Barion Pixel

Villanyszámla csökkentés rezsibarát világítással (x)

2023. június 6.
V24 izzókA társasházak villanyszámláján megjelenő jelentős plusz költségek kialakulásának több oka is lehet. Érdemes megvizsgálni a lehetőségeket, hogy miként tudunk takarékoskodni például a világításon.

A legsűrűbben előforduló hiba az, hogy a kiégett fényforrásokat a legolcsóbb hagyományos 60 W- os izzókra cserélik. Helyettük inkább 9 W-os LED „izzókat" használjunk. Ezek fényerőben egyformák, és ha színhőmérsékletben meleg színt választunk, akkor észre sem lehet venni a különbséget, - de a villanyszámlán már 85% -os a megtakarítás.

V24 fénycsőFontos a megfelelő beállítások pl. az időzítő kapcsolókon. Még most is találkozunk olyan házzal, ahol egész éjjel ki van világítva a kapualj, vagy az egész ház. Az időzítő kapcsolókon be lehet állítani azt, hogy pl. este 11-ig világítson a lámpa. Ezzel kb. hét óra energiafogyasztást tudunk megspórolni naponta. Általában ezeken a helyeken fel lehet kapcsolni nyomókapcsolóval is ugyanezeket a világításokat. Tehát nem kell sötétben botorkálni ez idő alatt.

Az alkonykapcsolók esetében is az a probléma, hogy egész éjjel világítanak a lámpák. Ezt is ki válthatjuk asztronómiai időkapcsolóra, amin szintén egyszerűen állíthatunk be -ki kapcsolási időtartományokat. Ezek az időkapcsolók tudják követni időben a napkeltét és a napnyugtát.

Egy kis átalakítással a LED világítást előnyeit lehet még fokozni például azzal, hogy jó minőségű mozgásérzékelőkkel, illetve jelenlét érzékelőkkel összekötve egészítjük ki a LED lámpákat. Így a folyosókon, lépcsőházban, illetve a LIFT előtt csak akkor kapcsol be világítás, mikor ott mozgás van. Ezzel a módszerrel radikálisan csökkenthetjük a felhasznált villamosenergiát.

V24 falikarA parkolókban, garázsokban még mindig nagy arányban lehet találkozni hagyományos fénycsöves világító testekkel, armatúrákkal.

A 36 W-os fénycsövet 18W-os LED csőre tudjuk cserélni. Fényerőben a változást észre sem lehet venni, csak a lux mérőnk tudja kimutatni az eltérést. Azt itt is elmondhatjuk, hogy jelentősen, 50%-kal csökken az energiafelhasználás. A fénycső csere után még mindig tudjuk költség hatékonyabbá tenni a garázs világítást, a mozgásérzékelőket jelenlét érzékelőkre cserélve. Ezek a készülékek tudnak különbséget tenni egy áthaladó mozgás és egy folyamatos ott tartózkodás során történő kisebb mozgások között, így az időzítés okosan változik.

Világítás korszerűsítéssel vagy fővezeték cserével kapcsolatosan keresse bizalommal a V24 csoport Kft-t a 06-30-604-0927 telefonszámon vagy írjon a villanyszerelononstop@gmail.com emailre, valamint személyesen a LURDY Házban a június 8-án megrendezésre kerülő konferencián.

V24 banner

További híreink


Eláztatta a szomszédja, de nem hajlandó elismerni és kifizetni az okozott kárt? Kérje közjegyző közreműködését! 2024. június 25.
viz_lakasban_k.jpgMinden lakástulajdonos rémálma egy kiadós csőtörés. Ennek télvíz idején jóval nagyobb a veszélye, a keményebb telek idején pedig dupla annyi csőtörést jelentenek be, mint enyhébb hidegekben. A megrepedt, eltört a vízvezetékeknek egy társasházban pedig gyakran a szomszédok is a kárát látják. Ilyenkor örülhetünk, ha az áradást legalább a bútoraink és az elektromos berendezéseink megússzák. Ha bekövetkezik a baj,  mielőbb rendbe szeretnénk hozni a lakásunkat, ami nem kevés vesződséggel és költséggel jár, sajnos így azonban később nem, vagy csak nehezen tudjuk bizonyítani, hogy a lakásunk beázott és hogy mindez a szomszéd hibájából történt. Utánajártunk, hogy mire van szükség ahhoz, hogy megvédjük és később bizonyítani is tudjuk az igazunkat.

Gazdasági és inflációs kilátások az EU-ban 2024. június 24.
20220908_eu.pngAz Európai Bizottság 2024 tavaszi gazdasági előrejelzése fokozatos gazdasági növekedést jósol még a geopolitikai kockázatok közepette is az EU-ban. Az előrejelzés szerint Európa gazdasági helyzete 2024 első negyedévében enyhén javult, 0,3 százalékos növekedési ütemben. Az előrejelzés a GDP növekedését 2024-re 1 %-ra, 2025-re pedig 1,6%-ra jósolja az EU-ban, az euróövezetben pedig 0,8%-ra és 1,4%-ra.

Kitekintő: Németország újjáéleszt egy régi politikát – NONPROFIT LAKHATÁS 2024. június 21.
Nemet_parlament_kicsi.jpgA Németországban közérdekű lakhatási törvényt fogadtak el (Wohngemeinnützigkeit) a nonprofit lakhatás ösztönzésére, amely adókedvezményeket biztosít a bérbeadók számára, ha alacsony jövedelmű bérlőknek adják bérbe a lakásukat a piaci ár alatt.

Ezek a házak keresnek most közös képviselőt! 2024. június 21.
kezfogasra_nyujtot_kez.jpgA THT díjmentes "KÖZÖS KÉPVISELŐT KERESEK" szolgáltatása azon társasházi tulajdonosok, számvizsgálók, intéző bizottsági tagok részére nyújt segítséget, akik társasházuk számára társasházkezelőt, közös képviselőt keresnek és erre olyan pályázatot szeretnének kiírni, amelyre a lehető legpontosabb ajánlatot várják.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Mindjárt öt éves a Babaváró hitel - de nem mindenki ünnepel 2024. június 20.
sok_a_berleti_dij.jpgMost július 1-jén lesz öt éve, hogy az első kérelmezők benyújthatták igényüket a Babaváró hitelre, amely egy szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli kölcsön maximum 10 millió forint összegben. Lényege: a hitel hátralévő része az első gyermek igazolása után kamatmentessé válik, a második gyermek után pedig a hitel támogatássá alakul: az aktuális fennálló tőketartozás 30%-át, ha pedig a harmadik baba is igazolásra kerül, a teljes fennálló tartozást elengedik. Sokan azonban nem tudják a vállalt időre teljesíteni a gyermeke(ke)t. Közülük több, gyermek nélküli kérelmező élhet a méltányosság lehetőségével, de nem mindenki. Most egy törvénymódosítás miatt felcsillant a remény arra, hogy az ő helyzetük is rendeződik.

Az új szabályozás szerint mikortól kötelező a mellék-vízmérő használata? 2024. június 19.
szolosi_monika.pngA társasházban felröppent a hír, hogy kötelező lesz minden lakásban mellékvízmérő felszereltetése, üzemeltetése. Mennyire igaz ez? Ha igaz, mikortól? Szőlősi Mónika, a THT szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Jó hír érkezett: Július 1-jén az eredetinél hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre lesz igényelhető az otthonfelújítási támogatás 2024. június 18.
zold_lakas.jpgJúlius 1-jétől nyújtható be a kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban, mely az eredetileg tervezettnél a módosításoknak köszönhetően még több családot fog majd érinteni. A végleges felhívás - a tájékoztatások szerint - a palyazat.gov.hu oldalon lesz elérhető.

Félbemaradt társasházak II.: Mi az, amit mi megtehetünk azért, hogy ne kerüljünk ilyen lehetetlen helyzetbe? 2024. június 18.
Hermina_Happy_Land_III._2.jpgEgy lakás vásárlása egy ember életében a legkomolyabb ügylet, újépítésű lakást venni ráadásul még rizikós is. Az alábbi összefoglalónk célja, hogy útmutatást adjon a leendő újépítésű lakást vásárlók számára a nehézségeket és jogi kockázatokat figyelembe véve, amelyekre különös figyelmet kell fordítani ingatlanbefektetéseink során.

Szolidan, de emelkedik az infláció: 4%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest 2024. június 17.
forint_uj8.jpg2024 májusában a fogyasztói árak átlagosan 4%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1%-kal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké 4,4%-kal esett vissza - a KSH adatai.

Megint halasztják az E-ingatlan-nyilvántartás bevezetését 2024. június 14.
homeoffice.jfifA parlament elfogadta az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabályokat, amelyek értelmében az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény hatályba lépése ismét csúszik. Az eredetileg 2024. október 1-jére tervezett bevezetés helyett az új szabályokat csak a 2025. január 15-én és az azt követően indított ingatlan-nyilvántartási eljárásokban kell majd alkalmazni.

THT podcast: Társasházi közös épületszerkezetek tűzvédelmi vonatkozásai. Beszéljünk az elektromos autó töltőpontok társasházi telepítésének kockázatairól is! 2024. június 13.
podcast2.pngElőadó: Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, elnök - TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség. A felvételsorozat következő része a THT által rendezett, XIV. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO előadásaiból.

Zavaró fa kivágása 2024. június 12.
kbk21.pngA társasházunknál egy nagy fa található a kerítéshez nagyon közel, ami az egyik lakóingatlant teljesen besötétíti. Elsősorban ennek az ingatlannak a tulajdonosait zavarja ez a fa, amit évek óta szeretnének kivágattatni. A kertszomszéd még nem jelezte ezt az igényét, pedig ugyanez a fa odaszemetel, illetve annak ágai is nagyon átnyúlnak hozzá. A fa karbantartása is költséges egyébként. Hogyan tudnám megoldani ezt a fakivágást?Közgyűlés elé is fogom vinni a kérdést, azonban ehhez erős érvekre van szükségem, szeretnék felkészülni. Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Elindult az eINGATLAN.hu – interjú Fesler Péter projektvezetővel 2024. június 11.
f.peter.jpg2023. novemberében az Ingatlanbefektetők Napja 2023 konferencián mutatkozott be az eINGATLAN.hu felhő-alapú ingatlannyilvántartó szoftver, mely egyszerre kíván megoldást nyújtani a privát ingatlantulajdonosoknak, ingatlanfejlesztőknek és ingatlankezelőknek is. A THT Fesler Péter projektvezetőt kérdezte a projekt részleteiről.

2024. évi "Piaci II. alapú lakáspályázat" 2024. június 10.
berlakas_1200x900.pngBudapest egyik kerületének önkormányzata 9 db teljes körűen felújított üres lakásának bérleti jogának elnyerésére írt ki pályázatot „Piaci II. alapú" lakbér fizetése mellett, melynek beadási határideje 2024. július 8. A lakások 5 év határozott időtartamú bérleti szerződéssel kerülnek majd bérbeadásra a nyertes pályázók részére. A megpályázható lakásokról és a lakáspályázat részleteiről a cikkünkben olvashat.

Madárbarát társasházi kertek 2024. június 7.
megyeriszabolcs.jpgA családi házak kertjeiben évek óta hódít a madárbarát kialakítás, ami egy roppant hasznos irányzat, hiszen a madarak táplálására, szaporodásuk segítésére mindig szükség van. A madarak ugyanis fontos részei az ökológiai láncolatnak, nem mellesleg számos fajuk jeleskedik a kerti rovarkártevők gyérítésében vagy például a szúnyogok intenzív ritkításában. Vajon a madárbarát kertek ideája átültethető-e társasházi környezetbe?

Proptech Innovation NOW: a jövő építészete MA - egy konferencia beszámolója 2024. június 6.
pptech-konf1.jpgAz AI, a BIM, a fenntartható működés, és az építőipari szereplők bizonytalansága metszetén bonyolódott Proptech Hungary ötödik innovációs rendezvénye, amit május 16-án tartottak a Budapest Music Centerben, ahol a THT is képviseltette magát. Konferencia beszámoló következik.

A távhős és ház központi fűtéses társasházak működése az új kormányrendeletek hatálya alatt 2024. június 5.
szolosi_monika.pngTöbb olyan társasházat is kezelek, ahol központi gázkazán van, illetve a Főtáv Zrt. által üzemeltetett távfűtés. Hivatkozva a 676/2023 és 677/2023 kormányrendeletekre, felmérések vannak folyamatban a költségmegosztók felszerelésére és radiátorszelepek működésére vonatkozóan. Tekintettel arra, hogy a várható költségek összege magas lesz, több tulajdonosban is felmerül a kérdés, hogy a rendeletben foglaltak szerint kire, kikre vonatkozik a kötelező érvényűség. Egyben szeretném megkérdezni, hogy mekkora költséghatékonyság várható a költségmegosztók felszerelése után, a radiátorszelepek cseréjével, illetve elég-e ezek felszerelése, javasolt-e a teljes fűtésrendszer felújítása is pluszban? A költséghatékonyság számításnál mit kell figyelembe venni? Mivel a Főtáv Zrt. szolgáltatásánál nincs társasházra vonatkozó számla (csak a lakásonkénti számla) milyen módon lehet ezt kiszámolni? Amennyiben a társasház nem tud kellő anyagi fedezetet biztosítani, akkor a költségmegosztók felszerelésének meghiúsulása milyen jogi és anyagi következményekkel jár a tulajdonosokra nézve? Szőlősi Mónika a THT szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Siessen a jelentkezéssel, már csak kis számban vannak szabad helyek a június 6-i GENERÁCIÓK EGYÜTTÉLÉSE A TÁRSASHÁZBAN c. THT konferenciára! 2024. június 4.
osszefogas2.jpgA beszámoló közgyűlések időszakát követően, június 6-án, Budapesten, a Lurdy Házban tartjuk a GENERÁCIÓK EGYÜTTÉLÉSE A TÁRSASHÁZBAN c. konferenciánkat, ahol a közgyűléseken hozott döntésekkel kapcsolatos tennivalók mellett a társasházi közösségformálással is foglalkozunk. A rendezvényen ezen kívül ingyenesen vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című THT szakkönyv I. kötetét is azok, akik eddig még nem tették meg (a 2024-es rendezvények valamelyikén). Figyelem, már csak néhány szabad hely maradt!

Online INGATLANKÖZVETÍTŐ tanfolyamhoz csatlakozhat június 06-ig! (x) 2024. június 4.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Ingatlanközvetítő képzés indult 2024. 05. 06-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők ingatlanközvetítői, műszaki, jogi és értékbecslési témakörökben lesznek naprakészek.

Félbemaradt társasházak I.: Amikor se lakás, se pénz - helyette feljelentések és perek végtelen sorozata oda-vissza 2024. június 3.
Hermina_Happy_Land_III._1.jpgVarga Mihály pénzügyminiszter elmúlt hetekben tett bejelentése szerint a kormány további két évvel hosszabbítja meg az idén év végén lejáró kedvezményes lakásáfát, így 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 négyzetméterig) csupán 5%-os áfakulcs terheli. A lakásáfa meghosszabbítása, a CSOK - vissza nem térítendő - vidéki változata, a CSOK-hitel, az újonnan bevezetett CSOK Plusz, a lakáscélú kölcsönhöz adott 10%-os önerő-kedvezmény bevezetése és a Babaváró kölcsön összegének megemelése folytán a beruházási kedv és az újépítésű lakások iránti kereslet nem fog csökkenni, az biztos.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások