Barion Pixel

Meglepetés: Infláció alatti költségnövekedés a hazai társasházakban

2023. október 19.
Den-Nagy_Ildiko.jpeg2021-ről 2022-re 21 százalékkal, míg 2022-ről 2023-ra mindössze 4 százalékkal nőttek a magyarországi társasházak költségei, a legnagyobbat a banki szolgáltatásokra és a takarításra fordított összegek ugrottak az elmúlt két évben: előbbire 43%-kal, utóbbira 52%-kal többet fizetnek a társasházi közösségek - ezekkel a megdöbbentő adatokkal nyitotta meg a THT - Társasházi Háztartás XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényét szaklapunk főszerkesztője, Dr. Dén-Nagy Ildikó pHD.

A társasházak anyagköltségre 2021-ről 2022-re közel 50%-kal költöttek többet, azóta viszont láthatóan visszafogják a fogyasztásukat, hiszen tavalyhoz képest már egy 12 százalékos visszaesés látszik ezen a fronton. Az anyagköltségeken belül kimagasló a villanyszereléshez kapcsolódó anyagokra való többlet ráfordítás: közel négyszer annyit költöttek idén a társasházak villanyszerelési anyagokra, mint 2021-ben.

Nem ugrottak a közüzemi díjak, "csak" a villanyszámla

Közüzemi díjakra 2021-ről 2022-re mindössze 11 százalékkal költöttek többet a társasházak, de 2023-ra már 3%-kal kevesebbet: itt a rezsicsökkentés egyértelmű hatása mellett valószínű, hogy a társasházkezelők és a társasházi közösségek sokkal jobban odafigyelnek az optimális energiafelhasználásra. A takarékoskodás legjobban talán a vízdíjon látszik: tavalyhoz képest idén 9%-kal kevesebbet költöttek vízdíjra a társasházak.

A közüzemi díjakon belül kimagasló a villamosenergia költségek növekedése, ami 2021-ről 2022-re 28%, 2022-ről 2023-ra pedig 37%-ot tesz ki, ez 2021-ről 2023-ra 2 év alatt 75%-os költség növekedést jelent. 

Jobban nőtt a takarítási díj, mint a közös képviseleti díj

Az adatokból az is jól látszik, hogy amíg a közös képviseleti díj 2021-ről 2022: 7%-ot, 2022-ről 2023-ra, 5%, összesen 13%-ot nőtt két év alatt, addig általános épülettakarításra 2021-ről 2022-re 26%-kal, 2022-ről 2023-ra 21 %-kal többet költöttek a társasházak, ami két év alatt 52%-os költségnövekedést jelent. Az adatállományból az is látszik, hogy a takarítási szolgáltatásokon belül fertőtlenítésre idén már 60%-kal kevesebbet költenek a társasházak, mint kév éve. A közös képviseleti és takarítási díj összehasonlítását illetően jó hír, hogy közös képviseletre még mindig többet fizetnek a hazai házak, mint takarításra: egész évre, a teljes hazai társasházi állományra vetítve idén nagyságrendileg 25mrd Ft megy közös képviseletre és 18mrd Ft takarításra.

Az elmúlt két év vesztesei a gondnokok, a portások és a biztonsági őrök: a gondnoki szolgáltatásra fordított összeg nem növekedett 2 év alatt, illetve az is látszik, hogy a társasházak a biztonsági szolgálaton spórolnak: 2021-ről 2022-re 26%-kal kevesebbet, 2022-ről 2023-ra 25%-kal kevesebbet költenek ilyen szolgáltatásokra a házak, összesen 55 százalékkal kevesebbet két évvel ezelőtthöz képest. A portaszolgálatra költött összeg 2022-ről 2023-ra 7%-kal csökkent annak ellenére, hogy 2021-ről 2022-re az erre a szolgáltatásra fordított költségek 20%-kal nőttek.

Ugrottak a karbantartási költségek is

Míg lift - és gázkazán karbantartásra két év alatt 25%-kal többet költöttek a társasházak, addig tűz-, érintés- és villámvédelmi felülvizsgálatra viszont kevesebbet költenek, tavalyhoz képest 31%-os a visszaesés, két év alatt 33%. Általánosan a karbantartásokra a házak 60%-kal többet költenek mint két éve, ezen belül a kőműves munkákra költött összeg nagyságrendileg háromszorozódott, ahogyan a lift és tetőjavításra költött összegek is jelentősen megugrottak. Zárszerelésre 30%-kal többbet költenek a társasházak mint 2 éve, kéményjavításra és épület veszélytelenítésre pedig közel 80%-kal többet, mint két éve. Jó hír, hogy homlokzatfelújításra és műszaki ellenőrzésre is látványosan többet költenek idén a lakóközösségek: kétszer annyit, mint tavaly. 

Több banki, biztosítási költség, de a tulajonosok továbbra is rendesen fizetnek

Biztosítási díjakra 2 év alatt 20%kal, bankköltségekre  2021-ről 2022-re 14%-kal, 2022-ről 2023-ra 25%-kal, két év alatt közel 43%-kal költenek többet a hazai társasházak. Az adatokból látszik a tárgyi eszközök beszerzésének visszaesése: tavalyhoz képest közel 70%-kal kevesebbet költenek a hazai társasházak eszközbeszerzésre. Jó hír ugyanakkor, hogy az adatokból egyrételműen látszik, hogy míg a közös költség 2021-ről 2022-re átlagosan 14,45%-kal, 2022-ről 2023-ra közel 9%-kal, összesen két év alatt 24,6%-kal nőtt, addig az előírások és befizetések között nincs szignifikáns eltérés országosan: 2021-ben az előírások 102 százalékát, 22-ben 100%-át, 23-ban pedig 99,6 százalékát befizették a kasszába a tulajdonosok.

A felmérés módszertanát illetően a THT az eHÁZzal együttműködve aggregált, anonimizált adatokat elemzett annak érdekében, hogy a hazai társasházak költségeiről képet kapjon és be tudjon számolni azok változásáról. A kutatásban közel 5.000 magyarországi társasház anonimizált adatai lettek feldolgozva akképpen, hogy az egyes időszakok összehasonlítása a 2021, 2022 és 2023-as évek első féléves adatai alapján történtek. 

A teljes elemzés grafikonokkal, részletes adatokkal a THT - Társasházi Háztartás szaklap novemberi számában és online felületeinken lesz olvasható.

További híreink


Kitekintő: Népszerű nyaralóhelyek - ahol a turizmus és a lakásválság kéz a kézben járnak 2024. július 23.
udulotelep.jpgAz elmúlt években - főként a járványt követően - a turizmus növekedése jelentős hatással volt a lakhatási válságra számos népszerű európai turistacélpontban. A rövid távú szálláskiadások, különösen az „Airbnb", rengeteg ingatlant vontak ki a hosszú távú lakáspiacról, ami megemelte a lakásárakat és bérleti díjakat, megnehezítve ezzel a helyiek számára a megfizethető lakhatást. Cikkünkben megnézünk néhány népszerű nyaralási célpontot, ott hogyan reagálnak a helyiek a helyzetre.

Ezek a témák várják az érdeklődőket az INGATLAN 2024 - Ingatlankezelők, -beruházók, -közvetítők és -felújítók Napja Konferencia és EXPO rendezvényünkön november 5-én! 2024. július 23.
KONFERENCIA.jpgIdén novemberben először várjuk az INGATLAN 2024 című konferenciára és EXPO-ra, ahol az ingatlanszakma képviselői és ügyfelei találkozhatnak egymással. A rendezvényen jelen lesznek az ingatlankezelők, a beruházók, az ingatlanközvetítők, az ingatlanfelújítók, a befektetők és az ingatlant finanszírozók is. Ügyfeleik is ott lesznek: magánszemélyek és cégek tulajdonosai, döntéshozói. Akik ingatlanvagyonnal rendelkeznek, és terveik vannak hasznosítására, eladására, vételére.

Két szeretetszolgálat fogott össze egy emberbarát lakhatási rendszer kialakításáért 2024. július 22.
Lakhatasi_szegenyseg_III.jpgMagyarország legnagyobb szociális és krízishelyzeti lakhatást biztosító szervezete, az MR Lakásalap, már mintegy hatezer ingatlannal és több mint húszezer ügyféllel rendelkezik. A szervezet célja nem csupán a lakhatás biztosítása, hanem annak minőségének javítása is, amely szemléletváltást célzott meg elérni az ingatlanpiacon.

Egzotikus társasházi gyümölcsök 2024. július 19.
megyeriszabolcs.jpgA társasházi növénynevelés és a gyümölcstermő növények első blikkre két külön, össze nem érő kategóriát alkotnak, ám az ötletet nem szabad elvetni! Tény, hogy a társasházi kertek vagy az utcafrontok nem mindig ideális helyei a gyümölcsnevelésnek, azonban ne feledjük, hogy a növény számára (amennyiben a kellő feltételek teljesülnek) mindegy, hogy családi ház kertjében áll vagy egy közösség udvarán, valamint idézzük fel, hogy a régi időkben milyen nagy divatja volt az utcafrontra telepített gyümölcsfáknak!

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Csinos kamatbónuszokkal csábítják a magánszemélyek mellett a társasházakat is az újjáéledt lakástakarékok 2024. július 18.
persely.jpgNagy horderejű változás volt a lakásra gyűjtők életében, amikor 2018 októberében megszűnt a lakástakarék megtakarítások után járó 30 százalékos, de legfeljebb évi 72 ezer forintos állami támogatás. Végül 2023-ig kellett várni arra, hogy feltámadjon és erőre kapjon a lakástakarékok piaca. Jelenleg három hitelintézet kínál, ráadásul többféle konstrukciót is a témában. Pozitív változás, hogy eltűnt a korábbi havi 20 ezer forintos megtakarítási plafon, valamint, hogy egy magánszemélynek/egy társasháznak akár több LTP szerződése is futhat párhuzamosan.

Meghatalmazásokkal kapcsolatos javaslat 2024. július 17.
kbk21.pngAzt hiszem mindenki által ismert probléma a társtulajdonosok közötti szabályos meghatalmazások beszerzése, ami sok esetben szinte lehetetlen. A feltétel az lenne, hogy legalább 4 fő azonos helyen és időben tartózkodjon és jegyezze a meghatalmazást. Ez a legtöbb esetben lehetetlen, amelynek következménye, hogy nagyon ritka az a meghatalmazás, amely minden szabálynak megfelelne. Van-e olyan jogilag támadhatatlan megoldás, amely kiküszöbölné a lehetetlent? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Megjelent a THT június-júliusi száma! 2024. július 16.
THT_szaklap_2024-06_jun_2024-07_jul.001.jpgAz imént véget ért foci EB gólszegénységével a legnagyobbat a társasházak, illetve maguk a társasházi lakók nyerték: minél kevesebb gól, annál kevesebb gólöröm, kiabálás a szomszédból, minél kevesebb kiabálás, annál kevesebb konfliktus házon belül. Igen ám, de mi van a rossz helyre rakott klíma kültéri egységgel, a hangos gyerekekkel az udvaron, a folyosóra teregetett ruhákkal, vagy csak az egyszerűen nem köszönő szomszédokkal?

Az ingatlantulajdonosok látásmódja és tapasztalatai az épületfelújítással kapcsolatban - FELMÉRÉS 2024. július 16.
HU_2024_Survey_poster_landscape.pngMost az Ön véleménye is formálhatja az épületfelújítás és az épületekkel kapcsolatos klímapolitika jövőjét Európában! A Lakástulajdonosok Nemzetközi Szövetsége (UIPI), a Nemzeti Lakásbérlők Szövetsége (NRLA) és az Ír Ingatlantulajdonosok Szövetsége (IPOA) együttesen most egy fenntartható és energiahatékony épületfelújítási felmérést végeznek, hogy megismerjék az ingatlantulajdonosok, ingatlanos szakemberek nézőpontját. Az Ön tapasztalata is segíthet megérteni a szükségleteket, motivációkat és kihívásokat, amelyekkel az épülettulajdonosok szembesülnek felújítási folyamatok során, ezért nagyra értékelnénk közreműködését! A felmérést a cikkben található linken érheti el.

Egyre többen keresnek fel közjegyzőt lakásbérleti szerződéssel - Miért és hogyan kerülhet a képbe közjegyző a lakáskiadás, -bérlés esetén? 2024. július 15.
kozjegyzo_elott.jpgA pandémia időszaka óta egyre gyakoribb, hogy a magánszemélyek közjegyzőt is felkeresnek egy társasházi lakás bérbeadásakor. Utánajártunk, hogy miért gondolják úgy egyre többen, hogy szükség van ebben a közjegyzőre, ez milyen formában történhet meg és kinek az érdekeit szolgálja?

Kitekintő: Új lehetőségek a társasházi felújításban - a francia CoachCopro mintaként szolgálhat Magyarországon is 2024. július 12.
Francia_zaszlo_es_haz.jpgA társasházi lakások energetikai felújítása nem csak környezetbarát megoldás, de hosszú távon gazdaságilag is előnyös lehet a lakóközösségek számára. Franciaországban már évek óta működik egy sikeres modell, a CoachCopro, amely kifejezetten a társasházak energetikai felújítását célozza meg, és amelyet Magyarországon is érdemes lehet figyelemmel kísérni.

THT podcast: A megelőzés a cél! Nem érdemes megvárni amíg láthatóvá válik a víz- és csatornahálózat hibája 2024. július 10.
podcast2.pngElőadó: Gyurasits Gergely termékmenedzser - Strang.hu/Inpipe Kft. A felvételsorozat következő része a THT által rendezett, XIV. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO előadásaiból.

Büntetés a szemetelőknek 2024. július 10.
Dr.KissBalazsKaroly.jpg260 albetétes társasházunk éves közgyűlésén napirend volt az SZMSZ módosítása. Legfontosabb része az lett volna, hogy a lépcsőházi kamerarendszer segítségével extra takarítási díjat (20.000 Ft-ot) tudjon megállapítani a közös képviselő azon lakóknak, akik a lépcsőházban szemetelnek, illemhelyiségnek használják, vagy például hogyha a kutyájuk piszkít be. A módosítási tervezet ügyvéd által ellenjegyzett volt, a közgyűlésen viszont már úgy nyilatkozott erről a pontról személyesen, hogy jogszabályi úton a közös képviselő ilyen extra díjat nem számlázhat ki, nem büntethet meg senkit. Más társasházakban tudjuk, hogy létezik ez a rendszer. Hol van az igazság? Van e lehetőség bármilyen szankció bevezetésére? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Nevet vált a TSZOE 2024. július 9.
szilberszilvia.jpgApró, de fontos lépés a tavaly indult Egyesület életében, hogy július 1-jétől az Egyesület az eddigi Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete név helyett Társasházak és Számvizsgálók Országos Egyesülete néven folytatja tovább. Szilber Szilviát, az Egyesület elnökségi tagját kérdeztük a névváltás okairól.

Átfogó reformokra van szükség a társasházakban 2024. július 8.
+1_INTERJU.jpgDén Mátyás András, a TSZOE alapító elnökségi tagja nemrég interjút adott az Európa Rádiónak, amelyben a magyarországi társasházak jelenlegi helyzetéről, a felmerülő problémákról és lehetséges megoldásokról beszélt. Véleménye szerint a társasházak nem működnek hatékonyan, és számos tényező akadályozza a megfelelő gazdálkodást és karbantartást, melyeket részletez is. Cikkünkben az interjú összefoglalását olvashatják.

Önkormányzati pályázatok - TÁRSASHÁZAK LAKÓINAK 2024. július 5.
kutyatarsashaz.jpgNem kizárólag a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek szóló aktuális önkormányzati pályázatokat gyűjtjük ki, hanem igyekszüni a lakások TULAJDONOSAI, HASZNÁLÓI életét is megkönnyíteni azáltal, hogy megkeressük a budapesti önkormányzatok által jelenleg meghirdetett társasházi LAKOSSÁGI PÁLYÁZATOKAT. Cikkünkben megtalálhatják a jelenleg futó, társasházi lakók részére kiírt fővárosi pályázatokat, kerületi bontásban.

Ezekkel a pályázatokkal juthat most plusz pénzhez társasháza 2024. július 4.
15_TARSASHAZI_PALYAZATOK..jpgA THT fontosnak tartja, hogy minden hónapban tájékoztassa az Olvasóit arról, hogy milyen pályázati lehetőségei vannak a hazai társasházaknak, lakásszövetkezeteknek, legyenek azok a fővárosban vagy vidéken. A jelenleg elérhető pályázatok részleteit a cikkünkben olvashatják.

Ki szavaz az elhunyt tulajdonos helyett? 2024. július 3.
kbk21.pngHalálesettel kapcsolatban szeretném megtudni, hogy közgyűlési szavazás esetén az elhunyt tulajdonostárs szavazati jogával mi történik? Ha minősített többségű négyötödös döntésre van szükség, elképzelhető, hogy senki nem szavazhat az elhunyt tulajdoni hányada nevében, amíg az örökös tulajdonjoga bejegyzésre nem kerül? Ugyanígy, ha osztatlan közös (garázstulajdon) miatt elővásárlási joga is volt az elhunytnak és harmadik személy kívánja megvásárolni az ingatlant, akkor meg kell-e várni a hagyatéki eljárás végét? Ebben az esetben akár egy évig is elhúzódhat az adásvétel. Mi erre a földhivatali gyakorlat? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Még drágább lesz lakáshoz jutni - de a társasház-alapítás és az alapító okirat módosításának bejegyzése is drágul a földhivatali eljárási díjak emelkedése miatt 2024. július 2.
szamologep_k.jpgEgy június utolsó péntek estéjén kijött rendelet értelmében az ingatlan-nyilvántartási ügyintézések elkerülhetetlen szolgáltatásainak költségei július végétől megemelkednek, ráadásul nem is csekély mértékben. Összeszedtünk néhány példát a változó díjakból.

Fűtéskorszerűsítést tervező magánszemélyek figyelem! INGYEN és FÉLÁRÚ klímára lehet pályázni a „Daikin 100 év – 100 boldog család” c. pályázatán 2024. július 1.
legkondicionalo_k.jpgA klímás fűtés nemcsak pénztárcabarát, de komfortos is - olvashatjuk a Daikin honlapján. A Daikin márka 100 éves jubileuma alkalmából "100 év - 100 boldog család" néven lakossági pályázatot hirdet - különböző mértékű Daikin által nyújtott támogatással járó - Daikin lakossági klímaberendezésekre és azok telepítésére. A pályázat célja, hogy a Daikin klímaberendezések telepítésével minél nagyobb, kWh-ban mért energiahatékonysági korszerűsítés valósuljon meg a nyertes ingatlanokban. A sikeres pályázóknak a Daikin biztosítja a készüléket és a telepítést is, a támogatás mértéke pedig a pályázati kalkulátorban elért energiamegtakarítás alapján kerül meghatározásra. Az új készülékeket ősszel, de legkésőbb december 15-ig telepítik és üzemelik be a nyertes pályázóknál. A pályázati kiírás részleteit és elérhetőségét a cikkünkben találhatja.

A lakhatási szegénység ellen küzdő VIII. kerülettel fog együttműködni a Habitat a lakásfelújítási programjában 2024. június 28.
lakhatasi_szegeny_fiu.jpgA IV. kerület mellett a VIII. kerülettel is együttműködik a Habitat for Humanity Magyarország Második Esély programja keretében, a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásának köszönhetően. A szervezet már tervezte a program kiterjesztését, melyben önkormányzati szociális bérlakásokat újítanak fel önkéntesek segítségével, ahová családok átmeneti otthonából költözhetnek be a kiválasztott családok. Az építési munkálatokban az érintett családok és önkéntesek is részt vesznek, akik között influenszerek és előadóművészek is vannak.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások