Barion Pixel

Fókuszban az otthonunk védelme (X)

2024. március 19.
Generali_kep_2024.jpgA jogszabályi változásnak köszönhetően március ettől az évtől a lakásbiztosítás hónapja lesz, ezért érdemes most egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni neki. Hiszen az otthonunk a legfőbb értékünk - ez az aranyigazság azonban nem csak saját lakásunkra, hanem arra a többlakásos épületre is vonatkozik, amelyben otthonunk található. Mert bár az épület jelentős része közös tulajdon, attól még nem mindegy, hogy azt milyen biztosítási védelemmel látjuk el.

Fontos szempont, hogy a lakás- és épületbiztosításokat nem szabad összekeverni egy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, hiszen míg a kötelezőnél a károsult kap szolgáltatást, addig a lakás- és épületbiztosításokat saját anyagi biztonságunk érdekében kötjük. Ez mit jelent konkrétan? Azt, hogy érdemes körültekintően megkötni a biztosítási szerződéseket, odafigyelve arra, hogy milyen fedezetre és milyen mértékben nyújt védelmet a biztosítás. Ebben az esetben nem elég csak a díjat nézni.

A biztosításunk legyen értékálló, kerüljük el az alulbiztosítást!

A biztosítást az épület valós adatai és újjáépítési értéke szerint kössük meg: érdemes elfogadni a biztosító által felkínált négyzetméter árat a biztosítás megkötésekor, és fontos az is, hogy helyesen kerüljön megadásra a biztosítandó épületnél az alapterület is. Miért? Mert ezek az alapfeltételei annak, hogy értékálló biztosítást kössünk. Viszont ez sajnos még nem elég ahhoz, hogy hátradőljünk és azt gondoljuk, hogy a biztosításunk értékálló marad akár 5-8 évig. Ehhez szükséges az is, hogy elfogadjuk a biztosító által évente felajánlott értékkövetést, és 2-3 évente aktualizáljuk a szerződést a változó ütemben növekvő építőipari infláció miatt. Az aktualizálás azért is fontos, mert ennyi idő alatt a biztosítandó vagyontárgyak köre is változhat - gondoljunk csak arra, hogy esetleg épül egy új tároló, drágább lift kerül beszerelésre vagy napelemet tesznek a tetőre.

Generali Házőrző többlakásos épületbiztosítás esetén a lakók elkerülhetik az alulbiztosítást, ami annak köszönhető, hogy új biztosítási szerződés megkötésekor vagy módosításakor kérhető a HB64/A záradék. A szolgáltatás keretében ugyanis teljes kár - például tűzkár miatt lakhatatlanná válik a társasház - esetén a biztosítótársaság a biztosított épület káridőponti újraépítési értékét téríti meg, nem csak a szerződéskötéskor meghatározott biztosítási összeget fizeti ki, ezzel megóvva a lakóközösségeket az alulbiztosítottság következményeitől.

Generali_kep1_2024.jpg

Nyomon követhető gyors és egyszerű kárrendezés

Annak érdekében, hogy hosszú távon is elégedettek legyünk a biztosítással, érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a kárrendezés gyors, ügyfélcentrikus, és a károsult szempontjából kényelmes legyen.

A szerződésben a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a befizetett díj ellenében a biztosítási feltételeknek megfelelő szolgáltatást nyújt. A szolgáltatás biztosítás esetén röviden azt jeleneti, hogy a biztosító kifizeti azt az összeget a károsultnak, ami fedezi a károk helyreállítását. Azonban lehet, hogy ez önmagában még nem elég. Ehhez érdemes figyelembe venni a biztosító kárrendezési gyakorlatát, illetve azt is, hogyan követhető nyomon a kárrendezési folyamat.

Egy közös képviselő életében előfordulhat, hogy egy időben akár több káreset is történik az általa képviselt házban egymástól függetlenül. Az is előfordulhat, hogy több házat felügyel, és annak kárait szeretné egy helyen, de szerződésenként látni és nyomon követni, emellett szeretne tudni arról is, hogy egy-egy régebbi káresemény kapcsán milyen kifizetés történt. Jó, ha van egy felület, ahol átlátható módon követheti és visszakeresheti ezeket az információkat.

A Generalinak a közös képviselők ilyen jellegű igényeire is van megoldása. A MyGenerali online szerződéskezelő rendszerben a társasházak kárai egy felületen tekinthetők meg, a rendszerben továbbá a lakók által bejelentett károk is láthatóak, és a károk visszakereshetőek visszamenőlegesen akár 10 évig is.

További kényelmi funkciót jelent, hogy a kárbejelentésnél és a folyamatban lévő károknál a dokumentumok beküldése online is intézhető a generali.hu/kapcsolat oldalon. Így, ha a biztosító ezt külön nem kéri, nem szükséges az eredeti iratokat postázni vagy személyesen bevinni - mindez nagyobb fokú kényelmet és gyorsabb ügyintézést jelent. Ez a lehetőség a már említett oldalon a „Kárügyintézés folyamatban lévő üggyel kapcsolatban" csempe alatt érhető el.

Generali_kep2_2024.jpg

Innovatív megoldások az ügyfelek kényelméért

A Generali Biztosító egyes, kisebb káresetekben „real time" (valós idejű) kárrendezést folytat, ahol a kárszakértő a kárszemle alatt meghatározza a kifizethető kárösszeget, és ha az a helyszínen elfogadásra kerül, akkor az összeg akár másodperceken belül a károsult ház bankszámláján lesz. Kisebb, úgynevezett bagatell károk esetén pedig arra is lehetőség van, hogy helyszíni kárszakértő jelenléte nélkül, a károsult okostelefonjának kameráját használva történjen a kárfelmérés.

A Generali elmondhatja magáról, hogy ügyfeleinek több mint 80%-a elégedett a szolgáltatásaival. Ennek a bizalomnak alapján mindenképp azt javasoljuk a lakóközösségeinknek, illetve azok képviselőinek, hogy ha bármilyen kérdés merül fel a biztosítási szerződéssel kapcsolatban, akkor első körben keressék biztosításközvetítőjüket, hogy együtt találjunk választ a felmerülő kérdésekre.

Többet szeretne tudni a Generali Házőrző többlakásos épületbiztosításáról?Kattintson a részletekért!

Generali_logo2024.jpg

További híreink


Kitekintő: A bécsi lakások közel fele a város tulajdonában van - és ez így jól is működik 2024. április 19.
Becs_Hundertwasserhaus.jpgBécs, az osztrák főváros, hosszú ideje kiemelkedő példája Európában, de világviszonylatban is a szociális bérlakások rendszerének. A város tulajdonában lévő lakások aránya meghaladja a lakásállomány felét, ezzel biztosítva családok tízezreinek megfizethető áron a lakhatást. Bécsben a lakosság közel fele részesül valamilyen formában lakhatási támogatásban, ami hosszú ideje hozzájárul a város élhetőségéhez. A jól kitalált rendszer ellenére egy ideje mégis gyülekeznek a felhők a bérlők paradicsomának égboltján.

Megtartották az első Épületek és Éghajlat Globális Fórumát, ahol Magyarország is aláírta a Chaillot-i nyilatkozatot 2024. április 18.
zold_fal_ujpest.jpgA francia kormány és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által szervezett, első alkalommal megrendezett Buildings and Climate Global Forum, azaz Épületek és Éghajlat Globális Fóruma azzal zárult, hogy 70 ország képviselője - köztük Magyarországé is - elfogadta a Déclaration de Chaillot-ot, azaz a Chaillot-i nyilatkozatot, a nemzetközi együttműködésük alapdokumentumát.

„Beruházás a jövőbe” - elektromos meghajtású járművek töltési lehetőségének kiépítése 2024. április 17.
Dr.KissBalazsKaroly.jpg2002-ben átadott társasház (151 albetét) rendelkezik egy 3 szintes mélygarázzsal, amelyikben 183 beállóhely van. Nemrég villamos meghajtású járművek vásárlása és otthoni töltési igénye fogalmazódott meg a tulajdonosok egy részében. Tekintettel arra, hogy a társasház építésekor ez az igény eredetileg nem merült fel, a töltési lehetőség kialakítása a műszaki irányelvek alapján jelentős beruházást igényelne (töltőoszlopok kialakítása a külső parkolóban, vagy töltőhelyek kialakítása a mélygarázsban új gerincvezeték, Amperbővítés révén). Egy ilyen "beruházás a jövőbe" nyilván növelné a lakások értékét. A kérdéseim: Egy ilyen volumenű kiadás - jellegénél fogva - a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásnak minősül-e, és az összes tulajdonos egyhangú határozata szükséges-e a megvalósításhoz? Amennyiben pedig a beruházást csak a jelenleg e-autót birtokló, vagy azt venni szándékozó tulajdonosok valósítanák meg (természetesen a műszaki irányelvek betartása mellett), milyen szavazati arány szükséges annak engedélyezéséhez? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Ingyenes szakkönyv, társasházi aktualitások és személyes konzultációs lehetőségek várják Önöket a THT konferenciasorozatának MISKOLCI (április 24-én) és DEBRECENI (április 25-én) állomásain 2024. április 16.
THT-Jogok_es_kotelezettsegek-csomag.pngIngyenesen vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című jogi szakkönyv I. kötetét a MISKOLCON és a DEBRECENBEN tartott konferenciáinkon is, ahol számos szakmai előadást hallgathatnak meg a szakmabeli és a társasházi témák, aktualitások iránt érdeklődéssel bíró résztvevők - többek közt - a társasházakat, lakásszövetkezeteket érintő pénzügyi megoldásokról, a vonatkozó kormányrendeletek hatásáról a távhős és ház központi fűtéses társasházak működésére, az SZMSZ-ben rejlő csapdákról és lehetőségekről, arról, hogy milyen kockázatot jelent egy kigyulladt elektromos autó a társasházra vagy, hogy melyek jelenleg a társasházak legnagyobb kihívásai.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Online INGATLANKÖZVETÍTŐ tanfolyam indul május 06-án! (x) 2024. április 16.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Ingatlanközvetítő képzés indul 2024. 05. 06-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők ingatlanközvetítői, műszaki, jogi és értékbecslési témakörökben lesznek naprakészek.

A fogyasztói árak átlagosan 3,6%-kal nőttek az előző év azonos hónapjához képest 2024. április 15.
forint_uj1.jpg2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, vagyis folytatódott a 14. hónapja tartó árindex-csökkenés. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8%-kal emelkedtek az árak. Szakértők szerint az év hátralévő része a március-áprilisi mélypont után várhatóan inkább a magasabb inflációs adatokról fog szólni.

Gyep, és ami fölötte van 2024. április 12.
megyeriszabolcs.jpgA kora tavasz még nem hoz túl sok kertészeti feladatot, ennek ellenére akad tennivaló, melyek közül most két fontos munkáról esik szó, az egyik a fiatal fák védelme, a másik pedig a kora kikeleti gyepápolás. Vágjunk is bele!

Öntsön tiszta vizet a pohárba! Itt megnézheti, hogy érintett lehet-e ólomszennyezettséggel csapvize 2024. április 11.
vizet_kiont.jpgA víz az egyik legnagyobb kincsünk, azonban a 2022-re vonatkozó adatok alapján még mindig vannak az országnak olyan részei, ahol gond van a csapvízzel, több településen ugyanis továbbra is magas az ivóvíz arzéntartalma, a nagyobb településeken és a fővárosban pedig a víz magas ólomtartalma okozhat egészségügyi gondokat. Ha kíváncsi, hogy háztartása érintett lehet-e ólomszennyezettséggel, az e célból készített térkép segítségével most megnézheti, ahogy azt is, hogy az országban melyik házban mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata.

Ki a kiskorú tulajdonos ingatlanának jogos kezelője? 2024. április 10.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgAz egyik általam kezelt társasházban egy kiskorú 90%-ban ajándékozás útján lett tulajdonos. 10%-ban az édesanyja, ő is ajándékozás útján. Mindkettőt az előző tulajdonos ajándékozta meg, aki a kiskorú édesapja. Az ajándékozó ugyanitt haszonélvezeti joggal rendelkezik, külföldi lakcíme van (nem EU-s). A kiskorú és az édesanyja lakcíme egy másik társasházban van, de nem élnek ott. A közös képviselő kit fogadhat el a kiskorú ingatlanának jogos kezelőjeként? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Konferencia az európai lakásválságról 2024. április 10.
UIPI_logo.pngAz európai lakásválságról szóló konferencia, amelyre 2024. február 20-án Brüsszelben, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) épületében került sor, az Európai Unió egészét érintő jelenlegi lakásválság égető kérdésével foglalkozott.

Társasházi aktualitások, ingyenes szakkönyv és személyes konzultációs lehetőségek várják az érdeklődőket a THT konferenciasorozatának soron következő állomásain: KECSKEMÉTEN (április 17-én) és SZEGEDEN (április 18-án) 2024. április 9.
konferenciaterem.jpgRendezvényeinken számos szakmai előadást hallgathatnak meg a szakmabeli és a társasházi témák, aktualitások iránt érdeklődéssel bíró résztvevők - többek közt - a társasházakat, lakásszövetkezeteket érintő pénzügyi megoldásokról, a vonatkozó kormányrendeletek hatásáról a távhős és ház központi fűtéses társasházak működésére, az SZMSZ-ben rejlő csapdákról és lehetőségekről, arról, hogy milyen kockázatot jelent egy kigyulladt elektromos autó a társasházra vagy, hogy melyek jelenleg a társasházak legnagyobb kihívásai. Ezen felül ingyenesen vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című jogi szakkönyv I. kötetét is, amely nemcsak a közös képviselők és társasházkezelők mindennapi munkájában nyújt majd segítséget, hanem a számvizsgálói feladatokat ellátó, valamint a többi társasházi lakástulajdonos számára is hasznos információkat hordoz.

Új EU-s szabályozást fogadtak el a rövid távú lakáskiadás kapcsán 2024. április 9.
rovid_tavra_kiveheto_szallas.jpgA rövid távon bérelhető szállások köre egyre bővül, jelenleg körülbelül a 25%-át teszik ki a turisztikai szálláshelyeknek az EU-ban. Az Európai Parlament a február 29-én tartott plenáris ülésén EU-szerte egységesített követelményeket fogadott el a rövid távú bérbeadási szolgáltatásokkal kapcsolatos adatgyűjtésre és -megosztásra vonatkozóan, melyet a Tanács március 18-án jóváhagyott, tehát hamarosan hatályba lép.

Helytelenkedés - Fokozott hőszigetelő képességű XPS az Austrothermtől (x) 2024. április 9.
AUSTROTHERM_LOGO_HU_2017.jpgBár a hazai épületenergetikai szabályozás időnként érdekes bakugrásokat mutat, az biztos, hogy Magyarországon is radikálisan csökkenteni kell az épületek energiafelhasználását. A klímacélok eléréséhez nem csak az új épületek, de a meglevők fogyasztását is korlátoznunk kell. Több mint négymillió a meglevő lakásállomány, és ezek döntő többsége szigeteletlen, vagy nem megfelelő szigetelésű. Szükséges tehát ezek felújítása, hogy hatékony - vagyis többnyire jelentős vastagságú - hőszigeteléssel csökkenteni tudjuk az energiaveszteséget, a költségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Online TÁRSASHÁZKEZELŐ tanfolyamhoz csatlakozhat április 18-ig! (x) 2024. április 9.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Társasházkezelő képzés indult 2024. 03. 18-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

Egyre többen felejthetik el a villanyóra állásának diktálását az okosmérőknek köszönhetően 2024. április 8.
eon_logo.pngTöbb, mint 165 ezer új okosmérőt telepít a Dunántúlon és Pest vármegyében az E.ON Hungária Csoport. A készülékek részben a családi otthonokba és egyéb ingatlanokba, részben ipari, vállalati létesítményekbe kerülnek majd.

Benda Máté: "A győztesek olyan vesztesek, akik képesek voltak felállni." 2024. április 5.
Benda_Mate.jpgA 2023. október 19-én megtartott XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a hagyományokat követve Dr. Dén-Nagy Ildikó pHD főszerkesztő adta át a THT szakmai díjait, 6 kategóriában, közel 700 résztvevő előtt. A THT 2023-as szakmai díjainak nyertesei közül az egyik „AZ ÉV FIATAL TÁRSASHÁZKEZELŐJE 2023" elnevezésű díjat Benda Máté kapta, melyet képviselője vett át. A díjazottal készített interjút az alábbiakban olvashatják.

Készüljünk a felpörgésre! Biznisz az ingatlanban – 2024. KONFERENCIABESZÁMOLÓ 2024. április 4.
PP_logo.jpgKedvezőek az ingatlanpiac növekedési kilátásai 2024-ben! Az ingatlanpiac jelenlegi helyzetével, kilátásaival és aktuális témáival foglalkozott mélyrehatóan a BIZNISZ AZ INGATLANBAN - 2024. című PP Konferencia, melyen a számos érdeklődő mellett a THT is képviseltette magát a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Székházában. Cikkünkben a konferencia legérdekesebb előadásaiból szemezgetünk.

Felújítási problémák kis lakásszámú házban 2024. április 3.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgKis lakásszámú társasházban (4 lakás) az alábbi kérdés merült fel. Az egyik emeleti lakás (belső 2 szintes) emeleti része (tetőtér) felújítása során, a belső szigetelés bontásakor súlyos beázások nyomai látszódnak. Ezen kívül az alsó szinten lévő másik lakás folyamatosan beázik (valószínűeg ez is a tetőszerkezetre, bádogozásra vezethető vissza). A 4 lakásból 1 tulajdonos külföldi, és semmiféle felújításhoz nem hajlandó hozzájárulni, ezen kívül 2 lakástulajdonos csak készpénzes hozzájárulást szeretne, hitelt nem akar felvenni, amelyből a tetőfelújítást finanszírozni lehetne. Mit tanácsol, mit lehet tenni az ügyben? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Amivel mindenki jól járna: az a magyar lakások mélyfelújítása 2024. április 3.
melyfelujitas.jpgA magyar lakóingatlan-állomány energetikai szempontból rendkívül elavult, ami hozzájárul a pazarló energiafelhasználáshoz, ezáltal pedig a növekvő károsanyagkibocsátáshoz, a megélhetési költségek növekedéséhez és hazánk tartós energiafüggőségéhez. A hazai lakóépületek érdemi megújulásához azonban évente legalább 100-150 ezer lakóingatlant kellene korszerűsíteni. Ezért a hazai épületfelújítás felgyorsításáért egy olyan szakmai összefogás jött létre, amit az Egyensúly Intézet kezdeményezett, és amelyhez már több mint egy tucat piaci és szakmai szervezet csatlakozott.

Konferenciasorozatunk ÁPRILISI állomásain is ajándékba adjuk a „Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024” című kétkötetes THT szakkönyv első kötetét! KECSKEMÉT - április 17., SZEGED - április 18., MISKOLC - április 24. és DEBRECEN - április 25. 2024. április 2.
THT-Jogok_es_kotelezettsegek-csomag.pngIdei szakkkönyvünk nemcsak a közös képviselők és társasházkezelők mindennapi munkájához nyújthat majd segítséget, hanem a számvizsgálói feladatokat ellátó és a többi társasházi lakástulajdonos számára is. 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások