Barion Pixel
Magyar város áll az első helyen geotermikus energiaellátás szempontjából az EU-ban 2024. május 24.
geotermikus_kitores.jpgMár több mint 27 ezer háztartás fűtését és meleg vizét biztosítja a geotermikusra átalakított fűtési rendszer Szegeden. A rendszer a városnak mintegy felét és több mint 400 középületet - köztük lakóházakat, üzleteket és más épületeket - lát el hővel és meleg vízzel. A város ezáltal az EU-ban az első és Reykjavík után a kontinens második települése geotermikus energiaellátás szempontjából.

THT podcast: Jogok és kötelességek a társasházban: kinek mi a dolga? Közös képviselő - számvizsgáló - tulajdonos 2024. május 23.
podcast2.pngElőadó: Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd - a THT jogi szakértője. A felvételsorozat következő része a THT által rendezett, XIV. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPO előadásaiból. 

A közös képviselő össze-vissza könyvel. Mit tudunk tenni? 2024. május 22.
izsokrisztina2.jpgTöbb lépcsőházból álló társasház éves árbevétele 13 millió Ft, éves pénzforgalma 35 millió forint. Az egyes lépcsőházak külön gazdálkodnak. Úgy tudjuk, hogy a könyvvezetés és a beszámoló készítéséhez legalább mérlegképes könyvelői képesítéssel rendelkező személy kell ekkora pénzkezelésnél. Legalább is ezt olvastuk ki a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 479/2016. (XII.28) Korm. rendeletből. A közös képviselő saját maga könyvel, de nem rendelkezik ilyen irányú képesítéssel. Az ellenőrzésünknél kiderült, hogy az általa készített elszámolás rossz, össze-vissza könyvel. Az eHÁZ programját használná, de nem tudja. Beszámolót elfelejt készíteni. Sajnos a közgyűlésen megjelent néhány tulajdonos elfogadja az elszámolását. Mit tudunk tenni, hogy törvényesen végezze a könyvelést? Izsó Krisztina, a THT számviteli szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Hogyan tudjuk egyben tartani a társasházi közösséget? 2024. május 21.
Den-Nagy_Ildiko.jpegSose volt olyan nehéz a társasházi közösségek egyben tartása, mint most. Az elmúlt évek történései - világjárvány, a társadalom elöregedése, a szegények és gazdagok közötti olló kinyílása - mellett a generációs különbségek is egyre inkább nehezítik az együtt gondolkodást, együtt élést, melyre vonatkozóan kevés olyan releváns információt, tudásanyagot találunk ma a világban, mely megkönnyítené a mindennapi munkánkat.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Egyre nagyobb a mozgás a lakóközösségekben – így juthat segítséghez vitás helyzetekben 2024. május 21.
Generali_kep2_2024.jpgRégen elmúltak már azok az idők, amikor a társasházak lakói szinte egy  nagy családként éltek együtt, ma sokszor csak a lakógyűléseken szembesülünk azzal, ki költözött el vagy hova érkeztek új bérlők.  Egy kutatás szerint a felnőtt magyar lakosság egyötöde bérelt lakásban tölti  a mindennapokat, a megkérdezettek közel harmada pedig kettő vagy ennél is több bérlőtársával él együtt. Emellett az utóbbi években kisebb-nagyobb intenzitással, de mindenképpen pörgött a hazai lakáspiac, így állandó a jövés-menés a társasházakban, ami bizony megnehezítheti az együttélést. Ki a felelős, ha valaki elcsúszik a ház előtti havas járdán vagy mi történik, ha a szomszéd véletlenül leáztatja az alatta lakót?

BÉRBEADÓK figyelem! Aki diákoknak ad bérbe lakást, szobát, segítse az UIPI munkáját véleményével! Legyen Ön is részese a megoldásnak! 2024. május 21.
HOME3_survey_poster_EN_3.pngThe International Union of Property Owners (UIPI), azaz a Lakástulajdonosok Nemzetközi Szövetsége most felmérést készít a MAGÁNBÉRBEADÓK szemszögéből az EURÓPAI DIÁKSZÁLLÁSOKRÓL. A szervezet célja, hogy értékes információkat és adatokat gyűjtsön az UIPI szakpolitikai munkájához az ágazatnak ezen különleges részével kapcsolatban, amely jelenleg - sajnos - jelentős válsággal néz szembe. Támogassa a szervezet munkáját és a diákok helyzetét azzal, hogy kitölti a kérdőívet!

Online INGATLANKÖZVETÍTŐ tanfolyamhoz csatlakozhat június 06-ig! (x) 2024. május 21.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Ingatlanközvetítő képzés indult 2024. 05. 06-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők ingatlanközvetítői, műszaki, jogi és értékbecslési témakörökben lesznek naprakészek.

THT Országos társasházkezelői felmérés 2024 - határidő: június 1. 2024. május 21.
Kerdoiv.jpgKérjük, segítse munkánkat az alábbi linken található kérdőívünk kitöltésével: adjon válaszokat és tegyen javaslatokat! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a kérdőívet csupán korlátozott ideig, június 1-jéig tudják online kitölteni és elküldeni nekünk. (A kérdőív kitöltése névtelenül történik.)

Önkormányzati pályázatok - TÁRSASHÁZBAN ÉLŐKNEK 2024. május 17.
csaladban.jpgNem kizárólag a társasházaknak szóló aktuális önkormányzati pályázatokat gyűjtjük, hanem próbáljuk a lakások TULAJDONOSAI, HASZNÁLÓI társasházi életét is megkönnyíteni azáltal, hogy összeszedjük a budapesti önkormányzatok által jelenleg hirdetett társasházi LAKOSSÁGI PÁLYÁZATOKAT. Cikkünkben megtalálhatják a jelenleg futó, társasházi lakók részére kiírt fővárosi pályázatokat, kerületi bontásban.

Továbbra is szakad a pénzeső a társasházakra! A panelprogramnak most a tégla építésű lakások tulajdonosai is örülhetnek Debrecenben 2024. május 16.
penzeso_k.jpgMost sem csak a budapesti kerületek bővelkednek a társasházaknak kiírt pályázatokban, amiket igyekszünk rendszeresen kigyűjteni olvasóink számára. Érdemes sietve böngészni az aktuális kiírások közt, cikkünkben a májusban még beadható pályázatokból is válogathatnak az előfizetőink.

Ez a program várja Önt a THT konferenciáján Budapesten - a Lurdy házban, június 6-án (csütörtökön) 2024. május 16.
osszefogas.jpgVárunk minden kedves érdeklődőt június 6-án Budapesten, a Lurdy Házban tartandó GENERÁCIÓK EGYÜTTÉLÉSE A TÁRSASHÁZBAN c. konferenciánkon, ahol a beszámoló közgyűléseken hozott döntésekkel kapcsolatos tennivalók mellett a társasházi közösségformálással is fogunk foglalkozni, valamint díjmentesen vehetik át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című THT szakkönyv I. kötetét is (azok, akik eddig még nem vették át a kiadványt a 2024-es rendezvények valamelyikén).

Sérelmezik a kisebb lakások az egyenlő mértékű célbefizetést 2024. május 15.
kiss.jpgEgy 91 lakásos társasház képviselőjeként írok. A hideg víz strangok cseréjének költsége ügyén a közgyűlés úgy határozott (2/3-os többséggel), hogy mivel minden lakót egyformán érint (ugyanakkorra csőszakasz, ugyanolyan mérőóra) egyöntetűen mindenkitől, azaz hideg víz óránként 150.000 ft célbefizetést kérünk a társasház számlájára befizetni. Az ellen oldali tulajdonosok nyilván a kisebb lakások tulajdonosai akik azt szeretnék, hogy ez is - mint minden felújítási és karbantartási költség - a tulajdoni hányadok arányában legyen felosztva. Ha a közgyűlés megszavazta az egyenlő mértékű 150.000 ft-os célbefizetést erre a célra, jogában áll-e megvétóznia (mondjuk egyetlen tulajdonosnak) ezt a közgyűlési döntést? Jogszerűen jártunk-e el a közgyűlésen, amikor az egyenlő mértékű befizetés mellett döntöttünk? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Már lehet jelentkezni a THT GENERÁCIÓK EGYÜTTÉLÉSE A TÁRSASHÁZBAN c. júniusi KONFERENCIÁJÁRA! 2024. május 14.
osszefogas2.jpgSzeretettel várunk minden kedves érdeklődőt június 6-án - tehát már a közgyűlések megtartása után - a Lurdy Házban (Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14. I. emelet, Konferencia Központ) tartandó konferenciánkon, ahol díjmentesen adjuk át a "Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című, a Társasházi Háztartás szaklap által megjelentetett jogi szakkönyv I. kötetét, amely nemcsak a közös képviselők, társasházkezelők, számvizsgáló bizottsági tagok részére, hanem valamennyi társasházi lakástulajdonos számára nélkülözhetetlen segítség lesz a jogok és kötelezettségek útvesztőjében.

Fontos határidő előtt állnak a társasházi lakók 2024. május 14.
OTP_Bank_Tarsashazi_Palyazat_THT.jpgMájus 31-én lejár az OTP Bank Társasházi Pályázatának határideje, amelyre idén már három kategóriában lehet nevezni. A kezdeményezés keretében 15 társasházi és lakásszövetkezeti közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást lakókörnyezetük szebbé, fenntarthatóbbá és biztonságosabbá tételéhez.

Érdemes lesz cukorba fektetni? Több mint 30%-kal drágult egy év alatt az édes fehérarany 2024. május 13.
cukor.jpgA jóslatok beigazolódni látszanak: a március-áprilisi mélypont után ismét emelkedni kezdtett az infláció mértéke. Múlt pénteken megjelent a KSH fogyasztó árakról szóló tájékoztatója: 2024. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, márciushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,7%-kal emelkedtek az árak. Egy év alatt leginkább a cukor ára ment fel.

Kitekintő: Üresen álló irodaépületekben terveznek lakásokat kialakítani Madridban a lakáshiány kezelésére 2024. május 10.
iroda_lakas.jpgA távmunka elterjedése miatt több száz iroda áll kihasználatlanul a spanyol fővárosban, ahol egyébként mára már égetővé vált a lakáshiány. A madridi kormányzat most azt tervezi, hogy lakásokat alakít ki ezekből a hatalmas, üres terekből.

Üzleti Etika: így működik az eHÁZ 2024. május 9.
Uzleti_Etika_dij2.jpg2023-ban is csak 10 vállalat vehette át a 24. éve minden évben kiosztott Üzleti Etikai Díjat, az üzleti élet egyik legrangosabb elismerését. Az üzleti etikus jelzőt ugyanis örökre adják az alapítók, László Ervin világhírű, a Béke Nobel díjra többször jelölt tudós, író, a Budapest Klub alapítója és Demcsák Mária a hazai üzleti újságírás meghatározó alakja, a Piac és Profit alapítója. A díj kötelez arra, hogy példamutató felelősséggel álljanak mindig helyt az üzleti életben. Idén a 10 díjazott között volt az eHÁZ tulajdonos-üzemeltető cége, az Info Sierra Kft. is. Cikkünkben az eHÁZ pályázati anyagának legerősebb elemeit közöljük.

Antenna-probléma 2024. május 8.
havas-shaghy-gabor.JPGBudapest II. kerületében lakom a családommal, egy nyolclakásos társasházban negyven éve. Kb. harmincöt éve a szomszédunk, aki fuvarozó volt, a tetőre CB antennát szereltetett, amit néhány évig használt, majd elköltözött. A lakást a privatizáció során megvette valaki, majd tőle mi vettük meg, és ezzel együtt az antenna is hozzánk került. A CB antennát azóta nem használta senki. Korábban minden lakáshoz közös padlásantenna volt kialakítva a TV adáshoz, majd 1997-ben beépítették a tetőteret, így ez a lehetőség megszűnt. A miénket erre a magas antennatartóra szerelt TV antennával oldották meg. Az egyik lakó parabolát szerelt az tartóoszlopra, majd kábel tv-re váltott. Jelenleg senki sem használja a tetőn lévő antennákat, már csak mi maradtunk az ingyenes csatornánkkal. Most a tetőtéri lakó, aki tizennyolc éve lakik itt, úgy gondolja, hogy az antennánk sugárzik, amitől fáj a feje. Így nem járul hozzá, hogy az antenna továbbra is fennmaradjon. Szereltessük le, és ha nem tesszük meg, ő fogja leszerelni! Mi semmit nem akartunk megváltoztatni, és nem is kértünk tőle engedélyt. Az lenne a kérdésem, hogy mi a megoldás, kinek mihez van joga, kell-e kérni hatóságtól, vagy bárkitől engedélyt, ahhoz, hogy továbbra is a régi antennával nézhessük az ingyenes TV csatornát. Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Szakmai sztárparádé a Proptech Innovation NOW konferencián - MÁJUS 16-án 2024. május 8.
pptech-konf1.jpgRendkívül erős előadói felhozatallal kavarja meg az ingatlan- és építőipari konferencia piacot a május 16-i Proptech Innovation NOW. Az ötödik éve megrendezett esemény több mint 60 nemzetközi és hazai előadót vonzott a régióból. Közülük, többek között a XXI. század egyik legmonumentálisabb építészeti vállalkozása, a NEOM projekt képviselőjével is beszélgethetnek a konferencián résztvevők.

Kreditért könyv kedvezmény - most 30%-os akcióban juthatnak a THT szakkönyveihez a kredittel rendelkezők! 2024. május 7.
Discount_30.jpgAhogyan azt már korábban bejelentettük, 2024. januárban útnak indítottuk a THT társasházkezelői kreditrendszerét, melynek köszönhetően a THT Társasházkezelői Regiszter felületére regisztráló közös képviselők, társasházkezelők kreditjóváírásban részesültek és részesülnek szakmai aktivitásuk alapján. A kreditek jelentőségét és felhasználhatóságát illetően a THT exkluzív lehetőségeket biztosít a regisztráltak részére a megszerzett kreditjeik alapján: ezúttal 30%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg szakkönyveinket webshopunkban. Az akció részleteiről a cikkben olvashatnak.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások