Társasházi biztosítások – Az igazság pillanata

2022. május 6.
Kiss_tibor.jpgÉves szinten tízezreket spórolhatnának a társasházban élők, ha tisztában lennének azzal, hogyan is kell biztosítani társasházukat. Gyakori, hogy valahol kétszer is fizetnek egy-egy biztosítási szolgáltatásért, de csak egyszer kapnak térítést, mások pedig alulbiztosított épületekben élnek, ami hamis biztonságérzetet eredményez számukra.

A közgyűlési időszakban minden lakóközösségnek elemi érdeke lenne napirendre tűzni a biztosítási szerződések felülvizsgálatát, de ez nem jellemző, s ha mégis szóba kerül, akkor gyorsan tovább lapoznak, megbízva a közös képviselőt azzal, hogy nézzen utána, van-e jobb módozat az aktuálisnál. A jobb alatt természetesen az olcsóbbat értik, függetlenül attól, hogy az tartalmilag mit is jelent a társasház számára.


A közös képviselőnek valóban feladata, hogy a ház adottságaihoz illeszkedő, optimális biztosítást kössön, azonban ezt a lakóközösség, de legalább a számvizsgálók aktív közreműködése nélkül, nem fogja tudni megtenni. Ha érdektelenséget lát, nem lehet a szemére vetni, hogy ő is a kényelmesebb utat választja, és megköti a legolcsóbb módozatot, mert azt sosem kell túlmagyarázni. A felelős döntéshez ugyanis szükséges egy korrekt kockázatelemzés, és annak ismerete, hogy a tulajdonosok milyen terhet hajlandóak bevállalni a biztonságuk érdekében. Ezt pedig csak tőlük lehet megtudni, így az erről szóló egyeztetés nem spórolható meg - mondja Kiss Tibor, az ERIX Kft. ügyvezető igazgatója.


A „tőlük"-be tartoznak azok is, akik meg vannak győződve arról, hogy a biztosítás eleve úgy van kitalálva, hogy azon csak bukhasson az, aki megköti, emellett a közös képviselő is biztosan már régen lepaktált valamelyik társasággal, és jutalékot kap a szerződés után. Továbbá sokan vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy a lepusztult épületben keletkező minden kár biztosítási esemény.


„Kedvencem" az az eset, amikor a műszaki-biztonsági felülvizsgálati jegyzőkönyvben rögzített gázszivárgások ellenére leszavazta a lakóközösség a hálózat felújítását, majd néhány év múlva egy kazáncsere utáni nyomáspróba a ház szolgáltatásból való kizárásával végződött. Természetesen télen, amikor az maradt az alternatíva, hogy a javítás idejére vagy elektromos fűtésre állnak át a lakók, vagy rokonoknál, ismerősöknél húzzák meg magukat. Az elektromos hálózat szintén tragikus állapotban volt, így fennállt a veszélye annak, hogy a többletterhelés elektromos tüzet eredményez. 

Ekkor állt elő az egyik tulajdonos azzal az ötlettel, hogy a közös képviselő intézze el, hogy a javítás költségeit, de legalább egy részét a biztosító állja. Ha esetleg elektromos tűz keletkezne, akkor azt is, hiszen ezek káresemények. Néhány lakó elismerően bólogatott a remek javaslat hallatán.

Egy higgadtságot magára erőltető tulajdonos sietett a lefagyott közös képviselő segítségére, aki elmagyarázta: ha ez így menne, akkor minden karbantartás értelmetlen pénzkidobás lenne, hiszen elég lenne megvárni, amíg leamortizálódik az épület majd szólni a biztosítónak, hogy újítsa fel.


Az eset ugyan már orvosinak tekinthető, de drámai erővel bizonyítja, hogy a tulajdonosok mennyire nincsenek tisztában a biztosítás lényegével, így csak irreális elvárásaik lehetnek, ami természetesen csalódásokat eredményez. Pedig talán még sosem volt ennyire fontos, hogy átlássuk, mit nyerhetünk és mit bukhatunk a jól vagy rosszul kiválasztott biztosítással - mondja Kiss Tibor.


A klímaváltozás egyik hatása ugyanis az, hogy gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási jelenségek, s ezek olyan terhelést jelentenek az épületeink számára, amikkel eddig nem találkoztak - repkednek a fák, tetők, szigetelések, napelemek. Az elmúlt két évben a Covid miatt elmaradt felújítási, karbantartási munkák is növelik a kockázatot. Az infláció és az érezhető szakemberhiány pedig garantáltan azt eredményezi, hogy a javítási költségek durván megemelkednek, ami a néhány évvel korábban megkötött, de nem indexált, vagy nem megfelelően karbantartott biztosítás mellett előrevetíti a kárrendezés utáni elégedetlenséget.


Összességében tehát megállapítható, hogy az alulinformáltság, a bizalomhiány, és a tulajdonosok hamis biztonságérzete olyan veszélyes elegyet alkot, aminek kockázata csak akkor derül ki, amikor eljön az igazság pillanata, bekövetkezik egy jelentős káresemény.


Ebben az érzékeny helyzetben előremutatónak tartottuk az együttműködés kialakítását az eHÁZ csapatával, akik ma már a hazai társasházak közel tíz százalékát kezelő közös képviselőknek biztosítanak stabil informatikai hátteret.
Mivel ők sosem maguk akarták meghatározni a fejlesztések irányát, hanem a felhasználóktól beérkező kérésekre reagálva építették programjukat, fontos információ volt számunkra, hogy megjelent a társasházak részére legoptimálisabb biztosítási szerződések megkötése és rendszeres felülvizsgálata iránti igény is. Ennek kielégítésére hozták létre a biztosítási ajánlatkérés menüpontot, ami mögé mi, harminc éves múlttal rendelkező, elismert piaci szereplőként tudunk minőségi szolgáltatást biztosítani - jelzi a szakember.


Az is szimpatikus volt, hogy az eHÁZ nem a megszokott biztosítási alkusz pozícióra keresett partnert. Elmondásuk szerint ugyanis azokkal szemben sok esetben fennáll a tulajdonosok gyanúja, miszerint csak látszat az, hogy minden biztosító ajánlatát megvizsgálják, és a háznak legjobbat választják ki. Inkább úgy vélik, hogy a számukra legnagyobb jutalékot fizető társaság lesz a befutó, és ebben akár a közös képviselőt is motiválják valamilyen formában.
Azt szerették volna, ha az eHÁZ-ban biztosítást kereső közös képviselők vagy tulajdonosok olyan cégtől kapnának segítséget, akik amellett, hogy - megvizsgálják a különböző biztosítók ajánlatait, - figyelembe veszik a ház adottságait és az esetleges egyedi kockázatokat, - rögzítik a szerződés utógondozási igényeit is. Ezeket áttekinthető módon a lakóközösség elé tárják, és felhívják a figyelmet arra, hogy a több évtizedes tapasztalatuk alapján az egyes módozatoktól mi várható a jellemzően bekövetkező káresemények során.


A biztosítást tehát nem a cég és nem a közös képviselő választja ki, hanem a tulajdonosi közösség, amelyet azonban minden elérhető információval segítenek a helyes döntés meghozatalában.
Mi ebben szívesen partnerek vagyunk, így már a lakóközösségeken a sor, hogy kipróbálják ennek a számukra semmilyen költséggel nem járó, de a legkritikusabb helyzetekben támaszul szolgáló rendszernek a tesztelését - mondta Kiss Tibor. 

Meichl Mátyás

További híreink


Ha újrakezdhetném, akkor is ezt a munkát választanám! 2023. június 9.
kirschner_attilane.jpgKirschner Attiláné 2022-ben vette át a THT Társasházi Életműdíját. Portré.

Teltház: 500 regisztrált a THT júniusi konferenciájára! 2023. június 6.
Lurdy.jpgSoha nem látott érdeklődés övezi a „Közgyűlések után, felkészülés az új kihívásokra - Elektronikus, vagy személyes közgyűlés?" konferenciánkat, ahol műszaki és számviteli szakértők segítenek a közgyűlési döntések végrehajtásával kapcsolatos teendőkben, illetve az elektronikus közgyűlésre vonatkozó SZMSZ módosítás és gyakorlati lebonyolítás témájában is kaphatnak információkat a regisztrált látogatók. A szakmai előadásokat követően az érdeklődők egy eHÁZ oktatáson is részt vehetnek a helyszínen. 

THT társasházkezelői kérdőív: Társasházi közgyűlések 2023 2023. május 18.
Kozgyules6.jpgA társasház nem egy hotel, a társasházkezelő pedig még mindig nem a szobalány, vagy a cseléd: a társasház elméletben egy vagyonközösség, a saját és közös vagyonukért felelősséget vállaló, felnőtt emberekkel. Mondják, Önök az előbbieket tapasztalták idén, a közgyűléseken? Nőtt azon tulajdonosok száma, akik nemhogy eljöttek az elszámoló közgyűlésre, de még konstruktívan hozzá is tettek a munkához? Sikerült-e a tervezett, életben maradáshoz és állagmegóváshoz szükséges közös költség emelés? Kell-e műszaki ellenőr, vagy sem? Drága? Mi a drága? Mi az olcsó? Melyik kettőt válasszuk a gyors, olcsó és jó klasszikus hármas közül?

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Megjelent a THT májusi száma 2023. május 22.
THT_szaklap_2023-05_maj.jpgA májusi THT már a postán van, előfizetőink azonban már most, online elolvashatják a lap teljes egészét. 

Megjelent a rendelet az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvény végrehajtásáról 2023. május 16.
Tarsashazalapitas.jpgA 2023. évi 72. Magyar Közlönyben megjelent a rendelet az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvény végrehajtásáról. A rendelet az eddigi előzetes információkkal szemben nem tartalmazza azt, hogy a társasház tulajdoni lapján a közös képviselő adatai, vagy a beszámoló részletei megjelennének a jövőben, csupán a tisztség keletkezése és beadási dátumok szerepelnek a tartalmi elemek között.

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
TTOE: Nem jól időzítették a társasházi közgyűléseken való elektronikus részvétel lehetőségét megengedő rendeletet 2023. május 3.
TTOE.jpgA hétvégén megjelent, már hatályba lépett szabályozással nem mennek sokra a társasházak, mert számos részletkérdés még szabályozatlan. A személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével történő közgyűlési szavazás valódi lehetőség, de a május 31-ig kötelezően megtartandó éves közgyűlések egy része már lezajlott, ami még hátravan, ott sem lesz már idő előkészíteni a szervezeti és működési szabályzat módosítását, ami viszont a bevezethetőség alapfeltétele. A TTOE a THT kérdésére kifejtette az álláspontját a rendelettel kapcsolatban.

Hulladéktörvény: április 30 után is lehet regisztrálniuk a lakásszövetkezeteknek 2023. május 3.
szemet.jpgA LOSZ tájékoztatása szerint a lakásszövetkezetek és üdülőszövetkezetek a Pp. 7.§ (1) bek. 6. pontjának rendelkezése szerint gazdálkodó szervezetnek minősülnek, tehát az új  hulladék regisztrációs köteiezettség kiterjed rájuk, míg a társasházakra nem. 

THT konferencia, június 8., Budapest: Közgyűlések után, felkészülés az új kihívásokra. Elektronikus vagy személyes közgyűlés? 2023. május 2.
kkn2021.jpgA THT június 8-ai konferenciáján a Lurdy házban jogi, műszaki és számviteli szakértők segítenek a közgyűlési döntések végrehajtásával kapcsolatos teendőkben, illetve az elektronikus közgyűlésre vonatkozó SZMSZ módosítás és gyakorlati lebonyolítás témájában is kaphatnak információkat a regisztrált látogatók.

Tatár Krisztina, az év válságmenedzser társasházkezelője: Az első átvett társasházam a csőd szélén állt 2023. április 27.
tatarkrisztina.jpgÚgy kezdődött, hogy lakástakarékpénztári szerződéseket szerettem volna értékesíteni közös képviselőknek. Tíz közös képviselőből kilencet egyáltalán nem érdekelte a ház ügye. Annyira dühös lettem, hogy beiratkoztam egy társasházkezelői tanfolyamra. Közel hat éve dolgozom társasházkezelőként.

Megjelent a THT áprilisi száma! 2023. április 25.
THT_szaklap_2023-04_apr.jpgA THT áprilisi száma már a postán van, napokon belül megérkezik minden előfizető számára. A lapot teljes tartalma azonban már most, online is elérhető.

Szegeden ez a program és ez a szakkönyv várja Önt ÁPRILIS 25-én (kedden) a THT konferenciáján 2023. április 18.
szeged-latnivalok.jpgA THT országos konferencia körútjának idei állomásain a THT jogi szakértője, építésztervező és építő mérnök, műszaki ellenőr, igazságügyi könyvszakértő, épületgépész, energetikus, villamosmérnök szakértők várják a hazai társasházkezelőket, közös képviselőket és számvizsgálókat. A résztvevők díjmentesen vehetik át a "Konstruktív társasházi menedzsment" című, a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett szakkönyvet, ami nélkülözhetetlen segítség lehet a mindennapi munkában.

Egyelőre nem lesz jogi személy a társasház 2023. április 17.
jog.jpgA kormány.hu oldalon április 12-én közzétett "igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény" dokumentum, 20. pontja szerint idézzük: "Nem lép hatályba a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló 2021. évi XCII. törvény 154. paragrafusa."

KECSKEMÉTEN ez a program és ez a szakkönyv várja Önt ÁPRILIS 24-én (hétfőn) a THT konferenciáján 2023. április 11.
kecskemeti_varoshaza_02.jpgA THT országos konferencia körútjának idei állomásain a THT jogi szakértője, építésztervező és építő mérnök, műszaki ellenőr, igazságügyi könyvszakértő, épületgépész, energetikus, villamosmérnök szakértők várják a hazai társasházkezelőket, közös képviselőket és számvizsgálókat. A résztvevők díjmentesen vehetik át a "Konstruktív társasházi menedzsment" című, a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett szakkönyvet, ami nélkülözhetetlen segítség lehet a mindennapi munkában.

Debrecenben ez a program és ez a szakkönyv várja Önt ÁPRILIS 17-én (hétfőn) a THT konferenciáján 2023. március 30.
Debrecen.jpgA THT országos konferencia körútjának idei állomásain a THT jogi szakértője, építésztervező és építő mérnök, műszaki ellenőr, igazságügyi könyvszakértő, épületgépész, energetikus, villamosmérnök szakértők várják a hazai társasházkezelőket, közös képviselőket és számvizsgálókat. A résztvevők díjmentesen vehetik át a "Konstruktív társasházi menedzsment" című, a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett szakkönyvet, ami nélkülözhetetlen segítség lehet a mindennapi munkában.

Nemec Károlyné: Ehhez a szakmához elhivatottság kell 2023. március 24.
Nemec Károlyné"Ehhez a szakmához elhívatottság kell. Türelem, türelem és türelem. Tudomásul kell venni, hogy nincs ünnepnap, hétvége, és éjszaka, mert ha baj van, azonnal intézkedni kell. A munka szép, sokrétű, odafigyelést és tudást követel meg." - Nemec Károlyné, a THT Társasházi Életműdíj 2022-es díjazottja mesélt nekünk az elmúlt harminc évéről.

Megjelent a THT 2023 márciusi száma! 2023. március 23.
THT_szaklap_2023-03_marc.jpgA THT márciusi számának nyomtatott változata a napokban jut el minden postaládába, az online előfizetők azonban már most olvashatják a szaklapot. Aktuális lapunkban beszámolunk a THT által összegyűjtött és leadott új társasházi törvényjavaslatokról és arra is fény derül, hogy a mesterséges intelligencia vajon mennyire veszélyezteti a társasházkezelő szakmát.

SZÉKESFEHÉRVÁRON ez a program és ez a szakkönyv várja Önt ÁPRILIS 3-án (hétfőn) a THT konferenciáján 2023. március 21.
szekesfehervar.jpgA THT országos konferencia körútjának idei állomásain a THT jogi szakértője, építésztervező és építő mérnök, műszaki ellenőr, igazságügyi könyvszakértő, épületgépész, energetikus, villamosmérnök szakértők várják a hazai társasházkezelőket, közös képviselőket és számvizsgálókat. A résztvevők díjmentesen vehetik át a "Konstruktív társasházi menedzsment" című, a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett szakkönyvet, ami nélkülözhetetlen segítség lehet a mindennapi munkában.

Szabó Áron: Édesanyám 30 éve társasházkezelő, ma már én vezetem a céget 2023. március 17.
szaboaron.jpgA THT 2022-es Digitális Innovációs díjának nyertese, Szabó Áron adott villáminterjút lapunknak, melyben legnagyobb sikerét, kudarcát is elmondja és a most társasházkezelést kezdő fiatalokhoz is szól.

Ezeken a helyszíneken veheti át díjmentesen a THT 2023-as szakkönyvét! 2023. február 22.
szvkonyv.pngA THT idei országos roadshow-ján díjmentesen vehetik át a "Konstruktív társasházi menedzsment számvizsgálóknak és közös képviselőknek" című, a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett szakkönyvet, ami nélkülözhetetlen segítség lehet a mindennapi munkában.

Vegye át díjmentesen a THT szakkönyvét március 9-én, a THT konferenciáján, a Lurdy házban! 2023. február 28.
szvkonyv.pngA THT - Társasházi Konferencia évadnyitó konferenciáján építésztervező és építő mérnök, műszaki ellenőr, igazságügyi könyvszakértő, épületgépész, energetikus, villamosmérnök szakértők várják a hazai társasházkezelőket, közös képviselőket és számvizsgálókat. A résztvevők díjmentesen vehetik át a "Konstruktív társasházi menedzsment című a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett szakkönyvet, ami nélkülözhetetlen segítség lehet a mindennapi munkában.

(c) Társasházi Háztartás 2023 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások