Barion Pixel

Megjelent a THT májusi száma!

2024. május 27.
THT_szaklap_2024-05_maj.001.jpgA THT - Társasházi Háztartás szaklap 2024-ben is elhozza Olvasóihoz az aktuális társasházi témákat! Jó hír, hogy a szaklap nyomtatott változata órákon belül a postaládákban lehet, de egyúttal szeretnénk itt felhívni figyelmüket arra, hogy a nyomtatott verzióhoz képest az ONLINE újságot nemcsak, hogy hamarabb lapozgathatják az oldalunkon, de lényegesen BŐVEBB tartalommal is jelenik meg! Jó olvasást kívánunk!

  • ÁLOMBÓL RÉMÁLOM
Félbemaradt társasházak: amikor se lakás, se pénz - helyette feljelentések és perek végtelen sorozata oda-vissza
  • ÖNKORMÁNYZATI PÁLYÁZATOK
Önkormányzati pályázatok - TÁRSASHÁZBAN ÉLŐKNEK
  • OLVASÓI KÉRDÉSEK
Olvasóink jogi vonatkozású kérdéseire dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd válaszol
  • KREDITÉRT KÖNYV KEDVEZMÉNY
Kreditért könyv kedvezmény - most 30%-os akcióban juthatnak a THT szakkönyveihez a kredittel rendelkezők!
  • THT KONFERENCIA
Generációk együttélése a társasházban
  • TÁRSASHÁZI PÁLYÁZATOK
Továbbra is szakad a pénzeső a társasházakra!
  • LAKÁSÁFA
Ez lesz a lakásáfa sorsa a jövőben - Varga Mihály a hétvégén tett róla bejelentést
  • VÍZMINŐSÉG
Öntsön tiszta vizet a pohárba! Itt megnézheti, hogy érintett lehet-e ólomszennyezettséggel csapvize
  • ERKÉLYNAPELEM
Erkélynapelem: már az energiatárolás is megoldott!
  • INFLÁCIÓ

A fogyasztói árak átlagosan 3,6%-kal nőttek az előző év azonos hónapjához képest

  • KERTBARÁTI ÜDVÖZLET
Madárbarát társasházi kertek
  • LÉLEGZIK-E A FA?
Austrotherm
  • FATRAFOL - VINYL A KÖZÖSSÉGI TEREKBEN
Generációváltás a lépcsőházban
  • BANKI KORLÁTOZÁS
Banki korlátozás szeptembertől - amiért még hálásak is leszünk!
  • KITEKINTŐ
Üresen álló irodaépületekben terveznek lakásokat kialakítani Madridban a lakáshiány kezelésére
  • NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS
Megtartották az első épületek és éghajlat globális fórumát, ahol Magyarország is aláírta a Chaillot-i nyilatkozatot
  • THT SZAKMAI DÍJ
Keresztury Zoltán Pál: „Egy közös képviselő legyen szavahihető mindenekelőtt"
  • ÉPÜLETENERGETIKAI IRÁNYELV
Elfogadták az új épületenergetikai irányelvet - innen lesz szép nyerni!
  • THT SZAKMAI DÍJ

Taskó János: „Csak a tulajdonosok támogatásával sikerülhet jó eredményeket elérni"

  • JELENTÉS
Mit tartalmazzon a számvizsgáló bizottsági jelentés?


A szaklap online változata ide kattintva olvasható előfizetőink számára.

További híreink


Szolidan, de emelkedik az infláció: 4%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest 2024. június 17.
forint_uj8.jpg2024 májusában a fogyasztói árak átlagosan 4%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1%-kal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4%-kal esett vissza - a KSH adatai.

Megint halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését 2024. június 14.
homeoffice.jfifA parlament elfogadta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabályokat, amelyek értelmében az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény hatályba lépése ismét csúszik. Az eredetileg 2024. október 1-jére tervezett bevezetés helyett az új szabályokat csak a 2025. január 15-én és az azt követően indított ingatlan-nyilvántartási eljárásokban kell majd alkalmazni.

THT podcast: Társasházi közös épületszerkezetek tűzvédelmi vonatkozásai. Beszéljünk az elektromos autó töltőpontok társasházi telepítésének kockázatairól is! 2024. június 13.
podcast2.pngElőadó: Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, elnök - TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség. A felvételsorozat következő része a THT által rendezett, XIV. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO előadásaiból.

Zavaró fa kivágása 2024. június 12.
kbk21.pngA társasházunknál egy nagy fa található a kerítéshez nagyon közel, ami az egyik lakóingatlant teljesen besötétíti. Elsősorban ennek az ingatlannak a tulajdonosait zavarja ez a fa, amit évek óta szeretnének kivágattatni. A kertszomszéd még nem jelezte ezt az igényét, pedig ugyanez a fa odaszemetel, illetve annak ágai is nagyon átnyúlnak hozzá. A fa karbantartása is költséges egyébként. Hogyan tudnám megoldani ezt a fakivágást?Közgyűlés elé is fogom vinni a kérdést, azonban ehhez erős érvekre van szükségem, szeretnék felkészülni. Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Elindult az eINGATLAN.hu – interjú Fesler Péter projektvezetővel 2024. június 11.
f.peter.jpg2023. novemberében az Ingatlanbefektetők Napja 2023 konferencián mutatkozott be az eINGATLAN.hu felhő-alapú ingatlannyilvántartó szoftver, mely egyszerre kíván megoldást nyújtani a privát ingatlantulajdonosoknak, ingatlanfejlesztőknek és ingatlankezelőknek is. A THT Fesler Péter projektvezetőt kérdezte a projekt részleteiről.

2024. évi "Piaci II. alapú lakáspályázat" 2024. június 10.
berlakas_1200x900.pngBudapest egyik kerületének önkormányzata 9 db teljes körűen felújított üres lakásának bérleti jogának elnyerésére írt ki pályázatot „Piaci II. alapú" lakbér fizetése mellett, melynek beadási határideje 2024. július 8. A lakások 5 év határozott időtartamú bérleti szerződéssel kerülnek majd bérbeadásra a nyertes pályázók részére. A megpályázható lakásokról és a lakáspályázat részleteiről a cikkünkben olvashat.

Madárbarát társasházi kertek 2024. június 7.
megyeriszabolcs.jpgA családi házak kertjeiben évek óta hódít a madárbarát kialakítás, ami egy roppant hasznos irányzat, hiszen a madarak táplálására, szaporodásuk segítésére mindig szükség van. A madarak ugyanis fontos részei az ökológiai láncolatnak, nem mellesleg számos fajuk jeleskedik a kerti rovarkártevők gyérítésében vagy például a szúnyogok intenzív ritkításában. Vajon a madárbarát kertek ideája átültethető-e társasházi környezetbe?

Proptech Innovation NOW: a jövő építészete MA - egy konferencia beszámolója 2024. június 6.
pptech-konf1.jpgAz AI, a BIM, a fenntartható működés, és az építőipari szereplők bizonytalansága metszetén bonyolódott Proptech Hungary ötödik innovációs rendezvénye, amit május 16-án tartottak a Budapest Music Centerben, ahol a THT is képviseltette magát. Konferencia beszámoló következik.

A távhős és ház központi fűtéses társasházak működése az új kormányrendeletek hatálya alatt 2024. június 5.
szolosi_monika.pngTöbb olyan társasházat is kezelek, ahol központi gázkazán van, illetve a Főtáv Zrt. által üzemeltetett távfűtés. Hivatkozva a 676/2023 és 677/2023 kormányrendeletekre, felmérések vannak folyamatban a költségmegosztók felszerelésére és radiátorszelepek működésére vonatkozóan. Tekintettel arra, hogy a várható költségek összege magas lesz, több tulajdonosban is felmerül a kérdés, hogy a rendeletben foglaltak szerint kire, kikre vonatkozik a kötelező érvényűség. Egyben szeretném megkérdezni, hogy mekkora költséghatékonyság várható a költségmegosztók felszerelése után, a radiátorszelepek cseréjével, illetve elég-e ezek felszerelése, javasolt-e a teljes fűtésrendszer felújítása is pluszban? A költséghatékonyság számításnál mit kell figyelembe venni? Mivel a Főtáv Zrt. szolgáltatásánál nincs társasházra vonatkozó számla (csak a lakásonkénti számla) milyen módon lehet ezt kiszámolni? Amennyiben a társasház nem tud kellő anyagi fedezetet biztosítani, akkor a költségmegosztók felszerelésének meghiúsulása milyen jogi és anyagi következményekkel jár a tulajdonosokra nézve? Szőlősi Mónika a THT szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Siessen a jelentkezéssel, már csak kis számban vannak szabad helyek a június 6-i GENERÁCIÓK EGYÜTTÉLÉSE A TÁRSASHÁZBAN c. THT konferenciára! 2024. június 4.
osszefogas2.jpgA beszámoló közgyűlések időszakát követően, június 6-án, Budapesten, a Lurdy Házban tartjuk a GENERÁCIÓK EGYÜTTÉLÉSE A TÁRSASHÁZBAN c. konferenciánkat, ahol a közgyűléseken hozott döntésekkel kapcsolatos tennivalók mellett a társasházi közösségformálással is foglalkozunk. A rendezvényen ezen kívül ingyenesen vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című THT szakkönyv I. kötetét is azok, akik eddig még nem tették meg (a 2024-es rendezvények valamelyikén). Figyelem, már csak néhány szabad hely maradt!

Online INGATLANKÖZVETÍTŐ tanfolyamhoz csatlakozhat június 06-ig! (x) 2024. június 4.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Ingatlanközvetítő képzés indult 2024. 05. 06-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők ingatlanközvetítői, műszaki, jogi és értékbecslési témakörökben lesznek naprakészek.

Félbemaradt társasházak I.: Amikor se lakás, se pénz - helyette feljelentések és perek végtelen sorozata oda-vissza 2024. június 3.
Hermina_Happy_Land_III._1.jpgVarga Mihály pénzügyminiszter elmúlt hetekben tett bejelentése szerint a kormány további két évvel hosszabbítja meg az idén év végén lejáró kedvezményes lakásáfát, így 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 négyzetméterig) csupán 5%-os áfakulcs terheli. A lakásáfa meghosszabbítása, a CSOK - vissza nem térítendő - vidéki változata, a CSOK-hitel, az újonnan bevezetett CSOK Plusz, a lakáscélú kölcsönhöz adott 10%-os önerő-kedvezmény bevezetése és a Babaváró kölcsön összegének megemelése folytán a beruházási kedv és az újépítésű lakások iránti kereslet nem fog csökkenni, az biztos.

Kihirdette az "Önkormányzatok a lakhatásért" c. pályázat három DÍJAZOTTJÁT a Habitat for Humanity Magyarország 2024. május 31.
Omladozo_homlokzat.jpgBudapestről és 15 vármegyéből érkeztek be pályázatok a Habitat felhívására. Az egyre szűkülő források ellenére a díjazottak többek közt azt is bizonyították, hogy egy felelős, elkötelezett önkormányzat igenis tehet a lakhatási nehézségek enyhítéséért, melyet Magyarországon már mindenki érez: vagy a saját bőrén közvetlenül vagy csak közvetve, a lakásárakban.

Változás az áramszolgáltatásban: az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next-be - ezek a fogyasztókat érintő változások 2024. május 30.
mvmnext.png2024. július 1-től az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be. Ez azt jelenti, hogy az MVM Next egységes márka alatt fogja biztosítani a földgáz- és villamosenergia-szolgáltatást az országban, egyszerűsítve ezzel az ügyintézést minden ügyfél számára.

Mért és méretlen vízfogyasztók konfliktusa 2024. május 29.
szolosi_monika.pngTársasházunkban nyolc darab albetét mellékvízmérővel rendelkezik nyolc darab albetétnek pedig nincs mellékvízmérője, ez a tény pedig állandó vitára ad okot. A közös képviselő 125 Ft víz- csatornadíj átalányt számol el a vízóra nélküli albetéteknek a következőképpen: m2 x 125 Ft. A víz- és csatornadíj számlákat a társasház az elszámolt mennyiség és mértékegység m3 + 27% ÁFA értékben kapja meg és fizeti ki. Ebből levonásra kerül a mellékvízmérők fogyasztása, ami éves szinten 403 m3. A vízóra nélküli fogyasztás éves szinten 712 m3. A kérésem az lenne, hogy adjon útmutatást arra vonatkozóan, hogy hogyan kell a m3-t átszámolni m2-re? Azaz 1 köbméter hány négyzetméter? Szőlősi Mónika a THT szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Ezt a könyvet veheti át díjmentesen a GENERÁCIÓK EGYÜTTÉLÉSE A TÁRSASHÁZBAN c. konferenciánkon JÚNIUS 6-án! 2024. május 28.
THT-Jogok_es_kotelezettsegek-csomag.pngA THT június 6-án, Budapesten, a Lurdy Házban tartandó konferenciáján - ahol a beszámoló közgyűléseken hozott döntésekkel kapcsolatos tennivalók mellett a társasházi közösségformálással is fogunk foglalkozni - INGYENESEN veheti át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című THT szakkönyv I. kötetét.

THT Országos társasházkezelői felmérés 2024 - határidő: június 1. 2024. május 28.
Kerdoiv.jpgKérjük, segítse munkánkat az alábbi linken található kérdőívünk kitöltésével: adjon válaszokat és tegyen javaslatokat! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a kérdőívet csupán korlátozott ideig, június 1-jéig tudják online kitölteni és elküldeni nekünk. (A kérdőív kitöltése névtelenül történik.)

Magyar város áll az első helyen geotermikus energiaellátás szempontjából az EU-ban 2024. május 24.
geotermikus_kitores.jpgMár több mint 27 ezer háztartás fűtését és meleg vizét biztosítja a geotermikusra átalakított fűtési rendszer Szegeden. A rendszer a városnak mintegy felét és több mint 400 középületet - köztük lakóházakat, üzleteket és más épületeket - lát el hővel és meleg vízzel. A város ezáltal az EU-ban az első és Reykjavík után a kontinens második települése geotermikus energiaellátás szempontjából.

THT podcast: Jogok és kötelességek a társasházban: kinek mi a dolga? Közös képviselő - számvizsgáló - tulajdonos 2024. május 23.
podcast2.pngElőadó: Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd - a THT jogi szakértője. A felvételsorozat következő része a THT által rendezett, XIV. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO előadásaiból. 

A közös képviselő össze-vissza könyvel. Mit tudunk tenni? 2024. május 22.
izsokrisztina2.jpgTöbb lépcsőházból álló társasház éves árbevétele 13 millió Ft, éves pénzforgalma 35 millió forint. Az egyes lépcsőházak külön gazdálkodnak. Úgy tudjuk, hogy a könyvvezetés és a beszámoló készítéséhez legalább mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkező személy kell ekkora pénzkezelésnél. Legalább is ezt olvastuk ki a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 479/2016. (XII.28) Korm. rendeletből. A közös képviselő saját maga könyvel, de nem rendelkezik ilyen irányú képesítéssel. Az ellenőrzésünknél kiderült, hogy az általa készített elszámolás rossz, össze-vissza könyvel. Az eHÁZ programját használná, de nem tudja. Beszámolót elfelejt készíteni. Sajnos a közgyűlésen megjelent néhány tulajdonos elfogadja az elszámolását. Mit tudunk tenni, hogy törvényesen végezze a könyvelést? Izsó Krisztina, a THT számviteli szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások