Barion Pixel

Társasházak és lakásszövetkezeti ingatlanok felújítását támogatja a II. kerületi önkormányzat

2021. május 7.
felujitastarsashaz.jpgA Budapesti II. kerület Önkormányzat pályázatot írt társasházakra, többlakásos osztatlan közös tulajdonként értékesített lakóépületekre, valamint a lakásszövetkezetekre általános felújításra, vagy élet- és balesetveszély elhárítását szolgáló projektekre.

Pályázat alapján igényelhetnek támogatást - a pályázati kiírásban megjelölt feltételek szerint - azok a társasházak, amelyekben legalább három külön tulajdonú lakás van, és az adott épület használatbavételi engedélyét a mindenkori pályázat kiírását megelőző 15. év előtt adták ki.

Támogatás iránti pályázatot a II. kerületben lévő társasházak tulajdonostársai a közös képviselő, az intézőbizottság vagy érvényes meghatalmazással rendelkező természetes, illetve jogi személy útján nyújthatnak be.

A pályázat kötelező tartalmi elemeit a pályázati felhívás tartalmazza. A pályázat 2021. május 10-től július 31-ig nyújtható be az erre a célra rendszeresített pályázati nyomtatványon, 1 eredeti példányban, papír alapon. A pályázati nyomtatvány letölthető az önkormányzat honlapjáról. A pályázat benyújtása díjtalan. A határidőn túl érkező pályázatok elbírálására nem kerül sor, azok érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerülnek. A pályázatok kizárólag postai úton nyújthatók bel a következő címre: Budapest II. kerületi Polgármesteri Hivatal, 1277 Budapest 23, Pf. 21.

További információ a pályázattal kapcsolatban ide kattintva érhető el.

További híreink


Megjelentek a CSOK Plusz hitelprogram részletei a Magyar Közlönyben: nem mindenkinek jár 2023. december 1.
penz.jpgAz éjjel megjelent Magyar Közlönyben napvilágot láttak a CSOK Plusz hitelprogram részletszabályai is. Összefoglaltuk a részleteket.

Az önkormányzati vagyonkezelő levelet küldött, hogy nem tudja fizetni a közös költséget a lakásai után 2023. november 22.
kbk21.pngVárosunkban sok ingatlan tulajdonosa az önkormányzat. 2023.10.16-i keltezéssel a Városgondnokság küldött egy levelet, melyben az alábbiakról értesíti a közös képviselőket. "A rendelkezésre álló önkormányzati források ez évi keretének kimerültségére tekintettel a folyó évi visszalévő hónapjaiban esedékessé váló társasházi közös költség díját átmenetileg nem áll módunkban kiegyenlíteni annak ellenére, hogy intézményünk minden adott lehetőséget megragadott és kiaknázott annak érdekében, hogy a jelen nem kívánatos helyzetet elkerüljük. Tájékoztatom, hogy a közös költség fedezetére pótigényt jelentettünk be a tulajdonos önkormányzathoz, ám, amíg ezen költségvetési forrást a finanszírozó nem biztosítja, addig részünkről sem kerülhet sor ezen költségek folyósítására." A bérlők megfizetik az üzemeltetési költséget a Városgondnokság felé, sőt már a felújítási alapot is velük fizettetik ki. Mit tehetünk mi közös képviselők abban az esetben, ha a Városgondokság nem fizet? Hogy magyarázzuk ezt meg a többi fizető tulajdonosnak, akiknek jogos a felháborodásuk? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Lehet-e utalványozó és ellenőr egy személyben a számvizsgáló bizottság tagja? 2023. november 14.
penztarca_ures.jpegA pénztár szabályzat egyértelműen előírja hogy pénztár ellenőrnek nem szabad kijelölni: - aki utalványozási feladatokat lát el és akinek a fizetési számla felett hitelintézeti aláírási joga van valamint aki a fizetési számla- és könyvelésében részt vesz. Ugyanakkor a pénztári ellenőr feladata a pénzmozgások megtörténte után - többek között - annak az ellenőrzése is, hogy a be- és kifizetések a szabályszerű utalványozás után történtek, a be- és kifizetések utáni - nyilvántartás szerinti - pénzkészlettel a tényleges pénzösszeg megegyezik-e vagy sem stb. A pénztári ellenőr tehát az utalványozó tevékenységét is ellenőrizni köteles. Lehet egy számvizsgáló egyszerre mindkettő? Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol az olvasó kérdésére.

Már 195 lakóközösség céljai váltak valóra - Jövőre ismét elindul az OTP Társasházi Pályázata 2023. november 13.
OTP_BANK_TARSASHAZI_DIJATADO_2023_104.jpgAz OTP Business 15. Társasházi Pályázatának köszönhetően idén újabb 15 lakóközösség valósíthatta meg környezete fejlesztésével és korszerűsítésével kapcsolatos régóta dédelgetett álmát. A szakmai zsűri a közel ezer beérkezett pályázatból választotta ki a díjazottakat, melyeket az OTP Bank a tavalyi összeg duplájával, összesen 30 millió forinttal támogatott. Ezzel az elmúlt másfél évtized alatt már összesen 195 társasház és lakóközösség részesült, több mint 170 millió forint vissza nem térítendő támogatásban.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
10 százalék alatt az infláció 2023. november 10.
penz.jpg2023. októberben átlagosan 9,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat a fogyasztói árak, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1%-kal csökkentek, ezen belül a járműüzemanyagok 3,8, az élelmiszerek 0,1%-kal lettek olcsóbbak.

Kérdések a közös képviselő pénzügyi ellenőrzésével kapcsolatban 2023. október 31.
kiss.jpgTársasházi tulajdonos vagyok. SZVB tagként, a közös képviselőtől kért pénzügyi adatok, számlázással kapcsolatos információk megadásának hiánya miatt idén lemondtam tisztségemről. De érdekelne, hogy az SZVB tag milyen adatok, információk birtokában élhet felelősen másodaláíró jogával (érvényesen kiállított számla, a számlázás jogcímét igazoló szerződés)? Mennyi idővel az adatkérést követően kell a közös képviselőtől az adatokat megkapni? Hogyan lehet elérni, hogy független pénzügyi szakértő átfogó ellenőrzést tudjon végezni a társasháznál? Tulajdonos hogyan kérheti az átfogó pénzügyi ellenőrzés elvégzését? Ha mérlegképes könyvelő gazdasági ellenőrzést végzett, de már hatályon kívüli rendeletre (224/2000 Korm. rendelet) hivatkozott a "szakvéleményében", akkor elfogadható-e szakvéleménye? A tulajdonosok, SZVB tagok "netházon" keresztül juthatnak a társasházzal kapcsolatos adatokhoz. Mennyire hiteles az onnan letöltött dokumentum, főleg ha az téves adatokat is tartalmaz? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésekre.

Meglepetés: Infláció alatti költségnövekedés a hazai társasházakban 2023. október 19.
Den-Nagy_Ildiko.jpeg2021-ről 2022-re 21 százalékkal, míg 2022-ről 2023-ra mindössze 4 százalékkal nőttek a magyarországi társasházak költségei, a legnagyobbat a banki szolgáltatásokra és a takarításra fordított összegek ugrottak az elmúlt két évben: előbbire 43%-kal, utóbbira 52%-kal többet fizetnek a társasházi közösségek - ezekkel a megdöbbentő adatokkal nyitotta meg a THT - Társasházi Háztartás XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényét szaklapunk főszerkesztője, Dr. Dén-Nagy Ildikó pHD.

Hogyan kezelje modern módon a társasház kintlévőségeit? 2023. október 18.
badinszky.pngA társasházak számára mindig is kihívást jelentett a kintlevőségek hatékony kezelése. A közös képviselők és a társasházkezelő cégek számára kulcsfontosságú feladat a pénzügyi stabilitás és a harmonikus közösségi együttműködés fenntartása. Ebben a cikkben független szakértőnk hatékony kezelési módszereket kínál a társasházak számára, hogy egyszerűbbé váljon a társasházkezelés.

Ezekben a budapesti kerületekben és városokban juthat pénzhez a társasház pályázati forrásokból 2023. október 12.
forint.jpgÖsszeszedtük az októberben is rendelkezésre álló társasházi pályázatokat. Jelenleg budapesti kerületekben, Pécs és Debrecen városokban állnak rendelkezésre külső források a lakóközösségek számára.

Ha átalányadózóként vállalom el a közös képviseletet, akkor az adómentes? 2023. október 11.
izsokrisztina2.jpgJelenleg nyugdíjasként abban a társasházban, ahol lakom megbízási szerződéssel közös képviseletet látok el. A bevételem - 10% (költség) jövedelem után levonják a 15% SZJA-t.
Ha egyéni vállalkozóként átalányadózással látnám el ugyanezt a feladatot, akkor ha a bevételem 2.320.000 Ft alatt van, mint nyugdíjas nem kell semmilyen adót, járulékot stb. fizetnem? Izsó Krisztina, a THT számviteli szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Már csak 12,2% az infláció, de mennyivel nőttek a társasházak költségei? 2023. október 10.
inflacio.jpg2023. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 12,2%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,4%-kal nőttek, ezen belül az élelmiszerek 0,2%-kal olcsóbbak lettek.

Lakásunkból apartmant III. - Kiszámoltuk, hogy tényleg megéri-e 2023. október 4.
Szamolas.jpgCikksorozatunk korábbi részeiben a magánszálláshellyé alakítás 4 lépéséről volt szó. Most pedig annak a kérdésnek a megválaszolásához szeretnénk információkat adni, amely nyilvánvalóan mindenkiben felmerült, hogy tényleg megéri-e lakásunkból apartmant csinálni 2023-ban, azaz magánszálláshelyként működtetni azt?

Omladozó társasházak: a lakástulajdonosoknak kell fizetni, ha kár keletkezik 2023. szeptember 22.
erkely omladozoTalán kevesen gondolják végig, de egy elhanyagolt homlokzat esetében a lehulló vakolat által okozott sérülés kapcsán a társasházat, mögöttesen pedig az egyes tulajdonosokat is komoly és kézzelfogható felelősség terheli. Egy Budapest XII. kerületében lévő tárasasháznál ráadásul, egy első ránézésre megfelelő állapotú homlokzat egy darabja szakadt le és zuhant egy járókelőre. A sérültet súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba, a társasház előtti járdaszakaszt pedig a helyszínelés idejére, majd pedig a veszélyelhárító munkálatok teljes idejére le kellett zárni.

Hogyan vehető fel legálisan a közös képviselői díjazás? 2023. szeptember 13.
ado-adozas.jpgNyugdíjasként elvállaltam egy 20 lakásos társasház közös képviseletét. Szeretném törvényesen felvenni a tiszteletdíjamat. A NAV azt javasolta váltsak ki adószámot és adószámos magánszemélyként végezzem a tevékenységet. Van más törvényes lehetőség, hogy tiszteletdíjamat felvegyem? Izsó Krisztina, a THT számviteli szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Hogyan nyithat e-money, például Barion számlát a társasház? 2023. szeptember 7.
havas-shaghy-gabor.JPGVannak már olyan e-money szolgáltatók, például a Barion, ahol ha számlát nyitunk, akkor ingyenes a számlavezetés és a bankkártyás fizetés lehetősége is megnyílik a tulajdonosok számára. Hogyan nyithat ilyen számlát a társasház? Mire kell figyelni? Hol vannak a rejtett költségek? Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT infokommunikációs szakjogásza válaszol az olvasói kérdésre.

Még mindig drágul a háztartási energia 2023. augusztus 11.
energiaar.jpgA KSH adatai szerint idén júliusban 17,6%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az élelmiszerárak pedig átlagosan 0,9%-kal csökkentek az előző hónaphoz viszonyítva. A háztartási energia ára azonban még mindig nő.

15. alkalommal adták át az OTP Business Társasházi pályázat díjait 2023. augusztus 8.
OTP_Bank_Tarsashazi_Palyazat_2023.pngKözösségi helyszínként éled újjá egy négyszáz lakásos lakótelepi tömbház korábban lomtárként használt helyisége az OTP Business Társasházi pályázata segítségével. Emellett fűtési és világítási rendszerek korszerűsítése, tetőszerkezet javítása és napelemes energiaellátás megvalósítása is szerepel a 15. alkalommal kiírt pályázat nyertes megoldásai között. A szakmai zsűri a közel ezer beérkezett pályázatból választotta ki a legjobbakat, melyek megvalósításához az OTP Bank összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá.

Eladható-e a közös költség tartozás követeléskezelő cégnek? 2023. augusztus 3.
kbk21.pngVan néhány külföldi tulajdonos a társasházban, akiknek tetemes közös költség hátralékuk van. A külföldi tulajdonosoknál adathiány miatt a fizetési meghagyás beadása is problémás. A számvizsgáló bizottság azt kérdezi tőlem, hogy a közös költség tartozást eladhatja-e a társasház követeléskezelő cégnek. Ha nem, miért nem? Magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok közös költség hátralékát követeléskezelő megvásárolhatja-e, ha igen, akkor milyen feltételek mellett? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

„Feketén” tervezi foglalkoztatni takarítóként az egyik tulajdonost a társasház 2023. július 26.
Takaritas.jpgA társasház magasnak találata a meglévő takarító áremelési javaslatát a 2023-as évre. Ezért új árajánlatokat szerzett be a ház. A beérkezett árajánlatok áttekintése után a társasházközösség azt tapasztalta, hogy a meglévő takarító díjazása még az áremelés után is kedvezőnek mondható. Ennek ellenére a társasház úgy döntött, hogy a ház nem kíván tovább takarítót foglalkoztatni és a házból valaki elvállalta a takarítást olcsóbb összegért. A jelenlegi takarító cég még három hónapig látja el a feladatát. A probléma csak ott van, hogy házban lévő személy, aki a későbbiekben a takarítást kívánja végezni nem tud számlát adni, mert nem egyéni vállalkozó. Ezen kívül a társasház a közgyűlésen nem járult hozzá ahhoz sem, hogy a személyt a ház bejelentse, vagyis a ház feketén kívánja foglalkoztatni majd az új takarítót. Mit tehet ilyenkor a közös képviselő? Tájékoztattam a tulajdonosokat, hogy ez így nem szabályos, de őket ez nem érdekelte. A közös képviselő felelős az éves beszámoló és a számviteli beszámoló elkészítésért és felelős annak tartalmáért. Ha a közgyűlési határozat nem járul hozzá, hogy az új takarító bejelentése megtörténjen és a ház utána a szükséges adót megfizesse, az kinek a felelőssége? A közös képviselőé vagy a házé? Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Elzálogosíthatók-e a lakások SZMSZ nélkül a társasházban? 2023. július 20.
Jelzalog.jpgTársasházunk jelenleg nem rendelkezik elfogadott SZMSZ-el. 2015-ben a közgyűlés az alábbi határozatot hozta: „A közgyűlés állandó jelleggel felhatalmazza a mindenkori közös képviselőt, hogy a jövőben társasház követeléseinek fedezete céljából, jogi képviselő közreműködésével a 3 havi közös költség mértéket meghaladó közös költség hátralékot vagy közmű szolgáltatási díjhátralékot felhalmozó tulajdonos külön tulajdonát jelzáloggal terhelje. Az eljárás költségeit a tulajdonosok a közös költség terhére, tulajdoni hányadok arányában vállalják előlegezni, de az eljárás során felmerült valamennyi költséget a hátralékos tulajdonos külön tulajdonára terheli a társasház." Közgyűlési határozattal adható-e "állandó, általános" felhatalmazás a közös képviselőnek a jelzálog bejegyeztetésére? A 2015-ben elfogadott közgyűlési határozat alapján a jelenlegi közös képviselő eljárhat-e bármelyik tulajdonostárs külön tulajdonát érintő jelzálog bejegyzés elrendelése vonatkozásában? A 2015-ben hozott határozat megfelel a társasházakról szóló törvény rendelkezéseinek? Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

(c) Társasházi Háztartás 2023 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások