Barion Pixel

Kihirdette az "Önkormányzatok a lakhatásért" c. pályázat három DÍJAZOTTJÁT a Habitat for Humanity Magyarország

2024. május 31.
Omladozo_homlokzat.jpgBudapestről és 15 vármegyéből érkeztek be pályázatok a Habitat felhívására. Az egyre szűkülő források ellenére a díjazottak többek közt azt is bizonyították, hogy egy felelős, elkötelezett önkormányzat igenis tehet a lakhatási nehézségek enyhítéséért, melyet Magyarországon már mindenki érez: vagy a saját bőrén közvetlenül vagy csak közvetve, a lakásárakban.

A Habitat for Humanity Magyarország 2024 februárjában meghirdetett országos pályázata azoknak az önkormányzatoknak szólt, amelyek a lakhatás területén hiánypótló és példamutató intézkedéseket valósítottak meg: azaz a válságok ellenére sem hagyták cserben lakosaikat. A pályázati felhívásról ebben a cikkünkben írtunk.

A három településméret szerinti kategóriában egy-egy települési önkormányzatot díjaztak. A pályázati adatlapon az önkormányzatok ismertették, hogy az elmúlt évekből mire a legbüszkébbek, milyen kihívásokkal szembesültek és mik a terveik a következő ciklusban a lakhatás területén. A Habitat munkatársai és egy háromfős szakmai zsűri pontozta ezeket a beadványokat szociális, intézményi, esélyegyenlőségi, valamint környezet- és klímavédelmi szempontból. A Habitat pályázatán összesen 39 pályázó szállt ringbe Budapestről és 15 vármegyéből.

A DÍJAZOTTAKAT és eredményeik:

• Józsefváros - ahol antikorrupciós programból teremtettek lakhatási alapot

A 20 ezer főnél nagyobb települések kategória díjazottja a VIII. kerületi Józsefvárosi Önkormányzat lett. Lényeges szervezeti és intézményi újításokat vezettek be, kifejezetten a legsérülékenyebb csoportok (pl. jelentős hátralékot felhalmozók, egyedülálló szülők, közterületen élő hajléktalan és mozgáskorlátozott emberek) érdekében. 201 önkormányzati bérlakásban végeztek életmentő vagy korszerűsítő felújításokat, amelyre négymilliárd forintot spóroltak meg az antikorrupciós programjukkal. A pályázat keretében az önkormányzat egy kétmillió forintos alapot fordíthat lakásfenntartási és adósságkezelési támogatásra.

• Keszthely - ahol a kilakoltatás helyett az adósságkezelést preferálják

A kisvárosok kategóriában Keszthely városát díjazták, ahol szintén tudatosan fejlesztik a bérlakásállományt nagyszabású felújításokkal és újépítésekkel is. A város lakhatási támogatást és hátralékrendezéshez részletfizetési-lehetőséget is biztosít. A pályázat keretében Keszthelyen nyolc szociális bérlakás nyílászáróit fogják kicserélni, összesen négymillió forint értékben.

• Jánoshida - a 2500 fős település tudatos bérlakás-fejlesztéssel

A községek kategóriában Jánoshida önkormányzata kapta a legmagasabb pontszámot. Itt az önkormányzat tudatosan növeli a szociális bérlakásállományt a helyben eladóvá vált házak megvásárlásával, és szociális bérlakásként történő kiadásával. A településen ezen felül számos, lakhatással és településfejlesztéssel kapcsolatos figyelemre méltó gyakorlatról számoltak be a jánoshidai pályamű a tűzifa, rezsi és építőanyag támogatástól kezdve az idősgondozás innovatív, stratégiai fejlesztésén keresztül a megújuló energiás beruházásokig. Munkájukat hét és félmillió forint pályázati forrással ismerték el a díj mellett, amelyet a helyi szociális tűzifaprogram fejlesztésére fordíthatnak.

A nyertes pályázatokban több közös pont is volt

Míg egy vidéki kistelepülés nagyon eltérő helyzetben, különböző problémákkal küzd, mint egy nagyváros, számos párhuzam és hasonlóság van a díjazott települések között, például a lakóingatlanok siralmas állapota.

"Nagyra értékeltük, hogy mindhárom önkormányzatnál jellemző a lakosok bevonása, és az, hogy megadják a lehetőséget, hogy állampolgárként együtt gondolkozhassanak a helyi döntéshozókkal" - hívta fel a figyelmet Rácz Béla zsűritag, a Polgár Alapítvány munkatársa, az 1Magyarország Kezdeményezés társalapítója.

A díjazottak tudtak továbbá azonosulni azzal a dilemmával is, hogy kevesebb háztartásnak, de hosszú távú segítséget nyújtsanak, vagy inkább minél többeknél azonnali "tűzoltásra" használják a szűkös forrásokat.

A három díjazotton kívül számos kiemelkedő pályázat érkezett, amelyekből kiemelünk pár további jó gyakorlatot:

Kórós (171 fős Baranya vármegyei község), ahol az önkormányzat tudatosan növeli a szociális bérlakásállományt az üres házak megvásárlásával és hosszútávú lízingszerződés keretében történő hasznosításával/kiadásával, amelyek aztán a futamidő lejártával a bérlő tulajdonába kerülnek. Emellett saját forrásból krízisfa szociális tüzelőanyag programot működtetnek annak érdekében, hogy a rászorulók kedvezményes áron jussanak a fűtési időszakban tűzifához

Alsómocsoládon (269 fős község szintén Baranyában) szintén erős stratégiai és komplex gondolkodásmód figyelhető meg a lakásügyben. Az önkormányzat saját és pályázati forrásokat is megmozgat az energetikai felújításokra (2 millió forint értékig), valamint a szociális tüzelő támogatásra. A településen antiszegregációs program is volt, továbbá kiemelt szerep jut a közösségi tervezésnek is

Rinyabesenyőn (193 fős) zsáktelepülés Somogy vármegyében) az elmúlt önkormányzati ciklusban egy telepfelszámolási program keretében 7 db szociális bérlakás kialakítása valósult meg. Az újépítésűek esetében az energiahatékonyság és megújuló energiahasználat voltak a legfontosabb szempontok

Ordas (427 fős Bács-Kiskun vármegyei község) pályázati és saját forrásból is igyekszik helyben növelni a szociális bérlakásállományt eladóvá vált házak megvásárlásával, felújításával, és bérlakásként történő kiadásával. Ezekbe olyan sérülékeny háztartások költözhettek, ahol korábban a lakásviszonyok miatt felmerült a gyerekek családból történő kiemelése. A településen kiemelt figyelem jut az eladósodás megelőzésére és közvetlen segítségnyújtásra a tűzifabeszerzésben, valamint a felújításokhoz, illetve a tulajdonszerzéshez kapcsolódó ügyintézésben

Hajdúnánás (kb. 16 ezer fős város Hajdú-Bihar vármegyében) a lakhatás terén kiforrott tervekkel és lakáskoncepcióval rendelkezik, amelyben egyedülálló intézményi gyakorlatként az önkormányzat - felismerve, hogy lakosai élethelyzetéről és igényeiről ő rendelkezik több információval - visszavette a lakáskezelő gazdasági társaságtól az állománya bérbeadásával kapcsolatos feladatokat. Az önkormányzati bérlakásszektoron túl a város lakhatással kapcsolatos intézkedései az első lakáshoz jutás támogatását, valamint az önkormányzati telkek kedvezményes áron való eladását is érintik

Szeged (kb. 160 ezer fős) városának szociális bérlakásprogramja keretében már több mint 800 lakás került felújításra az állományban, emellett további támogatásokat is nyújtanak a lakbérek és rezsiköltségek viseléséhez. Utóbbiaknak és az előrefizetős mérőóráknak köszönhetően sikeresen előzik meg a bérleti és közüzemi díjhátralékok keletkezését és felhalmozódását. Az önkormányzat fenntarthatóság és energiatakarékosság iránti elkötelezettsége is kiemelkedő, ezt támasztják alá az energiahatékonysági felújítások (saját forrásból finanszírozott nyílászárócserék), valamint a geotermikus távfűtési rendszer kiépítése

Budapest Főváros (kb. 117 ezer fős) XIII. kerületi önkormányzata komplex, hosszútávú lakhatási stratégiával rendelkezik, és az ország nagyon kevés olyan önkormányzatának egyike, amely épít is önkormányzati bérlakásokat. Ezeknél külön figyelmet szentel a környezettudatossági szempontoknak, hogy energiahatékony épületek és lakások épüljenek. A lakossági energiaszegénység enyhítésére intézkedési tervet, valamint a kilakoltatások megelőzésére eljárásrendet dolgoztak ki az elmúlt önkormányzati ciklusban. Emellett a kerületben többféle lakhatáshoz kapcsolódó támogatás is elérhető (pl. kisebb energetikai felújításokhoz) és kiemelt figyelmet fordítanak az ezekkel kapcsolatos lakossági tájékoztatásra is.

A pályázat során beérkezett jó gyakorlatokból a Habitat for Humanity Magyarország kiadványt tervez megjelentetni, amelyből még több, országszerte a méltó lakhatásért dolgozó önkormányzat munkája lesz megismerhető.

(Forrás: Habitat for Humanity Magyarország)

További híreink


Eláztatta a szomszédja, de nem hajlandó elismerni és kifizetni az okozott kárt? Kérje közjegyző közreműködését! 2024. június 25.
viz_lakasban_k.jpgMinden lakástulajdonos rémálma egy kiadós csőtörés. Ennek télvíz idején jóval nagyobb a veszélye, a keményebb telek idején pedig dupla annyi csőtörést jelentenek be, mint enyhébb hidegekben. A megrepedt, eltört a vízvezetékeknek egy társasházban pedig gyakran a szomszédok is a kárát látják. Ilyenkor örülhetünk, ha az áradást legalább a bútoraink és az elektromos berendezéseink megússzák. Ha bekövetkezik a baj,  mielőbb rendbe szeretnénk hozni a lakásunkat, ami nem kevés vesződséggel és költséggel jár, sajnos így azonban később nem, vagy csak nehezen tudjuk bizonyítani, hogy a lakásunk beázott és hogy mindez a szomszéd hibájából történt. Utánajártunk, hogy mire van szükség ahhoz, hogy megvédjük és később bizonyítani is tudjuk az igazunkat.

Gazdasági és inflációs kilátások az EU-ban 2024. június 24.
20220908_eu.pngAz Európai Bizottság 2024 tavaszi gazdasági előrejelzése fokozatos gazdasági növekedést jósol még a geopolitikai kockázatok közepette is az EU-ban. Az előrejelzés szerint Európa gazdasági helyzete 2024 első negyedévében enyhén javult, 0,3 százalékos növekedési ütemben. Az előrejelzés a GDP növekedését 2024-re 1 %-ra, 2025-re pedig 1,6%-ra jósolja az EU-ban, az euróövezetben pedig 0,8%-ra és 1,4%-ra.

Kitekintő: Németország újjáéleszt egy régi politikát – NONPROFIT LAKHATÁS 2024. június 21.
Nemet_parlament_kicsi.jpgA Németországban közérdekű lakhatási törvényt fogadtak el (Wohngemeinnützigkeit) a nonprofit lakhatás ösztönzésére, amely adókedvezményeket biztosít a bérbeadók számára, ha alacsony jövedelmű bérlőknek adják bérbe a lakásukat a piaci ár alatt.

Ezek a házak keresnek most közös képviselőt! 2024. június 21.
kezfogasra_nyujtot_kez.jpgA THT díjmentes "KÖZÖS KÉPVISELŐT KERESEK" szolgáltatása azon társasházi tulajdonosok, számvizsgálók, intéző bizottsági tagok részére nyújt segítséget, akik társasházuk számára társasházkezelőt, közös képviselőt keresnek és erre olyan pályázatot szeretnének kiírni, amelyre a lehető legpontosabb ajánlatot várják.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Mindjárt öt éves a Babaváró hitel - de nem mindenki ünnepel 2024. június 20.
sok_a_berleti_dij.jpgMost július 1-jén lesz öt éve, hogy az első kérelmezők benyújthatták igényüket a Babaváró hitelre, amely egy szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli kölcsön maximum 10 millió forint összegben. Lényege: a hitel hátralévő része az első gyermek igazolása után kamatmentessé válik, a második gyermek után pedig a hitel támogatássá alakul: az aktuális fennálló tőketartozás 30%-át, ha pedig a harmadik baba is igazolásra kerül, a teljes fennálló tartozást elengedik. Sokan azonban nem tudják a vállalt időre teljesíteni a gyermeke(ke)t. Közülük több, gyermek nélküli kérelmező élhet a méltányosság lehetőségével, de nem mindenki. Most egy törvénymódosítás miatt felcsillant a remény arra, hogy az ő helyzetük is rendeződik.

Az új szabályozás szerint mikortól kötelező a mellék-vízmérő használata? 2024. június 19.
szolosi_monika.pngA társasházban felröppent a hír, hogy kötelező lesz minden lakásban mellékvízmérő felszereltetése, üzemeltetése. Mennyire igaz ez? Ha igaz, mikortól? Szőlősi Mónika, a THT szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Jó hír érkezett: Július 1-jén az eredetinél hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre lesz igényelhető az otthonfelújítási támogatás 2024. június 18.
zold_lakas.jpgJúlius 1-jétől nyújtható be a kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban, mely az eredetileg tervezettnél a módosításoknak köszönhetően még több családot fog majd érinteni. A végleges felhívás - a tájékoztatások szerint - a palyazat.gov.hu oldalon lesz elérhető.

Félbemaradt társasházak II.: Mi az, amit mi megtehetünk azért, hogy ne kerüljünk ilyen lehetetlen helyzetbe? 2024. június 18.
Hermina_Happy_Land_III._2.jpgEgy lakás vásárlása egy ember életében a legkomolyabb ügylet, újépítésű lakást venni ráadásul még rizikós is. Az alábbi összefoglalónk célja, hogy útmutatást adjon a leendő újépítésű lakást vásárlók számára a nehézségeket és jogi kockázatokat figyelembe véve, amelyekre különös figyelmet kell fordítani ingatlanbefektetéseink során.

Szolidan, de emelkedik az infláció: 4%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest 2024. június 17.
forint_uj8.jpg2024 májusában a fogyasztói árak átlagosan 4%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1%-kal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4%-kal esett vissza - a KSH adatai.

Megint halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését 2024. június 14.
homeoffice.jfifA parlament elfogadta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabályokat, amelyek értelmében az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény hatályba lépése ismét csúszik. Az eredetileg 2024. október 1-jére tervezett bevezetés helyett az új szabályokat csak a 2025. január 15-én és az azt követően indított ingatlan-nyilvántartási eljárásokban kell majd alkalmazni.

THT podcast: Társasházi közös épületszerkezetek tűzvédelmi vonatkozásai. Beszéljünk az elektromos autó töltőpontok társasházi telepítésének kockázatairól is! 2024. június 13.
podcast2.pngElőadó: Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, elnök - TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség. A felvételsorozat következő része a THT által rendezett, XIV. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO előadásaiból.

Zavaró fa kivágása 2024. június 12.
kbk21.pngA társasházunknál egy nagy fa található a kerítéshez nagyon közel, ami az egyik lakóingatlant teljesen besötétíti. Elsősorban ennek az ingatlannak a tulajdonosait zavarja ez a fa, amit évek óta szeretnének kivágattatni. A kertszomszéd még nem jelezte ezt az igényét, pedig ugyanez a fa odaszemetel, illetve annak ágai is nagyon átnyúlnak hozzá. A fa karbantartása is költséges egyébként. Hogyan tudnám megoldani ezt a fakivágást?Közgyűlés elé is fogom vinni a kérdést, azonban ehhez erős érvekre van szükségem, szeretnék felkészülni. Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Elindult az eINGATLAN.hu – interjú Fesler Péter projektvezetővel 2024. június 11.
f.peter.jpg2023. novemberében az Ingatlanbefektetők Napja 2023 konferencián mutatkozott be az eINGATLAN.hu felhő-alapú ingatlannyilvántartó szoftver, mely egyszerre kíván megoldást nyújtani a privát ingatlantulajdonosoknak, ingatlanfejlesztőknek és ingatlankezelőknek is. A THT Fesler Péter projektvezetőt kérdezte a projekt részleteiről.

2024. évi "Piaci II. alapú lakáspályázat" 2024. június 10.
berlakas_1200x900.pngBudapest egyik kerületének önkormányzata 9 db teljes körűen felújított üres lakásának bérleti jogának elnyerésére írt ki pályázatot „Piaci II. alapú" lakbér fizetése mellett, melynek beadási határideje 2024. július 8. A lakások 5 év határozott időtartamú bérleti szerződéssel kerülnek majd bérbeadásra a nyertes pályázók részére. A megpályázható lakásokról és a lakáspályázat részleteiről a cikkünkben olvashat.

Madárbarát társasházi kertek 2024. június 7.
megyeriszabolcs.jpgA családi házak kertjeiben évek óta hódít a madárbarát kialakítás, ami egy roppant hasznos irányzat, hiszen a madarak táplálására, szaporodásuk segítésére mindig szükség van. A madarak ugyanis fontos részei az ökológiai láncolatnak, nem mellesleg számos fajuk jeleskedik a kerti rovarkártevők gyérítésében vagy például a szúnyogok intenzív ritkításában. Vajon a madárbarát kertek ideája átültethető-e társasházi környezetbe?

Proptech Innovation NOW: a jövő építészete MA - egy konferencia beszámolója 2024. június 6.
pptech-konf1.jpgAz AI, a BIM, a fenntartható működés, és az építőipari szereplők bizonytalansága metszetén bonyolódott Proptech Hungary ötödik innovációs rendezvénye, amit május 16-án tartottak a Budapest Music Centerben, ahol a THT is képviseltette magát. Konferencia beszámoló következik.

A távhős és ház központi fűtéses társasházak működése az új kormányrendeletek hatálya alatt 2024. június 5.
szolosi_monika.pngTöbb olyan társasházat is kezelek, ahol központi gázkazán van, illetve a Főtáv Zrt. által üzemeltetett távfűtés. Hivatkozva a 676/2023 és 677/2023 kormányrendeletekre, felmérések vannak folyamatban a költségmegosztók felszerelésére és radiátorszelepek működésére vonatkozóan. Tekintettel arra, hogy a várható költségek összege magas lesz, több tulajdonosban is felmerül a kérdés, hogy a rendeletben foglaltak szerint kire, kikre vonatkozik a kötelező érvényűség. Egyben szeretném megkérdezni, hogy mekkora költséghatékonyság várható a költségmegosztók felszerelése után, a radiátorszelepek cseréjével, illetve elég-e ezek felszerelése, javasolt-e a teljes fűtésrendszer felújítása is pluszban? A költséghatékonyság számításnál mit kell figyelembe venni? Mivel a Főtáv Zrt. szolgáltatásánál nincs társasházra vonatkozó számla (csak a lakásonkénti számla) milyen módon lehet ezt kiszámolni? Amennyiben a társasház nem tud kellő anyagi fedezetet biztosítani, akkor a költségmegosztók felszerelésének meghiúsulása milyen jogi és anyagi következményekkel jár a tulajdonosokra nézve? Szőlősi Mónika a THT szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Siessen a jelentkezéssel, már csak kis számban vannak szabad helyek a június 6-i GENERÁCIÓK EGYÜTTÉLÉSE A TÁRSASHÁZBAN c. THT konferenciára! 2024. június 4.
osszefogas2.jpgA beszámoló közgyűlések időszakát követően, június 6-án, Budapesten, a Lurdy Házban tartjuk a GENERÁCIÓK EGYÜTTÉLÉSE A TÁRSASHÁZBAN c. konferenciánkat, ahol a közgyűléseken hozott döntésekkel kapcsolatos tennivalók mellett a társasházi közösségformálással is foglalkozunk. A rendezvényen ezen kívül ingyenesen vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című THT szakkönyv I. kötetét is azok, akik eddig még nem tették meg (a 2024-es rendezvények valamelyikén). Figyelem, már csak néhány szabad hely maradt!

Online INGATLANKÖZVETÍTŐ tanfolyamhoz csatlakozhat június 06-ig! (x) 2024. június 4.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Ingatlanközvetítő képzés indult 2024. 05. 06-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők ingatlanközvetítői, műszaki, jogi és értékbecslési témakörökben lesznek naprakészek.

Félbemaradt társasházak I.: Amikor se lakás, se pénz - helyette feljelentések és perek végtelen sorozata oda-vissza 2024. június 3.
Hermina_Happy_Land_III._1.jpgVarga Mihály pénzügyminiszter elmúlt hetekben tett bejelentése szerint a kormány további két évvel hosszabbítja meg az idén év végén lejáró kedvezményes lakásáfát, így 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 négyzetméterig) csupán 5%-os áfakulcs terheli. A lakásáfa meghosszabbítása, a CSOK - vissza nem térítendő - vidéki változata, a CSOK-hitel, az újonnan bevezetett CSOK Plusz, a lakáscélú kölcsönhöz adott 10%-os önerő-kedvezmény bevezetése és a Babaváró kölcsön összegének megemelése folytán a beruházási kedv és az újépítésű lakások iránti kereslet nem fog csökkenni, az biztos.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások