Barion Pixel

Lehet-e utalványozó és ellenőr egy személyben a számvizsgáló bizottság tagja?

2023. november 14.
penztarca_ures.jpegA pénztár szabályzat egyértelműen előírja hogy pénztár ellenőrnek nem szabad kijelölni: - aki utalványozási feladatokat lát el és akinek a fizetési számla felett hitelintézeti aláírási joga van valamint aki a fizetési számla- és könyvelésében részt vesz. Ugyanakkor a pénztári ellenőr feladata a pénzmozgások megtörténte után - többek között - annak az ellenőrzése is, hogy a be- és kifizetések a szabályszerű utalványozás után történtek, a be- és kifizetések utáni - nyilvántartás szerinti - pénzkészlettel a tényleges pénzösszeg megegyezik-e vagy sem stb. A pénztári ellenőr tehát az utalványozó tevékenységét is ellenőrizni köteles. Lehet egy számvizsgáló egyszerre mindkettő? Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol az olvasó kérdésére.

Ez a cikk csak a THT előfizetők számára olvasható.

Fizessen elő mindössze havi 990 Ft-ért és aktiválja tagságát, melyhez teljes archívum hozzáférés, szakértői válaszadás, konferencia belépési lehetőség és kedvezményes szakkönyv is jár!

Ha egy évre előfizet, akkor megtakarít, ráadásul évi 9.900 Ft-ért előfizetéséhez egy 9.900 Ft értékű szakkönyvet kap ajándékba! Az előfizetéshez online szakcikkek elérése + 10 lapszám + 2 db díjmentes konferencia részvétel + THT szakértői válaszok + archívum hozzáférés is jár olvasóink számára.

További információk          

Előfizetés megrendelése


Belépés előfizetőink számára

Belépési név *
Jelszó *
Ellenőrzés *

További híreink


Jó hír jött: Olcsóbb most több élelmiszer, mint tavaly januárban, de az utazás, az energia és az üzemanyag is 2024. február 15.
forint_uj8.jpgMegérkeztek a legújabb inflációs adatok, melyek szerint 2024. januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, azonban decemberhez viszonyítva átlagosan csak 0,7%-kal emelkedtek az árak januárban. Lássuk a részleteket!

Kertet gondozó tulajdonos ellentételezése 2024. január 31.
izsokrisztina2.jpgEgy 12 lakásos társasházban lakom, mint tulajdonos. Hosszú ideig közös képviselő voltam. Most egy személyben "ellenőrző bizottság." A házunk kerttel rendelkezik. Én 72 éves nyugdíjas vagyok, egy személyben gondozom a kertet, nyírom a füvet, gyűjtöm a faleveleket, a ház előtti területet takarítom, rendben tartom a környezetet. A kérdésem az lenne, hogy miként fizethetne nekem a jelenlegi közös képviselő ezekért a munkákért? Izsó Krisztina, a THT számviteli szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Változik a közös költség készpénzes befizetése az OTP Banknál 2024. január 22.
OTP_keszpenzbefizetes.jpgAz OTP Bank elkötelezett az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálásában, ezért a következő időszakban az ügyféligényekhez igazítva, átalakítja fióki működését. A bankfiókban az ügyfelek személyre szabott, összetett, komolyabb pénzügyi döntésben kérnek segítséget, az egyszerű, rutin tranzakciókat már igyekeznek internet- és mobilbankon keresztül önállóan, digitálisan megoldani.

Átlagosan 20%-os közös költség emelésre lehet számítani idén 2024. január 5.
inflacio_tarsashaz.jpgA THT az RTL Klub híradójának nyilatkozott a 2024-ben várható közös költség emelésről, a nyilatkozat teljes szövegét - melyben a részletekre is fény derül - az alábbiakban tesszük közzé.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Drága mulatság lesz az OTP-ben készpénzzel fizetni a közös költséget 2024. január 4.
forint.jpgAz OTP Bank hirdetménye szerint 2024. február 1-től a nem saját számlára történő pénztári készpénzbefizetések után készpénzbefizetési díj kerül felszámításra a befizetőnek. A díj mértéke a befizetett összeg 0,6%-a, de minimum 1.500 Ft lesz, de bevezetéskor akció keretében a befizetett összeg 0,5 százalékáért, minimum 1.000 Ft-ért lehet befizetni.

Miért akadozik a NAV számlaszinkron? Itt a hivatalos válasz 2023. december 20.
Szamlakep2.pngAz elmúlt napokban tapasztalható NAV számlaszinkron akadozás kapcsán kérdeztük a NAV sajtóosztályát, melyre szerkesztőségünk a mai napon kapott választ a Hatóság Sajtóosztályától.

Januártól berobbanhat a lakáshitelezés 2023. december 12.
penztarca_ures.jpeg2024. január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe a lakáshitel piacon. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentése szerint, az újonnan kötött lakáshitel-szerződések esetében a kamatokra vonatkozó önkéntes kamatplafon mértéke csökken. Ennek értelmében az új lakossági lakáscélú hitelszerződések maximális kamata 7,3 százalékra, míg az új vállalati hiteleké 9,9 százalékra mérséklődik.

8 százalék alatt az infláció 2023. december 8.
inflacio_tarsashaz.jpg2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Októberhez viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, azonban a járműüzemanyagok 3,6%-kal olcsóbbak lettek.

Megjelentek a CSOK Plusz hitelprogram részletei a Magyar Közlönyben: nem mindenkinek jár 2023. december 1.
penz.jpgAz éjjel megjelent Magyar Közlönyben napvilágot láttak a CSOK Plusz hitelprogram részletszabályai is. Összefoglaltuk a részleteket.

Az önkormányzati vagyonkezelő levelet küldött, hogy nem tudja fizetni a közös költséget a lakásai után 2023. november 22.
kbk21.pngVárosunkban sok ingatlan tulajdonosa az önkormányzat. 2023.10.16-i keltezéssel a Városgondnokság küldött egy levelet, melyben az alábbiakról értesíti a közös képviselőket. "A rendelkezésre álló önkormányzati források ez évi keretének kimerültségére tekintettel a folyó évi visszalévő hónapjaiban esedékessé váló társasházi közös költség díját átmenetileg nem áll módunkban kiegyenlíteni annak ellenére, hogy intézményünk minden adott lehetőséget megragadott és kiaknázott annak érdekében, hogy a jelen nem kívánatos helyzetet elkerüljük. Tájékoztatom, hogy a közös költség fedezetére pótigényt jelentettünk be a tulajdonos önkormányzathoz, ám, amíg ezen költségvetési forrást a finanszírozó nem biztosítja, addig részünkről sem kerülhet sor ezen költségek folyósítására." A bérlők megfizetik az üzemeltetési költséget a Városgondnokság felé, sőt már a felújítási alapot is velük fizettetik ki. Mit tehetünk mi közös képviselők abban az esetben, ha a Városgondokság nem fizet? Hogy magyarázzuk ezt meg a többi fizető tulajdonosnak, akiknek jogos a felháborodásuk? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Már 195 lakóközösség céljai váltak valóra - Jövőre ismét elindul az OTP Társasházi Pályázata 2023. november 13.
OTP_BANK_TARSASHAZI_DIJATADO_2023_104.jpgAz OTP Business 15. Társasházi Pályázatának köszönhetően idén újabb 15 lakóközösség valósíthatta meg környezete fejlesztésével és korszerűsítésével kapcsolatos régóta dédelgetett álmát. A szakmai zsűri a közel ezer beérkezett pályázatból választotta ki a díjazottakat, melyeket az OTP Bank a tavalyi összeg duplájával, összesen 30 millió forinttal támogatott. Ezzel az elmúlt másfél évtized alatt már összesen 195 társasház és lakóközösség részesült, több mint 170 millió forint vissza nem térítendő támogatásban.

10 százalék alatt az infláció 2023. november 10.
penz.jpg2023. októberben átlagosan 9,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat a fogyasztói árak, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1%-kal csökkentek, ezen belül a járműüzemanyagok 3,8, az élelmiszerek 0,1%-kal lettek olcsóbbak.

Kérdések a közös képviselő pénzügyi ellenőrzésével kapcsolatban 2023. október 31.
kiss.jpgTársasházi tulajdonos vagyok. SZVB tagként, a közös képviselőtől kért pénzügyi adatok, számlázással kapcsolatos információk megadásának hiánya miatt idén lemondtam tisztségemről. De érdekelne, hogy az SZVB tag milyen adatok, információk birtokában élhet felelősen másodaláíró jogával (érvényesen kiállított számla, a számlázás jogcímét igazoló szerződés)? Mennyi idővel az adatkérést követően kell a közös képviselőtől az adatokat megkapni? Hogyan lehet elérni, hogy független pénzügyi szakértő átfogó ellenőrzést tudjon végezni a társasháznál? Tulajdonos hogyan kérheti az átfogó pénzügyi ellenőrzés elvégzését? Ha mérlegképes könyvelő gazdasági ellenőrzést végzett, de már hatályon kívüli rendeletre (224/2000 Korm. rendelet) hivatkozott a "szakvéleményében", akkor elfogadható-e szakvéleménye? A tulajdonosok, SZVB tagok "netházon" keresztül juthatnak a társasházzal kapcsolatos adatokhoz. Mennyire hiteles az onnan letöltött dokumentum, főleg ha az téves adatokat is tartalmaz? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésekre.

Meglepetés: Infláció alatti költségnövekedés a hazai társasházakban 2023. október 19.
Den-Nagy_Ildiko.jpeg2021-ről 2022-re 21 százalékkal, míg 2022-ről 2023-ra mindössze 4 százalékkal nőttek a magyarországi társasházak költségei, a legnagyobbat a banki szolgáltatásokra és a takarításra fordított összegek ugrottak az elmúlt két évben: előbbire 43%-kal, utóbbira 52%-kal többet fizetnek a társasházi közösségek - ezekkel a megdöbbentő adatokkal nyitotta meg a THT - Társasházi Háztartás XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényét szaklapunk főszerkesztője, Dr. Dén-Nagy Ildikó pHD.

Hogyan kezelje modern módon a társasház kintlévőségeit? 2023. október 18.
badinszky.pngA társasházak számára mindig is kihívást jelentett a kintlevőségek hatékony kezelése. A közös képviselők és a társasházkezelő cégek számára kulcsfontosságú feladat a pénzügyi stabilitás és a harmonikus közösségi együttműködés fenntartása. Ebben a cikkben független szakértőnk hatékony kezelési módszereket kínál a társasházak számára, hogy egyszerűbbé váljon a társasházkezelés.

Ezekben a budapesti kerületekben és városokban juthat pénzhez a társasház pályázati forrásokból 2023. október 12.
forint.jpgÖsszeszedtük az októberben is rendelkezésre álló társasházi pályázatokat. Jelenleg budapesti kerületekben, Pécs és Debrecen városokban állnak rendelkezésre külső források a lakóközösségek számára.

Ha átalányadózóként vállalom el a közös képviseletet, akkor az adómentes? 2023. október 11.
izsokrisztina2.jpgJelenleg nyugdíjasként abban a társasházban, ahol lakom megbízási szerződéssel közös képviseletet látok el. A bevételem - 10% (költség) jövedelem után levonják a 15% SZJA-t.
Ha egyéni vállalkozóként átalányadózással látnám el ugyanezt a feladatot, akkor ha a bevételem 2.320.000 Ft alatt van, mint nyugdíjas nem kell semmilyen adót, járulékot stb. fizetnem? Izsó Krisztina, a THT számviteli szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Már csak 12,2% az infláció, de mennyivel nőttek a társasházak költségei? 2023. október 10.
inflacio.jpg2023. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 12,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,4%-kal nőttek, ezen belül az élelmiszerek 0,2%-kal olcsóbbak lettek.

Lakásunkból apartmant III. - Kiszámoltuk, hogy tényleg megéri-e 2023. október 4.
Szamolas.jpgCikksorozatunk korábbi részeiben a magánszálláshellyé alakítás 4 lépéséről volt szó. Most pedig annak a kérdésnek a megválaszolásához szeretnénk információkat adni, amely nyilvánvalóan mindenkiben felmerült, hogy tényleg megéri-e lakásunkból apartmant csinálni 2023-ban, azaz magánszálláshelyként működtetni azt?

Omladozó társasházak: a lakástulajdonosoknak kell fizetni, ha kár keletkezik 2023. szeptember 22.
erkely omladozoTalán kevesen gondolják végig, de egy elhanyagolt homlokzat esetében a lehulló vakolat által okozott sérülés kapcsán a társasházat, mögöttesen pedig az egyes tulajdonosokat is komoly és kézzelfogható felelősség terheli. Egy Budapest XII. kerületében lévő tárasasháznál ráadásul, egy első ránézésre megfelelő állapotú homlokzat egy darabja szakadt le és zuhant egy járókelőre. A sérültet súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba, a társasház előtti járdaszakaszt pedig a helyszínelés idejére, majd pedig a veszélyelhárító munkálatok teljes idejére le kellett zárni.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások