Mikor jönnek az EU-s támogatások a társasházi felújításokra?

2023. január 6.
tarsashaz_felujitas_2.jpg2022. október 25-én az Európai Tanács elfogadta az Épületek Energiateljesítményéről Szóló Irányelv (EPBD) felülvizsgálatával kapcsolatos általános megközelítésének nevezett dokumentumát. Tehát közel egy évvel az Európai Bizottság által átdolgozott javaslatcsomag közzététele után a 27 tagállam végre közös álláspontot ért el az építőipart érintő kötelezettségekkel kapcsolatban.

THT előfizetési akció: fizessen elő a THT-ra és vegye át 4.000 Ft-os vásárlási utalványát!

A kérdést év eleje óta tárgyalja egyidejűleg három különböző bizottság az Európai Parlamentben: az ITRE (Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság, mint vezető), az ENVI (Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság) és a TRAN (Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság). A folyamatnak azonban koránt sincs vége, sőt, úgy tűnik, a véglegesítés várható időpontja tovább csúszik.

2022. október 3-án az ENVI szintén meghozta határozatát a kérdésben (33 igen szavazattal, 8 ellenszavazattal, 27 tartózkodással), október 26-án azonban a TRAN elutasította a csomagot. Értesüléseink szerint az ITRE november 29-ére tervezett szavazását januárra halasztotta el, bár konkrét időpontot még nem tűztek ki. Ezt követően egyébként a Parlament plenáris ülésen vitatja majd a kérdést, és a végleges szövegről szóló intézményközi tárgyalások idén év elején kezdődhetnek meg a Tanács svéd elnöksége alatt. Az olvasóban felmerülhet a kérdés, hogy miért húzódik ilyen hosszan egy meglévő irányelv átdolgozása, a tagállamok miért fektetnek ekkora hangsúlyt a részletekre. Valóban, nagy a küzdelem, hiszen egyes országok azzal érvelnek, hogy a kötelezettségek túl enyhék, és nem garantálják az EU energetikai és környezetvédelmi céljainak elérését, míg mások eltúlzott, lokálisan megvalósíthatatlan ambíciókra hivatkozva vétózzák meg a készülő módosítás bizonyos pontjait. De vajon milyen végrehajtó erővel bír majd az EPBD új változata a tagállamok szintjén?

Az irányelveket a tagországok kötelesek lesznek implementálni jogrendszerükbe, amelynek elmulasztása következményekkel járhat. Ezt mi sem illusztrálja jobban, mint az, hogy az Európai Bizottság szeptemberben panaszt nyújtott be Belgiummal, Ausztriával és Németországgal szemben, mivel nem ültették át nemzeti szabályozásukba az EPBD 2018 óta érvényben lévő változatát. Az országoknak most két hónapos határidő áll rendelkezésükre, mielőtt a Bizottságnak lehetősége nyílik arra, hogy bíróság elé vigye őket. Az elvárás az, hogy a három tagállam minél előbb vezesse be az új épületekre, az elektromobilitásra és a töltőpontokra vonatkozó minimális energiateljesítmény követelményeket, valamint a fűtési és légkondicionáló rendszerek ellenőrzésének szabályait. Az ügy pikantériája, hogy Németország annak ellenére késlekedik a korábbi, 2018-as, enyhébb verzió átvételével, hogy ők voltak az egyik olyan tagállam, akik amellett érveltek, hogy a Tanács 2021-es álláspontja az EPBD átdolgozásával kapcsolatban nem elég ambiciózus.

A jelenlegi energiaválság rávilágít Európa energiafüggőségének és az épületek rossz energiateljesítményének növekvő költségeire. Energiafogyasztásunk 40%-át az épületek teszik ki (további fontos adatok és érdekes tények külön keretesben). Az energetikai felújítások kiváló megoldást jelenthetnének arra, hogy a lakosság és a vállalkozások tartósan védettséget élvezzenek az áremelkedésekkel szemben. Az eddig is létező hatékonyságnövelő megoldások; megfelelő szigetelés, nyílászáró- és szellőzőrendszerek, szén-dioxid-mentesített fűtési, hűtési, épületgépészeti, épületautomatizálási és -vezérlő rendszerek minél nagyobb elterjedésének jelentősége nagyobb most, mint valaha. Az EPBD mögött az a logika áll, hogy a magasabb energiahatékonysági és megújuló energiaforrásokra vonatkozó általános célok önmagukban nem elegendőek a fejlődéshez. Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek kötelezettségeket fogalmaznak meg az iparág számára. Ugyanakkor biztosítani kell a tagországoknak azt a rugalmasságot, amely szükséges ahhoz, hogy figyelembe lehessen venni az épületállományban, jövedelmekben és a felújításokra fordítható tőkében mutatkozó különbségeket Európa-szerte. Ami már most biztos, hogy az új irányelv növelni fogja a renoválások számát, különös tekintettel az energetikai szempontból kimondottan rossz állapotú épületekre. Ezen kívül támogatni fogja az épületek energiarendszereinek digitalizálását és a fenntartható mobilitást szolgáló infrastruktúra további kiépítését. A felülvizsgált irányelv megkönnyíti majd az építőipari beruházások célzottabb központi finanszírozását, illetve segíti az energiaszegénység elleni küzdelmet.

Tények és számok

Az Európai Unió épületállománya

• a legnagyobb energiafogyasztó Európában;
• a teljes energiafogyasztás 40%-t teszi ki;
• az energiával összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátásának 36%-t adja
• 35%-ban 50 év feletti;
• 75%-ban energiahatékony;
• évente mintegy 1%-os mértékben esik át felújításon.

Az energiahatékonysági beruházások serkentik az EU gazdaságát, különösen az építőipart, amely

• Európa GDP-jének körülbelül 9%-át állítja elő;
• közvetlenül 18 millió munkahelyet biztosít;
• hozzáadott értékének több mint 70%-át KKV-k adják.
(Forrás: Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatósága, www.energy.ec.europa.eu)

További híreink


Körforgásos társasházak Európában 2023. március 8.
energiabanajovo.pngEgyre többet hallani a körforgásos alapelvekről, illetve ezek alkalmazásáról társasházak építése és felújítása során. Nem csupán klímavédelmi és zöld célokról van szó, hiszen a jelenlegi válság rávilágított az erőforrások, a termelői és fogyasztói láncok hiányosságaira. Az EU zöld megállapodása részeként 2022-ben tett javaslatot egy olyan intézkedéscsomagra, amely a körkörös gazdaságra (circular economy) való gyorsabb átállást célozza meg. A Bizottság hét kulcsfontosságú terület esetében határozott meg konkrét lépéseket, ezek egyike az épületek és az építkezés.

Átlátható minőség az építőanyag kereskedelemben (x) 2023. március 7.
austrotherm_hovezetesi.pngA vásárló legyen óvatos - ezt már a régi latinok is tudták. A nem megfelelő termék sok bosszúságot tud okozni, és így van ez az építőanyagok területén is.

Vegye át díjmentesen a THT szakkönyvét március 9-én, a THT konferenciáján, a Lurdy házban! 2023. február 28.
szvkonyv.pngA THT - Társasházi Konferencia évadnyitó konferenciáján építésztervező és építő mérnök, műszaki ellenőr, igazságügyi könyvszakértő, épületgépész, energetikus, villamosmérnök szakértők várják a hazai társasházkezelőket, közös képviselőket és számvizsgálókat. A résztvevők díjmentesen vehetik át a "Konstruktív társasházi menedzsment című a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett szakkönyvet, ami nélkülözhetetlen segítség lehet a mindennapi munkában.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
3 autó helyett akár 13 is tölthető egy időben a társasházi mélygarázsban a villamos hálózat bővítése nélkül (x) 2023. február 21.
autotoltes-evergy.jpgEgy budapesti, VI. kerületi, 2000-ben épült társasházban 97 parkolóhely áll a lakók rendelkezésére, melyből 6 helyen elektromos autó áll. A lakók jelezték a közös képviselőnek töltési igényüket a társasházban, aki felkért egy villanyszerelőt az elektromos hálózat felmérésére. 

THT podcast: Régi utak, új gondolatok a tetőszigetelésben 2023. február 16.
podcast2.pngA THT podcast soron következő része hétről hétre a tavaly novemberi XIII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO előadásait dolgozza fel. Az aktuális podcastban Jámbor Zsolt, mérnök szaktanácsadó, a Fatra Izolfa Zrt. képviseletében előadását hallgathatják meg a hallgatók, tetőszigetelés témában.

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Vedd a kezedbe a rezsicsökkentést! Hőszigetelés kivitelező nélkül (x) 2023. február 14.
Austrotherm08_logo.jpgA rezsicsökkentés korszaka véget ért. Az energiaárak már a reálison is túlugrottak, nem kérdés, hogy javítanunk kell épületeink hőszigetelését. Viszont évek óta küzdünk a szakemberhiánnyal, és bizony a munkadíjak is ugrásszerűen megemelkedtek. A kiút ebből a csapdából csak egy házilagosan is kivitelezhető, szakértelmet nem igénylő hőszigetelés lehet, ami jelentős megtakarítást hoz a konyhára.

74 milliárdos villamos hálózat fejlesztés indul a napelemes rendszerek kiszolgálására 2023. január 27.
Napelem_laposteton.jpgMintegy 74 milliárd forint értékű, több éves hálózatfejlesztési programot indított az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az ELMŰ Hálózati Kft. A beruházás fő célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások - kiemelten a napelemek - csatlakoztatásának elősegítése Magyarország észak- és dél-dunántúli régióiban, valamint Pest megye területén.

Miért fontos minél előbb előkészíteni az elektromos autó töltést társasházakban? (x) 2023. január 17.
evergy_autotoltes.jpgAz elmúlt évben számos olyan változás történt, ami előtérbe helyezi a társasházi elektromos autó töltést, melynek megvalósításában egyeztetés és szerződés után „kulcsrakész" megoldást biztosít az Evergy a közös képviselőknek és társasházkezelőknek.

Tófalvi György, Techem: A megnövekedett energiaköltségek csökkentésének lehetőségei távfűtéses és központi fűtéses épületekben 2022. december 21.
tofalvi.jpgA 2022. november 17-én a THT által megrendezett XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo előadásainak egyik visszatérő volt eleme volt, hogy hogyan lehet harcolni a megnövekedett energiaárakkal. Tófalvi György előadása is ennek az egyik részéről, a költségek csökkentésének lehetőségéről szólt a távfűtéses és központi fűtéses épületekben. Ezekkel kapcsolatban fontos kérdés a leolvashatóság: a Covid-világjárvány nem csak a távleolvasható mérők terjedését hozta magával, hanem egy globális chiphiányt is, ettől függetlenül tisztán látszik, hogy a távolról történő leolvashatóság a jövő iránya. Az EU 2018/2002-es irányelve az energiahatékonyságról ráadásul előírja, hogy az Európai Unió területén 2020. október 25-től csak távleolvasható eszközök telepíthetők, 2027. január 1-től pedig csak ilyeneket lehet majd használni, tehát ha valakinek akkor lesz egy amúgy működő, de távolról nem leolvasható hőmennyiségmérője, azt le kell majd cserélnie. Ez az irányelv egyébként egyelőre még nem került átültetése a hazai jogrendszerbe, de erre bármikor sor kerülhet.

Mennyibe kerül a társasháznak a lift üzemeltetése? 2022. december 16.
kone_lift.jpgA társasházak ezreiben megtalálható liftekről keveset tudunk: azt még igen, hogy karban és tisztán kell őket tartani, de azt már kevésbé, hogy mindent összevetve mennyi pénzbe kerül az üzemeltetésük. Kiszámoltuk.

Jogesetek: ki fizeti a társasházi kéménybélelést? 2022. december 13.
Kemenybeleles.jpgJogesetek című rovatunkban ezúttal azt a kérdést vizsgáljuk, hogy amennyiben a társasház életében sor kell, hogy kerüljön a kémény(ek) bélelésére, úgy az azzal felmerülő költségeket ki kell, hogy viselje. A kérdés vizsgálatát nem könnyíti meg, hogy a KÚRIA részéről két egymásnak ellentmondó álláspont is megfogalmazódott az elmúlt években. A téma azért bír nagy jelentőséggel, mert az esetek döntő többségében egy tulajdonostárs úgy dönt, hogy lakását felújítja, gázkazánt cserél, az új kazán beszerelésének azonban feltétele, hogy a kémény bélelése megtörténjen.

A jövő a környezetbarát megoldásoké – társasházainkban is (x) 2022. december 6.
elco_mester_tarsashaz.jpgA magyarországi társasházak jelentős hányadában a mai napig komoly problémákat okoz a kazánházak és az azokban található készülékek korszerűtlensége. Utóbbiak sokszor hagyományos tüzelésű, lemez vagy öntöttvas tagos álló berendezések, melyek gyártói általában jogutód nélkül megszűnt cégek (pl.: Fég Vestale, Kazép, Hőterm, Kalória), ez pedig tovább nehezíti az amúgy sem egyszerű karbantartást és javítást. Ezek elmaradása nem csupán magas fogyasztást, energiapazarló és környezetszennyező működést eredményez, de akár a szolgáltatás kimaradását is okozhatja.

Autótöltés a társasházban: Ingyenes helyszíni felmérés decemberben (x) 2022. december 6.
autotoltes_evergy.pngDecemberben ingyenes helyszíni felmérést kínál az Evergy, bármely budapesti mélygarázsos társasház számára!

Energiaárak az EU-ban: Mennyire fizet sokat a magyar lakosság? 2022. november 24.
energiaar.jpgAz energia ára az EU-ban számos különböző keresleti és kínálati feltételtől függ, ideértve a geopolitikai helyzetet, a nemzeti energiaszerkezetet, az import diverzifikációját, a hálózati költségeket, a környezetvédelmi költségeket, a szélsőséges időjárási viszonyokat, illetve a jövedéki és adózási rendszereket.

THT Podcast: Elektromos autó töltés a társasházban 2022. november 22.
podcast2.pngA THT Podcast eheti vendége Szakács Gréta, az Evergy Kft. üzletfejlesztője, akivel a társasházakban telepíthető autótöltőkről beszélgettünk: milyen megoldások vannak, mennyire nehézkes jogi és műszaki oldalról a telepítés, mennyi idő alatt térül meg egy töltő installálása?

XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo: Készül az új társasházi törvény! 2022. november 17.
kkn_header.jpgBanai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának köszöntője után Dr. Bogdán Tibor kormánybiztos tartott előadást a készülő új Társasházi Törvény kapcsán. Az elmondottakra közel 1000 ember volt kíváncsi a helyszínen. 

Megjelent a rendelet: a veszélyhelyzetre hivatkozva nyírják ki a napelemek visszatáplálási lehetőségét 2022. október 27.
Napelem_laposteton.jpgA veszélyhelyzet idején a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának kérdéseiről szóló rendelet az október 31-ig hagy kiskaput az igénybejelentéseknek, onnantól viszont vége a "feltáplálásnak".

Rezsitámogatási program indul a budapesti rászorultaknak 2022. október 24.
Rezsicsokkentes_uj.jfifA rászoruló családok és a létminimum alatti nyugdíjat kapók évi 48 ezer, a valódi átlagnyugdíj alatti nyugdíjjal rendelkezők évi 24 ezer forint támogatást kaphatnak. 

Itt a megoldás a rezsiválságra: energiaközösségek 2022. október 24.
energiakozosseg.jpgNapjainkban, ha energia politikáról, az ágazat trendjeiről, megújulókról vagy épületek energetikai korszerűsítésről beszélünk, már nem a zöldítés és a fenntarthatóság az első, ami eszünkbe jut, hanem a felszökő rezsi költségek és a válság. A háztetőkön hirtelen megjelenő napelemek, a homlokzati felújítások miatt felállványozott társasházak képe jelenleg nem azt üzeni számunkra, hogy egyre többen látják be a környezetvédelem fontosságát, hanem azt, hogy készülünk a hideg télre, mindenki pénzügyi erőforrásaihoz mérten áldozva a különböző megoldásokra. Egyre sürgetőbben napirendre kerülnek olyan lehetőségek, amelyek a tiszta energiára való átállást támogatták eddig is, és amelyek mostantól leginkább a javuló energiahatékonyság és a megfizethetőség miatt válnak érdekessé.

Kiakadtak a napelemesek a betáplálás felfüggesztésén 2022. október 17.
napelem_tarsashazreszen.jpgA Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) álláspontja szerint nemcsak az ágazat, hanem a lakosság és az ország érdekeivel is ellentétes az a döntés, amely szerint a jövőbeli napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati betáplálását felfüggesztik. Ezzel a lépéssel a lakossági napelemes beruházások gyakorlatilag értelmetlenné válnak.

(c) Társasházi Háztartás 2023 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások