Barion Pixel

Megkezdődött a 2024. évi lomtalanítás Budapesten - LOMTALANÍTÁSI IDŐPONTOK

2024. február 12.
lomtalanitas.jpgMint azt 1967 óta a fővárosiak megszokhatták, a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának munkatársai kerületről kerületre haladva az éves lomtalanítási program során 2024-ben is megszabadítják a lakosságot nagydarabos hulladékaiktól. Cikkünkben megmutatjuk, hol követhetők nyomon a lomtalanítás időpontjai Budapesten.

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió évente egyszer, külön díjazás nélkül szállítja el a budapesti háztartásoktól a szabályosan kihelyezett nagydarabos hulladékot előre meghirdetett időpontokban – amelyet az év során folyamatosan tesznek közzé oldalukon. Idén a Fővárosban február 12-én Csepelen (XXI. kerület) kezdődik az éves lomtalanítási program, majd Belváros-Lipótváros (V. kerület), Budavár (I. kerület) és a XVI. kerület következik.

Ahhoz, hogy ez a lakosság számára kényelmes szolgáltatás a környezeti szempontokat és a körforgásos hulladékgazdálkodás elvárásait is érvényesítse, a Társaság kifejezetten kéri a lakosokat, hogy a lomtalanításra vonatkozó előírásokat tartsák be, és csak olyan holmit helyezzenek ki, ami nem gyűjthető szelektíven, és amely nem károsítja a környezetet. Tehát kizárólag nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútor, ágybetét, szőnyeg) helyezhető ki.

Tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, például háztartási hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék, elektromos és elektronikai hulladék, és építési-bontási törmelék, sitt sem helyezhető ki a házak elé. De föld, síküveg, zöldhulladék, textil, az ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék és veszélyes hulladék sem kerülhet a közterületekre. Ezek egy része a lakosság számára rendelkezésre álló 18 budapesti szelektív hulladékgyűjtő-udvarban adható le, ahol újrahasznosításukról vagy környezetbarát módon történő ártalmatlanításukról szakemberek gondoskodnak.

lomtalanitas-kihelyezheto-nem-helyezheto-ki.jpg

A lomok elszállítását a meghirdetett időpontban történő kihelyezést követő napon végzik el a közterületeken. A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója a lomtalanítást követően elvégzi az úttest takarítását, de az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége.

A lomok kikészítésének időpontjáról és módjáról a Társaság előzetesen, írásban tájékoztatja az érintett lakosságot, akik a weboldalon, térkép segítségével is tájékozódhatnak a lakcímükre vonatkozó pontos lomkikészítési dátumokról.

A Budapesti Közművek ezúton is kéri a fővárosiakat, hogy:

• a lomot kizárólag a körzetükre vonatkozó kikészítés napján, 18 óra után helyezzék ki a lakóházuk előtti, hulladékgyűjtő járművekkel jól megközelíthető közterületre
• ne a parkoló autók mögé pakoljanak, mert úgy a Társaság járművei nem tudják megközelíteni a lomkupacokat (ha lehetséges, a társasházak jelöljenek ki egy-egy helyet, ahová a lakók kihelyezhetik a nagydarabos hulladékokat)
• zöldterületre ne pakoljanak, óvják a környezetet.

Egyre többen veszik igénybe a lakossági szelektív hulladékgyűjtő-udvarokat

A tavalyi év során begyűjtött lomhulladék mennyisége a 2022. évhez képest némileg csökkent, ez többek között a szelektív hulladékgyűjtő udvarok növekvő népszerűségének is köszönhető. A hulladékudvarok nagy előnye, hogy a lomok időpontfoglalást követően egész évben, egyes udvarokban még vasárnap is leadhatók. A lomtalanításkor ki nem helyezhető hulladékok is beszállíthatók az udvarokba, ahol már közel 50 féle hulladéktípus adható le környezetkímélő, biztonságos módon. A szolgáltatás népszerűségét jelzi, hogy a tavalyi évben több mint 260 ezren vették igénybe a budapesti lakossági hulladékudvarokat. Ezek elérhetőségéről, nyitvatartásáról, a leadható hulladékok típusáról és mennyiségéről minden információ elérhető a https://www.fkf.hu/hulladekudvarok weboldalon.

A környezettudatos, felelős választás – ha még használható, adjuk oda másoknak

Lomtalanítás előtt érdemes végignézni a kidobásra szánt lomokat olyan szemmel is, hogy azok más számára még használhatók-e eredeti funkciójukban. Ha igen, úgy azok térítésmentesen leadhatók az FKF két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A.), ahonnan jelképes tárolási díjért bárki elviheti őket, akinek szüksége van rá. Így növelhetjük a tárgyak (bútorok, könyvek, játékok, sportszerek, egyéb használati tárgyak) élettartamát, és kevesebb hulladék keletkezik. Barkácsoláshoz, hobbi lakberendezéshez is érdemes alapanyagok után kutatni itt; ezt felismerve a budapestiek évek óta nagy számban látogatják a központokat: 2023-ban több mint 24 ezren tértek be a két újrahasználati központ valamelyikébe.

2024. január 1-től Budakalász, Dömös, Kisoroszi, Nagytarcsa és Visegrád településeken is a Budapesti Közművek FKF hulladékgazdálkodási divíziója végzi a hulladékok begyűjtését. Ennek részeként évente egy alkalommal, előre egyeztetett időpontban házhoz menő rendszerben lomtalanítási szolgáltatást is nyújt minden háztartás részére, amelynek részleteiről a www.fkf.hu/agglomeracio-telepulesek oldalon tájékozódhatnak.

További híreink


Feltétlenül vigyen magával palackozott vizet, ha ide kirándulna! 2024. február 22.
uveg_viz.jpgNemrég kiadta friss jelentését a magyarországi ivóvízminőségről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az adatok alapján 2022-ben országunk több településén is olyan magas koncentrációban mértek szervetlen arzént az ivóvízben, aminek már egészségkárosító hatása lehet. A szervetlen arzén az emberi egészség szempontjából rákkeltő és mérgező hatású, ami elsősorban ivóvízzel és táplálékkal kerülhet az emberi szervezetbe. Cikkünkből kiderül, hogy az ország mely részein nem ajánlott a csapvizet fogyasztani.

Az új kormányrendeletek hatása a távhős és ház központi fűtéses társasházak működésére 2024. február 20.
futes.jpgIdén január 29-én derült égből villámcsapásként érte a társasházakat a kormány két új rendelete, melyek értelmében egyes társasházaknak és lakásszövetkezeteknek egy éven belül gondoskodniuk kell a fűtés, valamint a meleg víz elszámolása érdekében egyedi fogyasztásmérő vagy költségmegosztó készülék felszereléséről és alkalmazásáról.

Ideje elővenni a lakásbiztosítási szerződéseket a fiókból! - Interjú Besnyő Mártonnal a Netrisk Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával 2024. február 20.
besnyo_marton_david.jpgÚj világ jön a lakásbiztosításoknál idén, márciusban ugyanis mindenkinek lehetősége lesz megvizsgálnia a jelenlegi biztosítását és akár kedvezőbb konstrukcióra váltani. Erről a lehetőségről a biztosítóknak február 15-ig tájékoztatást kell adniuk. Azaz, az ügyfelek egy plusz alkalmat kaptak a szerződések átnézésére, átgondolására és esetleg a váltásra, így akár egy kedvezőbb vagy szélesebb körű ajánlat kiválasztására. Ráadásul az átlagdíjak is 6-10 százalékkal mérséklődhetnek. Besnyő Mártont, a Netrisk Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük a lakásbiztosításokról, a vele készült interjút a cikkben olvashatják.

Favágás télvíz idején 2024. február 9.
megyeriszabolcs.jpgA kertészeti feladatok között ritkán kerül említésre a fák kivágása, szanálása, hiszen alapesetben pont az ellenkezője, az ültetés, telepítés a fő teendő, azonban egyáltalán nem ritka, hogy egy fát valamilyen ok miatt ki kell vágni, ez pedig jellemzően nagyobb kihívás, mint egy csemete földbe helyezése.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
THT exkluzív: Interjú a leomlott Jókai utcai társasház közös képviselőjével 2024. február 6.
Jokai_u-i_hazomlas_kep1.JPGMár sokat olvashattunk arról a balesetről, ami 2022 nyarán történt a Jókai utca 1. szám alatt, Budapesten, amikor egy régi ház beépítés alatt álló tetőterének egy része az utcára omlott és amiben - az éppen az utcán lévő járművekben bekövetkezett károk mellett - négy járókelő megsérült, közülük legsúlyosabban a Budapesti Operettszínház egyik táncművésznője. A THT megkereste a társasház közös képviselőjét, aki készségesen állt rendelkezésünkre és eddig nem látott, saját képeket is átadott a válaszai mellé. Cikkünkben a közös képviselővel, Bujtás Irénnel készült interjút olvashatják, amelyben a baleset előzményeiről, a személyes érintettségéről és az ügy jelenlegi állásáról is beszélt.

Mit tehetn(én)ek az önkormányzatok a lakhatásért? 2024. február 5.
lakhatasi_szegeny_fiu.jpgA Lakhatási Koalíció bemutatta a 2024-es választásokra készített, Önkormányzati Lakhatási Minimum című javaslatcsomagját. Ez a szövetség nem politizálni akar, a kiadványában arra tesz javaslatokat, hogyan lehet helyi szinten, az eltérő lehetőségeket figyelembe véve orvosolni az egyre mélyülő lakhatási válság tüneteit Magyarországon. Célja az, hogy a következő önkormányzati választáson induló jelöltek a felsorolt lakáspolitikai intézkedések közül minél több mellett elköteleződjenek, megválasztásuk esetén pedig az intézkedéseket megvalósítsák - az önkormányzatok rendelkezésére álló szűk keretek között.

Kitekintő: Egyre durvább a török lakásválság 2024. január 25.
torokorszag.jpgA Törökországban tapasztalható lakásár- és bérleti díjemelkedés az elmúlt években súlyos gazdasági és társadalmi problémákhoz vezetett, és az ország gazdasági stabilitásának helyreállítása jelenleg kihívást jelent a török kormány számára.

Kitekintő: Hollandiában nonprofit egyesület segíti a „gazdasági hajléktalanokat” 2024. január 16.
hollandia_kep2.jpgAz elmúlt évtizedben Hollandiában jelentős csökkenés tapasztalható az új lakások építésében, miközben a lakosság száma folyamatosan növekedett. Amszterdam városában körülbelül 3000 úgynevezett "gazdasági hajléktalan" él, akik ugyan dolgoznak és élik a maguk hétköznapi életét, de akik a párkapcsolatuk felbomlása után a közös lakásból elköltözve nem találnak újat az egekbe szökő lakáspiaci árak miatt. (Érzékeltetésképpen: egy 60 négyzetméteres lakás ára itt akár 600 ezer euró is lehet.) Körülbelül 390 ezer lakás hiányzik országszerte.

Kitekintés: Egyre kevesebb görögnek van saját otthona 2023. december 14.
gorog.jpgGörögországban az elmúlt hét évben a lakásárak közel 50 százalékkal emelkedtek. A lakáspiacon a kereslet jelenleg az egekben, mostanra a régebbi lakóingatlanok árai is olyan mértékben emelkedtek, hogy jelentősen lecsökkent az árkülönbség a régi és az újabb építésű ingatlanok között.

A lakhatás luxus, nem pedig alapjog? 2023. december 6.
berlakas_1200x900.pngMagyarországon az elmúlt egy évben rendkívüli mértékben növekedtek a megélhetés költségei. Ez egyrészt a lakhatási, elsősorban a rezsiköltségek megugrásával járt, másrészt pedig azzal, hogy az elszálló árak miatt egyre nehezebb kigazdálkodni a lakhatás költségeit. - derül ki a Habitat for Humanity idei éves lakhatási szegénységéről írt jelentéséből.

Megjelentek a CSOK Plusz hitelprogram részletei a Magyar Közlönyben: nem mindenkinek jár 2023. december 1.
penz.jpgAz éjjel megjelent Magyar Közlönyben napvilágot láttak a CSOK Plusz hitelprogram részletszabályai is. Összefoglaltuk a részleteket.

Ezekről a témákról szólt az I. Társasházi Számvizsgálók Napja konferencia 2023. november 30.
tszn_resztvevok.jpeg2023. november 23-án rendezte első konferenciáját a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete (TSZOE) a budapesti Sugár Moziban, melyen több mint 250 résztvevő vett részt. Az egész napos rendezvényen a jogi és számviteli szakértői előadások mellett a jelenlévő számvizsgálók első kézből ismerhették meg azon lehetőségeket, hogy miként tudják távolról ellenőrizni a közös képviselők munkáját a legnépszerűbb hazai társasházi szoftverekben.

Legalább 3 millió embert érint ma itthon a lakhatási szegénység 2023. november 29.
lakhatási szegénységMegjelent a Habitat for Humanity idei éves lakhatási szegénységéről írt jelentése (immáron tizenkettedik alkalommal), melynek első két fejezetét mutatta be november elején a két szerző, Czirfusz Márton, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont társalapítója, valamint Ámon Katalin, a Közép-európai Egyetem (CEU) PhD-hallgatója. A jelentés harmadik része még készülőben, de az eddigi két fejezetből így is sok érdekesség közül tudtunk szemezgetni.v

Újabb programbővítés: Dr. Izsák Orsolya is előad az I. Társasházi Számvizsgálók Napján, november 23-án! 2023. november 21.
szamvizsgalok.jpgNovember 23-án tartja a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete (TSZOE) az I. Társasházi Számvizsgálók Napja névre hallgató rendezvényét, ahol meglévő és leendő tagjai első kézből kaphatnak meg olyan információkat a társasházi számvizsgálói munkával kapcsolatban, melyek eddig ilyen formátumban, egyszerre sehol nem hangzottak el. A rendezvényen egyszerre ismerhetik meg a résztvevők a Társasház ÉRTÉK, Profi MULTIHÁZ és eHÁZ szoftver számvizsgálói felületét! 

November 28: Ingatlanbefektetők Napja 2023 2023. november 21.
ingatlankonf.jpgJelentős változások rajzolják át az ingatlanpiacot Magyarországon is: a COVID, az ukrán háború, az infláció és energiaválság majd Izrael háborúja olyan gazdasági és politikai folyamatokat indított és indít el, ami jelentős hatással van és főként lesz a jövőben a hazai ingatlanpiacra is. Ebben a gyorsan változó környezetben minden eddiginél fontosabb lett a friss információk, a trendek ismerete! 

Az történik a társasházban, amit a többségi tulajdonos akar? 2023. november 16.
kozgyules_prezentacio.jpgEgy társasháznak van egy többségi - a teljes házra vetítve 60%-os tulajdoni hányaddal bíró tulajdonosa - aki egyben közös képviselő is. Keresztül szeretne vinni egy olyan közgyűlési határozatot, amely nyilvánvalóan nagyon nem tetszik a kisebbségben lévő többi tulajdonosnak (pl. egy 900%-os közösköltség-emelés a még nem felvásárolt lakások szabadpiaci értékét beszakítandó), ezért összehívja a közgyűlést, amelyre a többi tulajdonos azt bojkottálandó el sem megy. Erre készülve a tőkeerős többségi tulajdonos közös képviselő elhív a közgyűlésre két ügyvédet, megkérve őket jegyzőkönyvvezetőnek és jegyzőkönyv-hitelesítőnek, saját maga és a családtagja pedig lesznek jegyzőkönyv-hitelesítők, mint tulajdonosok, és így megszavazzák a kisebbségben maradt tulajdonosokat nyomorba döntő határozatot. Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen olajozottan működő demokratikus diktatúra ellen tudnak-e jogilag bármit tenni a kisebbségben maradt tulajdonosok? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

A közös képviselet érdeke is, hogy felkészültek legyenek a számvizsgálók 2023. november 15.
fejfajas2.jpgMellérendelt? Alárendelt? Csapatmunka? Ping-Pong? Cikkünkben összeszedtük a társasházi számvizsgálók és a társasházkezelők hatékony együttműködésének kulcs feltételeit.

Hogyan lehet ellenőrizni a közös képviselő munkáját? 2023. november 14.
kkn2021.jpgAhhoz, hogy jogosultságot szerezzünk a társasházunk pénzügyeinek, számláinak ellenőrizésére, számvizsgáló bizottsági tagnak kell, hogy válasszon bennünket a társasház tulajdonosaiból álló közgyűlés. Na de hol és mit érdemes ellenőrizni? Dönthet-e a számvizsgáló bizonyos kérdésekben a házzal kapcsolatban? A I. Társasházi Számvizsgálók Napja rendezvényen, november 23-án ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők!

Kiadhatja-e a közös képviselő a tulajdonosi címlistát a számvizsgálóknak? 2023. november 14.
havas-shaghy-gabor.JPGA GDPR hatálybalépése óta az életünk mindennapjaivá vált az adatvédelem. Ha jobban megfigyeljük, szinte bármilyen szolgáltatót veszünk igénybe, a kapcsolatfelvétel legelső lépése az, hogy hozzájárulunk az adataink kezeléséhez. A gazdasági társaságok mellett a társasházak életében is meghatározó az adatvédelem, de ebben az esetben néhány, közhiteles nyilvántartásból elérhető adaton túl a természetes személyek személyes adatai nem nyilvános információk. Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT ingatlan- és infokommunikációs jogi szakértője válaszol a címben feltett kérdésre.

Hogyan fizethet a társasház a számvizsgálóknak a munkájukért? 2023. november 14.
csizmadia-szabolcs.jpgMi a helyes eljárás, ha egy társasház számvizsgáló bizottság tagjai díjazásban részesülnek a munkájukért. Az SZB tagok aktív korúak, nem nyugdíjasok. Milyen adót kell a társasháznak fizetnie az SZB tagok díjazása után? Abban az esetben, ha az SZB tagok, nem pénzbeni díjazásban részesülnek, hanem ez kompenzálásra kerül a közös költségben, kell-e a társasháznak adót fizetnie. Ha igen milyen adót és mennyit? Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol a kérdésekre.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások