Barion Pixel

Itt a Fogyasztóvédelem hivatalos válasza az MVM társasházi túlszámlázásai kapcsán feltett kérdésünkre

2024. február 1.
gazszamla.jpgA THT szerkesztősége még tavaly kereste meg a Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztályát az olvasóktól érkezett MVM túlszámlázási panaszai kapcsán, mely megkeresésre most kaptunk választ. 

A hivatalos választ teljes terjedelmében közöljük:

Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztályához érkezett közérdekű megkeresésével kapcsolatosan az alábbiakról tudjuk tájékoztatni:

A Budapest főváros területén illetékes fogyasztóvédelmi hatóság - tapasztalatai alapján - nem tudja megerősíteni a társasházak tömeges túlszámlázását. Tekintettel a közelmúltban tapasztalható, a közszolgáltatások területét jelentős mértékben érintő jogszabályi változásokra, a bejelentések száma a szokásosnál nagyobb volt, azonban jellemzően egyedi felhasználói igényt fogalmaztak meg.

A számlázási anomália abból fakad, hogy a felhasználók számításaik során a tény hőmérsékleti adatokat nem veszik figyelembe, a 20 éves átlag értékeket használják, esetleg az előző évben tapasztaltakhoz viszonyítanak. Bizonyára Ön is emlékszik az őszi időszak enyhe időjárási körülményeire, amely azt is jelentette, hogy nem volt szükséges fűteni, így a számlázható kedvezményes mennyiség is csökkent a korábbiakhoz képest.

Ennek azért van jelentősége, mert a kedvezményes mennyiség mértékének megállapítása a fűtési hőmérsékleti tényezők figyelembevételével történik. Előre történő becslés esetén 20 éves átlagadatokat, elszámolás esetén pedig aktuális tényadatokat. Ez a számlázási metódus, sok-sok éve változatlan, azonban a versenypiaci ár jelentősen eltér a korábbi II. árkategória mértékétől, s ez a különbség markánsan megjelenhet a kibocsátott számlákban.

A jogszabályi környezetről a következőket kell ismerni:

Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII.29.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Rendelet) az alábbiakat tartalmazza:

„5. § (1) 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó legalább 1.729 gáztechnikai normál m3/év/mérési pont (felhasználási hely) mérték biztosítása érdekében - 63.645 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig I. árkategóriában jogosult földgázt vételezni.
(...)
9. § (1) A lakossági fogyasztó a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni, az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. Felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson alapuló számlázása, esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni."

A fentiek alapján tehát a kedvezmény meghatározásnál az MVM Üzletszabályzatában foglaltakat kell alapul venni.

MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. Üzletszabályzata 1.3. pontja:

„Fogalom meghatározások:
28. Fogyasztási jelleggörbe: az M.2. mellékletben közzétett, a gázfogyasztás időegységre eső részének napi tény és/vagy 20 éves átlag fűtési hőmérsékleti tényezőkön alapuló meghatározását tartalmazó adatsor."

A napi tény és 20 éves átlag fűtési hőmérsékleti tényezők a honlapon megtekinthetők. Az adatok táblázatos formában a következő linkről elérhetők:

www.mvmnext.hu/foldgaz/Egyetemes-Szolgaltatas/Ugyintezes/Szamlazas/Gazminoseg.

Az Üzletszabályzat alkalmazása tekintetében, a kedvezményes egységárat az MVM - a fogyasztási jelleggörbe alapján - a tárgyévben rendelkezésre álló napi tény fűtési hőmérsékleti tényező adatok és a napi 20 éves fűtési hőmérsékleti tényező átlagadatok figyelembevételével időarányosan érvényesíti. Az MVM az elszámolás során alkalmazott képletet/paramétereket Üzletszabályzata M2 mellékletében közéteszi.

Álláspontunk szerint a probléma alapvető forrása az, amikor a kedvezmény meghatározási módszer teljes mértékben a 20 éves átlag adatot jeleníti meg, azonban az időközben már rendelkezésre álló tényleges fűtési hőmérsékleti tényezőket nem. Ez eredményezheti a kedvezmény meghatározásának eltérését.

A fentiek ellenére természetesen nem zárható ki a számlareklamáció megalapozottsága, melyet a szolgáltatónak rendeznie szükséges, azonban a tapasztaltakról, saját hatáskörben felülvizsgált számlázási folyamatokról, személyi felelősségről, azok a Szolgáltatóra nézve megállapított következményeiről nyilatkozni Hatóságunknak információ hiányában nem áll módjában.

Szeretnénk azonban kihangsúlyozni, hogy Hatóságunk minden hozzánk benyújtott bejelentést egyedileg kivizsgál, és a jogszabályi előírások megsértése esetén eljár a Szolgáltatóval szemben.

Tájékoztatom, hogy a hivatkozott rezsicsökkentéssel összefüggő megtakarítási adatok számlákról történő levételéről nincs tudomásunk, a Főosztály által vizsgált számlák minden esetben tartalmazzák a korábban alkalmazott rezsiboxokat.

Az előzményekről itt olvashatnak.

További híreink


Jó hír jött az erkélynapelem telepítését tervezők számára 2024. január 23.
napelemes_erkely.jpgAz erkélynapelemek olcsó, külföldön akár még a nagy üzletláncok boltjaiban is beszerezhető, egyszerűen üzembe helyezhető rendszerek, amelyek háztartási berendezések számára elegendő energiát tudnak előállítani. Bár segítségükkel sokat spórolhat egy-egy háztartás, használatukat Magyarországon egyelőre jogszabály tiltja, de már tervben van ennek a megváltoztatása.

Itt az MVM válasza a társasházi túlszámázások kapcsán 2023. december 15.
Gazrozsa.jpgAhogyan azt hetekkel ezelőtt megírtuk, az MVM gázdíjakat illetően több közös képviselő jelezte, hogy irreálisan magas díjakat számlázott ki a szolgáltató egyes társasházak részére. Szerkesztőségünk megkereste az MVM sajtóosztályát, akik válaszoltak az üggyel kapcsolatban.

THT podcast: Hogyan ne töltsük az elektromos autónkat? 2023. augusztus 31.
podcast2.pngSoron következő epizódunkban Libor János, villamosmérnök, elektromos tervező, felelős műszaki vezető-műszaki ellenőr, felülvizsgáló 2023. március 9-ei  előadását hallgathatják meg olvasóink.

THT podcast: Frontvonal mögötti gépész változások - hogy kerüljük el a „HIDEG háborút” 2023. augusztus 16.
podcast2.pngA THT podcast soron következő részében Tigyi Attila, okleveles épületgépész, energetikus, felelős műszaki vezető-műszaki ellenőr előadását hallgathatják meg. 

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Fűtési rendszerek korszerűsítése akár 20-30 százalék energiamegtakarítással! (x) 2023. augusztus 1.
elcologo.jpgTudta, hogy egy új, modern kondenzációs kazán éves szinten akár 20-30% energiamegtakarítást is eredményezhet? És azt, hogy egy megfelelően választott kondenzációs kazán vagy hőszivattyú megfelelő karbantartás és szakszerű üzemeltetés mellett akár 15-25 évig is képes működni? Ez csak két indok a sok közül, hogy milyen előnyökkel járhat a fűtési és hűtési rendszerünk korszerűsítése.

Hónapok óta nincs melegvíz a társasházban. Hogyan tovább? 2023. július 17.
Fogalmam_sincs.jpg2022. augusztus 1-jétől a lakossági gáz szolgáltatás kedvezményes ára 144 m3-/hó, a
 tulajdonosok a mi társasházunkban egyéni szerződésben voltak a szolgáltatóval. A magas számlák miatt a lakók felmondták a szerződéseket a szolgáltatóval, aki elzárta a a gázt. Azóta - április óta - nincs melegvíz. A társasház az MVM-mel kötött új szerződést, de azt az "elosztó" elutasította, így nem engednek új gázórát a társasház nevére átíratni addig, amíg a tulajdonosok régi szerződése le nem jár. Milyen jogszabályok rendelkeznek ilyenkor, amikor egy 34 lakásokból és 8 üzletből álló társasház nem tudja érvényesíteni a gázszolgáltatásra a kedvezményes tarifát? Kire vonatkozik a rendelet és miért nem lehet kilépni egy olyan rendszerből, ami nem lakossági szolgáltatást nyújt. Tudom bonyolult a helyzet, de a lakók nem szeretnének még most is magas áron fűteni és melegvíz szolgáltatást kapni. Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Az Európai Parlament döntött az épületenergetikai direktíváról 2023. május 5.
EPBD.jfifMinden új épületnek legkésőbb 2028-ig klímasemlegesnek kell lennie, míg a meglévő épületeknek meg kell felelniük az energiateljesítményre vonatkozó minimumkövetelményeknek uniós vagy nemzeti szinten. A meglévő épületeknek el kell érnie legalább az 'E ' hatékonysági osztályt 2030-ig, illetve a 'D' kategóriát 2033-ig. A nem lakóépületeknél és a közintézményeknél ezeket a célokat legkésőbb 2027-re, illetve 2030-ra kell teljesíteni.

Körforgásos társasházak Európában 2023. március 8.
energiabanajovo.pngEgyre többet hallani a körforgásos alapelvekről, illetve ezek alkalmazásáról társasházak építése és felújítása során. Nem csupán klímavédelmi és zöld célokról van szó, hiszen a jelenlegi válság rávilágított az erőforrások, a termelői és fogyasztói láncok hiányosságaira. Az EU zöld megállapodása részeként 2022-ben tett javaslatot egy olyan intézkedéscsomagra, amely a körkörös gazdaságra (circular economy) való gyorsabb átállást célozza meg. A Bizottság hét kulcsfontosságú terület esetében határozott meg konkrét lépéseket, ezek egyike az épületek és az építkezés.

Átlátható minőség az építőanyag kereskedelemben (x) 2023. március 7.
austrotherm_hovezetesi.pngA vásárló legyen óvatos - ezt már a régi latinok is tudták. A nem megfelelő termék sok bosszúságot tud okozni, és így van ez az építőanyagok területén is.

Vegye át díjmentesen a THT szakkönyvét március 9-én, a THT konferenciáján, a Lurdy házban! 2023. február 28.
szvkonyv.pngA THT - Társasházi Konferencia évadnyitó konferenciáján építésztervező és építő mérnök, műszaki ellenőr, igazságügyi könyvszakértő, épületgépész, energetikus, villamosmérnök szakértők várják a hazai társasházkezelőket, közös képviselőket és számvizsgálókat. A résztvevők díjmentesen vehetik át a "Konstruktív társasházi menedzsment című a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett szakkönyvet, ami nélkülözhetetlen segítség lehet a mindennapi munkában.

3 autó helyett akár 13 is tölthető egy időben a társasházi mélygarázsban a villamos hálózat bővítése nélkül (x) 2023. február 21.
autotoltes-evergy.jpgEgy budapesti, VI. kerületi, 2000-ben épült társasházban 97 parkolóhely áll a lakók rendelkezésére, melyből 6 helyen elektromos autó áll. A lakók jelezték a közös képviselőnek töltési igényüket a társasházban, aki felkért egy villanyszerelőt az elektromos hálózat felmérésére. 

THT podcast: Régi utak, új gondolatok a tetőszigetelésben 2023. február 16.
podcast2.pngA THT podcast soron következő része hétről hétre a tavaly novemberi XIII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO előadásait dolgozza fel. Az aktuális podcastban Jámbor Zsolt, mérnök szaktanácsadó, a Fatra Izolfa Zrt. képviseletében előadását hallgathatják meg a hallgatók, tetőszigetelés témában.

Vedd a kezedbe a rezsicsökkentést! Hőszigetelés kivitelező nélkül (x) 2023. február 14.
Austrotherm08_logo.jpgA rezsicsökkentés korszaka véget ért. Az energiaárak már a reálison is túlugrottak, nem kérdés, hogy javítanunk kell épületeink hőszigetelését. Viszont évek óta küzdünk a szakemberhiánnyal, és bizony a munkadíjak is ugrásszerűen megemelkedtek. A kiút ebből a csapdából csak egy házilagosan is kivitelezhető, szakértelmet nem igénylő hőszigetelés lehet, ami jelentős megtakarítást hoz a konyhára.

74 milliárdos villamos hálózat fejlesztés indul a napelemes rendszerek kiszolgálására 2023. január 27.
Napelem_laposteton.jpgMintegy 74 milliárd forint értékű, több éves hálózatfejlesztési programot indított az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az ELMŰ Hálózati Kft. A beruházás fő célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások - kiemelten a napelemek - csatlakoztatásának elősegítése Magyarország észak- és dél-dunántúli régióiban, valamint Pest megye területén.

Miért fontos minél előbb előkészíteni az elektromos autó töltést társasházakban? (x) 2023. január 17.
evergy_autotoltes.jpgAz elmúlt évben számos olyan változás történt, ami előtérbe helyezi a társasházi elektromos autó töltést, melynek megvalósításában egyeztetés és szerződés után „kulcsrakész" megoldást biztosít az Evergy a közös képviselőknek és társasházkezelőknek.

Mikor jönnek az EU-s támogatások a társasházi felújításokra? 2023. január 6.
tarsashaz_felujitas_2.jpg2022. október 25-én az Európai Tanács elfogadta az Épületek Energiateljesítményéről Szóló Irányelv (EPBD) felülvizsgálatával kapcsolatos általános megközelítésének nevezett dokumentumát. Tehát közel egy évvel az Európai Bizottság által átdolgozott javaslatcsomag közzététele után a 27 tagállam végre közös álláspontot ért el az építőipart érintő kötelezettségekkel kapcsolatban.

Tófalvi György, Techem: A megnövekedett energiaköltségek csökkentésének lehetőségei távfűtéses és központi fűtéses épületekben 2022. december 21.
tofalvi.jpgA 2022. november 17-én a THT által megrendezett XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo előadásainak egyik visszatérő volt eleme volt, hogy hogyan lehet harcolni a megnövekedett energiaárakkal. Tófalvi György előadása is ennek az egyik részéről, a költségek csökkentésének lehetőségéről szólt a távfűtéses és központi fűtéses épületekben. Ezekkel kapcsolatban fontos kérdés a leolvashatóság: a Covid-világjárvány nem csak a távleolvasható mérők terjedését hozta magával, hanem egy globális chiphiányt is, ettől függetlenül tisztán látszik, hogy a távolról történő leolvashatóság a jövő iránya. Az EU 2018/2002-es irányelve az energiahatékonyságról ráadásul előírja, hogy az Európai Unió területén 2020. október 25-től csak távleolvasható eszközök telepíthetők, 2027. január 1-től pedig csak ilyeneket lehet majd használni, tehát ha valakinek akkor lesz egy amúgy működő, de távolról nem leolvasható hőmennyiségmérője, azt le kell majd cserélnie. Ez az irányelv egyébként egyelőre még nem került átültetése a hazai jogrendszerbe, de erre bármikor sor kerülhet.

Mennyibe kerül a társasháznak a lift üzemeltetése? 2022. december 16.
kone_lift.jpgA társasházak ezreiben megtalálható liftekről keveset tudunk: azt még igen, hogy karban és tisztán kell őket tartani, de azt már kevésbé, hogy mindent összevetve mennyi pénzbe kerül az üzemeltetésük. Kiszámoltuk.

Jogesetek: ki fizeti a társasházi kéménybélelést? 2022. december 13.
Kemenybeleles.jpgJogesetek című rovatunkban ezúttal azt a kérdést vizsgáljuk, hogy amennyiben a társasház életében sor kell, hogy kerüljön a kémény(ek) bélelésére, úgy az azzal felmerülő költségeket ki kell, hogy viselje. A kérdés vizsgálatát nem könnyíti meg, hogy a KÚRIA részéről két egymásnak ellentmondó álláspont is megfogalmazódott az elmúlt években. A téma azért bír nagy jelentőséggel, mert az esetek döntő többségében egy tulajdonostárs úgy dönt, hogy lakását felújítja, gázkazánt cserél, az új kazán beszerelésének azonban feltétele, hogy a kémény bélelése megtörténjen.

A jövő a környezetbarát megoldásoké – társasházainkban is (x) 2022. december 6.
elco_mester_tarsashaz.jpgA magyarországi társasházak jelentős hányadában a mai napig komoly problémákat okoz a kazánházak és az azokban található készülékek korszerűtlensége. Utóbbiak sokszor hagyományos tüzelésű, lemez vagy öntöttvas tagos álló berendezések, melyek gyártói általában jogutód nélkül megszűnt cégek (pl.: Fég Vestale, Kazép, Hőterm, Kalória), ez pedig tovább nehezíti az amúgy sem egyszerű karbantartást és javítást. Ezek elmaradása nem csupán magas fogyasztást, energiapazarló és környezetszennyező működést eredményez, de akár a szolgáltatás kimaradását is okozhatja.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások