Barion Pixel

Félbemaradt társasházak I.: Amikor se lakás, se pénz - helyette feljelentések és perek végtelen sorozata oda-vissza

2024. június 3.
Hermina_Happy_Land_III._1.jpgVarga Mihály pénzügyminiszter elmúlt hetekben tett bejelentése szerint a kormány további két évvel hosszabbítja meg az idén év végén lejáró kedvezményes lakásáfát, így 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 négyzetméterig) csupán 5%-os áfakulcs terheli. A lakásáfa meghosszabbítása, a CSOK - vissza nem térítendő - vidéki változata, a CSOK-hitel, az újonnan bevezetett CSOK Plusz, a lakáscélú kölcsönhöz adott 10%-os önerő-kedvezmény bevezetése és a Babaváró kölcsön összegének megemelése folytán a beruházási kedv és az újépítésű lakások iránti kereslet nem fog csökkenni, az biztos.

Ez a cikk csak a THT előfizetők számára olvasható.

Fizessen elő mindössze havi 990 Ft-ért és aktiválja tagságát, melyhez teljes archívum hozzáférés, szakértői válaszadás, konferencia belépési lehetőség és kedvezményes szakkönyv is jár!

Ha egy évre előfizet, akkor megtakarít, ráadásul évi 9.900 Ft-ért előfizetéséhez egy 9.900 Ft értékű szakkönyvet kap ajándékba! Az előfizetéshez online szakcikkek elérése + 10 lapszám + 2 db díjmentes konferencia részvétel + THT szakértői válaszok + archívum hozzáférés is jár olvasóink számára.

További információk          

Előfizetés megrendelése


Belépés előfizetőink számára

Belépési név *
Jelszó *
Ellenőrzés *

További híreink


Kitekintő: Népszerű nyaralóhelyek - ahol a turizmus és a lakásválság kéz a kézben járnak 2024. július 23.
udulotelep.jpgAz elmúlt években - főként a járványt követően - a turizmus növekedése jelentős hatással volt a lakhatási válságra számos népszerű európai turistacélpontban. A rövid távú szálláskiadások, különösen az „Airbnb", rengeteg ingatlant vontak ki a hosszú távú lakáspiacról, ami megemelte a lakásárakat és bérleti díjakat, megnehezítve ezzel a helyiek számára a megfizethető lakhatást. Cikkünkben megnézünk néhány népszerű nyaralási célpontot, ott hogyan reagálnak a helyiek a helyzetre.

Ezek a témák várják az érdeklődőket az INGATLAN 2024 - Ingatlankezelők, -beruházók, -közvetítők és -felújítók Napja Konferencia és EXPO rendezvényünkön november 5-én! 2024. július 23.
KONFERENCIA.jpgIdén novemberben először várjuk az INGATLAN 2024 című konferenciára és EXPO-ra, ahol az ingatlanszakma képviselői és ügyfelei találkozhatnak egymással. A rendezvényen jelen lesznek az ingatlankezelők, a beruházók, az ingatlanközvetítők, az ingatlanfelújítók, a befektetők és az ingatlant finanszírozók is. Ügyfeleik is ott lesznek: magánszemélyek és cégek tulajdonosai, döntéshozói. Akik ingatlanvagyonnal rendelkeznek, és terveik vannak hasznosítására, eladására, vételére.

Két szeretetszolgálat fogott össze egy emberbarát lakhatási rendszer kialakításáért 2024. július 22.
Lakhatasi_szegenyseg_III.jpgMagyarország legnagyobb szociális és krízishelyzeti lakhatást biztosító szervezete, az MR Lakásalap, már mintegy hatezer ingatlannal és több mint húszezer ügyféllel rendelkezik. A szervezet célja nem csupán a lakhatás biztosítása, hanem annak minőségének javítása is, amely szemléletváltást célzott meg elérni az ingatlanpiacon.

Csinos kamatbónuszokkal csábítják a magánszemélyek mellett a társasházakat is az újjáéledt lakástakarékok 2024. július 18.
persely.jpgNagy horderejű változás volt a lakásra gyűjtők életében, amikor 2018 októberében megszűnt a lakástakarék megtakarítások után járó 30 százalékos, de legfeljebb évi 72 ezer forintos állami támogatás. Végül 2023-ig kellett várni arra, hogy feltámadjon és erőre kapjon a lakástakarékok piaca. Jelenleg három hitelintézet kínál, ráadásul többféle konstrukciót is a témában. Pozitív változás, hogy eltűnt a korábbi havi 20 ezer forintos megtakarítási plafon, valamint, hogy egy magánszemélynek/egy társasháznak akár több LTP szerződése is futhat párhuzamosan.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Az ingatlantulajdonosok látásmódja és tapasztalatai az épületfelújítással kapcsolatban - FELMÉRÉS 2024. július 16.
HU_2024_Survey_poster_landscape.pngMost az Ön véleménye is formálhatja az épületfelújítás és az épületekkel kapcsolatos klímapolitika jövőjét Európában! A Lakástulajdonosok Nemzetközi Szövetsége (UIPI), a Nemzeti Lakásbérlők Szövetsége (NRLA) és az Ír Ingatlantulajdonosok Szövetsége (IPOA) együttesen most egy fenntartható és energiahatékony épületfelújítási felmérést végeznek, hogy megismerjék az ingatlantulajdonosok, ingatlanos szakemberek nézőpontját. Az Ön tapasztalata is segíthet megérteni a szükségleteket, motivációkat és kihívásokat, amelyekkel az épülettulajdonosok szembesülnek felújítási folyamatok során, ezért nagyra értékelnénk közreműködését! A felmérést a cikkben található linken érheti el.

Kitekintő: Új lehetőségek a társasházi felújításban - a francia CoachCopro mintaként szolgálhat Magyarországon is 2024. július 12.
Francia_zaszlo_es_haz.jpgA társasházi lakások energetikai felújítása nem csak környezetbarát megoldás, de hosszú távon gazdaságilag is előnyös lehet a lakóközösségek számára. Franciaországban már évek óta működik egy sikeres modell, a CoachCopro, amely kifejezetten a társasházak energetikai felújítását célozza meg, és amelyet Magyarországon is érdemes lehet figyelemmel kísérni.

Átfogó reformokra van szükség a társasházakban 2024. július 8.
+1_INTERJU.jpgDén Mátyás András, a TSZOE alapító elnökségi tagja nemrég interjút adott az Európa Rádiónak, amelyben a magyarországi társasházak jelenlegi helyzetéről, a felmerülő problémákról és lehetséges megoldásokról beszélt. Véleménye szerint a társasházak nem működnek hatékonyan, és számos tényező akadályozza a megfelelő gazdálkodást és karbantartást, melyeket részletez is. Cikkünkben az interjú összefoglalását olvashatják.

Még drágább lesz lakáshoz jutni - de a társasház-alapítás és az alapító okirat módosításának bejegyzése is drágul a földhivatali eljárási díjak emelkedése miatt 2024. július 2.
szamologep_k.jpgEgy június utolsó péntek estéjén kijött rendelet értelmében az ingatlan-nyilvántartási ügyintézések elkerülhetetlen szolgáltatásainak költségei július végétől megemelkednek, ráadásul nem is csekély mértékben. Összeszedtünk néhány példát a változó díjakból.

A lakhatási szegénység ellen küzdő VIII. kerülettel fog együttműködni a Habitat a lakásfelújítási programjában 2024. június 28.
lakhatasi_szegeny_fiu.jpgA IV. kerület mellett a VIII. kerülettel is együttműködik a Habitat for Humanity Magyarország Második Esély programja keretében, a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásának köszönhetően. A szervezet már tervezte a program kiterjesztését, melyben önkormányzati szociális bérlakásokat újítanak fel önkéntesek segítségével, ahová családok átmeneti otthonából költözhetnek be a kiválasztott családok. Az építési munkálatokban az érintett családok és önkéntesek is részt vesznek, akik között influenszerek és előadóművészek is vannak.

Eláztatta a szomszédja, de nem hajlandó elismerni és kifizetni az okozott kárt? Kérje közjegyző közreműködését! 2024. június 25.
viz_lakasban_k.jpgMinden lakástulajdonos rémálma egy kiadós csőtörés. Ennek télvíz idején jóval nagyobb a veszélye, a keményebb telek idején pedig dupla annyi csőtörést jelentenek be, mint enyhébb hidegekben. A megrepedt, eltört a vízvezetékeknek egy társasházban pedig gyakran a szomszédok is a kárát látják. Ilyenkor örülhetünk, ha az áradást legalább a bútoraink és az elektromos berendezéseink megússzák. Ha bekövetkezik a baj,  mielőbb rendbe szeretnénk hozni a lakásunkat, ami nem kevés vesződséggel és költséggel jár, sajnos így azonban később nem, vagy csak nehezen tudjuk bizonyítani, hogy a lakásunk beázott és hogy mindez a szomszéd hibájából történt. Utánajártunk, hogy mire van szükség ahhoz, hogy megvédjük és később bizonyítani is tudjuk az igazunkat.

Gazdasági és inflációs kilátások az EU-ban 2024. június 24.
20220908_eu.pngAz Európai Bizottság 2024 tavaszi gazdasági előrejelzése fokozatos gazdasági növekedést jósol még a geopolitikai kockázatok közepette is az EU-ban. Az előrejelzés szerint Európa gazdasági helyzete 2024 első negyedévében enyhén javult, 0,3 százalékos növekedési ütemben. Az előrejelzés a GDP növekedését 2024-re 1 %-ra, 2025-re pedig 1,6%-ra jósolja az EU-ban, az euróövezetben pedig 0,8%-ra és 1,4%-ra.

Kitekintő: Németország újjáéleszt egy régi politikát – NONPROFIT LAKHATÁS 2024. június 21.
Nemet_parlament_kicsi.jpgA Németországban közérdekű lakhatási törvényt fogadtak el (Wohngemeinnützigkeit) a nonprofit lakhatás ösztönzésére, amely adókedvezményeket biztosít a bérbeadók számára, ha alacsony jövedelmű bérlőknek adják bérbe a lakásukat a piaci ár alatt.

Ezek a házak keresnek most közös képviselőt! 2024. június 21.
kezfogasra_nyujtot_kez.jpgA THT díjmentes "KÖZÖS KÉPVISELŐT KERESEK" szolgáltatása azon társasházi tulajdonosok, számvizsgálók, intéző bizottsági tagok részére nyújt segítséget, akik társasházuk számára társasházkezelőt, közös képviselőt keresnek és erre olyan pályázatot szeretnének kiírni, amelyre a lehető legpontosabb ajánlatot várják.

Mindjárt öt éves a Babaváró hitel - de nem mindenki ünnepel 2024. június 20.
sok_a_berleti_dij.jpgMost július 1-jén lesz öt éve, hogy az első kérelmezők benyújthatták igényüket a Babaváró hitelre, amely egy szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli kölcsön maximum 10 millió forint összegben. Lényege: a hitel hátralévő része az első gyermek igazolása után kamatmentessé válik, a második gyermek után pedig a hitel támogatássá alakul: az aktuális fennálló tőketartozás 30%-át, ha pedig a harmadik baba is igazolásra kerül, a teljes fennálló tartozást elengedik. Sokan azonban nem tudják a vállalt időre teljesíteni a gyermeke(ke)t. Közülük több, gyermek nélküli kérelmező élhet a méltányosság lehetőségével, de nem mindenki. Most egy törvénymódosítás miatt felcsillant a remény arra, hogy az ő helyzetük is rendeződik.

Jó hír érkezett: Július 1-jén az eredetinél hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre lesz igényelhető az otthonfelújítási támogatás 2024. június 18.
zold_lakas.jpgJúlius 1-jétől nyújtható be a kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban, mely az eredetileg tervezettnél a módosításoknak köszönhetően még több családot fog majd érinteni. A végleges felhívás - a tájékoztatások szerint - a palyazat.gov.hu oldalon lesz elérhető.

Félbemaradt társasházak II.: Mi az, amit mi megtehetünk azért, hogy ne kerüljünk ilyen lehetetlen helyzetbe? 2024. június 18.
Hermina_Happy_Land_III._2.jpgEgy lakás vásárlása egy ember életében a legkomolyabb ügylet, újépítésű lakást venni ráadásul még rizikós is. Az alábbi összefoglalónk célja, hogy útmutatást adjon a leendő újépítésű lakást vásárlók számára a nehézségeket és jogi kockázatokat figyelembe véve, amelyekre különös figyelmet kell fordítani ingatlanbefektetéseink során.

Szolidan, de emelkedik az infláció: 4%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest 2024. június 17.
forint_uj8.jpg2024 májusában a fogyasztói árak átlagosan 4%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1%-kal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4%-kal esett vissza - a KSH adatai.

Megint halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését 2024. június 14.
homeoffice.jfifA parlament elfogadta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabályokat, amelyek értelmében az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény hatályba lépése ismét csúszik. Az eredetileg 2024. október 1-jére tervezett bevezetés helyett az új szabályokat csak a 2025. január 15-én és az azt követően indított ingatlan-nyilvántartási eljárásokban kell majd alkalmazni.

Madárbarát társasházi kertek 2024. június 7.
megyeriszabolcs.jpgA családi házak kertjeiben évek óta hódít a madárbarát kialakítás, ami egy roppant hasznos irányzat, hiszen a madarak táplálására, szaporodásuk segítésére mindig szükség van. A madarak ugyanis fontos részei az ökológiai láncolatnak, nem mellesleg számos fajuk jeleskedik a kerti rovarkártevők gyérítésében vagy például a szúnyogok intenzív ritkításában. Vajon a madárbarát kertek ideája átültethető-e társasházi környezetbe?

Magyar város áll az első helyen geotermikus energiaellátás szempontjából az EU-ban 2024. május 24.
geotermikus_kitores.jpgMár több mint 27 ezer háztartás fűtését és meleg vizét biztosítja a geotermikusra átalakított fűtési rendszer Szegeden. A rendszer a városnak mintegy felét és több mint 400 középületet - köztük lakóházakat, üzleteket és más épületeket - lát el hővel és meleg vízzel. A város ezáltal az EU-ban az első és Reykjavík után a kontinens második települése geotermikus energiaellátás szempontjából.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások