Milyen újdonságokkal készül az őszre az eHÁZ?

2021. augusztus 25.
ehaz-600x363.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Dén Mátyás András az eHÁZ rendszeréről tartott előadást, amely ma már a magyarországi társasházi lakások 14%-ában megtalálható.

„Ezt a kimagasló eredményt mindösszesen 12 év alatt sikerült véghez vinni és több, mint 200.000 albetétben, illetve több, mint 6000 társasházban fut az eHÁZ." - mondta Dén Mátyás András


„Egy gimnáziumi osztálytársammal kezdtük el a fejlesztést kb. 15 évvel ezelőtt. Amikor elköltöztem először a saját társasházi lakásomba, egyszer csak kézhez kaptam az első közös képviselőmtől egy elszámolást. Ezen az elszámoláson körülbelül hangyaméretű, rengeteg szám szerepelt és bár akkor sem tartottam magam teljesen hülyének, semmit sem értettem belőle. Persze az volt a vége (és ezért is bontottam fel a levelet), hogy tartozom a háznak, amiről természetesen az előtte lévő hónapokban senki sem értesített. Ekkor kezdett el érdekelni, hogy pontosan mit, miért fizetünk mi tulajdonosok, mire költi a ház a pénzét. Ezután döntöttük el, hogy egy olyan szoftvert fogunk létrehozni, amely a tulajdonosok felé közvetíti az információkat." - mesélte Dén Mátyás András


Az elmúlt 12 év kedvencei

Az elsődleges kísérletek és fejlesztések után körülbelül 10 évvel került sor az első roadshow-ra a témával kapcsolatban. Hatodik éve minden évben 50%-kal növekszik az ügyfelek száma, ami magas elégedettséget tükröz felhasználói oldalról. A fejlesztések természetesen folyamatosak, az elmúlt 12 év leginkább kedvelt funkciói közé tartozik például a többnyelvű dokumentumok/emailek, a beépített számlázó rendszer, a csoportos beszedés és az OC31 automata csekkönyvelés, a mobil applikáció, mely a lakóknak és a közös képviselőknek is jár egyaránt, a beépített posta és könyvelés szolgáltatás, valamint az 5 kattintásos mérleg és eredménylevezetés.

 Sok olyan esetett lehetett hallani az elmúlt években, hogy a külföldi, nem magyar anyanyelvű tulajdonosokkal nehéz dolga akadt a közös képviselőknek. Az eHÁZ rendszeren belül a fizetési felszólítások és egyéb dokumentumok több nyelven is elérhetőek, így az adott tulajdonos nem tud arra hivatkozni, hogy nem érti az adott iratot.

A könyvelés az eddigi végtelen adategyeztetés és adatrögzítés helyett egy „párkattintásos" mozdulatsorrá csökken. Elég mindösszesen letölteni a bankból a számlatörténetet és feltölteni az eHÁZ-ba. A rendszer 1-2 hónapon belül megtanulja melyik tétel éppen kihez tartozik, vagy épp milyen szállítóhoz rendelődik és így gyakorlatilag egy valós idejű naplófőkönyvvel szolgál a felhasználók számára. Ez a funkció az összes hazai bankkal működik, így gyakorlatilag a használatának nincs semmilyen akadálya.

Az eHÁZ használata mellett nem kell egyéb felhőalapú számlázószoftverre havi többezer forintot költeni, ez az eHÁZ-hoz jár.

A mobilapplikációval elkerülhetőek az olyan incidensek, melyek során hétvégén, munkaidőn kívül kellene válaszolni mindenféle felmerülő kérdésekre a tulajdonosok, illetve a lakók részéről. A „mennyi az egyenlegem éppen" kérdésre például azonnal választ kaphatnak, ha megnyitják az appot.

A postaszolgáltatást a pandémia hívta életre, viszont nagyon jól bevált azok számára, akik nem szeretnek postára járni. Amennyiben feltétlenül szükséges egy dokumentumot nyomtatva elküldeni, az eHÁZ rendszeren belül pár kattintással ezt is meg lehet oldani. Ennek költségét a közös képviselők havi rendszerességgel kapják a cég felől.

A mérleg és eredménylevezetés eddig hosszú heteket vett igénybe a társasházkezelő és a könyvelő közös munkája során, ez az eHÁZ rendszerében mindösszesen 5 kattintás, amennyiben jól van könyvelve minden a rendszeren belül.

Online szavazás lehetősége, jogi modul és dinamikus könyvelés

Ezt a lehetőséget szintén a koronavírus-járvány hívta életre, hiszen fizikai formában nagyon sokáig nem lehetett közgyűlést tartani és nem lehetett érvényes szavazást csinálni az eldöntendő kérdések ügyeiben. Erről a tulajdonosok emailben kapnak értesítést és egy egyszerű felületen pár kattintás segítségével le tudják adni voksukat, el tudják mondani véleményüket.

A társasházakat érintő jogi folyamatok a jogi modulnak köszönhetően szintén nyomon követhetők a rendszerben. Ha van bármi fizetési meghagyási, vagy végrehajtási eljárás, akkor az teljes mértékben átlátható, a társasház kezelő tudja nézni hogyan áll, továbbá van egy jogi jogosultság az eHÁZ-hoz, azaz, ha megadjuk a társasház ügyvédjének az email címét, akkor ő be is tud jelentkezni és a változásokat tudja iktatni az egyes albetétekre vonatkozóan.

Az automatikus könyvelés esetében, ha valaki befizetett egy közös költséget, a rendszer megtanulta az előző előírásokból és befizetésekből, hogy melyik befizetés melyik tulajdonoshoz/albetéthez tartozik. Ha mondjuk van olyan, akinek több lakása van egy társasházban, akkor be lehet paraméterezni, hogy ha nem egyenként fizeti a lakásai után járó közös költségeket, hanem egyben, akkor a rendszer priorizáltan tudja helyre rakni ezeket a tételeket.

Na de min dolgoznak most?

Az elmúlt hetekben élesítettük a fogyasztásmérők állásának tömeges importálásának lehetőségét, és most a MOM rádiós fogyasztómérők integrálása zajlik éppen. Emellett napokra vagyunk attól, hogy valamennyi hazai bankkal szinkronizáljon az eHÁZ, ami azt fogja jelenteni, hogy a NAV számlaszinkronhoz hasonlóan hamarosan már az egyes házak számlatörténeteit sem kell majd feltölteni, ezek automatikusan meg fognak jelenni az eHÁZban. Szeptemberben élesítjük a kettős könyvviteli modult, idén szeretnénk a közgyűlések levezetését egyszerűsítő applikációnkat is kirakni, illetve a kártyás és azonnali fizetés integráción is dolgozunk. Emellett szeptembertől indítjuk útjára az eCÉG alkalmazásunkat is, mely a céges adminisztrációt fogja a végtelenségig leegyszerűsíteni, az eHÁZ felhasználó számára díjmentesen.

Mennyibe kerül?

Az eHÁZ egy havídíjas szolgáltatás, mely 80 Ft-ba kerül albetétenként, 1000 albetét felett természetesen egyedi árajánlatot ad a cég, illetve, azon garázsok, vagy tárolók után nem kell megfizetni a díjat, amik a társasházban lévő lakáshoz tartoznak. Fontos, hogy ez az összeg fix, nem jönnek rá plusz költségek.

Idén már a számlák is automatikusan az eHÁZ-ba érkeznek a NAV-tól, nem kell azokat külön feltölteni, amennyiben a ház rendelkezik saját adószámmal és erre lesz kiállítva az adott számla. Ez a szinkronizálás percenként történik meg, tehát ha történik egy zárcsere és az alvállalkozó kiállítja az e-számlát, akkor szinte egyből látszani fog a rendszerben. Amennyiben egy ház úgy dönt, hogy eHÁZ-as lesz, úgy az adatfeltöltést - bármilyen állapotban, vagy formátumban is vannak azok az adatok- a cég plusz költség nélkül elvégzi, hiszen a mottójuk az, hogy időt árulnak, ami alatt az adminisztrációs idő csökkenését kell érteni.

„Büszkék vagyunk rá, hogy az eHÁZ az elmúlt 12 év alatt Magyarország piacvezető felhő-alapú társasházi ingatlankezelő szolgáltatásává vált, melynek eredményeképpen 2019-ben Magyar Brands Innovatív Márka díjat nyert, 2020-ban pedig megkapta Az Év Honlapja - Az Év Blockhain megoldása díjat, melyet a Magyar Marketing Szövetség adott át a cég részére." - zárta gondolatait Dén Mátyás András.

További híreink


Társasházi Percek - THT Podcast: Kamerarendszerek és riasztórendszerek társasházi környezetben 2022. október 4.
THT Podcast Bodnár CsabávalEgyre több társasházban működnek kamerarendszerek, amelyek telepítése és üzemeltetése ma jelentősen olcsóbb, mint mondjuk egy-két évtizeddel ezelőtt volt, de a jogszabályi környezet miatt nem triviális, hogy mit és hogyan figyelhetünk meg. Már meghallgatható podcastunk legújabb epizódja.

Nagyon drága lesz a közös költséggel tartozni 2022. október 3.
20221003_mnb_logo.png22 éves rekordot döntött Magyarországon a jegybanki alapkamat, amely ma már nem csak messze a legmagasabb az EU-s tagállamok között, de a 2008-as gazdasági világság alatti rátát is lekőrözi. Vajon miért kell ma kevesebbet fizetni: egy személyi hitelért, vagy az elmaradt közös költség utáni kamatért? 

Kertbaráti üdvözlet - térhatárolási lehetőségek 2022. szeptember 30.
20220929_kertbarati_cover.jpegMikor térhatárolásról van szó a kerten belül, elsőként a sövények jutnak eszünkbe, és a legtöbb sövényként ültetett cserje valóban remekül be is tölti ezt a funkciót. Társasházi körülmények között azonban a térhatárolás sokkal összetettebb fogalom, hiszen míg egy magánkertben inkább csak a kerítés mentén futnak sövénysorok, addig a társasházi közös területeken sokkal több szerepük lehet. Lássuk mik ezek, és milyen növények alkalmasak a különféle területekre!

http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes
Szombaton ismét emelkedett a lakossági gáz ára 2022. szeptember 29.
20220929_foldgaz_gazrozsa.jpgIsmét drágult a földgáz, de ez szerencsére csak azokat a lakossági ügyfeleket érinti, akik a rezsicsökkentési kvóta fölött fogyasztanak. Ők viszont október közepéig diktálhatnak is a szolgáltatónak. 

Akár két hónapra fűtés és meleg víz nélkül maradhat egy budapesti társasház 2022. szeptember 29.
20220929_gaspipe.jpgA nagyjából 70 lakásos zuglói társasházat az MVM levágta a hálózatról, majd kiderült, hogy egy rendszer miatti probléma miatt nem tudják visszakötni őket. Utoljára egy éve végeztek gázbiztonsági vizsgálatot az épületen, akkor még mindent rendben találtak. 

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Padlófűtés kialakítása: három rétegvastagság, három megoldás (x) 2022. szeptember 27.
20220928_cemix_logo2.jpgAz építési és felújítási munkák többségéhez hasonlóan a padlófűtési rendszerek esetében is a megfelelő anyagok használata garantálja a megbízható működést és a végső minőséget. A fő kérdés mindig az, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a szükséges rétegrend kialakításához. A Cemix a többféle anyagot és többféle megoldást is kínál.

Gigászi teljesítmény, törpülő zajhatással (x) 2022. szeptember 26.
20220926_knaufinsulation_1.jpgA Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség keretein belül megvalósuló országos szuperszámítógép rendszer, a HPC (High Performance Computing) egyik csomópontja korábban Debrecenben, az egyetem Kassai úti campusán, külön épületben kapott helyet.

Hideg van, egyre több helyen kérik a távfűtés bekapcsolását 2022. szeptember 25.
20220924_panelhaz.jpgÖsszesen több tízezren kérvényezték a távfűtés elindítását, de van olyan település is, ahol még egyetlen egy intézmény sem igényelte a szolgáltatást. 

Online társasházkezelő tanfolyam indult 2022.09.19-én. Még becsatlakozhat! (x) 2022. szeptember 12.
Bottka GabriellaAz OKJ-t váltó, új, programkövetelményeken alapuló Társasházkezelő képzés indult 2022.09.19-én Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében.
A 100%-ban online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 59 000 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

A THT országos felmérésének eredményei a társasházkezelők munkájáról 2022. szeptember 23.
20220923_kiskep.pngA lakásárak az egekben, de ez a társasházkezelők díjazásán sajnos egyáltalán nem látszik. A THT országos felmérésének kiértékelése, amelyből kiderül, hogy az egyes megyékben, régiókban albetétenként milyen áron dolgoznak a közös képviselők, tudtak-e növekedni a társasházak megtakarításai, illetve mennyire látogatják a tulajdonosok a lakógyűléseket.

Megjelent a THT szeptemberi száma 2022. szeptember 21.
THT 2022. szeptemberMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2022. szeptemberi száma, amely már úton van a print előfizetéssel rendelkezőkhöz, online pedig már most is elérhető. A vezércikk témáját a THT országos felmérése adja a társasházkezelők munkájáról, amelyből az is kiderül, hogy megyénkénti bontásban hogyan alakulnak a díjazások, de szó esik az orosz invázióról, az emelkedő energiaárak elleni védekezésről, illetve jogi kérdésekre is válaszolunk.  

Még jelentkezhet a csütörtöki társasházi biztonság és energiahatékonyság THT konferenciára! 2022. szeptember 20.
THT Konferencia a Lurdy házban2022. szeptember 22-én 10 órától kerül megrendezésre a THT és a TTOE közös, Biztonság és energiahatékonyság a társasházakban című konferenciája a budapesti Lurdy Házban, ahol új elemekkel is bővült a programlista. Még nem késő regisztrálni, a részvétel THT előfizetőknek és TTOE tagoknak ingyenes!

Társasházi Percek - THT Podcast: Csapadékvíz szigetelési rendszerek 2022. szeptember 20.
THT Podcast Bodnár CsabávalMár meghallgatható a legújabb epizód, amelyben a társasházak egyik leginkább elhanyagolt pontjáról, a csapadékvíz szigetelési rendszerekről esik szó: amíg nincs velük probléma, szinte senki sem foglalkozik velük, ha viszont megtörténik a baj, akkor nagyon drága lesz a javíttatás. 

Ismét eHÁZ FÓRUM szeptember 30-án az Asia Centerben! 2022. szeptember 20.
eHÁZ logóIdén is megrendezésre kerül az eHÁZ FÓRUM, melynek keretén belül az érdeklődők megismerkedhetnek az idén 13 éve működő, hazai tulajdonú eHÁZ rendszer funkcióival, illetve meglévő felhasználóink betekintést kaphatnak az elmúlt egy év fejlesztéseibe, újdonságaiba.

A földgáznál a lakások száma, az áramnál a mérőórák száma az elszámolás alapja 2022. szeptember 19.
20220919_eon_logo.pngMegkaptuk az E.ON állásfoglalását: a jogszabályok szerint járnak el, itt viszont komoly különbség van a földgáz és az áram között, ez pedig a társasházak egy részét rosszul érinti. 

Az E.ON csak a főmérők számát veszi figyelembe? 2022. szeptember 19.
20220919_eon_logo.pngOlvasónk hívta fel a figyelmet egy különleges helyzetre: az általa kezelt, kizárólag egy főmérővel rendelkező társasház a lakások számától függetlenül csak egyszer használhatja ki a kedvezményes rezsikvótát. 

Biztonság és energiahatékonyság a társasházakban: THT és TTOE konferencia 2022. szeptember 22-én Budapesten! 2022. szeptember 16.
THT konferencia 2022. szeptemberEzúttal is aktuális témák köré épül a THT szaklap előfizetőinek és a TTOE tagoknak szóló konferencia, amelynek a budapesti Lurdy Ház ad otthont. Ajánlott minél előbb regisztrálni az eseményre!

Jogesetek: Kisebbségi jogsérelem közös költség emeléssel 2022. szeptember 15.
20220914_jogesetek_rovat.pngJogesetek című rovatunkban folytatjuk a korábban megkezdett gyakorlatot, miszerint vizsgálódásunk fókuszában a közgyűlések, a közgyűléseken meghozott határozatok, és legfőképpen a határozatok érvénytelenségének megállapítása iránt indított peres eljárások, az azokban vizsgált érvénytelenségi okok állnak. 

THT szakmai díjak: még mindig nem késő nevezni 2022. szeptember 14.
tht_szakmai_dij.jpgBár már közeleg a határidő vége, még mindig nem késő nevezni a THT szakmai díjak versenyére: idén 8 kategóriában díjazzuk majd azokat, akik sokat tettek a szakmáért, a közösségükért. 
Érdemes az ismerősökre, kollégákra is gondolni, hiszen lehet, hogy még nem is tudjuk, de az év fiatal társasházkezelőjével vagy az év társasházi közösségépítőjével dolgozunk együtt!

THT és TTOE konferencia: ha nem kapott visszaigazolást, kérjük, regisztráljon újra! 2022. szeptember 13.
20220901_tht_konferencia_2022.jpegHétvégén sajnos technikai probléma lépett fel a szeptemberi rendezvény regisztrációs oldalán, így aki ekkor jelentkezett, kérjük, tegye meg újra! 

(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat