Barion Pixel

Tukarcs József, OTP: Lakóközösségi finanszírozás a piaci bizonytalanságok között

2022. december 6.
tukarcs.jpgA 2022-es Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo harmadik előadója Tukarcs József, az OTP Bank Nyrt. Társasházi értékesítési szakértője volt, aki előadása elején hangsúlyozta az ügyfelek, jelen esetben a társasházak és a lakószövetkezetek, illetve a bankok közötti személyes kapcsolattartás és a folyamatos kommunikáció fontosságát.

Az OTP Bank számára ez kiemelten fontos, ahogy az is, hogy a folyamatban ne csak bankként, hanem szakértőként tudjanak résztvenni, ami hazánkban sajnos példa nélküli, nem jellemző ugyanis, hogy a bankok munkatársai között társasházi szakértők is lennének. Náluk viszont vannak, valószínűleg ennek is köszönhető az ügyfelek oldaláról látható bizalom: jelenleg a Magyarországon található körülbelül 100 ezer társasház és lakásszövetkezet üzemeltetési számlájának több mint egyharmadát az OTP Business vezeti. A felújítások finanszírozásában minőségi, aktív és prudens pénzügyi közreműködőként vesznek részt, szorosan együtt dolgoznak az önkormányzatokkal, ismerik a piacot.

Ahogy minden évben, az OTP Bank idén is meghirdetett egy társasházi pályázatot, amelyen a névtől függetlenül természetesen lakószövetkezetek is indulhattak, két kategóriában: zöldebb környezet és fenntarthatóbb otthonok. Összesen 20 pályázót részesítettek 300 ezer és 1,2 millió forint közötti jutalomban, a fejlesztések egy része pedig már el is készült és átadásra került. Az előadás során Tukarcs József kiemelt egy 60 lakásos társasházat, ahol a biciklitárolók kérdését oldották meg magas minőségben, a közös használató tárolóban még egy bicikliszerelésre használható területet is kialakítottak. Bár a következő pályázat még nincs meghirdetve, valószínűleg a hagyomány folytatódni fog, így mindenkinek érdemes lehet pályázatot beadnia, főleg, mert még egy-egy kategórián belül is lehetséges több pályázat beadása.

Ezután a konkrét termékekről esett szó, a korábbi évekhez képest változás, hogy ma már az OTP-nél kisebb számlavezetési díjat fizetnek azok a lakóközösségek, akik nem papíralapon, hanem elektronikusan kérik a számlakivonataikat. A Direct szolgáltatás is része a csomagoknak, nem kell külön megrendelni őket. A bank igyekszik a társasházi hitelek kapcsán is minden igényt kiszolgálni, a közös használató részek felújítása kapcsán kamattámogatott hitelek is elérhetők bizonyos feltételek teljesülése esetén; ilyenkor az állam az első 5 évben 70, a második 5 évben pedig 35% kamattámogatást nyújthat. A felújítások kapcsán pedig Tukarcs József is hangsúlyozta a költségcsökkentés lehetőségét, a jelenlegi energiaválságban még inkább érezhető a hatékony energetikájú házaknál elérhető 40-50%-os megtakarítás. Az OTP által nyújtott hitelek felvételéhez egyébként legalább 10%-os önerőre van szükség.

További híreink


A cukor ára 32,8%-kal emelkedett, az iskolába és munkába járás költsége pedig 21,7 %-kal csökkent egy év alatt - a KSH friss inflációs adatai 2024. március 14.
bevasarlas.pngBár behúzta a kéziféket a lejtmenetben az infláció, még mindig csorog lefelé. 2024 februárjában a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, idén januárhoz viszonyítva pedig átlagosan 0,7%-kal emelkedtek az árak. Néhány alapélelmiszer, a háztartási energia, az iskolába és munkába járás, a használt gépkocsik, az üzemanyag olcsóbbak lettek, mint egy éve voltak, minden más azonban valamelyest tovább drágult.

Stratégiai fintech megállapodást kötött a Netrisk és az eHÁZ 2024. február 29.
netriskehaz.jpgEgyszerűbbek és gyorsabbak lesznek a pénzügyi tranzakciók a lakástulajdonosoknak a Netrisk és az eHÁZ stratégiai megállapodásának köszönhetően. Magyarország piacvezető biztosítási portálja, a Netrisk lakásbiztosítási ajánlatai a legnagyobb hazai társasházi ingatlankezelő ökoszisztéma, az eHÁZ felületén is elérhetővé válnak. Emellett pedig az online kártyás fizetés és a fizetési kérelem kialakításában működik együtt a két vállalat.

Hogy lehet ezt megfizetni? Elképesztő, hol járnak most a bérleti díjak! 2024. február 29.
sok_a_berleti_dij.jpgA tavaly decemberi csökkenő tendenciát mutató adatokhoz képest idén januárban megint növekedésnek indultak a bérleti díjak. Az év elején a legdrágább budapesti kerületben 352 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, Budapest egészét nézve pedig 250 ezer forint. Azonban a fővároson kívül sem sokkal jobb a helyzet, mivel két vármegyeszékhelyen is 200 ezer forint fölé kerültek átlagban az albérletárak.

Három kategóriában várják a jelentkezéseket az OTP Bank Társasházi Pályázatára 2024. február 27.
OTP_Bank_Tarsashazi_Palyazat_THT.jpgAz elmúlt 15 év kiemelkedő eredményeire tekintettel 2024-ben ismét meghirdeti Társasházi Pályázatát az OTP Bank. A legjobb tizenöt ötlet megvalósítását összesen 30 millió forinttal támogatja a hitelintézet.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Jó hír jött: Olcsóbb most több élelmiszer, mint tavaly januárban, de az utazás, az energia és az üzemanyag is 2024. február 15.
forint_uj8.jpgMegérkeztek a legújabb inflációs adatok, melyek szerint 2024. januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, azonban decemberhez viszonyítva átlagosan csak 0,7%-kal emelkedtek az árak januárban. Lássuk a részleteket!

Kertet gondozó tulajdonos ellentételezése 2024. január 31.
izsokrisztina2.jpgEgy 12 lakásos társasházban lakom, mint tulajdonos. Hosszú ideig közös képviselő voltam. Most egy személyben "ellenőrző bizottság." A házunk kerttel rendelkezik. Én 72 éves nyugdíjas vagyok, egy személyben gondozom a kertet, nyírom a füvet, gyűjtöm a faleveleket, a ház előtti területet takarítom, rendben tartom a környezetet. A kérdésem az lenne, hogy miként fizethetne nekem a jelenlegi közös képviselő ezekért a munkákért? Izsó Krisztina, a THT számviteli szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Változik a közös költség készpénzes befizetése az OTP Banknál 2024. január 22.
OTP_keszpenzbefizetes.jpgAz OTP Bank elkötelezett az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálásában, ezért a következő időszakban az ügyféligényekhez igazítva, átalakítja fióki működését. A bankfiókban az ügyfelek személyre szabott, összetett, komolyabb pénzügyi döntésben kérnek segítséget, az egyszerű, rutin tranzakciókat már igyekeznek internet- és mobilbankon keresztül önállóan, digitálisan megoldani.

Átlagosan 20%-os közös költség emelésre lehet számítani idén 2024. január 5.
inflacio_tarsashaz.jpgA THT az RTL Klub híradójának nyilatkozott a 2024-ben várható közös költség emelésről, a nyilatkozat teljes szövegét - melyben a részletekre is fény derül - az alábbiakban tesszük közzé.

Drága mulatság lesz az OTP-ben készpénzzel fizetni a közös költséget 2024. január 4.
forint.jpgAz OTP Bank hirdetménye szerint 2024. február 1-től a nem saját számlára történő pénztári készpénzbefizetések után készpénzbefizetési díj kerül felszámításra a befizetőnek. A díj mértéke a befizetett összeg 0,6%-a, de minimum 1.500 Ft lesz, de bevezetéskor akció keretében a befizetett összeg 0,5 százalékáért, minimum 1.000 Ft-ért lehet befizetni.

Miért akadozik a NAV számlaszinkron? Itt a hivatalos válasz 2023. december 20.
Szamlakep2.pngAz elmúlt napokban tapasztalható NAV számlaszinkron akadozás kapcsán kérdeztük a NAV sajtóosztályát, melyre szerkesztőségünk a mai napon kapott választ a Hatóság Sajtóosztályától.

Januártól berobbanhat a lakáshitelezés 2023. december 12.
penztarca_ures.jpeg2024. január 1-jétől jelentős változások lépnek életbe a lakáshitel piacon. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentése szerint, az újonnan kötött lakáshitel-szerződések esetében a kamatokra vonatkozó önkéntes kamatplafon mértéke csökken. Ennek értelmében az új lakossági lakáscélú hitelszerződések maximális kamata 7,3 százalékra, míg az új vállalati hiteleké 9,9 százalékra mérséklődik.

8 százalék alatt az infláció 2023. december 8.
inflacio_tarsashaz.jpg2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Októberhez viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, azonban a járműüzemanyagok 3,6%-kal olcsóbbak lettek.

Megjelentek a CSOK Plusz hitelprogram részletei a Magyar Közlönyben: nem mindenkinek jár 2023. december 1.
penz.jpgAz éjjel megjelent Magyar Közlönyben napvilágot láttak a CSOK Plusz hitelprogram részletszabályai is. Összefoglaltuk a részleteket.

Az önkormányzati vagyonkezelő levelet küldött, hogy nem tudja fizetni a közös költséget a lakásai után 2023. november 22.
kbk21.pngVárosunkban sok ingatlan tulajdonosa az önkormányzat. 2023.10.16-i keltezéssel a Városgondnokság küldött egy levelet, melyben az alábbiakról értesíti a közös képviselőket. "A rendelkezésre álló önkormányzati források ez évi keretének kimerültségére tekintettel a folyó évi visszalévő hónapjaiban esedékessé váló társasházi közös költség díját átmenetileg nem áll módunkban kiegyenlíteni annak ellenére, hogy intézményünk minden adott lehetőséget megragadott és kiaknázott annak érdekében, hogy a jelen nem kívánatos helyzetet elkerüljük. Tájékoztatom, hogy a közös költség fedezetére pótigényt jelentettünk be a tulajdonos önkormányzathoz, ám, amíg ezen költségvetési forrást a finanszírozó nem biztosítja, addig részünkről sem kerülhet sor ezen költségek folyósítására." A bérlők megfizetik az üzemeltetési költséget a Városgondnokság felé, sőt már a felújítási alapot is velük fizettetik ki. Mit tehetünk mi közös képviselők abban az esetben, ha a Városgondokság nem fizet? Hogy magyarázzuk ezt meg a többi fizető tulajdonosnak, akiknek jogos a felháborodásuk? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Lehet-e utalványozó és ellenőr egy személyben a számvizsgáló bizottság tagja? 2023. november 14.
penztarca_ures.jpegA pénztár szabályzat egyértelműen előírja hogy pénztár ellenőrnek nem szabad kijelölni: - aki utalványozási feladatokat lát el és akinek a fizetési számla felett hitelintézeti aláírási joga van valamint aki a fizetési számla- és könyvelésében részt vesz. Ugyanakkor a pénztári ellenőr feladata a pénzmozgások megtörténte után - többek között - annak az ellenőrzése is, hogy a be- és kifizetések a szabályszerű utalványozás után történtek, a be- és kifizetések utáni - nyilvántartás szerinti - pénzkészlettel a tényleges pénzösszeg megegyezik-e vagy sem stb. A pénztári ellenőr tehát az utalványozó tevékenységét is ellenőrizni köteles. Lehet egy számvizsgáló egyszerre mindkettő? Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol az olvasó kérdésére.

Már 195 lakóközösség céljai váltak valóra - Jövőre ismét elindul az OTP Társasházi Pályázata 2023. november 13.
OTP_BANK_TARSASHAZI_DIJATADO_2023_104.jpgAz OTP Business 15. Társasházi Pályázatának köszönhetően idén újabb 15 lakóközösség valósíthatta meg környezete fejlesztésével és korszerűsítésével kapcsolatos régóta dédelgetett álmát. A szakmai zsűri a közel ezer beérkezett pályázatból választotta ki a díjazottakat, melyeket az OTP Bank a tavalyi összeg duplájával, összesen 30 millió forinttal támogatott. Ezzel az elmúlt másfél évtized alatt már összesen 195 társasház és lakóközösség részesült, több mint 170 millió forint vissza nem térítendő támogatásban.

10 százalék alatt az infláció 2023. november 10.
penz.jpg2023. októberben átlagosan 9,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat a fogyasztói árak, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1%-kal csökkentek, ezen belül a járműüzemanyagok 3,8, az élelmiszerek 0,1%-kal lettek olcsóbbak.

Kérdések a közös képviselő pénzügyi ellenőrzésével kapcsolatban 2023. október 31.
kiss.jpgTársasházi tulajdonos vagyok. SZVB tagként, a közös képviselőtől kért pénzügyi adatok, számlázással kapcsolatos információk megadásának hiánya miatt idén lemondtam tisztségemről. De érdekelne, hogy az SZVB tag milyen adatok, információk birtokában élhet felelősen másodaláíró jogával (érvényesen kiállított számla, a számlázás jogcímét igazoló szerződés)? Mennyi idővel az adatkérést követően kell a közös képviselőtől az adatokat megkapni? Hogyan lehet elérni, hogy független pénzügyi szakértő átfogó ellenőrzést tudjon végezni a társasháznál? Tulajdonos hogyan kérheti az átfogó pénzügyi ellenőrzés elvégzését? Ha mérlegképes könyvelő gazdasági ellenőrzést végzett, de már hatályon kívüli rendeletre (224/2000 Korm. rendelet) hivatkozott a "szakvéleményében", akkor elfogadható-e szakvéleménye? A tulajdonosok, SZVB tagok "netházon" keresztül juthatnak a társasházzal kapcsolatos adatokhoz. Mennyire hiteles az onnan letöltött dokumentum, főleg ha az téves adatokat is tartalmaz? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésekre.

Meglepetés: Infláció alatti költségnövekedés a hazai társasházakban 2023. október 19.
Den-Nagy_Ildiko.jpeg2021-ről 2022-re 21 százalékkal, míg 2022-ről 2023-ra mindössze 4 százalékkal nőttek a magyarországi társasházak költségei, a legnagyobbat a banki szolgáltatásokra és a takarításra fordított összegek ugrottak az elmúlt két évben: előbbire 43%-kal, utóbbira 52%-kal többet fizetnek a társasházi közösségek - ezekkel a megdöbbentő adatokkal nyitotta meg a THT - Társasházi Háztartás XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényét szaklapunk főszerkesztője, Dr. Dén-Nagy Ildikó pHD.

Hogyan kezelje modern módon a társasház kintlévőségeit? 2023. október 18.
badinszky.pngA társasházak számára mindig is kihívást jelentett a kintlevőségek hatékony kezelése. A közös képviselők és a társasházkezelő cégek számára kulcsfontosságú feladat a pénzügyi stabilitás és a harmonikus közösségi együttműködés fenntartása. Ebben a cikkben független szakértőnk hatékony kezelési módszereket kínál a társasházak számára, hogy egyszerűbbé váljon a társasházkezelés.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások