az Infotv konkrétabb szabályokat tartalmaznak. A GDPR pedig, mint európai uniós rendelet, közvetlenül alkalmazandó Magyarországon is.
Dr. Arató Márk az adatkezelés alapelveit ismertette, kiemelve a célhoz kötöttség és az adattakarékosság fontosságát. Ezek szerint csak indokolt esetben és csak a szükséges adatok kezelhetők. Hangsúlyozta a jogszerűség, tisztességes eljárás, pontosság és a korlátozott tárolhatóság elveit is.

Az adatkezelés jogalapjait is tárgyalta, hangsúlyozva, hogy a hozzájárulás nem mindig a legmegfelelőbb jogalap, és gyakran jobb a szerződés teljesítése vagy a jogi kötelezettség teljesítése mint jogalap. Külön kiemelte, hogy a társasházak esetében a közös képviselő nem adatkezelő, hanem adatfeldolgozó, míg a számvizsgáló bizottság az adatkezelő része, tehát nem minősül külön adatfeldolgozónak.

A társasházi adatkezelés gyakorlati aspektusaira is kitért, mint például az alapító okiratban és az ingatlannyilvántartásban szereplő adatok kezelése, valamint a működéshez szükséges adatok kezelése, mint a lakók elérhetőségei.

Külön figyelmet fordított a kamerarendszerek működtetésének adatvédelmi szempontjaira. Hangsúlyozta, hogy a kamerarendszer telepítéséhez a lakógyűlés kétharmados döntése szükséges, és szigorú szabályok vonatkoznak a kamerák elhelyezésére, működésére és a felvételek kezelésére.

Az adatátadásról is szólt, megjegyezve, hogy a szervezeten belül nem minősül adatátadásnak, ha a felügyelőbizottság ismeri meg az adatokat, ellentétben a harmadik személyeknek történő adatátadással.

Összegzésképpen Dr. Arató Márk arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatvédelem komplex és szigorú terület, ezért fontos a jogszabályok és az adatvédelmi alapelvek megértése és betartása. Kiemelte, hogy az adatkezelő és az adatfeldolgozó különböző szereplők a társasházak esetében, és a hozzájárulás mint jogalap csak akkor alkalmazható, ha nincs más megfelelő jogalap.

További híreink


Erkélynapelem: már az energiatárolás is megoldott! 2024. április 29.
napelemes_erkely.jpgMegoldotta az energiatárolás problémáját egy kínai invertergyártó, amely szerint új lakossági energiatároló-rendszere ideális megoldás lesz az erkélynapelemeket használó háztartások számára. A részleteket a cikkünkben olvashatják.

Elfogadták az új Épületenergetikai Irányelvet - innen lesz szép nyerni! 2024. április 26.
zold_lakas.jpgA két éven át tartó tárgyalássorozat után az Európai Parlament és a Tanács is elfogadta az új Épületenergetikai Irányelvet. Az irányelv egy ambiciózus, vagy inkább talán lehetetlen célt tűzött ki: a 2050-re széndioxid-kibocsátás mentes épületállomány elérését. Innentől pedig a tagállamokon a sor, hogy az irányelvet átültessék, amire ugyan két évük van, de máris késésben vannak, ha úgy nézzük, hogy a következő két és fél évtizedben az épületfelújítások száma és mélysége is meg kell, hogy sokszorozódjon.

Kitekintő: A bécsi lakások közel fele a város tulajdonában van - és ez így jól is működik 2024. április 19.
Becs_Hundertwasserhaus.jpgBécs, az osztrák főváros, hosszú ideje kiemelkedő példája Európában, de világviszonylatban is a szociális bérlakások rendszerének. A város tulajdonában lévő lakások aránya meghaladja a lakásállomány felét, ezzel biztosítva családok tízezreinek megfizethető áron a lakhatást. Bécsben a lakosság közel fele részesül valamilyen formában lakhatási támogatásban, ami hosszú ideje hozzájárul a város élhetőségéhez. A jól kitalált rendszer ellenére egy ideje mégis gyülekeznek a felhők a bérlők paradicsomának égboltján.

Megtartották az első Épületek és Éghajlat Globális Fórumát, ahol Magyarország is aláírta a Chaillot-i nyilatkozatot 2024. április 18.
zold_fal_ujpest.jpgA francia kormány és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által szervezett, első alkalommal megrendezett Buildings and Climate Global Forum, azaz Épületek és Éghajlat Globális Fóruma azzal zárult, hogy 70 ország képviselője - köztük Magyarországé is - elfogadta a Déclaration de Chaillot-ot, azaz a Chaillot-i nyilatkozatot, a nemzetközi együttműködésük alapdokumentumát.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Gyep, és ami fölötte van 2024. április 12.
megyeriszabolcs.jpgA kora tavasz még nem hoz túl sok kertészeti feladatot, ennek ellenére akad tennivaló, melyek közül most két fontos munkáról esik szó, az egyik a fiatal fák védelme, a másik pedig a kora kikeleti gyepápolás. Vágjunk is bele!

Öntsön tiszta vizet a pohárba! Itt megnézheti, hogy érintett lehet-e ólomszennyezettséggel csapvize 2024. április 11.
vizet_kiont.jpgA víz az egyik legnagyobb kincsünk, azonban a 2022-re vonatkozó adatok alapján még mindig vannak az országnak olyan részei, ahol gond van a csapvízzel, több településen ugyanis továbbra is magas az ivóvíz arzéntartalma, a nagyobb településeken és a fővárosban pedig a víz magas ólomtartalma okozhat egészségügyi gondokat. Ha kíváncsi, hogy háztartása érintett lehet-e ólomszennyezettséggel, az e célból készített térkép segítségével most megnézheti, ahogy azt is, hogy az országban melyik házban mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata.

Konferencia az európai lakásválságról 2024. április 10.
UIPI_logo.pngAz európai lakásválságról szóló konferencia, amelyre 2024. február 20-án Brüsszelben, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) épületében került sor, az Európai Unió egészét érintő jelenlegi lakásválság égető kérdésével foglalkozott.

Új EU-s szabályozást fogadtak el a rövid távú lakáskiadás kapcsán 2024. április 9.
rovid_tavra_kiveheto_szallas.jpgA rövid távon bérelhető szállások köre egyre bővül, jelenleg körülbelül a 25%-át teszik ki a turisztikai szálláshelyeknek az EU-ban. Az Európai Parlament a február 29-én tartott plenáris ülésén EU-szerte egységesített követelményeket fogadott el a rövid távú bérbeadási szolgáltatásokkal kapcsolatos adatgyűjtésre és -megosztásra vonatkozóan, melyet a Tanács március 18-án jóváhagyott, tehát hamarosan hatályba lép.

Egyre többen felejthetik el a villanyóra állásának diktálását az okosmérőknek köszönhetően 2024. április 8.
eon_logo.pngTöbb, mint 165 ezer új okosmérőt telepít a Dunántúlon és Pest vármegyében az E.ON Hungária Csoport. A készülékek részben a családi otthonokba és egyéb ingatlanokba, részben ipari, vállalati létesítményekbe kerülnek majd.

Amivel mindenki jól járna: az a magyar lakások mélyfelújítása 2024. április 3.
melyfelujitas.jpgA magyar lakóingatlan-állomány energetikai szempontból rendkívül elavult, ami hozzájárul a pazarló energiafelhasználáshoz, ezáltal pedig a növekvő károsanyagkibocsátáshoz, a megélhetési költségek növekedéséhez és hazánk tartós energiafüggőségéhez. A hazai lakóépületek érdemi megújulásához azonban évente legalább 100-150 ezer lakóingatlant kellene korszerűsíteni. Ezért a hazai épületfelújítás felgyorsításáért egy olyan szakmai összefogás jött létre, amit az Egyensúly Intézet kezdeményezett, és amelyhez már több mint egy tucat piaci és szakmai szervezet csatlakozott.

A meglepően alacsony februári gázszámlánk titka 2024. március 28.
Kerdojelek.jpgMiközben a téli hónapokban gyakran aggódunk a magas fűtésszámlák miatt, idén sokan döbbenetes meglepetéssel szembesültek: a februári gázszámlájuk váratlanul kedvező összeget mutatott. Ez a jelenség két fő tényezőnek köszönhető: az enyhe időjárásnak és egy különleges számítási módszernek.

Fővárosi Lakásügynökség alakult a megfizethető lakhatásért 2024. március 21.
Tarsashazalapitas.jpgElindult a Fővárosi Lakásügynökség, a Budapesti Önkormányzat új projektje a megfizethető bérlakások számának növelésére - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Kovács Vera, a lakásügynökség vezetője. A bérlőket majd névjegyzék- és pályázati rendszeren keresztül választják ki, akiknek megfizethető és biztonságos lakhatást kínálnak.

Albérleti támogatás igényelhető 180 ezer forintig - ezzel is segítenék a harminc év alattiak elhelyezkedését 2024. március 20.
fiatalok_csapatban_dolgoznak.jpgÁprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, harminc év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

BÉRLAKÁS PÁLYÁZATOK 2024 - Budapest 2024. március 19.
berlakas_1200x900.pngBudapest egyik önkormányzata most összesen 164 db lakása bérleti jogának elnyerésére írt ki pályázatokat. Az egyik pályázat ráadásul egy újépítésű társasház lakásaira kínálja a bérleti jogokat, azaz a sikeres pályázók a piaci ár alatt jutnak majd hozzá teljesen új otthonukhoz! Cikkünkben ezen túl a többi aktuális fővárosi önkormányzati lakáspályázatot is összegyűjtöttük.

Ezek a társasházak problémái: beszéljünk róla! 2024. március 11.
Kerdoiv.jpgA 2023. október 19-én megtartott XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a közel 800 résztvevő részére átadott konferencia-csomag egy kérdőívet is tartalmazott „A társasházak legnagyobb kihívásai 2023." címmel, amelyet a THT szerkesztősége állított össze 12+1 témakörben. Cikkünkben a kérdőívre adott válaszok eredményeit szedtük össze.

Példamutató önkormányzatok számára pályázati felhívást tesz közzé a Habitat for Humanity Magyarország 2024. március 7.
onkormanyzatok_a_lakhatasert.jpgOrszágos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország „Önkormányzatok a lakhatásért" címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2-án (kedd) éjfélig.

Hogy lehet ezt megfizetni? Elképesztő, hol járnak most a bérleti díjak! 2024. február 29.
sok_a_berleti_dij.jpgA tavaly decemberi csökkenő tendenciát mutató adatokhoz képest idén januárban megint növekedésnek indultak a bérleti díjak. Az év elején a legdrágább budapesti kerületben 352 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, Budapest egészét nézve pedig 250 ezer forint. Azonban a fővároson kívül sem sokkal jobb a helyzet, mivel két vármegyeszékhelyen is 200 ezer forint fölé kerültek átlagban az albérletárak.

Itt a kiskapu: erkélynapelem helyett - erkélyre napelemet! 2024. február 26.
napelem.jpgA cikkben az Elmű Hálózati Kft. január végén kiadott jóváhagyása szerepel, amely azt teszi lehetővé, hogy egy fővárosi XIII. kerületi társasház hetedik emeletének erkélyére pár napelemtáblát a tulajdonos felszerelhessen. Félreértés azonban ne essék: a szolgáltatói jóváhagyás nem azt jelenti, hogy az erkélynapelem Magyarországon titokban engedélyezett lett, ezért annak, aki erkélynapelemet szeretne telepíteni, elengedhetetlen az ügy pontos részleteinek ismerete.

Feltétlenül vigyen magával palackozott vizet, ha ide kirándulna! 2024. február 22.
uveg_viz.jpgNemrég kiadta friss jelentését a magyarországi ivóvízminőségről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az adatok alapján 2022-ben országunk több településén is olyan magas koncentrációban mértek szervetlen arzént az ivóvízben, aminek már egészségkárosító hatása lehet. A szervetlen arzén az emberi egészség szempontjából rákkeltő és mérgező hatású, ami elsősorban ivóvízzel és táplálékkal kerülhet az emberi szervezetbe. Cikkünkből kiderül, hogy az ország mely részein nem ajánlott a csapvizet fogyasztani.

Az új kormányrendeletek hatása a távhős és ház központi fűtéses társasházak működésére 2024. február 20.
futes.jpgIdén január 29-én derült égből villámcsapásként érte a társasházakat a kormány két új rendelete, melyek értelmében egyes társasházaknak és lakásszövetkezeteknek egy éven belül gondoskodniuk kell a fűtés, valamint a meleg víz elszámolása érdekében egyedi fogyasztásmérő vagy költségmegosztó készülék felszereléséről és alkalmazásáról.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások