Barion Pixel

Megszületett a rendelet - Így járhatnak el a jegyzők a társasházak feletti törvényességi felügyelet során

2015. július 17.
A THT-TTOE idei roadshow-ja során kiemelt téma volt a jegyzők társasházak feletti törvényességi felügyelete, illetve az azzal kapcsolatos eljárási szabályok - enyhén szólva sem egységes - értelmezéséből adódó problémák.

A most megszületett jogszabály világossá teszi, hogy kinek mi a feladata, s azt mennyi idő alatt kell elvégeznie.

A rendelet a jegyzőket sem kíméli, aki nem tartja a határidőket, akár fegyelmit is kaphat, s helyette másik jegyzőhöz kerül az ügy.

Egyértelművé vált, hogy a jegyző eljárást nem csak hivatalból indíthat hanem azt bejelentés esetén köteles is megtennie. 

Bejelentést a társasházi tulajdonostárs, a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke tehet. A bejelentés során a tulajdonostárs helyett meghatalmazott is eljárhat.

Fontos pont, hogy nem indulhat eljárás a társasház működésének gazdaságossági vagy célszerűségi szempontból való ellenőrzésére. (A jogintézmény ugyanis a törvényes működés biztosítására és nem a közösségen belüli nézeteltérések kezelésére szolgál.)

A mindössze 20 paragrafusból álló, de a szakterületre adrenalin injekcióként ható rendeletben az országjárásunk során összegyűjtött, s a TTOE taggyűlésén illetve a siófoki, szezonzáró THT-TTOE konferencián megfogalmazott és a törvényalkotókhoz eljuttatott ajánlások is visszaköszönnek, így jövőre remélhetőleg már a megoldott problémákról szóló informáiók kerülnek többségbe.

Persze a hatékonyság a megvalósítás módján, a rendelkezésre álló szakembergárda felkészültségén és kapacitásán is múlik majd, de úgy tűnik a jogszabályi háttérrel nem lesz gond.

A rendelet szövege az oldalra történt belépés (az oldal bal felső sarkán a Belépés gombbal tehető meg) után ITT tölthető le! 

(Ha még nem lépett be oldalunkra, a bal felső sarokban található gomb segítségével, ingyenes regisztráió után megteheti.)

További híreink


Omladozó társasházak: a lakástulajdonosoknak kell fizetni, ha kár keletkezik 2023. szeptember 22.
erkely omladozoTalán kevesen gondolják végig, de egy elhanyagolt homlokzat esetében a lehulló vakolat által okozott sérülés kapcsán a társasházat, mögöttesen pedig az egyes tulajdonosokat is komoly és kézzelfogható felelősség terheli. Egy Budapest XII. kerületében lévő tárasasháznál ráadásul, egy első ránézésre megfelelő állapotú homlokzat egy darabja szakadt le és zuhant egy járókelőre. A sérültet súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba, a társasház előtti járdaszakaszt pedig a helyszínelés idejére, majd pedig a veszélyelhárító munkálatok teljes idejére le kellett zárni.

Statikai szakvélemény: a ház függőfolyosói 1-2 éven belül leszakadnak. Kié lesz a felelősség? 2023. szeptember 20.
felelosseg.jpgVan statikai szakvéleményünk arról, hogy a ház függőfolyosói 1-2 éven belül leszakadnak, van egy 70 milliós árajánlat, hogy ezt megcsinálják, viszont nem akar/nem tud a ház ennyi hitelt felvenni. Milyen megoldást kereshetünk még? Úgy érezzük a számvizsgálókkal, hogy minden lehetőséget körbejártunk már, de nem tudunk ennyi pénzt se beszedni a lakóktól, sem felvenni (20.000 Ft-tal több lenne a közös költség, van olyan lakás, ahol a mostaninak a duplája/triplája lenne). Kinek a felelőssége lesz, ha bekövetkezik a legrosszabb, leszakad a függőfolyosó, vagy ami ennél is aggasztóbb, hogy megsérül, vagy meghal valaki? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Vállalkozások működéséhez szükséges szeméttárolók biztosítása a társasházban 2023. szeptember 6.
kuka.jpgAz egyik általam kezelt társasház földszintjén három üzlet is, de több ingatlanban iroda, sőt szeptembertől kettőben magánóvoda is működik. A társasházban csak a bejárati folyosón tudunk szeméttároló kukákat elhelyezni, de itt már a ház lakóinak szükséges edényeivel szinte minden hely foglalt. A társasháznak kötelessége-e a földszinti üzletek, vendéglátóipari helyek, valamint a lakások helyén működő vállalkozások, óvoda számára előírt és szükséges számú szeméttároló edényeknek helyet biztosítani? Az üzletek külön szerződésben szerződtek a hulladékaik elszállításáról a szolgáltatóval, közös költségüket pedig a szemétdíjjal csökkentettük. A kérdés úgy is megfogalmazható: a társasháznak kötelessége-e az ingatlanokban lévő vállalkozások működéséhez szükséges minden feltétel biztosítása? (Szellőző kémény, hulladéktárolási lehetőség, nagyobb teljesítményű energiacsatlakozás biztosítása stb.) Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Egy új jogszabály tervezet megnehezítené a hatékony tűzoltói beavatkozást 2023. augusztus 17.
Tuzoltok.jpgTSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség álláspontja szerint a pusztán adminisztratív teher csökkentési céllal történő jogszabály módosítási javaslat  jelentős mértékben rontaná az épületek tűzbiztonságát,már rövid távon negatívan hatna azok tűzvédelmi helyzetére, valamint ellentétes lenne a tulajdonosi, tulajdonostársi, munkavállalói, az épület használói, illetve a szomszéd ingatlanok tulajdonosi érdekeivel. Az egyik legnagyobb probléma továbbá, hogy megnehezítené vagy ellehetetlenítené a hatékony tűzoltói beavatkozást!

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Totális dezinformációs kampányt indítottak a társasházak és társasházkezelők ijesztgetésére, itt vannak a részletek 2023. augusztus 15.
fakenews.jpgOlvasóink hívták fel rá a figyelmünket, hogy az elmúlt hetekben az egyik, nemrég külföldi tulajdonba került társasházkezelő szoftver olyan hírlevelet küldött ki az ügyfeleinek, mely tele van hamis információval. Dr. Kiss Balázs Károlyt, a THT jogi szakértőjét kértük fel arra, hogy tételesen erősítse meg, vagy cáfolja a hírlevélben írtakat. Íme.

A tűzvédelmi törvény tervezett módosításának visszavonását javasolja a Lánglovagok Egyesület 2023. augusztus 14.
Tuzoltoauto4.jpgA Miniszterelnöki Kabinetiroda 2023. augusztus 7-én bocsátotta társadalmi egyeztetésre az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezetet. Ebben a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére hivatkozva jelentősen szűkítenék azon gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyek, jogi személyek körét, melyeknek Tűzvédelmi Szabályzatot kellene készíteniük, valamint eltörölnék a munkavállalók éves tűzvédelmi oktatásának általános kötelezettségét.

Kötelező parkolóhely fásítási rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben 2023. augusztus 11.
Kertkapcsolat.jpgAz éjjel megjelent 2023. évi 116. Magyar Közlöny az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletet módosítja, melynek értelmében vagy fásítani kell a parkolóhelyeket, vagy napelemekkel felszerelni.

A közgyűlés nem fogadja el a közös képviselő lemondását 2023. augusztus 10.
fejfajas2.jpgA közös képviselőnk, aki egyúttal társasházkezelő is, egyoldalú rendes felmondással felmondott. Kérdésünk az SZB részéről, hogy jól értelmezzük-e a társasházi törvény 28.§ (3) bekezdésében leírtakat, ha a felmentéséről szóló közgyűlési határozat dátumától számítjuk a kilencvenedik napot, amelynek leteltéig ügyvivőként köteles ellátni a közösség ügyeinek intézését, amennyiben a társasház nem tud korábban új közös képviselőt választani? További kérdésünk, hogy mi történik akkor, ha a közgyűlés nem fogadja el a közös képviselő felmondását, és nem hoz a felmentéséről határozatot, mivel a tulajdonosok nagy többsége nem szeretne tőle megválni és új közös képviselőt választani? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Minden társasházra kötelező a villámhárító? 2023. augusztus 8.
villamharito.jpgAzt hallottam, hogy minden házhoz szükséges villámhárítónak lenni! És úgy hallottam büntetnek?? Amennyiben ez így van mi ennek a határideje? - A THT kérdést teszek fel rovatában tette fel a kérdést egyik olvasónk Dr. Kiss Balázs Károlynak, a THT jogi szakértőjének.

Eladható-e a közös költség tartozás követeléskezelő cégnek? 2023. augusztus 3.
kbk21.pngVan néhány külföldi tulajdonos a társasházban, akiknek tetemes közös költség hátralékuk van. A külföldi tulajdonosoknál adathiány miatt a fizetési meghagyás beadása is problémás. A számvizsgáló bizottság azt kérdezi tőlem, hogy a közös költség tartozást eladhatja-e a társasház követeléskezelő cégnek. Ha nem, miért nem? Magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok közös költség hátralékát követeléskezelő megvásárolhatja-e, ha igen, akkor milyen feltételek mellett? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Önhatalmúlag elfoglalt parkolóhely 2023. július 31.
parkolohely.jpgA Társasház előkertjében meghatározott számú gépkocsi parkol. Új tulajdonos érkezett a házba és szó nélkül önhatalmúlag elfoglalt egy beálló helyet. Az itt parkoló tulajdonosok több évtizede foglalják el a helyüket. A szokásjogot lehet-e ilyen esetben gyakorolni? Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

„Feketén” tervezi foglalkoztatni takarítóként az egyik tulajdonost a társasház 2023. július 26.
Takaritas.jpgA társasház magasnak találata a meglévő takarító áremelési javaslatát a 2023-as évre. Ezért új árajánlatokat szerzett be a ház. A beérkezett árajánlatok áttekintése után a társasházközösség azt tapasztalta, hogy a meglévő takarító díjazása még az áremelés után is kedvezőnek mondható. Ennek ellenére a társasház úgy döntött, hogy a ház nem kíván tovább takarítót foglalkoztatni és a házból valaki elvállalta a takarítást olcsóbb összegért. A jelenlegi takarító cég még három hónapig látja el a feladatát. A probléma csak ott van, hogy házban lévő személy, aki a későbbiekben a takarítást kívánja végezni nem tud számlát adni, mert nem egyéni vállalkozó. Ezen kívül a társasház a közgyűlésen nem járult hozzá ahhoz sem, hogy a személyt a ház bejelentse, vagyis a ház feketén kívánja foglalkoztatni majd az új takarítót. Mit tehet ilyenkor a közös képviselő? Tájékoztattam a tulajdonosokat, hogy ez így nem szabályos, de őket ez nem érdekelte. A közös képviselő felelős az éves beszámoló és a számviteli beszámoló elkészítésért és felelős annak tartalmáért. Ha a közgyűlési határozat nem járul hozzá, hogy az új takarító bejelentése megtörténjen és a ház utána a szükséges adót megfizesse, az kinek a felelőssége? A közös képviselőé vagy a házé? Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

A THT hivatalos közleménye a TTOE tagok számára 2023. július 25.
tht_logo.jpgA TTOE – Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete tagjai számára augusztustól nem jár THT előfizetés, aki a THT tartalmaira, szakértői válaszaira, ingyenes szakkönyvére, konferenciáin való részvételre igényt tart, annak az online, vagy print előfizetést kell vásárolni oldalunkon. Jó hír, hogy ennek ellenértékét – ami online előfizetés esetén évi 7.900 Ft, print lap előfizetés esetén 11.900 Ft – már bankkártyával is ki lehet egyenlíteni.

Elzálogosíthatók-e a lakások SZMSZ nélkül a társasházban? 2023. július 20.
Jelzalog.jpgTársasházunk jelenleg nem rendelkezik elfogadott SZMSZ-el. 2015-ben a közgyűlés az alábbi határozatot hozta: „A közgyűlés állandó jelleggel felhatalmazza a mindenkori közös képviselőt, hogy a jövőben társasház követeléseinek fedezete céljából, jogi képviselő közreműködésével a 3 havi közös költség mértéket meghaladó közös költség hátralékot vagy közmű szolgáltatási díjhátralékot felhalmozó tulajdonos külön tulajdonát jelzáloggal terhelje. Az eljárás költségeit a tulajdonosok a közös költség terhére, tulajdoni hányadok arányában vállalják előlegezni, de az eljárás során felmerült valamennyi költséget a hátralékos tulajdonos külön tulajdonára terheli a társasház." Közgyűlési határozattal adható-e "állandó, általános" felhatalmazás a közös képviselőnek a jelzálog bejegyeztetésére? A 2015-ben elfogadott közgyűlési határozat alapján a jelenlegi közös képviselő eljárhat-e bármelyik tulajdonostárs külön tulajdonát érintő jelzálog bejegyzés elrendelése vonatkozásában? A 2015-ben hozott határozat megfelel a társasházakról szóló törvény rendelkezéseinek? Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Hónapok óta nincs melegvíz a társasházban. Hogyan tovább? 2023. július 17.
Fogalmam_sincs.jpg2022. augusztus 1-jétől a lakossági gáz szolgáltatás kedvezményes ára 144 m3-/hó, a
 tulajdonosok a mi társasházunkban egyéni szerződésben voltak a szolgáltatóval. A magas számlák miatt a lakók felmondták a szerződéseket a szolgáltatóval, aki elzárta a a gázt. Azóta - április óta - nincs melegvíz. A társasház az MVM-mel kötött új szerződést, de azt az "elosztó" elutasította, így nem engednek új gázórát a társasház nevére átíratni addig, amíg a tulajdonosok régi szerződése le nem jár. Milyen jogszabályok rendelkeznek ilyenkor, amikor egy 34 lakásokból és 8 üzletből álló társasház nem tudja érvényesíteni a gázszolgáltatásra a kedvezményes tarifát? Kire vonatkozik a rendelet és miért nem lehet kilépni egy olyan rendszerből, ami nem lakossági szolgáltatást nyújt. Tudom bonyolult a helyzet, de a lakók nem szeretnének még most is magas áron fűteni és melegvíz szolgáltatást kapni. Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Mi a teendő, ha a tulajdonos kárt okoz az alatta lakó tulajdonosnak ázással, de semmilyen kapcsolatfelvételi kísérletre nem reagál? 2023. július 11.
beazas.jpgAdott egy Társasházi lakás, amit gyakran eláztat a fölötte lévő lakás lakója. Az ázás a fürdőszobában jelentkezik, feltehetően a felső lakás fürdőkádjának lefolyójával van probléma. A gond az, hogy a felső lakás lakóját lehetetlen elérni, a neki küldött leveleket, a postaládába bedobott leveleket nem veszi át, ott maradnak a postaládában. Még a lakása ajtajának levélbedobóján is írtunk már neki levelet, hogy vegye fel velem, mint közös képviselővel a kapcsolatot és segítünk a probléma megoldásában, de semmi megkeresés nem történik a részéről. A bejárati ajtajának levélbedobóján keresztül kicsit belátni a lakásába és látszik, hogy nagyon nagy a rendetlenség és a felhalmozott lom, alig lehet közlekedni a lakásában. A kopogásra sem reagál. A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen tulajdonossal mit lehet kezdeni, hogyan lehet megszüntetni az ázást, ha egyszerűen sehogy sem tudunk bejutni a lakásába és elzárkózik mindenféle kommunikációtól? Esetleg a rendőrséggel vegyük fel a kapcsolatot? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Gondnoki szerződés havi 2 millióért, haveri céggel? 2023. július 5.
penz_kulcs.jpgNemrég vásároltam egy lakást egy 120 albetétes, újépítésű kertvárosi társasházban, és az első közgyűlésen - habár el lett fogadva a tulajdonostársak által a 2023-as évi költségvetési terv - többünknek szemet szúrt egy szerződés, mely a beruházó és már csak a hasonló cégnévből is valószínűsíthetően a beruházóval hasonló érdekkörből álló Kft-vel között köttetett. A szerződés szerint a ház havonta 2 millió Ft + áfa összeget kell, hogy fizessen a cégnek többek között gondnoki tevékenységért, illetve nem garanciális hibák elhárításáért, illetve a garanciális kapcsolattartásért is. Emellett többünk véleménye szerint a szerződésben olyan rendszerek felügyelete is szerepel, mint tevékenység (pl rádiós vízóra leolvasó rendszer), amit amúgy elvégeznek maguk a szolgáltatók is direktben. Emellett furcsa, hogy nem kell elszámolnia a cégnek a havi munkákkal, illetve a garanciális ügyintézés kiszervezését is meglehetősen aggályosnak tartjuk. Továbbá szintén furcsa, hogy a szerződés határozott időre, három évre van kötve, de rendes felmondással mégis felmondható. Mi ilyenkor a teendő az ügyvéd úr szerint? Legális ez a megoldás? A közös képviselet közölte, hogy amíg ő a közös képviselő, addig ez a szerződés nem mondható fel. Nem összeférhetetlen ez? Nem felújítási alapba kellene fizetnünk ezt az összeget a társasház számlájára inkább? Dr. Kiss Balázs Károly és Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT jogi szakértői válaszolnak az olvasói kérdésre.

Illegális kamera a társasházban 2023. július 3.
Kamerarendszer1.jpgEgy társasházi tulajdonos a adatvédelmi hatósági eljárás megindítása iránti kérelemmel
fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, mely szerint a Kérelmezett, aki a Kérelmező szomszédja, az előzetes tájékoztatása nélkül felszereltetett két kamerát a lakásának elülső részére, amivel valószínűleg nem csak a saját lakásának első udvarát figyeli meg, hanem rálát a Kérelmező kizárólagos használatú területére és kapujára, illetve a közterületre is. Mi lett az ügyből?

Szégyenlista: Jogszerű-e közzétenni a tartozók nevét? 2023. június 28.
Lakasberles.jfifEgy hazai önkormányzat a rendeletében úgy rendelkezett, hogy egy bizonyos összeghatár felett lakásbérleti díjjal tartozó adós nevét, lakcímét, tartozásának összegét az önkormányzat hivatalos honlapján, illetve az önkormányzat Facebook-oldalán közzéteszi azzal, hogy a közzététel megszűnhet a tartozás teljes megfizetésével vagy a részletfizetési megállapodás megkötésével. A szankciós célú nyilvánosságtól a kintlévőségek mielőbbi megfizetésének ösztönzését várta az önkormányzat. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) bejelentés érkezett az eset kapcsán, a Hatóság pedig megvizsgálta, hogy az eljárás jogszerű volt-e.

Kiadhatja-e a közös képviselő a tulajdonosi címlistát a számvizsgálóknak? 2023. június 27.
havas-shaghy-gabor.JPGA GDPR hatálybalépése óta az életünk mindennapjaivá vált az adatvédelem. Ha jobban megfigyeljük, szinte bármilyen szolgáltatót veszünk igénybe, a kapcsolatfelvétel legelső lépése az, hogy hozzájárulunk az adataink kezeléséhez. A gazdasági társaságok mellett a társasházak életében is meghatározó az adatvédelem, de ebben az esetben néhány, közhiteles nyilvántartásból elérhető adaton túl a természetes személyek személyes adatai nem nyilvános információk. Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT ingatlan- és infokommunikációs jogi szakértője válaszol a címben feltett kérdésre.

(c) Társasházi Háztartás 2023 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások