Barion Pixel

Magyar Közlöny: egyszerűbb napelemtelepítés társasházakban, kedvezmény a legfeljebb 4 lakásos közösségeknek

2022. szeptember 10.
20220910_magyarkozlony.pngBár a kormány már több alkalommal kritizálta a nyugat-európai országok energiaválság-kezelését, végül azért szerencsére követni kezdték a példájukat. A legújabb intézkedések közül több is érinti a társasházakat. 

Péntek este megjelent a Magyar Közlöny 146. száma, amelyben a kormány héten meghozott döntései kerültek kihirdetésre. Többek között regisztrációt rendeltek el a szén exportjára, megfogalmazták az állami gázfogyasztás 25 százalékos csökkentését megcélzó elvárásokat, a lakóközösségek pedig fontos könnyítéseket is kaptak a rezsicsökkentési kvóta maximális kihasználásnak érdekében.

Családi fogyasztói közösségek


Amennyiben egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb 4 darab önálló, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet 105. paragrafusa szerinti lakás rendeltetési egység található, úgy az adott települési önkormányzat jegyzője kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról. Ez a dokumemtum a ténylegesen kialakult állapotot igazolja és az építmény jogszerű használatát vélelmezi, lehetővé téve a rezsicsökkentés teljes kihasználását minden lakás rendeltetési egységnél. 

Mindez Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentésével van összhangban, amely szerint a rezsicsökkentés maximális kihasználása érdekében a többgenerációs családi házaknak érdemes társasházzá alakulniuk, a folyamatot pedig a kormánynak egyszerűbbé kell tennie. 

Ugyanez a rendelet egészíti ki az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Kormányrendeletet: ez ugyebár az a júliusi rendelet, amely a rezsicsökkentés csorbulásának részleteit tartalmazza. A lényeg, hogy a lakossági fogyasztók az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés b) pontja szerinti új lakáshoz kapcsolódó lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat bemutatása esetén jogosultak igénybe venni a többletdíjkedvezményt. Ez jogi nyelven viszonylag bonyolultan hangzik, de a lényeg, hogy elég a támogatói okiratot bemutatni a rezsicsökkentési kvóta maximális kihasználásának lehetőségéhez.

Egyszerűbb napelem-telepítés

A rendeletnek köszönhetően mostantól nem kell egyhangú szavazás a társasházi napelemek és napkollektoros rendszerek telepítéséhez. A veszélyhelyzet ideje alatt a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvénnyel kapcsolatos egyes rendelkezésekről szóló 293/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet 2. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek: „(1) A közös tulajdonban álló épületrészre – a társasházközösség közös költségének csökkentése érdekében telepítendő és üzemeltetendő – napkollektor, napelemes rendszer (a továbbiakban együtt: rendszer) telepítését és üzemeltetését a közgyűlés, illetve a megismételt közgyűlés a jelen lévő tulajdonostársak tulajdoni hányada több mint felének szavazatával megtilthatja.

További híreink


Szemerédi Imre: "Ezt a munkát 24 órás szolgálatnak kell tekinteni!" 2024. február 23.
Szemeredi_Imre2.jpgA 2023. október 19-én megtartott XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a hagyományokat követve Dr. Dén-Nagy Ildikó pHD főszerkesztő adta át a THT szakmai díjait, 6 kategóriában, közel 700 résztvevő előtt. A THT 2023-as szakmai díjainak nyertesei közül az egyik „TÁRSASHÁZI ÉLETMŰDÍJ 2023" elnevezésű díjat Szemerédi Imre kapta. A díjazottal készített interjút az alábbiakban olvashatják.

Feltétlenül vigyen magával palackozott vizet, ha ide kirándulna! 2024. február 22.
uveg_viz.jpgNemrég kiadta friss jelentését a magyarországi ivóvízminőségről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az adatok alapján 2022-ben országunk több településén is olyan magas koncentrációban mértek szervetlen arzént az ivóvízben, aminek már egészségkárosító hatása lehet. A szervetlen arzén az emberi egészség szempontjából rákkeltő és mérgező hatású, ami elsősorban ivóvízzel és táplálékkal kerülhet az emberi szervezetbe. Cikkünkből kiderül, hogy az ország mely részein nem ajánlott a csapvizet fogyasztani.

Tulajdonostársak képviselete a közgyűlésen 2024. február 21.
kbk21.pngAz alábbiakban kérem segítségét:
1. Amennyiben egy lakásnak két tulajdonosa van (50-50%), akik elváltak, és nem egy lakcímen élnek, akkor a nem az adott lakcímen élő tulajdonostársnak szükséges-e meghatalmaznia valakit, hogy a nevében eljárhasson a társasházi közgyűlésen? Vagy ezt megteheti meghatalmazás nélkül a volt házastársa?
2. Ha - az előző példát említve - az adott helyen élő volt házastárs sem jön el a közgyűlésre, akkor elég csak tőle, vagy mindkét féltől kell meghatalmazás annak, aki képviseli őket?
3. Ha szükséges a meghatalmazás, ez abban az esetben is így van, ha az elköltözött fél hivatalosan nem jelentette be az új lakcímét a közös képviselőnek és az csak hallomásból tud a különélésről?
4. Amennyiben kell meghatalmazás a másik lakcímen élőtől, de nincs, abban az esetben csak a fele hányad számolható szavazáskor?
5. Mi a helyzet akkor, ha egy lakcímen élő, pl. anya és fia tulajdonosokról beszélünk, szükséges mindkét féltől meghatalmazás, ha képviseltetni akarják magukat valakivel?
6. Mit kell még tudni a meghatalmazások jogos felhasználásával kapcsolatban? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Az új kormányrendeletek hatása a távhős és ház központi fűtéses társasházak működésére 2024. február 20.
futes.jpgIdén január 29-én derült égből villámcsapásként érte a társasházakat a kormány két új rendelete, melyek értelmében egyes társasházaknak és lakásszövetkezeteknek egy éven belül gondoskodniuk kell a fűtés, valamint a meleg víz elszámolása érdekében egyedi fogyasztásmérő vagy költségmegosztó készülék felszereléséről és alkalmazásáról.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Ideje elővenni a lakásbiztosítási szerződéseket a fiókból! - Interjú Besnyő Mártonnal a Netrisk Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával 2024. február 20.
besnyo_marton_david.jpgÚj világ jön a lakásbiztosításoknál idén, márciusban ugyanis mindenkinek lehetősége lesz megvizsgálnia a jelenlegi biztosítását és akár kedvezőbb konstrukcióra váltani. Erről a lehetőségről a biztosítóknak február 15-ig tájékoztatást kell adniuk. Azaz, az ügyfelek egy plusz alkalmat kaptak a szerződések átnézésére, átgondolására és esetleg a váltásra, így akár egy kedvezőbb vagy szélesebb körű ajánlat kiválasztására. Ráadásul az átlagdíjak is 6-10 százalékkal mérséklődhetnek. Besnyő Mártont, a Netrisk Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük a lakásbiztosításokról, a vele készült interjút a cikkben olvashatják.

Tegye próbára 2024-ben is a THT-t! 2024. február 20.
THT_elofizetes.pngA Társasházi Háztartás szaklap 2000 óta segíti a társasházak, társasházkezelők és lakásszövetkezetek munkáját. Küldetésünk, hogy olyan tartalmas és megbízható szolgáltatást nyújtsunk előfizetőink számára, mely kézzel fogható segítséget jelent a lakóközösségek, és az ügyeiket intéző szakemberek számára. Szaklapunk az alábbi előnyöket is biztosítja az Ön számára:

Online TÁRSASHÁZKEZELŐ tanfolyam indul március 18-án! (X) 2024. február 20.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Társasházkezelő képzés indul 2024.03.18-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető, és mindössze 69 870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

THT podcast: Évek óta tartó kálvária: 2022 nyarán leomlott egy Jókai úti társasház teteje 2024. február 19.
podcast2.pngSzilber Szilvia társasházszakértő vendége most Bujtás Irén volt, a Jókai és Aradi utca sarkán található társasház közös képviselője, aki testközelből tapasztalta meg, amint a tető leomlik a feje fölül. Az azóta is húzódó kálváriáról exkluzív interjút adott a Társasházi perceknek! Számtalan tanulságos részletet árul el a tetőtérbeépítés buktatóiról és beszél arról is, hogy egy ismeretlen telefonhívó mentette meg az életét.

Figyelmeztetés jött az E.ON-tól! 2024. február 19.
20220919_eon_logo.pngTöbb olvasónk is jelezte, hogy kapott egy "Az utolsó számlája még nincs kifizetve" tárgyú levelet az E.ON nevében, amelynek feladója az "E.ON HungáriaKft." volt, de a levelet egy zavaros e-mail címről küldték (pl. oi-tsekme@etud.univ-tln.fr). Utánajártunk, hogy kiderítsük, mi lehet ez.

Turbuk István: "Ne félj a feladatoktól, tanulj a tapasztaltabbaktól!" 2024. február 16.
Turbuk_Istvan.jpgA 2023. október 19-én megtartott XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a hagyományokat követve Dr. Dén-Nagy Ildikó PhD főszerkesztő adta át a THT szakmai díjait  6 kategóriában, közel 700 résztvevő előtt. A THT 2023-as szakmai díjainak nyertesei közül az egyik „TÁRSASHÁZI ÉLETMŰDÍJ 2023" elnevezésű díjat Turbuk István kapta. A díjazottal készített interjút az alábbiakban olvashatják.

Jó hír jött: Olcsóbb most több élelmiszer, mint tavaly januárban, de az utazás, az energia és az üzemanyag is 2024. február 15.
forint_uj8.jpgMegérkeztek a legújabb inflációs adatok, melyek szerint 2024. januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, azonban decemberhez viszonyítva átlagosan csak 0,7%-kal emelkedtek az árak januárban. Lássuk a részleteket!

A közgyűlés szabályos összehívása, ha azt sem a közös képviselő, sem a számvizsgáló bizottság nem teszi meg 2024. február 14.
kiss.jpgIdőnként előfordul az a szomorú helyzet, hogy nemcsak a közös képviselő, hanem még a vele kollaboráns számvizsgáló bizottság is rendkívül hanyag. A tulajdoni hányad 1/10-edével rendelkező tulajdonostársak aláírásával ellátott, rendkívüli közgyűlés összehívását célzó tulajdonosi indítvány esetében előfordulhat az, hogy a közgyűlést nemcsak a közös képviselő nem hívja össze az átvételt követő harminc napon belül, hanem azt még a számvizsgáló bizottság sem teszi meg a harminc nap lejártát követő tizenöt napon belül. Ilyenkor – a Tht. szerint – az összehívást kezdeményező tulajdonosok által meghatalmazott tulajdonos is jogosult összehívni a közgyűlést. Azonban az "egyszerű" tulajdonos általi összehívásnak nagyon sok buktatója van, pl. az, hogy nem fér hozzá az összes tulajdonostárs elektronikus levelezési címéhez, illetve (a társasházon kívüli, néhány esetben akár külföldi) postai címéhez sem, ami nehézségeket gördít a szabályos meghívókézbesítés elé. Ezúton szeretnék érdeklődni afelől, hogy milyen módon lehet értesíteni nagyszámú tulajdonost szabályosan, hogy a közgyűlés határozatait ne lehessen később a bíróságon megtámadni? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Ez a program várja a THT JOGOK, KÖTELESSÉGEK ÉS PÉNZÜGYEK A TÁRSASHÁZAKBAN ÉS AZ INGATLANPIACON c. évindító konferenciáján 2024. február 13.
thtkonferencia.jpgA beszámoló közgyűlések időszakának legfontosabb témái várják az érdeklődőket a 2024.03.13-án, SZERDÁN megrendezésre kerülő THT konferencián Budapesten, a LURDY Házban. A Társasházi Háztartás szaklap minden korábbinál több témával segíti a társasházak közös képviselőinek, kezelőinek és tulajdonosi közösségeinek életét, hogy a beszámoló közgyűléseken a leginkább előremutató, hatékonyságot fokozó döntések születhessenek. Az évindító konferenciánkon is – mint mindig – az olvasókat leginkább érdeklő aktuális témákat járjuk körül. A konferencia programja alatt közvetlenül megtalálja azt a linket, melyen keresztül pár kattintással leadhatja jelentkezését a rendezvényre.

Elő a naptárakkal! Február 22-én ezek a témák várják az érdeklődőket a XI. eHÁZ FÓRUM rendezvényen 2024. február 13.
eHAZ_rendezveny.jpg2024. február 22-én immáron XI. alkalommal rendezzük meg az eHÁZ FÓRUM rendezvényünket, melyen lehetőség van munkatársainkkal együtt megismerni az eHÁZ alap- és kibővített funkcióit, és egyben gyakorlatias jogi, illetve számviteli információkat is kaphatnak a résztvevők a meghívott szakértő előadóinktól. A rendezvény kitűnő alkalom arra, hogy – akár egy szoftverváltás előtt – megfelelő döntéstámogatást adjon az érdeklődők részére, vagy hogy meglévő ügyfeleink új kollégáit a használat alapjaira betanítsuk. A rendezvény szokás szerint a budapesti Asia Centerben lesz, ahol a részvétel és a parkolás is ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ezekkel a pályázatokkal juthat februárban plusz pénzhez társasháza 2024. február 12.
forint_uj1.jpgA THT 2024-ben is követi a társasházakat, lakásszövetkezeteket érintő pályázatokat. Most éppen a Budapest XIII. kerületi önkormányzat a legaktívabb, de például a Fővárosi Önkormányzatnál is lehet pályázni plusz pénzre. A jelenleg elérhető pályázatok részleteit a cikkünkben olvashatják.

Megkezdődött a 2024. évi lomtalanítás Budapesten - LOMTALANÍTÁSI IDŐPONTOK 2024. február 12.
lomtalanitas.jpgMint azt 1967 óta a fővárosiak megszokhatták, a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának munkatársai kerületről kerületre haladva az éves lomtalanítási program során 2024-ben is megszabadítják a lakosságot nagydarabos hulladékaiktól. Cikkünkben megmutatjuk, hol követhetők nyomon a lomtalanítás időpontjai Budapesten.

Keresztury Zoltán Pál: "Egy közös képviselő legyen szavahihető mindenekelőtt" 2024. február 9.
Keresztury_Zoltan_Pal.jpgA 2023. október 19-én megtartott XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a hagyományokat követve Dr. Dén-Nagy Ildikó pHD főszerkesztő adta át a THT szakmai díjait, 6 kategóriában, közel 700 résztvevő előtt. A THT 2023-as szakmai díjainak nyertesei közül az egyik „TÁRSASHÁZI ÉLETMŰDÍJ 2023" elnevezésű díjat Keresztury Zoltán Pál kapta. A díjazottal készített interjút az alábbiakban olvashatják.

Favágás télvíz idején 2024. február 9.
megyeriszabolcs.jpgA kertészeti feladatok között ritkán kerül említésre a fák kivágása, szanálása, hiszen alapesetben pont az ellenkezője, az ültetés, telepítés a fő teendő, azonban egyáltalán nem ritka, hogy egy fát valamilyen ok miatt ki kell vágni, ez pedig jellemzően nagyobb kihívás, mint egy csemete földbe helyezése.

Decemberre megújul a többszáz éves ingatlan-nyilvántartásunk 2024. február 8.
homeoffice.jfifAz ingatlan-nyilvántartás közhiteles hatósági nyilvántartás, amely településenként tartalmazza a Magyarországon található ingatlanokat. A jelenlegi ingatlan-nyilvántartási rendszer szinte az utolsó a nagy állami alrendszerek közül, ahol jelenleg is kizárólag papír alapú az eljárás. Ezen - ahogy egy ideje már halljuk - az E-ingatlan-nyilvántartás, azaz az E-ING bevezetésével változtatni fognak.

Hibrid közgyűlés lehetősége 2024. február 7.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgTársasházunk idényjelleggel nyitva tartó 250 albetétes nyaraló társasház. A tulajdonosok az ország minden területéről származnak, így a többnyire kora tavasszal Budapesten tartott éves beszámolót, illetve a következő év terveit megvitató közgyűlésen sokan nem tudnak részt venni. Igény merült fel a közgyűlés elektronikus formában történő bonyolítására, de ehhez - ahogy én a közgyűlés elektronikus úton történő lebonyolításához leírtakat értelmezem - számos olyan technikai feltételt kellene biztosítani (pl. internet a közgyűlésen, osztott képernyős online jelenlét stb.), amit nem hiszem, hogy meg tudnánk oldani. A tulajdonosok részéről érkezett egy olyan javaslat, hogy a közgyűlési meghívó és az előterjesztési anyag mellett kiküldésre kerülhetne egy, a szavazásra bocsátandó határozati javaslatokat tartalmazó elektronikusan kitölthető kérdőív, melyet azok a tulajdonosok töltenének ki és küldenének vissza a közös képviselőnek, akik a döntéshozatalban részt szeretnének venni, de a közgyűlésen pl. a nagy távolság miatt nem tudnak megjelenni. Írásbeli szavazás elektronikus úton történő lebonyolítására az SZMSZ-ünk most is biztosít lehetőséget, de az csak egy-egy konkrét kérdésben hozott határozatra vonatkozik, nem pedig egy egész közgyűlés összes meghozandó döntésére. Ha erre a megoldásra lehetőség nyílna, az elektronikus szavazás részleteit kidolgoznánk az SZMSZ-ben, melyet elfogadásra bocsátanánk. Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások