Rezsibomba: bajban a társasházi lakástulajdonosok és a családok

2022. július 14.
fejfajas2.jpgMagyarország Kormánya a tegnapi kormányinfón bejelentette, hogy augusztus 1-jétől minden olyan háztartás, akinek havi 7.750 Ft-nál több a villanyszámlája (azaz 210 kWh-nál többet fogyaszt) és 15.833 Ft-nál (144 m3) több a gázszámlája, az a fennmaradó részt piaci áron kell, hogy fizesse. De vajon gondolt-e bárki a társasházi hőszivattyúk, vagy központi gázkazánok energia fogyasztására? Vagy esetleg arra, hogy az egy háztartásban élőkre leosztva számolják-e a kedvezményt?

A kérdések természetesen költői kérdések, hiszen a bejelentés egyedül a nagycsaládosokra tér ki, mint kedvezményezettekre, azokra is csak a gázfogyasztás kapcsán: akár az egyedülállókhoz, akár pedig a kétgyerekes családokhoz viszonyítjuk, augusztus 1-jétől a háromgyerekes családoknak 25 százalékkal több gáz áll rendelkezésre a támogatott áron és minden további gyerek 300 m3-rel növelheti családi gázfogyasztást. Több gyerek azonban nem fogyaszt több áramot - mint tudjuk - tehát a villamos energia fogyasztás tekintetében a nagycsaládok részére sincs kegyelem.

Az elmúlt 12 évben a kormány kommunikációja lényegében az uniós pénzek „lehívásának maximalizálása" melletti Európai Unió és a baloldal elleni háborúra, a migrációra és a rezsicsökkentésre, mint három pillérre támaszkodott. Az elmúlt 72 órában először a katás vállalkozók ellehetetlenítéséről döntött a kormány, mely miatt az egyszerűsített adózási nemet választott közös képviselők és társasházaknak dolgozó alvállalkozók kénytelenek lesznek árat emelni szeptembertől, azaz a közös költség azonnali emelkedésére lehet számítani a társasházakban. Aztán tegnap jött a hidegzuhany: hiába a havonta kifüggesztett rezsicsökkentési értesítő, hiába a részben erre épített választási kampány: a kormány szerint a háztartások háromnegyede 210 kWh-nál nem fogyaszt több áramot, és 144 m3-nél nem fogyaszt több gázt, aki viszont igen, az augusztus 1-jével a fennmaradó rész 6-9-szeresével kell, hogy számoljon a havi rezsit illetően.

Mennyi az annyi?

210 kWh havi áramfogyasztás az 7.750 Ft-os villanyszámlát jelent, mely reálisan maximum két fős háztartásban produkálható, már persze ha mindkét lakásban élő dolgozik és nem egész nap otthon van (és nem minden villanyról megy). A gázt illetően már kicsit jobb a helyzet, itt havi 15.833 Ft a rezsicsökkentett ár limitje, mely a gyakorlatban egy 100-130nm-es lakásnál, jól szigetelt házban akár a teljes fűtés számlát is fedezheti, efelett viszont kilencszeres díjra lehet számítani majd augusztustól

A társasházakra már megint nem gondolt senki

Az elmúlt 12 évben érvényben lévő rezsicsökkentés, mint kormányzati kommunikációs elem most bosszulja meg magát. Egyértelmű, hogy senki nem számított háborúra, és az emiatt eszkalálódó energiaválságra, de a rezsicsökkentés intézménye már évekkel ezelőtt látszott, hogy fenntarthatatlan és lényegében egy időzített bomba. A világpiaci áraktól való elszakadás és az árak rögzítése egyrészről hamis kényelemérzetet keltett a lakosságban, mely miatt egyáltalán nem sarkallta az embereket a fogyasztás visszafogására és optimalizálására. Másrészről pedig fenntartotta azt a teljesen abszurd állapotot, miszerint a nagyobb fogyasztókat - akiknek például járda- és medencefűtésük is van otthon - ugyanúgy segítette, mint az amúgy valóban rászorulókat. A helyzet tegnapig volt fenntartható, és nem tovább.


A tegnapi bejelentésből azonban megint kimaradtak a társasházak, melyeknek sokszor saját házközponti kazánjuk, hőszivattyújuk van, ami szintén áramot eszik. Nem is keveset. Nem beszélve a közös területek áramfogyasztásáról, vagy a ház gázórájáról, melynek fogyasztását általában az alapító okiratban, vagy SZMSZ-ben foglaltak szerint, sokszor hőmennyiségmérők adatai alapján oszt szét a közös képviselő a társasházi tulajdonosok között. Ki fogja lejelenteni a háztartások egyedi fogyasztását és hova? Mi lesz a közös területek fűtésével? Mi lesz a társasház havi 1 milliós hőszivattyú áramszámlájával? Ezek az árak is 6-7-szeresére nőnek? Abban az ökoszisztémában, ahol a társasházak jelentős hányadának nincs érdemi megtakarítása?

Mit tehetünk?

Társasházi szinten egyelőre semmit, jelen állás szerint a közös költség el fog szállni, durván. Emellett minden jel arra mutat, hogy felesleges áltatnunk magunkat azzal kapcsolatban, hogy a jövőben társasházi szempontból is átgondolt és megfontolt javaslatok alapján lesz döntéshozatal az országban. Már a katás kapkodás is azt az érzetet keltette az emberben, mintha apa a családi kassza kiüresedését hirtelen észlelve a gyerekek ebéd pénzét sarcolná meg, ami valljuk be: nem elegáns és főleg nem bíztató a családi háztartás állapotára nézve. Ezen túl az egyéni fogyasztók számára nincs más út, mint takarékoskodni, optimalizálni a fogyasztásunkat, melyekkel akár 50%-os megtakarítást is elérhetünk a rezsiszámlákban. Ilyen megoldások lehetnek a háztartásban lévő lámpák égőinek azonnali ledesítése, a bojler és a fűtés 3 fokkal való lejjebb állítása, a mosogatógép és szárítógép ritkább, a porszívó gyorsabb és hatékonyabb használata, a klíma használatának minimalizálása, vagy a vízforralók- és a kávéfőzők használatának visszaszorítása.

Dén Mátyás András

További híreink


Tukarcs József, OTP: Lakóközösségi finanszírozás a piaci bizonytalanságok között 2022. december 6.
tukarcs.jpgA 2022-es Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo harmadik előadója Tukarcs József, az OTP Bank Nyrt. Társasházi értékesítési szakértője volt, aki előadása elején hangsúlyozta az ügyfelek, jelen esetben a társasházak és a lakószövetkezetek, illetve a bankok közötti személyes kapcsolattartás és a folyamatos kommunikáció fontosságát.

Energiaárak az EU-ban: Mennyire fizet sokat a magyar lakosság? 2022. november 24.
energiaar.jpgAz energia ára az EU-ban számos különböző keresleti és kínálati feltételtől függ, ideértve a geopolitikai helyzetet, a nemzeti energiaszerkezetet, az import diverzifikációját, a hálózati költségeket, a környezetvédelmi költségeket, a szélsőséges időjárási viszonyokat, illetve a jövedéki és adózási rendszereket.

Szoftverkárosultak: megvettem, de mégsem? 2022. november 21.
szoftverkarosultak.jpgPiaci becslések szerint ma a magyarországi társasházkezelők közel 70 százaléka már használ valamilyen szoftvert a társasházak pénzügyi adatainak nyilvántartására, ami több esetben könnyebbséget, átláthatóságot és adminisztrációs teher csökkenést, más szempontból viszont kitettséget jelent. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy hogyan válasszunk társasházi szoftvert és az előnyök élvezése mellett - az eddigi tapasztalatok alapján - hogyan védhetők ki az ezzel járó kockázatok.

http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes
XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo: Készül az új társasházi törvény! 2022. november 17.
kkn_header.jpgBanai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának köszöntője után Dr. Bogdán Tibor kormánybiztos tartott előadást a készülő új Társasházi Törvény kapcsán. Az elmondottakra közel 1000 ember volt kíváncsi a helyszínen. 

Mikortól kell áttérni kettős könyvvitelre a társasházaknak? 2022. november 14.
jogesetek.jpgA THT - Társasházi Háztartás kérdést teszek fel rovatában szaklapunk szakértői segítenek eligazodni a társasházakat érintő jogi és számviteli kérdésekben. Mai témánk és a hozzá kapcsolódó olvasói kérdésünk: a társasház 2023. július 1-én jogi személy lesz, ezzel kapcsolatosan mi a társasház teendője, ez alapján a könyvelés is áttér az egyszeresről a kettős könyvelésre, ennek időpontja év közben lesz vagy mely időponttól?
 

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Jogesetek: Kibúvás a közös költség fizetési kötelezettség alól 2022. november 3.
fizetes-par.jpgJogesetek című rovatunkban ezúttal azt a jelenséget vesszük górcső alá, amikor befektető szerez tulajdont a társasházban, azonban mindenféle hivatkozással ki kíván bújni a közös költség fizetési kötelezettség alól, így például azt állítja, hogy a befektetésnek vásárolt ingatlanjait nem tudja megfelelően használni, hasznosítani, az ingatlanjai által „megtermelt" nyereség elmarad a várakozásaitól stb. A vizsgált esetben komoly jelentősége lesz annak a jogintézmények is, amelyet a legutóbbi cikkeinkben alaposan körbejártunk, ez pedig nem más, mint a közgyűlési határozat érvénytelensége iránt indított peres eljárás.

Hogyan javíthatók a korábban elkövetett hibák a számviteli beszámolókban? 2022. október 27.
konyveles.jpgMennyi? Harminc. Mi harminc? Mi mennyi? - szól a régi vicc, amihez hasonló párbeszédek gyakran hanzanak el a közgyűléseken amikor a tulajdonosok megpróbálják beazonosítani a a beszámoló különböző rovataiban található számokat. Már most készülhetünk arra, hogy a 2022-es évről összeállított anyagok mellé a korábbiaknál is több instrukcióra lesz szükség a tisztánlátáshoz, mivel a társasházak költségvetésének tarthatósága érdekében kemény döntésekre kell felkészülni.

Véletlenül küldött ki sokaknak egészségügyi járulék kötelezettségről szóló levelet a NAV 2022. október 26.
nav_rossz_level.pngA hivatalos levélben a hivatal tájékoztatja a címzettet, hogy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága megszűnt és a NAV az adófolyószámlán előírt egy ezzel kapcsolatos fizetési kötelezettséget.

Miért érdeke a társasházkezelőnek, hogy jó számvizsgálói legyenek a háznak? – interjú Osvárt Andreával, az újonnan alapított TSZOE elnökével 2022. október 21.
osvartandrea2022.jpgA Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének (TSZOE) célja, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi társasházak helyzetére és problémáira, a számvizsgálókat és a tulajdonosokat pedig a lehető legtöbb módon segítse annak érdekében, hogy a lakóközösségek jól működjenek, a hazai ingatlanvagyon pedig gyarapodni tudjon. Az Egyesület elnökével, Osvárt Andreával beszélgettünk a tervekről.

Társasházi Percek - THT Podcast: Interjú Osvárt Andreával, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének elnökével 2022. október 21.
podcast2.pngSegítséget szeretnénk nyújtani azoknak a társasházi tulajdonosoknak és lakóknak, akik tehetetlenség-érzésben szenvednek, illetve szeretnénk feléleszteni a tulajdonosi szemléletet az emberekben." A THT Podcast eheti epizódjában Osvárt Andreával, a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének elnökével beszélgettünk.

Milyen jövedelemalap után átalányadózik a közös képviselő? 2022. október 18.
CsizmadiaSzabolcs.jpgA THT kérdést teszek fel rovatában Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol az olvasó kérdésére: a társasházi közös képviselő OKJ-s tanfolyammal átalányadózás szempontjából középfokú végzettségnek tekintendő? Azaz 200, vagy 260ezer Ft jövedelemalap után kell adózni?

Halasztva vagy részletekben is fizethetnek azok, akik több energiaszámlát kapnak az MVM-től 2022. október 12.
20221012_szamla.jpgAkik egyszerre több számlát is kapnak, azok 2022. december 15-ig halasztva, vagy akár részletekben is fizethetnek, kamatmentesen. A halasztott fizetést nem kell külön igényelni, minden ügyfél számára automatikusan elérhető. 

Pánik a társasházaknál: a tömeges hibás rezsiszámlák miatt törlik a csoportos beszedési megbízásokat a társasházkezelők 2022. október 7.
20221007_panic.jpgAz MVM hibás számlái miatt félnek a társasházkezelők, hogy indokolatlanul magas összeget von le a szolgáltató a következő rezsiszámla kiállításánál.

Káosz az MVM társasházi számláiban, a rezsicsökkentési értesítőt is érinti 2022. október 5.
mvmnext.pngTöbb olvasónk jelezte szerkesztőségünk felé, hogy a MVM energiaszámláiról eltűnt a rezsicsökkentés 2013. január 1-je óta kumulált összege, ráadásul több társasházban az albetétek száma sem stimmel.

Nagyon drága lesz a közös költséggel tartozni 2022. október 3.
20221003_mnb_logo.png22 éves rekordot döntött Magyarországon a jegybanki alapkamat, amely ma már nemcsak messze a legmagasabb az EU-s tagállamok között, de a 2008-as gazdasági világság alatti rátát is lekörözi. Vajon miért kell ma kevesebbet fizetni: egy személyi hitelért, vagy az elmaradt közös költség utáni kamatért? 

Szombaton ismét emelkedett a lakossági gáz ára 2022. szeptember 29.
20220929_foldgaz_gazrozsa.jpgIsmét drágult a földgáz, de ez szerencsére csak azokat a lakossági ügyfeleket érinti, akik a rezsicsökkentési kvóta fölött fogyasztanak. Ők viszont október közepéig diktálhatnak is a szolgáltatónak. 

Online társasházkezelő tanfolyam indult 2022.09.19-én. Még becsatlakozhat! (x) 2022. szeptember 12.
Bottka GabriellaAz OKJ-t váltó, új, programkövetelményeken alapuló Társasházkezelő képzés indult 2022.09.19-én Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében.
A 100%-ban online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 59 000 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

Ismét eHÁZ FÓRUM szeptember 30-án az Asia Centerben! 2022. szeptember 20.
eHÁZ logóIdén is megrendezésre kerül az eHÁZ FÓRUM, melynek keretén belül az érdeklődők megismerkedhetnek az idén 13 éve működő, hazai tulajdonú eHÁZ rendszer funkcióival, illetve meglévő felhasználóink betekintést kaphatnak az elmúlt egy év fejlesztéseibe, újdonságaiba.

Az E.ON csak a főmérők számát veszi figyelembe? 2022. szeptember 19.
20220919_eon_logo.pngOlvasónk hívta fel a figyelmet egy különleges helyzetre: az általa kezelt, kizárólag egy főmérővel rendelkező társasház a lakások számától függetlenül csak egyszer használhatja ki a kedvezményes rezsikvótát. 

Európa reakciója az orosz invázióra: közös ársapka, összehangolt védelmi politika, új uniós tagjelöltek 2022. szeptember 12.
20220908_eu.pngGyorstalpaló az elmúlt hónapok legfontosabb történéseiből (nem csak közös képviselőknek).

(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások