Barion Pixel

Mikor jönnek az EU-s támogatások a társasházi felújításokra?

2023. január 6.
tarsashaz_felujitas_2.jpg2022. október 25-én az Európai Tanács elfogadta az Épületek Energiateljesítményéről Szóló Irányelv (EPBD) felülvizsgálatával kapcsolatos általános megközelítésének nevezett dokumentumát. Tehát közel egy évvel az Európai Bizottság által átdolgozott javaslatcsomag közzététele után a 27 tagállam végre közös álláspontot ért el az építőipart érintő kötelezettségekkel kapcsolatban.

THT előfizetési akció: fizessen elő a THT-ra és vegye át 4.000 Ft-os vásárlási utalványát!

A kérdést év eleje óta tárgyalja egyidejűleg három különböző bizottság az Európai Parlamentben: az ITRE (Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság, mint vezető), az ENVI (Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság) és a TRAN (Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság). A folyamatnak azonban koránt sincs vége, sőt, úgy tűnik, a véglegesítés várható időpontja tovább csúszik.

2022. október 3-án az ENVI szintén meghozta határozatát a kérdésben (33 igen szavazattal, 8 ellenszavazattal, 27 tartózkodással), október 26-án azonban a TRAN elutasította a csomagot. Értesüléseink szerint az ITRE november 29-ére tervezett szavazását januárra halasztotta el, bár konkrét időpontot még nem tűztek ki. Ezt követően egyébként a Parlament plenáris ülésen vitatja majd a kérdést, és a végleges szövegről szóló intézményközi tárgyalások idén év elején kezdődhetnek meg a Tanács svéd elnöksége alatt. Az olvasóban felmerülhet a kérdés, hogy miért húzódik ilyen hosszan egy meglévő irányelv átdolgozása, a tagállamok miért fektetnek ekkora hangsúlyt a részletekre. Valóban, nagy a küzdelem, hiszen egyes országok azzal érvelnek, hogy a kötelezettségek túl enyhék, és nem garantálják az EU energetikai és környezetvédelmi céljainak elérését, míg mások eltúlzott, lokálisan megvalósíthatatlan ambíciókra hivatkozva vétózzák meg a készülő módosítás bizonyos pontjait. De vajon milyen végrehajtó erővel bír majd az EPBD új változata a tagállamok szintjén?

Az irányelveket a tagországok kötelesek lesznek implementálni jogrendszerükbe, amelynek elmulasztása következményekkel járhat. Ezt mi sem illusztrálja jobban, mint az, hogy az Európai Bizottság szeptemberben panaszt nyújtott be Belgiummal, Ausztriával és Németországgal szemben, mivel nem ültették át nemzeti szabályozásukba az EPBD 2018 óta érvényben lévő változatát. Az országoknak most két hónapos határidő áll rendelkezésükre, mielőtt a Bizottságnak lehetősége nyílik arra, hogy bíróság elé vigye őket. Az elvárás az, hogy a három tagállam minél előbb vezesse be az új épületekre, az elektromobilitásra és a töltőpontokra vonatkozó minimális energiateljesítmény követelményeket, valamint a fűtési és légkondicionáló rendszerek ellenőrzésének szabályait. Az ügy pikantériája, hogy Németország annak ellenére késlekedik a korábbi, 2018-as, enyhébb verzió átvételével, hogy ők voltak az egyik olyan tagállam, akik amellett érveltek, hogy a Tanács 2021-es álláspontja az EPBD átdolgozásával kapcsolatban nem elég ambiciózus.

A jelenlegi energiaválság rávilágít Európa energiafüggőségének és az épületek rossz energiateljesítményének növekvő költségeire. Energiafogyasztásunk 40%-át az épületek teszik ki (további fontos adatok és érdekes tények külön keretesben). Az energetikai felújítások kiváló megoldást jelenthetnének arra, hogy a lakosság és a vállalkozások tartósan védettséget élvezzenek az áremelkedésekkel szemben. Az eddig is létező hatékonyságnövelő megoldások; megfelelő szigetelés, nyílászáró- és szellőzőrendszerek, szén-dioxid-mentesített fűtési, hűtési, épületgépészeti, épületautomatizálási és -vezérlő rendszerek minél nagyobb elterjedésének jelentősége nagyobb most, mint valaha. Az EPBD mögött az a logika áll, hogy a magasabb energiahatékonysági és megújuló energiaforrásokra vonatkozó általános célok önmagukban nem elegendőek a fejlődéshez. Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek kötelezettségeket fogalmaznak meg az iparág számára. Ugyanakkor biztosítani kell a tagországoknak azt a rugalmasságot, amely szükséges ahhoz, hogy figyelembe lehessen venni az épületállományban, jövedelmekben és a felújításokra fordítható tőkében mutatkozó különbségeket Európa-szerte. Ami már most biztos, hogy az új irányelv növelni fogja a renoválások számát, különös tekintettel az energetikai szempontból kimondottan rossz állapotú épületekre. Ezen kívül támogatni fogja az épületek energiarendszereinek digitalizálását és a fenntartható mobilitást szolgáló infrastruktúra további kiépítését. A felülvizsgált irányelv megkönnyíti majd az építőipari beruházások célzottabb központi finanszírozását, illetve segíti az energiaszegénység elleni küzdelmet.

Tények és számok

Az Európai Unió épületállománya

• a legnagyobb energiafogyasztó Európában;
• a teljes energiafogyasztás 40%-t teszi ki;
• az energiával összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátásának 36%-t adja
• 35%-ban 50 év feletti;
• 75%-ban energiahatékony;
• évente mintegy 1%-os mértékben esik át felújításon.

Az energiahatékonysági beruházások serkentik az EU gazdaságát, különösen az építőipart, amely

• Európa GDP-jének körülbelül 9%-át állítja elő;
• közvetlenül 18 millió munkahelyet biztosít;
• hozzáadott értékének több mint 70%-át KKV-k adják.
(Forrás: Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatósága, www.energy.ec.europa.eu)

További híreink


Változás az áramszolgáltatásban: az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next-be - ezek a fogyasztókat érintő változások 2024. május 30.
mvmnext.png2024. július 1-től az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be. Ez azt jelenti, hogy az MVM Next egységes márka alatt fogja biztosítani a földgáz- és villamosenergia-szolgáltatást az országban, egyszerűsítve ezzel az ügyintézést minden ügyfél számára.

Magyar város áll az első helyen geotermikus energiaellátás szempontjából az EU-ban 2024. május 24.
geotermikus_kitores.jpgMár több mint 27 ezer háztartás fűtését és meleg vizét biztosítja a geotermikusra átalakított fűtési rendszer Szegeden. A rendszer a városnak mintegy felét és több mint 400 középületet - köztük lakóházakat, üzleteket és más épületeket - lát el hővel és meleg vízzel. A város ezáltal az EU-ban az első és Reykjavík után a kontinens második települése geotermikus energiaellátás szempontjából.

Itt a kiskapu: erkélynapelem helyett - erkélyre napelemet! 2024. február 26.
napelem.jpgA cikkben az Elmű Hálózati Kft. január végén kiadott jóváhagyása szerepel, amely azt teszi lehetővé, hogy egy fővárosi XIII. kerületi társasház hetedik emeletének erkélyére pár napelemtáblát a tulajdonos felszerelhessen. Félreértés azonban ne essék: a szolgáltatói jóváhagyás nem azt jelenti, hogy az erkélynapelem Magyarországon titokban engedélyezett lett, ezért annak, aki erkélynapelemet szeretne telepíteni, elengedhetetlen az ügy pontos részleteinek ismerete.

Itt a Fogyasztóvédelem hivatalos válasza az MVM társasházi túlszámlázásai kapcsán feltett kérdésünkre 2024. február 1.
gazszamla.jpgA THT szerkesztősége még tavaly kereste meg a Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztályát az olvasóktól érkezett MVM túlszámlázási panaszai kapcsán, mely megkeresésre most kaptunk választ. 

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Jó hír jött az erkélynapelem telepítését tervezők számára 2024. január 23.
napelemes_erkely.jpgAz erkélynapelemek olcsó, külföldön akár még a nagy üzletláncok boltjaiban is beszerezhető, egyszerűen üzembe helyezhető rendszerek, amelyek háztartási berendezések számára elegendő energiát tudnak előállítani. Bár segítségükkel sokat spórolhat egy-egy háztartás, használatukat Magyarországon egyelőre jogszabály tiltja, de már tervben van ennek a megváltoztatása.

Itt az MVM válasza a társasházi túlszámázások kapcsán 2023. december 15.
Gazrozsa.jpgAhogyan azt hetekkel ezelőtt megírtuk, az MVM gázdíjakat illetően több közös képviselő jelezte, hogy irreálisan magas díjakat számlázott ki a szolgáltató egyes társasházak részére. Szerkesztőségünk megkereste az MVM sajtóosztályát, akik válaszoltak az üggyel kapcsolatban.

THT podcast: Hogyan ne töltsük az elektromos autónkat? 2023. augusztus 31.
podcast2.pngSoron következő epizódunkban Libor János, villamosmérnök, elektromos tervező, felelős műszaki vezető-műszaki ellenőr, felülvizsgáló 2023. március 9-ei  előadását hallgathatják meg olvasóink.

THT podcast: Frontvonal mögötti gépész változások - hogy kerüljük el a „HIDEG háborút” 2023. augusztus 16.
podcast2.pngA THT podcast soron következő részében Tigyi Attila, okleveles épületgépész, energetikus, felelős műszaki vezető-műszaki ellenőr előadását hallgathatják meg. 

Fűtési rendszerek korszerűsítése akár 20-30 százalék energiamegtakarítással! (x) 2023. augusztus 1.
elcologo.jpgTudta, hogy egy új, modern kondenzációs kazán éves szinten akár 20-30% energiamegtakarítást is eredményezhet? És azt, hogy egy megfelelően választott kondenzációs kazán vagy hőszivattyú megfelelő karbantartás és szakszerű üzemeltetés mellett akár 15-25 évig is képes működni? Ez csak két indok a sok közül, hogy milyen előnyökkel járhat a fűtési és hűtési rendszerünk korszerűsítése.

Hónapok óta nincs melegvíz a társasházban. Hogyan tovább? 2023. július 17.
Fogalmam_sincs.jpg2022. augusztus 1-jétől a lakossági gáz szolgáltatás kedvezményes ára 144 m3-/hó, a
 tulajdonosok a mi társasházunkban egyéni szerződésben voltak a szolgáltatóval. A magas számlák miatt a lakók felmondták a szerződéseket a szolgáltatóval, aki elzárta a a gázt. Azóta - április óta - nincs melegvíz. A társasház az MVM-mel kötött új szerződést, de azt az "elosztó" elutasította, így nem engednek új gázórát a társasház nevére átíratni addig, amíg a tulajdonosok régi szerződése le nem jár. Milyen jogszabályok rendelkeznek ilyenkor, amikor egy 34 lakásokból és 8 üzletből álló társasház nem tudja érvényesíteni a gázszolgáltatásra a kedvezményes tarifát? Kire vonatkozik a rendelet és miért nem lehet kilépni egy olyan rendszerből, ami nem lakossági szolgáltatást nyújt. Tudom bonyolult a helyzet, de a lakók nem szeretnének még most is magas áron fűteni és melegvíz szolgáltatást kapni. Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Az Európai Parlament döntött az épületenergetikai direktíváról 2023. május 5.
EPBD.jfifMinden új épületnek legkésőbb 2028-ig klímasemlegesnek kell lennie, míg a meglévő épületeknek meg kell felelniük az energiateljesítményre vonatkozó minimumkövetelményeknek uniós vagy nemzeti szinten. A meglévő épületeknek el kell érnie legalább az 'E ' hatékonysági osztályt 2030-ig, illetve a 'D' kategóriát 2033-ig. A nem lakóépületeknél és a közintézményeknél ezeket a célokat legkésőbb 2027-re, illetve 2030-ra kell teljesíteni.

Körforgásos társasházak Európában 2023. március 8.
energiabanajovo.pngEgyre többet hallani a körforgásos alapelvekről, illetve ezek alkalmazásáról társasházak építése és felújítása során. Nem csupán klímavédelmi és zöld célokról van szó, hiszen a jelenlegi válság rávilágított az erőforrások, a termelői és fogyasztói láncok hiányosságaira. Az EU zöld megállapodása részeként 2022-ben tett javaslatot egy olyan intézkedéscsomagra, amely a körkörös gazdaságra (circular economy) való gyorsabb átállást célozza meg. A Bizottság hét kulcsfontosságú terület esetében határozott meg konkrét lépéseket, ezek egyike az épületek és az építkezés.

Átlátható minőség az építőanyag kereskedelemben (x) 2023. március 7.
austrotherm_hovezetesi.pngA vásárló legyen óvatos - ezt már a régi latinok is tudták. A nem megfelelő termék sok bosszúságot tud okozni, és így van ez az építőanyagok területén is.

Vegye át díjmentesen a THT szakkönyvét március 9-én, a THT konferenciáján, a Lurdy házban! 2023. február 28.
szvkonyv.pngA THT - Társasházi Konferencia évadnyitó konferenciáján építésztervező és építő mérnök, műszaki ellenőr, igazságügyi könyvszakértő, épületgépész, energetikus, villamosmérnök szakértők várják a hazai társasházkezelőket, közös képviselőket és számvizsgálókat. A résztvevők díjmentesen vehetik át a "Konstruktív társasházi menedzsment című a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett szakkönyvet, ami nélkülözhetetlen segítség lehet a mindennapi munkában.

3 autó helyett akár 13 is tölthető egy időben a társasházi mélygarázsban a villamos hálózat bővítése nélkül (x) 2023. február 21.
autotoltes-evergy.jpgEgy budapesti, VI. kerületi, 2000-ben épült társasházban 97 parkolóhely áll a lakók rendelkezésére, melyből 6 helyen elektromos autó áll. A lakók jelezték a közös képviselőnek töltési igényüket a társasházban, aki felkért egy villanyszerelőt az elektromos hálózat felmérésére. 

THT podcast: Régi utak, új gondolatok a tetőszigetelésben 2023. február 16.
podcast2.pngA THT podcast soron következő része hétről hétre a tavaly novemberi XIII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO előadásait dolgozza fel. Az aktuális podcastban Jámbor Zsolt, mérnök szaktanácsadó, a Fatra Izolfa Zrt. képviseletében előadását hallgathatják meg a hallgatók, tetőszigetelés témában.

Vedd a kezedbe a rezsicsökkentést! Hőszigetelés kivitelező nélkül (x) 2023. február 14.
Austrotherm08_logo.jpgA rezsicsökkentés korszaka véget ért. Az energiaárak már a reálison is túlugrottak, nem kérdés, hogy javítanunk kell épületeink hőszigetelését. Viszont évek óta küzdünk a szakemberhiánnyal, és bizony a munkadíjak is ugrásszerűen megemelkedtek. A kiút ebből a csapdából csak egy házilagosan is kivitelezhető, szakértelmet nem igénylő hőszigetelés lehet, ami jelentős megtakarítást hoz a konyhára.

74 milliárdos villamos hálózat fejlesztés indul a napelemes rendszerek kiszolgálására 2023. január 27.
Napelem_laposteton.jpgMintegy 74 milliárd forint értékű, több éves hálózatfejlesztési programot indított az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az ELMŰ Hálózati Kft. A beruházás fő célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások - kiemelten a napelemek - csatlakoztatásának elősegítése Magyarország észak- és dél-dunántúli régióiban, valamint Pest megye területén.

Miért fontos minél előbb előkészíteni az elektromos autó töltést társasházakban? (x) 2023. január 17.
evergy_autotoltes.jpgAz elmúlt évben számos olyan változás történt, ami előtérbe helyezi a társasházi elektromos autó töltést, melynek megvalósításában egyeztetés és szerződés után „kulcsrakész" megoldást biztosít az Evergy a közös képviselőknek és társasházkezelőknek.

Tófalvi György, Techem: A megnövekedett energiaköltségek csökkentésének lehetőségei távfűtéses és központi fűtéses épületekben 2022. december 21.
tofalvi.jpgA 2022. november 17-én a THT által megrendezett XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo előadásainak egyik visszatérő volt eleme volt, hogy hogyan lehet harcolni a megnövekedett energiaárakkal. Tófalvi György előadása is ennek az egyik részéről, a költségek csökkentésének lehetőségéről szólt a távfűtéses és központi fűtéses épületekben. Ezekkel kapcsolatban fontos kérdés a leolvashatóság: a Covid-világjárvány nem csak a távleolvasható mérők terjedését hozta magával, hanem egy globális chiphiányt is, ettől függetlenül tisztán látszik, hogy a távolról történő leolvashatóság a jövő iránya. Az EU 2018/2002-es irányelve az energiahatékonyságról ráadásul előírja, hogy az Európai Unió területén 2020. október 25-től csak távleolvasható eszközök telepíthetők, 2027. január 1-től pedig csak ilyeneket lehet majd használni, tehát ha valakinek akkor lesz egy amúgy működő, de távolról nem leolvasható hőmennyiségmérője, azt le kell majd cserélnie. Ez az irányelv egyébként egyelőre még nem került átültetése a hazai jogrendszerbe, de erre bármikor sor kerülhet.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások