Homlokzati hőszigetelő rendszerek javítása, felújítása

2022. március 7.
cemix_logo.pngA Teljes Homlokzati Hőszigetelő Rendszerek (THR) a környezettudatos, vagy egyszerűen csak spórolós építkezők mesterfogásából mára a homlokzatok nélkülözhetetlen alkotóelemeivé váltak. Az építéssel kéz a kézben jár a karbantartás igénye - így vált a javítási, felújítási munkák egyre gyakoribb, megszokott alapfelületévé a meglévő hőszigetelő rendszer.

Mivel a THR felépítése jelentősen más, mint a szigeteletlen falazatoké, a karbantartási munkák is másféle anyagokat és eljárásokat kívánnak meg. A Cemix a homlokzati hőszigetelő rendszerek építéséhez, felújításához és javításához is kínál termékeket, megoldásokat, technológiákat.


Előbb-utóbb szinte minden homlokzaton felbukkan valamilyen lokális, jól körülhatárolható hiba. A legegyszerűbb esetben az egyébként hibátlan THR-t valamilyen külső behatás éri, amelyben a rendszer akár teljes keresztmetszete megsérülhet.

 
THR_baleset_kar.jpgTHR_lokalis_hiba.jpg                                                            

A sérülésnél bonyolultabb eset, ha a lokális hibát szakszerűtlen kivitelezés okozza. Jellemzően a különös figyelmet igénylő csomópontoknál illetve speciális homlokzati részeknél találkozhatunk - a leggyakrabban a nyílászárók körül. Ekkor a javítás során el kell végezni a hibás csomópont feltárását és szakszerű kivitelezését, ideértve az esetlegesen hiányzó különleges kiegészítők (pl. cseppentőprofil, dilatációs profil, diagonális hálóerősítés) elhelyezését is.


Rendszer keresztmetszet javítása lokális sérülés vagy hiba esetén
• Sérült / hibás elemek eltávolítása
• Csomópont szakszerű kialakítása, ha szükséges
• Szigetelőanyag pótlása, ha szükséges
• Kiegészítők pótlása, ha szükséges
• Tapaszolás és hálózás pótlása, ha szükséges (megfelelő átfedés biztosításával

Sokkal nehezebb dolgunk lesz a javítás során, ha a hiba a homlokzat nagyobb részén, vagy teljes felületén jelentkezik. A THR telepítés valamelyik lépésének szakszerűtlen elvégzése könnyen vezethet olyan átfogó hibához, ami csak nagy munkával és komoly költséggel javítható ki, sőt, az esztétikai hibákon túl akár veszélyessé is teheti a homlokzati hőszigetelő rendszert.

1. Nem megfelelő előkészítés

A ragasztóréteg fogadására megfelelő homlokzati alapfelület a THR biztonságos működésének alapja. Meglévő épületek hőszigetelése során lényegesen több problémánk lehet a hordképesség biztosításával, mint az új falazatokra történő kivitelezésnél, mivel a felújítás során THR-rel ellátandó alapfelületek legtöbbször a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években, a mai követelményekhez nem fogható anyagokból és technológiákkal készültek. A homlokzat befejező rétegeként burkolófelületnek szánták őket, és ennek a célnak általában tökéletesen megfelelnek - azaz megbírják a saját súlyukat, és ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Azonban építésük idején fel sem merült, hogy évtizedekkel később egy homlokzati hőszigetelő rendszert ragasztanak a felületükre, és nemcsak ennek puszta tömegét kell megbírniuk, hanem a szél szívóhatását is el kell viselniük. Ezért a látszólag szilárd, akár negyven éve stabilan álló vakolatok esetében sem meglepő, ha a THR kivitelezése után már középtávon sem képesek ellenállni a nagyságrendileg megnövekedett terhelésnek.

A felületi tapadószilárdság mérése műszeres vizsgálattal is lehetséges, azonban a kiváló tapadású Renti javítóhabarccsal végzett próbával még egyszerűbb dolgunk lesz.

Renti_proba-_megfelel_alapfelulet.jfifRenti_proba-nem_megfelel_alapfelulet.jfif

Sikeres Renti próba - megfelelő alapfelület (balra)

Sikertelen Renti próba - nem megfelelő alapfelület (jobbra) 

A művelet igen egyszerű: a megtisztított felületen egy néhány tenyérnyi területen ágyazzunk be üvegszövet hálót javítóhabarcsba úgy, hogy a háló fele kilógjon. A Renti megkötése után - célszerűen másnap - ragadjuk meg a hálót, és próbáljuk meg kitépni a habarcsból. Ha a háló elszakad, vagy a Rentiből ki tudjuk tépni, akkor a felület kellően erős a ragasztóréteg fogadásához - azonban ha a háló kiszakítja a felületből az alapvakolatot, akkor az semmiképpen sem alkalmas a THR felépítésére. Sok esetben az eredmény azt jelzi, hogy indokolt a vakolatréteg teljes eltávolítása.

2. Hőszigetelő táblák nem megfelelő ragasztása

leesett_tabla.jpg

A hőszigetelő táblák nem szakszerű rögzítése az egyik leggyakoribb, és egyben a legveszélyesebb hiba. A leszakadó táblák a hatalmas anyagi káron túl komoly veszélyt jelenthetnek. Ráadásul ha a ragasztás nem megfelelő rendszerragasztóval vagy nem szakszerűen (a legalább 40% fedést nem betartva) készült, ez később már nem is pótolható. Ilyenkor az egyetlen lehetőségünk a rendszer megmentésére az utólagos átdübelezés olyan dübelekkel, amelyek képesek ellenállni a THR teljes súlyából fakadó terhelésnek. Ennek megállapításához kérjük a THR vagy a dübelek gyártójának segítségét.

Természetesen ha a tapaszréteg és a színezés már elkészült, akkor az átdübelezés után a THR felületét újból ki kell alakítanunk. Ez jelentős költséggel jár, de ne feledjük: a homlokzaton még fenn levő, de kérdésesen rögzített rendszer valóságos időzített bomba, ezért semmiképpen se hagyjuk a sorsára!

3. Helytelen dübelezés

Noha a MÉSZ THR előírásai szerint eltekinthetünk a dübelezéstől, ha az alapfelületen - szükség esetén szakszerű előkészítés után - helyszíni vizsgálattal legalább 0,08 N/mm2 tapadószilárdság igazolható, a fogadófelület és a ragasztóréteg lehetséges hibái olyan sokrétűek, hogy még sikeres Renti próba esetén is javasolt a meglévő homlokzatra szerelt THR dübelezése. A jól felépített és az ajánlásoknak megfelelően ragasztott és dübelezett THR-nek még a viharos szél szívó hatásának is ellen kell állnia. Ha ez mégsincs így, annak akár katasztrofális következményei is lehetnek, ezért különös figyelemmel kell lennünk minden gyanús jelre.

homozgas.jpg

Nem kielégítő dübelezésre utal, ha erős napsugárzás hatására a hőszigetelő táblák hőmozgása látható nyomot hagy a homlokzaton, illetve akár tönkre is teheti a THR fedőrétegét. Ilyen esetben haladéktalanul tegyünk lépéseket a THR mechanikai rögzítésére - kár megvárni, hogy a nem kielégítő rögzítés stabilitás-vesztéshez vezessen, azaz a hőszigetelésünket lefújja a szél a homlokzatról.

Bár a szakszerűen készült homlokzati hőszigetelő rendszerekbe komoly biztonsági tartalékok vannak beépítve, e három hiba együttes hatása gyakorlatilag garantálta, hogy a homlokzat stabilitása előbb-utóbb megbomlik. Ilyen esetben a megmaradt rész is teljes felújítást igényel.

További híreink


Online társasházkezelő tanfolyam indul február 13-án! (x) 2023. január 31.
bottka-gabriella.jpgAz OKJ-t váltó, új, programkövetelményeken alapuló Társasházkezelő képzés indul 2023.02.13-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 59.000 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

THT Podcast és konferenciák már a Youtube-on is! 2023. január 10.
kkn2021.jpgA THT konferenciáinak videós anyagai és a THT podcast mostantól az eddigi csatornákon túl a Youtube-on is elérhető mindenki számára.

THT előfizetési akció: fizessen elő a THT-ra és vegye át 4.000 Ft-os vásárlási utalványát! 2023. január 3.
tht_logo.jpgJanuárban minden új THT előfizető, vagy régi előfizetőnk, aki előfizetését meghosszabbítja, 4.000 Ft-os kuponnal gazdagodik a konyhai eszközök szakértőjének, a Berlingerhaus Magyarország jóvoltából. De hogy mit is kap a THT előfizetésért cserébe?

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Békés, meghitt karácsonyi ünnepeket és lakóközösségi sikerekben gazdag, boldog új évet kíván minden olvasójának a THT 2022. december 23.
Karacsony.jfifKevesen szeretik, ha látványosan szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a világ igazságtalan. legalábbis abból a szempontból mindenképpen, hogy az anyagi javak, örömök bánatok nem arányosan lettek elosztva az emberek között. Az ukrajnai háború és a katari labdarúgó világbajnokság egyidejűsége, a jólétbe belefáradt európaiak számára is drámaian demonstrálta ezt, akik eddig a világ más pontjain zajló háborúk során a kívülállók és érinthetetlenek nyugalmával figyelték az eseményeket.

Újabb lakóközösségek életét lendítette fel az OTP Bank támogatása 2022. december 23.
Otp_palyazat1.jfifMegújult egy játszótér, elkészült egy hidropóniás növénytermesztő pince és felújítottak egy tetőteraszt is az OTP Business Társasházi Pályázatán elnyert támogatások segítségével. A felkarolt ötletek listája még ennél is színesebb, hiszen a közel 650 beküldött pályázatból a nyertes és különdíjas ötletekkel együtt a szakmai zsűri 21 projektet választott ki, melyet az OTP Bank összesen 15 millió forint értékben támogatott.

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Milyen változásokat hozhat az állam társasházi törvénymódosítása? 2022. december 20.
Bekes_Otthon_Kozos_Kepviselet.jfifA Klubrádió Realitás című műsorának 2022. december 12-i adásában Rózsa Péter a társasházi törvény módosításáról beszélgetett vendégeivel, név szerint Kovács Jánossal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) társasházakkal foglalkozó munkatársával, Vass Ferenccel, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetségének (LÉTÉSz) elnökével és dr. Dékány Csaba ügyvéddel. Az adásban többek között megvitatták, vajon miért van szükség a közel 20 éve érvényben lévő jogszabály megváltoztatására, illetve, hogy milyen hatással is lesz mindez a tulajdonosok életére és a közös képviselők munkájára.

Fogalmazza meg javaslatait az új Társasházi Törvényhez: a THT eljuttatja a döntéshozókhoz! - meghosszabbítva január 2-ig! 2022. december 15.
jog.jpgEddig több száz javaslat érkezett a szakmától a készülő új Társasházi Törvény kapcsán, aki viszont eddig nem tudta elküldeni a javaslatait, annak január 2-áig van még lehetősége megfogalmazni azokat a pontokat, melyeken változtatna az új szabályozásban!

Megjelent a THT decemberi száma! Az előfizetők már 18 szakértőtől kérdezhetnek a THT-n keresztül! 2022. december 12.
THT_szaklap_2022-12_dec.001.jpgA decemberi számot az előfizetők online már olvashatják, a nyomtatott lap úton van a postán, és a THT megújulásának következő állomásaként mostantól összesen 18 szakértőtől tudnak kérdezni előfizetőink a tht.hu oldalán keresztül.

Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos: A társasházakra vonatkozó szabályozás változtatásának szükséges és lehetséges iránya 2022. december 5.
tht_kkn_bogdan1.jpgA 2022. november 17-én szervezett THT-s rendezvény, a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo második előadója Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos volt, aki a Társasházi Törvény kapcsán osztotta meg a gondolatait.

Itt vannak a THT Szakmai Díjak idei nyertesei! 2022. november 22.
tht_dij_tn.jpgA XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében tizennégyen vehették át a közel 900 résztvevő előtt az elismerést.

XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo: Készül az új társasházi törvény! 2022. november 17.
kkn_header.jpgBanai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának köszöntője után Dr. Bogdán Tibor kormánybiztos tartott előadást a készülő új Társasházi Törvény kapcsán. Az elmondottakra közel 1000 ember volt kíváncsi a helyszínen. 

Egy év, három csapás – Sokkoló változások a társasházak életében 2022. november 15.
kossuth.pngAz elmúlt egy év eseményei három olyan drámai változással terhelték a társasházakat, melyek kezelése egyenként is nagy kihívást jelentettek volna a közös képviselők és a lakóközösségek számára, együtt azonban azt eredményezik, hogy még azokat is kizökkentik komfortzónájukból, akik eddig szándékosan vagy nemtörődömségből kerülték a közös ügyekben való részvételt.

Megjelent a THT - Társasházi Háztartás szaklap 2022. novemberi száma! 2022. november 14.
THT_szaklap_2022-11_novA szaklap nyomtatott verziója már a postán van, előfizetőink azonban már most hozzáférhetnek az újság online változatához a THT oldalán keresztül. 

Ezekkel a cégekkel és kiállítókkal találkozhat november 17-én, a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expón 2022. november 10.
kkn2021.jpgNovember 17-én, a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a Lurdy Házban több mint 30 céggel és kiállítóval találkozhat személyesen annak érdekében, hogy a legjobb szakértőket tudja biztosítani társasházai számára.

Ez a program várja Önt a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expón 2022. november 15.
Lurdy.jpgA nap, ahol minden a társasházak előtt álló feladatok megoldásáról szól.

Fiatal Tetőfedők Világbajnoksága: magyar csapat is indul a svájci megmérettetésen 2022. október 28.
ifd2.jpgKét év alatt megsokszorozódott a tetős szakmát tanulók száma. 2020 őszén aggasztó volt az utánpótlás helyzete a bádogos, tetőfedő, szigetelő és ács szakmában a munkaerő elvándorlás, a szakoktatásban tanulók számának visszaesése miatt. A vészjósló trend azonban az utóbbi két évben megfordult és mostanra már látszik a „fény az alagút végén".

Hogyan javíthatók a korábban elkövetett hibák a számviteli beszámolókban? 2022. október 27.
konyveles.jpgMennyi? Harminc. Mi harminc? Mi mennyi? - szól a régi vicc, amihez hasonló párbeszédek gyakran hanzanak el a közgyűléseken amikor a tulajdonosok megpróbálják beazonosítani a a beszámoló különböző rovataiban található számokat. Már most készülhetünk arra, hogy a 2022-es évről összeállított anyagok mellé a korábbiaknál is több instrukcióra lesz szükség a tisztánlátáshoz, mivel a társasházak költségvetésének tarthatósága érdekében kemény döntésekre kell felkészülni.

Véletlenül küldött ki sokaknak egészségügyi járulék kötelezettségről szóló levelet a NAV 2022. október 26.
nav_rossz_level.pngA hivatalos levélben a hivatal tájékoztatja a címzettet, hogy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága megszűnt és a NAV az adófolyószámlán előírt egy ezzel kapcsolatos fizetési kötelezettséget.

Mégis megmarad az évi két ingyenes tulajdoni lap lekérésének lehetősége 2022. október 21.
foldhivatal.pngA Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ebben nem lesz változás.

3000 Ft lesz a tulajdoni lap, megszűnik az évi két ingyenes és a nem hiteles is 2022. október 20.
foldhivatal.pngA kormány "területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról" című törvényjavaslatában 3.600-ról 3.000 Ft-ra csökken ugyan a hiteles tulajdoni lap ára, de megszűnik az évi két ingyenes és az 1.000 Ft-os nem hiteles tulajdoni lap lekérésének lehetősége.

(c) Társasházi Háztartás 2023 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások