XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo: Készül az új társasházi törvény!

2022. november 17.
kkn_header.jpgBanai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának köszöntője után Dr. Bogdán Tibor kormánybiztos tartott előadást a készülő új Társasházi Törvény kapcsán. Az elmondottakra közel 1000 ember volt kíváncsi a helyszínen. 

A budapesti Lurdy Ház konferenciaközpontjának kapui ma már reggel fél 9 óta nyitva vannak, hiszen ekkor kezdődött a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo, ahol aktuális témákat fejtegető szakmai előadások, izgalmas kiállítók és kiváló látógatóközönség van. 

20221117_kkn_1.jpg

Az előadások moderátora Szilber Szilvia társasházi szakértő, aki 10 óra után pár perccel adta át a színpadot Banai Ádámnak, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójának, aki köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank már 7-8 éve foglalkozik ingatlanokkal, hiszen a lakhatás és a lakóingatlanok kérdésköre rendkívül fontos: a megfelelő körülmények ugyanis befolyásolják az életünket, a munkánkat és az ország teljesítőképességét is. A Covid-világjárvány drasztikusan megváltoztatta a lakhatási kérdéskört, de az biztos, hogy továbbra is kiemelten kell foglalkozni ezzel a területtel. A Magyar Nemzeti Bank ezt meg is teszi, a héten jelenik meg az aktuális lakáspiaci jelentés.

A trendek kirajzolódtak, a piac fordulóponthoz érkezett, hiszen a kereslet csökkent, az áremelkedés lassult, illetve az energiahelyzet miatt szakadás is lesz: a jó energetikai ingatlanok sokkal keresettebbek lesznek azoknál, mint amelyekről ez nem mondható el. A társasházak kapcsán Banai Ádám elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank a társasházi felújítások témakörével is foglalkozik, a folyamat már több éve elkezdődött. Jelenleg csak nagyon hosszú megújulási idővel lehet számolni, illetve nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból azok a legjobb ingatlanok, amelyek már most is léteznek, viszont az állomány felújítása elengedhetetlen, ebben pedig maguknak a társasházaknak is szerepet kell vállalniuk. Főleg, mert a felmérések szerint ma Magyarországon rengeteg ember él alacsony energiabesorolású társasházakban. 

Banai Ádám

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója

Ezt követően Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos lépett a színpadra, aki a Társasházi Törvény kapcsán osztotta meg a gondolatait. A kormánybiztos felidézte, hogy legutóbb 2013-ban, az új Polgári Törvénykönyv kapcsán lett volna aktualitása a Társasházi Törvény átalakításának, de sajnos csak kisebb változások történtek. Nost viszont van lehetőség arra, hogy a törvény érdemben megújuljon, hiszen 2024. február elsejével a hazai ingatlannyilvántartási rendszer is átalakul. Most kezdődik egy körülbelül féléves időtartam, amikor a javaslatokat meg lehet fogalmazni, ezzel kapcsolatban a kormánybiztos a rendezvény résztvevőinek hozzájárulására is számít. A javaslatok 2023 őszéig biztosan a Parlament elé fognak kerülni.

A kormánybiztos több problémás területre is felhívta a figyelmet. A társasházi döntéshozatali mechanizmus sokszor le van bénítva, így a terület nehézségétől függetlenül meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi szabályokon lehet-e változtatni. Vizsgálni kell az alapító okirat és a szervezeti működési szabályzatokat, illetve az egyes kérdéskörök kapcsán el kell dönteni, hogy minek melyik dokumentumtípusban van helye. Ráadásul az efféle kérdésekre nem csak a már létező, hanem a megalapítás előtt álló, építés közben lévő társasházaknál is gondolni kell, hogy a finanszírozhatóság megoldott legyen, a vevők érdekei, jogai pedig ne sérüljenek

Dr. Bogdán Tibor

Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos

Fontos kérdéskör az elővásárlási jog során fellépő értesítés: mit fogad el a Földhivatal és mit a Bíróság, a jelenlegihez képest indokolt a jelentős változás. Ebben segítséget nyújthat, ha végre pont kerül az egyik legfontosabb kérdésre, a társasházak jogi személlyé alakulására. A kormánybiztos szerint ezt mindenképpen meg kell oldani attól függetlenül is, hogy egyébként egy életképes alternatívát jelent a világviszonylatban sokkal népszerűbb lakásszövetkezeti forma, ami egy fejlett jogi konstrukciót jelent. Az előadás legfontosabb üzenete viszont összességében talán az volt, hogy a jogalkotó várja a szakmában dolgozó, gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek véleményét: a kormánybiztos azt kérte, hogy ezeket markánsan artikulálva, érthetően megfogalmazva szedjék össze az érintettek, lehetőleg ne egyéni vélemények, hanem kisebb-nagyobb közösségek strukturált javaslataiként. A THT vállalta, hogy ezen igényeket összeszedi és továbbítja az érintetteknek, a törvényjavalasi űrlapot ide kattintva tudják letölteni.

További híreink


Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos: A társasházakra vonatkozó szabályozás változtatásának szükséges és lehetséges iránya 2022. december 5.
tht_kkn_bogdan1.jpgA 2022. november 17-én szervezett THT-s rendezvény, a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo második előadója Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos volt, aki a Társasházi Törvény kapcsán osztotta meg a gondolatait.

Itt vannak a THT Szakmai Díjak idei nyertesei! 2022. november 22.
tht_dij_tn.jpgA XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében tizennégyen vehették át a közel 900 résztvevő előtt az elismerést.

Fogalmazza meg javaslatait az új Társasházi Törvényhez: a THT eljuttatja a döntéshozókhoz! 2022. november 21.
jog.jpg2023 őszén a Parlament elé kerül az új Társasházi Törvény, melynek kapcsán a THT - Társasházi Háztartás szaklap az Igazságügyi Minisztérium felé vállalta, hogy önként összegyűjti a szakma képviselőinek tövényjavaslatait, melyet összegezve és egyenként is továbbít a döntéshozók részére. Itt a lehetőség, vegyen részt Ön is az új Társasházi Törvény alakításában!

http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes
Egy év, három csapás – Sokkoló változások a társasházak életében 2022. november 15.
kossuth.pngAz elmúlt egy év eseményei három olyan drámai változással terhelték a társasházakat, melyek kezelése egyenként is nagy kihívást jelentettek volna a közös képviselők és a lakóközösségek számára, együtt azonban azt eredményezik, hogy még azokat is kizökkentik komfortzónájukból, akik eddig szándékosan vagy nemtörődömségből kerülték a közös ügyekben való részvételt.

Megjelent a THT - Társasházi Háztartás szaklap 2022. novemberi száma! 2022. november 14.
THT_szaklap_2022-11_novA szaklap nyomtatott verziója már a postán van, előfizetőink azonban már most hozzáférhetnek az újság online változatához a THT oldalán keresztül. 

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Ezekkel a cégekkel és kiállítókkal találkozhat november 17-én, a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expón 2022. november 10.
kkn2021.jpgNovember 17-én, a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a Lurdy Házban több mint 30 céggel és kiállítóval találkozhat személyesen annak érdekében, hogy a legjobb szakértőket tudja biztosítani társasházai számára.

Ez a program várja Önt a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expón 2022. november 15.
Lurdy.jpgA nap, ahol minden a társasházak előtt álló feladatok megoldásáról szól.

Fiatal Tetőfedők Világbajnoksága: magyar csapat is indul a svájci megmérettetésen 2022. október 28.
ifd2.jpgKét év alatt megsokszorozódott a tetős szakmát tanulók száma. 2020 őszén aggasztó volt az utánpótlás helyzete a bádogos, tetőfedő, szigetelő és ács szakmában a munkaerő elvándorlás, a szakoktatásban tanulók számának visszaesése miatt. A vészjósló trend azonban az utóbbi két évben megfordult és mostanra már látszik a „fény az alagút végén".

Hogyan javíthatók a korábban elkövetett hibák a számviteli beszámolókban? 2022. október 27.
konyveles.jpgMennyi? Harminc. Mi harminc? Mi mennyi? - szól a régi vicc, amihez hasonló párbeszédek gyakran hanzanak el a közgyűléseken amikor a tulajdonosok megpróbálják beazonosítani a a beszámoló különböző rovataiban található számokat. Már most készülhetünk arra, hogy a 2022-es évről összeállított anyagok mellé a korábbiaknál is több instrukcióra lesz szükség a tisztánlátáshoz, mivel a társasházak költségvetésének tarthatósága érdekében kemény döntésekre kell felkészülni.

Véletlenül küldött ki sokaknak egészségügyi járulék kötelezettségről szóló levelet a NAV 2022. október 26.
nav_rossz_level.pngA hivatalos levélben a hivatal tájékoztatja a címzettet, hogy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága megszűnt és a NAV az adófolyószámlán előírt egy ezzel kapcsolatos fizetési kötelezettséget.

Mégis megmarad az évi két ingyenes tulajdoni lap lekérésének lehetősége 2022. október 21.
foldhivatal.pngA Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ebben nem lesz változás.

3000 Ft lesz a tulajdoni lap, megszűnik az évi két ingyenes és a nem hiteles is 2022. október 20.
foldhivatal.pngA kormány "területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról" című törvényjavaslatában 3.600-ról 3.000 Ft-ra csökken ugyan a hiteles tulajdoni lap ára, de megszűnik az évi két ingyenes és az 1.000 Ft-os nem hiteles tulajdoni lap lekérésének lehetősége.

Magyar Brands 2022 – Innovatív Márka díjat kapott az eHÁZ 2022. október 19.
mb2022.pngA MagyarBrands Program küldetése ráirányítani a fogyasztók és a piac figyelmét a legsikeresebb magyar márkákra, valamint a legnépszerűbb, innovatív termékekre és szolgáltatásokra. A Program immáron tizenhárom éve minősíti a magyar vonatkozású márkák közül a legeredményesebbeket.

Megjelent a THT októberi száma 2022. október 19.
2022okt.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2022. októberi száma, amely már úton van a print előfizetéssel rendelkezőkhöz, online pedig már most is elérhető. 

Milyen lesz az új társasházi törvény? 2022. október 18.
kkn2021.jpgA társasházakra vonatkozó törvények elavultak, azok teljeskörű frissítése és harmonizációja a jövő évi jogi személlyé vállással elengedhetetlen lépés. Legyen része Ön is ennek a folyamatnak november 17-én a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi EXPO rendezvényünkön, ahol Dr. Bogdán Tibor gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos beszél a háttérben zajló munkákról.

Már megint a saját vagyoni felelősséggel riasztgatva hirdetett közös képviselői képzést a BKIK 2022. október 17.
penz.jpgA BKIK közleménye szerint hamarosan csak „megfelelő szakmai tudás birtokában láthatók majd el a közös képviseleti feladatok, miután 2023-ban szigorú törvényi kötelezettségek lépnek hatályba”. Ennek megfelelően képzést indítanak, melyet szinte szórul szóra a 2019-es riasztgató narratívával promótálnak.

Új időszámítás kezdődik a társasházaknál - Vegyen részt Ön is a XIII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN! 2022. október 13.
20221011_kkn2021.jpegA nap, ahol minden a társasházak előtt álló feladatok megoldásáról szól: izgalmas szakmai előadásokkal, nagyszerű kiállítókkal és aktulis témákkal vár mindenkit a XIII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo 2022. november 17-én. 

Akadozhat az energiaválság miatt a mobilszolgáltatás? 2022. október 13.
20221012_celltower.jpgNem valószínű, hogy országos szintű villamosenergia-válsághelyzet jön télen, de amennyiben igen és a kapcsolódó jogszabályi hátteret aktualizálják, azon társasházakban szinte biztosan folyamatos lesz az ellátás, amelyek hálózatáról telekommunikációs adótorony is üzemel. 

Halasztva vagy részletekben is fizethetnek azok, akik több energiaszámlát kapnak az MVM-től 2022. október 12.
20221012_szamla.jpgAkik egyszerre több számlát is kapnak, azok 2022. december 15-ig halasztva, vagy akár részletekben is fizethetnek, kamatmentesen. A halasztott fizetést nem kell külön igényelni, minden ügyfél számára automatikusan elérhető. 

Az infláció is hozzájárul az alulbiztosítottságban rejlő veszélyekhez – most különösen fontos foglalkozni vele (x) 2022. október 11.
20221010_generali_header.jpgA házunkat, lakásunkat érő káreset az egyik legrosszabb esemény, ami otthonunkkal történhet. Ma már nem kérdés az előrelátó, tudatos tulajdonosok és lakóközösségek körében, hogy lakás- és társasházi biztosításokat érdemes kötni, sokan azonban elfelejtik, hogy önmagában a biztosítás megléte még nem garancia arra, hogy egy kár esetén a helyreállításhoz, felújításhoz szükséges teljes költség rendelkezésre is fog állni. Előfordulhat ugyanis, hogy a szerződésben meghatározott biztosítási összeg nem követi az építőiparban bekövetkezett és jelenleg is zajló, folyamatos áremelkedést. Az aktuális gazdasági környezetben nagy veszélyt hordoz az alulbiztosítottság, ezért érdemes a lakóközösségeknek odafigyelni a biztosítási összegek aktualizálására.

(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások