Társasház fejlesztése a Covid árnyékában

2021. szeptember 1.
OTP_eloadashoz.jfifHogyan lehet a törvényi előírásokat betartva, energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt? - erre a kérdésre kereste a választ a TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án, online konferenciája keretében. A szervezet azért döntött úgy - immár másodszor -, hogy online rendezi meg eseményét, mert az érdeklődők közül sokan nem tudtak volna részt venni egy személyes részvétellel meghirdetett rendezvényen.

Társasházakra hangolt banki szolgáltatások az OTP Businessnél


Arról, hogy milyen pénzügyi szolgáltatásokat vehet igénybe manapság egy társasház, illetve mik azok a lehetőségek, melyek érdekesek lehetnek a társasházkezelők számára, Földi Zsolt, az OTP Bank társasházi szakértője tartott előadást.

Mit takar ez az ajánlat?
„Értelmezésünk szerint kétféle társasház létezik: az, amelyik túl van már a felújításon és az, amelyik még előtte áll."
- fogalmazott Földi Zsolt.


Felújításhoz elsősorban azoknak a társasházaknak nyújt a hitelintézet kényelmes és biztonságos megoldásokat, amelyek még nem estek át a szokásos korszerűsítéseken.
Az OTP Bank joggal alapoz több évtizedes szakmai tapasztalatára és a társasházkezelők bizalmára, hiszen a megközelítően 100.000 magyarországi társasház és lakásszövetkezet üzemeltetési számlájának több, mint harmadát a hitelintézet vezeti. 

A társasházak felújításában minőségi, aktív és prudens pénzügyi közreműködő, a városonként megfogalmazott támogatási-finanszírozási stratégia mentén halad. Emellett kollégái szoros együttműködésben állnak az önkormányzatokkal, hiszen a legtöbbnek szintén az OTP Bank vezeti a folyószámláját. 

Ha tehát a hitelintézet partnerei pénzügyi megoldást keresnek valamilyen fejlesztéshez, az OTP Bank szakértői az önkormányzati támogatási lehetőségeket is kiegészíthetik igény esetén banki forrással, de adott esetben abban is segíthetnek, hogy miként vonható be pályázati támogatás a projekt megvalósításába. 


Miért előnyös az OTP Bank partnersége?
A bank mindig is kiemelten fontosnak tartotta, hogy lakossági és vállalati ügyfelei mellett a lakóközösségek számára is teljeskörű banki szolgáltatásokat nyújtson, ami a jelenlegi felmérések szerint a legtöbb társasházban meg is valósul.


Mit ajánl az OTP Business a lakóközösségeknek?
• Többféle kedvező kondíciójú számlavezetési megoldást, számos kiegészítő szolgáltatással, a biztonságos elektronikus ügyintézés lehetőségével.
• Költséghatékony és könnyen feldolgozható formátumú, hitelesített elektronikus bankszámlakivonatot.
• Rugalmas, egyszerű és kedvező megtakarítási lehetőségeket.
• Hiteleket - akár támogatással egybekötve - a lakóközösség fejlesztési igényeihez igazítva.


A felsoroltak mellett a társasházak fejlesztése érdekében az OTP Bank már több mint 10 éve írja ki Társasházi Pályázatát, amely vissza nem térítendő támogatást nyújt a sikeresen pályázó lakóközösségek számára. Ebben az évben összesen 15 millió forintot nyert 20 lakóközösség a pályázaton. Emellett a társasházaknak nyújtható kamattámogatás sem elhanyagolható, hiszen a törvényi előírásokat teljesítő felújítási alap képzése esetén a közös tulajdonrészek felújítására felvett hitelekhez a kölcsön futamidejének (minimum 1 év, maximum 15) első öt évében 70%, a 6-10 évben 35% mértékű állami kamattámogatás érhető el. Továbbá a kedvező kamatozású megtakarítási lehetőségek mellett a hitelintézet számlanyitási akcióval várja a társasházakat.


Társasházi számlacsomagok

Társasházi Mini számlacsomag
• Alacsony havidíj
• Havidíjmentes OTP internetbanki szolgáltatás
• Havidíjmentes számlakontroll szolgáltatás
• Havonta 5 átutalásnál kevesebbet teljesítő ügyfelek számára kedvező kondíciók

Társasházi Maxi számlacsomag
• Kedvező átutalási díjak
• Havidíjmentes OTP internetbanki szolgáltatás
• Havidíjmentes számlakontroll szolgáltatás
• Havonta legalább 5-6 étutalást teljesítő ügyfelek számára kedvező kondíciók

Ha a társasház hitelesített elektronikus bankszámlakivonatot igényel számlájához, ami egy biztonságos és kényelmes megoldás a számlakivonat nyilvántartásához, akkor egy „Mini" számlacsomag csupán havonta 527 forintos díjjal jár, ami egy kifejezetten kedvező ajánlat. 

A különböző elektronikus szolgáltatások közül talán a legtöbbek által használt internetbank segítségével kényelmesen és könnyedén intézheti a társasház kezelője a lakóközösség pénzügyeit, a nagyszámú tranzakciók kezeléséhez igénybe veheti az Electra Terminált, de lehetősége van csoportos beszedési megbízás beállítására is a rendszeres közüzemi számlák rendezésére, amely jóval olcsóbb a postai sárga csekk díjánál.

Felújítások és fejlesztések
Ma már gyakorlatilag kulcskérdés a lakóközösségek szempontjából, hogy mikor lehetséges felújítani lakókörnyezetüket, hogyan és milyen módon tudják finanszírozni a műszaki korszerűsítést, illetve milyen pénzügyi megoldásokat tudnak kínálni a közös rendeltetésű és a saját tulajdonú helyiségek felújítására. 

Az OTP Bank kedvező finanszírozási megoldásokat kínál, melyhez lehetőség szerint segít állami és önkormányzati forrásokat is becsatornázni. A felújítások következtében kellemesebb lakókörnyezetben élhetnek a lakók, nő az ingatlanok forgalmi értéke, jelentős energia-megtakarítással számolhatnak, illetve csökkennek a közüzemi költségek is. A bank lehetőséget nyújt ingatlanfedezet nélküli hitelre meglévő lakás-előtakarékossági szerződés engedményezése mellett, vagy anélkül is. Továbbá lehetőség van piaci kamatozású hitel igénylésére, nem közös (magán) tulajdon vagy felújítási alapképzés jogszabályi feltételek hiánya esetén.

További híreink


Társasházi Percek - THT Podcast: Kamerarendszerek és riasztórendszerek társasházi környezetben 2022. október 4.
THT Podcast Bodnár CsabávalEgyre több társasházban működnek kamerarendszerek, amelyek telepítése és üzemeltetése ma jelentősen olcsóbb, mint mondjuk egy-két évtizeddel ezelőtt volt, de a jogszabályi környezet miatt nem triviális, hogy mit és hogyan figyelhetünk meg. Már meghallgatható podcastunk legújabb epizódja.

Nagyon drága lesz a közös költséggel tartozni 2022. október 3.
20221003_mnb_logo.png22 éves rekordot döntött Magyarországon a jegybanki alapkamat, amely ma már nem csak messze a legmagasabb az EU-s tagállamok között, de a 2008-as gazdasági világság alatti rátát is lekőrözi. Vajon miért kell ma kevesebbet fizetni: egy személyi hitelért, vagy az elmaradt közös költség utáni kamatért? 

Kertbaráti üdvözlet - térhatárolási lehetőségek 2022. szeptember 30.
20220929_kertbarati_cover.jpegMikor térhatárolásról van szó a kerten belül, elsőként a sövények jutnak eszünkbe, és a legtöbb sövényként ültetett cserje valóban remekül be is tölti ezt a funkciót. Társasházi körülmények között azonban a térhatárolás sokkal összetettebb fogalom, hiszen míg egy magánkertben inkább csak a kerítés mentén futnak sövénysorok, addig a társasházi közös területeken sokkal több szerepük lehet. Lássuk mik ezek, és milyen növények alkalmasak a különféle területekre!

http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes
Szombaton ismét emelkedett a lakossági gáz ára 2022. szeptember 29.
20220929_foldgaz_gazrozsa.jpgIsmét drágult a földgáz, de ez szerencsére csak azokat a lakossági ügyfeleket érinti, akik a rezsicsökkentési kvóta fölött fogyasztanak. Ők viszont október közepéig diktálhatnak is a szolgáltatónak. 

Akár két hónapra fűtés és meleg víz nélkül maradhat egy budapesti társasház 2022. szeptember 29.
20220929_gaspipe.jpgA nagyjából 70 lakásos zuglói társasházat az MVM levágta a hálózatról, majd kiderült, hogy egy rendszer miatti probléma miatt nem tudják visszakötni őket. Utoljára egy éve végeztek gázbiztonsági vizsgálatot az épületen, akkor még mindent rendben találtak. 

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Padlófűtés kialakítása: három rétegvastagság, három megoldás (x) 2022. szeptember 27.
20220928_cemix_logo2.jpgAz építési és felújítási munkák többségéhez hasonlóan a padlófűtési rendszerek esetében is a megfelelő anyagok használata garantálja a megbízható működést és a végső minőséget. A fő kérdés mindig az, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a szükséges rétegrend kialakításához. A Cemix a többféle anyagot és többféle megoldást is kínál.

Gigászi teljesítmény, törpülő zajhatással (x) 2022. szeptember 26.
20220926_knaufinsulation_1.jpgA Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség keretein belül megvalósuló országos szuperszámítógép rendszer, a HPC (High Performance Computing) egyik csomópontja korábban Debrecenben, az egyetem Kassai úti campusán, külön épületben kapott helyet.

Hideg van, egyre több helyen kérik a távfűtés bekapcsolását 2022. szeptember 25.
20220924_panelhaz.jpgÖsszesen több tízezren kérvényezték a távfűtés elindítását, de van olyan település is, ahol még egyetlen egy intézmény sem igényelte a szolgáltatást. 

Online társasházkezelő tanfolyam indult 2022.09.19-én. Még becsatlakozhat! (x) 2022. szeptember 12.
Bottka GabriellaAz OKJ-t váltó, új, programkövetelményeken alapuló Társasházkezelő képzés indult 2022.09.19-én Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében.
A 100%-ban online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 59 000 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

A THT országos felmérésének eredményei a társasházkezelők munkájáról 2022. szeptember 23.
20220923_kiskep.pngA lakásárak az egekben, de ez a társasházkezelők díjazásán sajnos egyáltalán nem látszik. A THT országos felmérésének kiértékelése, amelyből kiderül, hogy az egyes megyékben, régiókban albetétenként milyen áron dolgoznak a közös képviselők, tudtak-e növekedni a társasházak megtakarításai, illetve mennyire látogatják a tulajdonosok a lakógyűléseket.

Megjelent a THT szeptemberi száma 2022. szeptember 21.
THT 2022. szeptemberMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2022. szeptemberi száma, amely már úton van a print előfizetéssel rendelkezőkhöz, online pedig már most is elérhető. A vezércikk témáját a THT országos felmérése adja a társasházkezelők munkájáról, amelyből az is kiderül, hogy megyénkénti bontásban hogyan alakulnak a díjazások, de szó esik az orosz invázióról, az emelkedő energiaárak elleni védekezésről, illetve jogi kérdésekre is válaszolunk.  

Még jelentkezhet a csütörtöki társasházi biztonság és energiahatékonyság THT konferenciára! 2022. szeptember 20.
THT Konferencia a Lurdy házban2022. szeptember 22-én 10 órától kerül megrendezésre a THT és a TTOE közös, Biztonság és energiahatékonyság a társasházakban című konferenciája a budapesti Lurdy Házban, ahol új elemekkel is bővült a programlista. Még nem késő regisztrálni, a részvétel THT előfizetőknek és TTOE tagoknak ingyenes!

Társasházi Percek - THT Podcast: Csapadékvíz szigetelési rendszerek 2022. szeptember 20.
THT Podcast Bodnár CsabávalMár meghallgatható a legújabb epizód, amelyben a társasházak egyik leginkább elhanyagolt pontjáról, a csapadékvíz szigetelési rendszerekről esik szó: amíg nincs velük probléma, szinte senki sem foglalkozik velük, ha viszont megtörténik a baj, akkor nagyon drága lesz a javíttatás. 

Ismét eHÁZ FÓRUM szeptember 30-án az Asia Centerben! 2022. szeptember 20.
eHÁZ logóIdén is megrendezésre kerül az eHÁZ FÓRUM, melynek keretén belül az érdeklődők megismerkedhetnek az idén 13 éve működő, hazai tulajdonú eHÁZ rendszer funkcióival, illetve meglévő felhasználóink betekintést kaphatnak az elmúlt egy év fejlesztéseibe, újdonságaiba.

A földgáznál a lakások száma, az áramnál a mérőórák száma az elszámolás alapja 2022. szeptember 19.
20220919_eon_logo.pngMegkaptuk az E.ON állásfoglalását: a jogszabályok szerint járnak el, itt viszont komoly különbség van a földgáz és az áram között, ez pedig a társasházak egy részét rosszul érinti. 

Az E.ON csak a főmérők számát veszi figyelembe? 2022. szeptember 19.
20220919_eon_logo.pngOlvasónk hívta fel a figyelmet egy különleges helyzetre: az általa kezelt, kizárólag egy főmérővel rendelkező társasház a lakások számától függetlenül csak egyszer használhatja ki a kedvezményes rezsikvótát. 

Biztonság és energiahatékonyság a társasházakban: THT és TTOE konferencia 2022. szeptember 22-én Budapesten! 2022. szeptember 16.
THT konferencia 2022. szeptemberEzúttal is aktuális témák köré épül a THT szaklap előfizetőinek és a TTOE tagoknak szóló konferencia, amelynek a budapesti Lurdy Ház ad otthont. Ajánlott minél előbb regisztrálni az eseményre!

Jogesetek: Kisebbségi jogsérelem közös költség emeléssel 2022. szeptember 15.
20220914_jogesetek_rovat.pngJogesetek című rovatunkban folytatjuk a korábban megkezdett gyakorlatot, miszerint vizsgálódásunk fókuszában a közgyűlések, a közgyűléseken meghozott határozatok, és legfőképpen a határozatok érvénytelenségének megállapítása iránt indított peres eljárások, az azokban vizsgált érvénytelenségi okok állnak. 

THT szakmai díjak: még mindig nem késő nevezni 2022. szeptember 14.
tht_szakmai_dij.jpgBár már közeleg a határidő vége, még mindig nem késő nevezni a THT szakmai díjak versenyére: idén 8 kategóriában díjazzuk majd azokat, akik sokat tettek a szakmáért, a közösségükért. 
Érdemes az ismerősökre, kollégákra is gondolni, hiszen lehet, hogy még nem is tudjuk, de az év fiatal társasházkezelőjével vagy az év társasházi közösségépítőjével dolgozunk együtt!

THT és TTOE konferencia: ha nem kapott visszaigazolást, kérjük, regisztráljon újra! 2022. szeptember 13.
20220901_tht_konferencia_2022.jpegHétvégén sajnos technikai probléma lépett fel a szeptemberi rendezvény regisztrációs oldalán, így aki ekkor jelentkezett, kérjük, tegye meg újra! 

(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat