Padlófűtés kialakítása: három rétegvastagság, három megoldás (x)

2022. szeptember 27.
20220928_cemix_logo2.jpgAz építési és felújítási munkák többségéhez hasonlóan a padlófűtési rendszerek esetében is a megfelelő anyagok használata garantálja a megbízható működést és a végső minőséget. A fő kérdés mindig az, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a szükséges rétegrend kialakításához. A Cemix a többféle anyagot és többféle megoldást is kínál.

A padlófűtési rendszerek alkalmazása mára már elterjedt megoldásnak számít családi házak, társasházak vagy irodai épületek esetén is. Népszerűségüket többek között annak köszönhetik, hogy számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a hagyományos fűtési módozatokkal szemben. Alkalmazásuk több helyet és lehetőséget ad a belső terek berendezésére, kisebb energia-felhasználást igényelnek és az emberi szervezet számára ideálisabb hőmérséklet-eloszlást biztosítanak.

A padlófűtési rendszerek kiépítésének egyik alapvető feltétele a megfelelő rétegrend kialakítása. A különböző megoldások és fűtési rendszer típusok (elektromos vagy hidraulikus) telepítéséhez eltérő rétegrendvastagságra van szükség. Ha nincs elég hely, nincs lehetőség a padlófűtés használatára. Ez a probléma elsősorban a meglévő épületek és lakások felújításánál okozhat fejtörést.

20220928_cemix_1.jpg

A Cemix termékeinek és fejlesztőmunkájának hála azonban akkor sem kell kétségbe esni, ha csak kevés hely áll rendelkezésre. A vastagság függvényében a cég többféle anyagot és többféle megoldást is kínál az alábbiak szerint.

Rétegvastagság: alig néhány milliméter

Ha csak alig néhány milliméteres rétegvastagság áll rendelkezésünkre, akkor kizárólag az elektromos padlófűtési rendszerek jöhetnek szóba. A Cemix ajánlása szerint ebben az esetben a csöveket (fűtőkábeleket) teljes hosszúságukban közvetlenül egy külön ragasztó ágyban vagy egy pár milliméteres aljzatkiegyenlítő rétegben érdemes elhelyezni. Ehhez olyan speciális anyagokra van szükség, amelyeket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki.

Ha a ragasztóágyba helyezés mellett döntünk, a Cemix termékpalettájáról a Flex vagy a magasabb minőséget képviselő S1 Flex ragasztót érdemes választani. A rétegrendi sorrend ez esetben: ragasztóágy (fűtőkábelekkel), aljzatkiegyenlítő, burkolati ragasztó, burkolat.

a az aljzatkiegyenlítőbe történő beágyazás mellett döntünk, attól függően, hogy vizes vagy nem vizes helyiségekről van szó, a Cemix két terméket kínál: első esetben a NivoPlus 3-15, második esetben a Nivo SP 0-20 önterülő aljzatkiegyenlítőt. A rétegrendi sorrend ennél a megoldásnál: aljzatkiegyenlítő (fűtőkábelekkel), burkolati ragasztó, burkolat.

Rétegvastagság: néhány centiméter

Ha 2-4 centiméteres rétegvastagság áll rendelkezésünkre, akkor már a hidraulikus padlófűtési rendszerek telepítésére is lehetőség nyílik azzal a megkötéssel, hogy vékony fűtőcsöveket használunk.

20220928_cemix_2.jpg

Ebben az esetben jöhet szóba az a megoldás, amely a Cemix és a REHAU Kft., a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb épületgépészeti gyártójának együttműködésével jött létre. Ennek keretében a REHAU anyacége által kidolgozott rendszerhez a veszprémi cég fejlesztett olyan anyagokat, amelyek a magyarországi alkalmazás előfeltételei voltak.

A RAUTHERM SPEED PLUS RENOVA elnevezésű, tépőzáras kontakt rendszert kifejezetten felújításokhoz tervezték. Mivel a lyukasztás révén az aljzatkiegyenlítő réteg közvetlenül csatlakozik az aljzathoz, a teljes szerkezeti magasság csupán 20 mm. Előnyei ezen felül, hogy a legkülönfélébb aljzatokra fektethető, és az aljzatkiegyenlítő esztrichtől függően már 5 óra elteltével is lehet rajta járni. Speciális tulajdonságai miatt érdemes néhány szót ejteni a rendszer részét képező Nivo SP 10-30 aljzatkiegyenlítőről. A Cemix beltérben alkalmazható terméke lakásokban, vízszigeteléssel ellátott vizes helységekben, közintézményekben és ipari objektumokban egyaránt bevethető. 10-30 mm-es rétegvastagságban hordható fel, és mivel kicsi a fajsúlya, optimális választás lehet azoknál a helyiségeknél, ahol a födém csak kis terhelést bír el.

Rétegvastagság: 4 cm felett

Ha még nagyobb rétegvastagság (4-10 cm) áll rendelkezésünkre, akkor a padlófűtési rendszer csöveit egy esztrich rétegbe érdemes beágyazni. Ehhez a Cemix az Estrich FE50 elnevezésű, gipszes alapú önterülő esztrichet ajánlja.

20220928_cemix_3.jpg

Ez a nagyszilárdságú, gyors kivitelezést lehetővé tévő, magas hővezetési képességű anyag jól körbe öleli a fűtőcsöveket, így jelentősen növeli a fűtési rendszer hatékonyságát. A termék padlókiegyenlítőként is alkalmazható, így ezt választva nincs szükség külön aljzatkiegyenlítő használatára, ami csökkenti a beruházás költségeit. Ennek köszönhetően a kész felület a teljes kiszáradást követően közvetlenül is ellátható hideg- vagy melegburkolattal. A termék felhasználását ez a videó szemlélteti.

Minden problémára van megoldás

A padlófűtési rendszerek kialakítása, illetve a régi lakások felújítása (különösen az aljzatképzés) során számos problémával, számos buktatóval találkozhatnak az ingatlantulajdonosok. A Cemix termékpalettáján és Tudástárában gyakorlatilag minden helyzetre, minden alkalmazási területre találunk megoldást. Az építkezés vagy felújítás megkezdése előtt mindenképpen érdemes ellátogatni a cég honlapjára. A Cemix nemcsak a szükséges anyagokat biztosítja, de munkatársaihoz szakmai véleményért, szaktanácsadásért és felújítási javaslatért is lehet fordulni.

További híreink


Kertbaráti üdvözlet: téli fenyőszezon 2022. december 9.
teli-fenyo.jpgA december hagyományosan a fenyőkről szól, természetesen a karácsony miatt, hiszen a szobában vagy akár a kertben feldíszített fenyőfa az ünnep egyik legfontosabb eleme. A fenyőfa persze sokkal több, mint egyszerű ünnepi dekoráció, így indokolt lehet elgondolkodni azon, hogy a társasházi belső kertet vagy például az utcafrontot lehet-e, érdemes-e egy telepített fenyőfával feldíszíteni, mely nem csak az év végén, de minden hónapban, az egész esztendőben feldobja a látképet - mondja Megyeri Szabolcs a társasházi kertek szakértője. 

Osvárt Andrea elnök, Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete: Társasházkezelők és számvizsgálók együtt a társasházakért 2022. december 8.
osvart2.jpgA 2022. november 17-én szervezett XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo ötödik előadója Osvárt Andrea, a frissen megalakult Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének (TSZOE) elnöke volt, aki prezentációját egy kis visszatekintéssel kezdte és megosztotta a hallgatóközönséggel, hogy ő maga hogyan került kapcsolatba a társasházakkal.

Lestyán Mária: Rezsi-sokk és tűzbiztonság 2022. december 7.
lestyan2.jpgA THT által 2022. november 17-én szervezett XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo negyedik előadásának témája igazi örökzöld volt, de aktuális köntösben: a tűzbiztonságról ugyanis nem lehet eleget beszélni. Főleg, mert az üzemeltető nem csak erkölcsi, hanem polgári jogi és büntetőjogi felelősséget is vállal, ez utóbbi életet vagy testi épséget veszélyeztető, pl. karbantartási munka elmaradásából vagy üzemeltetői mulasztásból bekövetkezett tűzeseteknél kerülhet szóba. A témáról Lestyán Mária, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség titkára, vezetőségi tagja beszélt részletesebben.

http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes
Tukarcs József, OTP: Lakóközösségi finanszírozás a piaci bizonytalanságok között 2022. december 6.
tukarcs.jpgA 2022-es Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo harmadik előadója Tukarcs József, az OTP Bank Nyrt. Társasházi értékesítési szakértője volt, aki előadása elején hangsúlyozta az ügyfelek, jelen esetben a társasházak és a lakószövetkezetek, illetve a bankok közötti személyes kapcsolattartás és a folyamatos kommunikáció fontosságát.

A jövő a környezetbarát megoldásoké – társasházainkban is (x) 2022. december 6.
elco_mester_tarsashaz.jpgA magyarországi társasházak jelentős hányadában a mai napig komoly problémákat okoz a kazánházak és az azokban található készülékek korszerűtlensége. Utóbbiak sokszor hagyományos tüzelésű, lemez vagy öntöttvas tagos álló berendezések, melyek gyártói általában jogutód nélkül megszűnt cégek (pl.: Fég Vestale, Kazép, Hőterm, Kalória), ez pedig tovább nehezíti az amúgy sem egyszerű karbantartást és javítást. Ezek elmaradása nem csupán magas fogyasztást, energiapazarló és környezetszennyező működést eredményez, de akár a szolgáltatás kimaradását is okozhatja.

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Autótöltés a társasházban: Ingyenes helyszíni felmérés decemberben (x) 2022. december 6.
autotoltes_evergy.pngDecemberben ingyenes helyszíni felmérést kínál az Evergy, bármely budapesti mélygarázsos társasház számára!

Kamerarendszer a társasházakban - amit tudni kell róla 2022. december 6.
Kamerarendszer1.jpgEgyre több társasházban találhatók térfigyelő kamerák, ami részben annak köszönhető, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent az efféle rendszerek beruházási igénye. A jogszabályi környezet azonban szigorú, így nagyon fontos, hogy a megfelelő módon kezdjünk neki a telepítésnek.

Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos: A társasházakra vonatkozó szabályozás változtatásának szükséges és lehetséges iránya 2022. december 5.
tht_kkn_bogdan1.jpgA 2022. november 17-én szervezett THT-s rendezvény, a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo második előadója Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos volt, aki a Társasházi Törvény kapcsán osztotta meg a gondolatait.

Mennyit tud spórolni a ház a LED-világítással? 2022. december 1.
LED2.jpgA rezsiárak növekedése miatt több év után ismét a reflektorfénybe került a LED-világítás. Megnéztük, hogy mekkora megtakarítást hozhatnak a modern megoldások, illetve segítünk, hogy milyen paramétereket kell nézni a vásárlás során.

THT Podcast: Közös képviselői teendők a rezsikáoszban 2022. november 29.
podcast2.pngA Társasházi Háztartás vendége Szilber Szilvia társasházi szakértő, akivel a rezsikvóta kapcsán kialakult káoszról beszélgettünk: milyen nehézségekkel néznek szembe a közműszolgáltatók, hogyan kell értelmezni a számlákat és mi a társasházkezelők feladata a jelenség kapcsán.

Jogesetek: Megszavazta a közgyűlési határozatot, majd utána meggondolta magát a tulajdonos 2022. november 29.
jogesetek.jpgJogesetek című rovatunkban ezúttal azt a jelenséget vesszük górcső alá, amikor egy tulajdonos, vagy tulajdonosok egy csoportja a közgyűlésen megszavaznak ugyan egy határozatot (vagy tartózkodnak), azonban utólag meggondolják magukat és mégis meg kívánják támadni a közgyűlésen hozott egy vagy több határozatot.

Szeglemezes tetőszerkezet szigetelése SUPAFIL Loft fújható szigeteléssel (x) 2022. november 29.
supafil4.jpgA mai épületekkel szemben támasztott egyik fontos követelmény a könnyen átrendezhető, flexibilis terek kialakítása, ami építészetileg gyakran csak nagy fesztávú lefedésekkel oldható meg. A szeglemezes fatartókat ezen igényekre fejlesztették ki. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy az épület belső tere könnyen variálható, szabadon berendezhető maradjon. Emiatt nincs szükség belső teherhordó falra sem.

Beállt az ingatlanpiac, mi lesz az új lakásokkal? 2022. november 28.
csokkenes.jpgAz MNB előrejelzése alapján jövőre nem várható a lakásátadások számának további emelkedése, a gazdaság lassulásával és a lakáspiaci kereslet csökkenésével összhangban 2023 folyamán már stagnálásra számít a jegybank az átadott újlakások számában. A lakásvásárlás elérhetőségének érdemi romlása ugyanakkor az átadások csökkenését is előrevetítheti.

Hatalmas siker: világbajnoki ezüstérmes a magyar bádogos csapat 2022. november 25.
badogos2.jpegEzüstéremmel tértek haza a magyar bádogosok az IFD Fiatal Tetőfedők Világbajnokságáról, Svájcból. A Vlkovszky Norbert és Márk András alkotta magyar csapat komoly riválisát, a német válogatottat megelőzve állhatott a dobogóra. A világbajnoki címet a házigazda Svájc csapata szerezte meg.

Energiaárak az EU-ban: Mennyire fizet sokat a magyar lakosság? 2022. november 24.
energiaar.jpgAz energia ára az EU-ban számos különböző keresleti és kínálati feltételtől függ, ideértve a geopolitikai helyzetet, a nemzeti energiaszerkezetet, az import diverzifikációját, a hálózati költségeket, a környezetvédelmi költségeket, a szélsőséges időjárási viszonyokat, illetve a jövedéki és adózási rendszereket.

Kipukkadt a hazai lakáspiac 2022. november 23.
berlakas_1200x900.pngA Magyar Nemzeti Bank 2022 novemberi lakáspiaci felmérésében megjelentek szerint 2022 harmadik negyedévében az előző év azonos időszaki mértékétől Budapesten 35 százalékkal, vidéken 36 százalékkal maradt el a kereslet. A lakáspiaci érdeklődések negyedéves száma ezzel vidéken az elmúlt évek felfutását megelőző, 2016-os szintjére esett vissza. A lakások, illetve a családi házak iránti érdeklődések arányában az elmúlt év folyamán nem volt tapasztalható érdemi átrendeződés.

Itt vannak a THT Szakmai Díjak idei nyertesei! 2022. november 22.
tht_dij_tn.jpgA XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében tizennégyen vehették át a közel 900 résztvevő előtt az elismerést.

THT Podcast: Elektromos autó töltés a társasházban 2022. november 22.
podcast2.pngA THT Podcast eheti vendége Szakács Gréta, az Evergy Kft. üzletfejlesztője, akivel a társasházakban telepíthető autótöltőkről beszélgettünk: milyen megoldások vannak, mennyire nehézkes jogi és műszaki oldalról a telepítés, mennyi idő alatt térül meg egy töltő installálása?

Fogalmazza meg javaslatait az új Társasházi Törvényhez: a THT eljuttatja a döntéshozókhoz! 2022. november 21.
jog.jpg2023 őszén a Parlament elé kerül az új Társasházi Törvény, melynek kapcsán a THT - Társasházi Háztartás szaklap az Igazságügyi Minisztérium felé vállalta, hogy önként összegyűjti a szakma képviselőinek tövényjavaslatait, melyet összegezve és egyenként is továbbít a döntéshozók részére. Itt a lehetőség, vegyen részt Ön is az új Társasházi Törvény alakításában!

Szoftverkárosultak: megvettem, de mégsem? 2022. november 21.
szoftverkarosultak.jpgPiaci becslések szerint ma a magyarországi társasházkezelők közel 70 százaléka már használ valamilyen szoftvert a társasházak pénzügyi adatainak nyilvántartására, ami több esetben könnyebbséget, átláthatóságot és adminisztrációs teher csökkenést, más szempontból viszont kitettséget jelent. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy hogyan válasszunk társasházi szoftvert és az előnyök élvezése mellett - az eddigi tapasztalatok alapján - hogyan védhetők ki az ezzel járó kockázatok.

(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások