Káosz a társasházakra vonatkozó rendeletekben

2021. május 26.
tarsashazi_rendeletek.jpgA Kormány az elmúlt napokban több ponton hozzányúlt a társasházakat érintő rendeletekhez, mely okozhat kellemetlen meglepetéseket a társasházkezelés mindennapjaiban.

Mint az ismeretes, az Országgyűlés 2021. május 21-ével a XL. számú törvénnyel kihirdette a veszélyhelyzet fenntartását és ennek alapján a Kormány 271/2021. (V. 21.) Kormányrendelet hatályában fenntartotta az 502/2020. (XI.16.) rendeletet, így habár az esküvők, sportrendezvények, gyűlések, zenés-táncos rendezvények megtarthatók, társasházi közgyűlést továbbra sem lehet tartani Magyarországon.

 

Van ennek értelme?


Nem úgy tűnik. Ugyanis amíg a józan paraszti ész azt diktálná, hogy a társasházi közgyűlésekre a gyűlés vagy gyülekezésre vonatkozó szabályok legyenek érvényesek, addig a törvényalkotó a másik oldalról is ellehetetleníti a társasházak jogszerű működését: míg a polgári törvénykönyv pl. az egyesületekre, vagy a gazdasági társaságokra nézve kifejezetten szabályozza az eközgyűlés jogi és technikai lehetőségeit, addig a társasházaknál ennek nyomát sem találjuk.

 
Az 502/2020 (XI.16) Kormányrendelet azt is kijelenti, hogy a tulajdonosok 10 %-ának írásbeli kezdeményezése alapján írásos szavazást lehet és kell tartani a társasházakban, mely alapján elviekben a 2020. évi elszámolásról és a 2021. évi tervszámokról is írásbeli szavazással dönthetnének a tulajdonosok. Ez azonban nem így van: habár az Igazságügyi Minisztérium Dr. Bék Ágnesnek, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnökének küldött levelében leírta, hogy „Mivel a Kormányrendelet hatályos rendelkezései is lehetőséget adnak a tulajdonostársak 1/10-ének írásbeli kezdeményezése alapján a veszélyhelyzet ideje alatt az éves elszámolás és a következő évi költségvetés elfogadására", a gyakorlatban több olyan esetet ismerünk, ahol ezen próbálkozás törvényessége megbukott és a társasházkezelőt megbüntették az ilyen próbálkozásért. A rendelet ugyanis kimondja, hogy az éves költségvetésről csak a veszélyhelyzetet követő 90 napban dönthet a közgyűlés, mely amíg nem hívható össze személyesen és annak elektronikus formája egyáltalán nincs itthon kitalálva, addig ezt nem tudja megtenni. Az írásbeli elfogadtatás abból a szempontból sem a legjobb ötlet, miszerint a társasházakban élő emberek az elmúlt hónapok korlátozásai miatt minimálisan tudtak szocializálódni és kimozdulni a négy fal közül, így elmúlt egy évben otthon maradt, vagy otthonról dolgozó társasházi lakók között felerősítheti a rosszhiszeműséget az, hogy minden magyarázat nélkül csak eléjük rakunk egy csomó számadatot, amit vagy megértenek és elfogadnak, vagy nem.

 
Habár az éves terv írásbeli megszavazásának előzetes átbeszélésére és jogellenes írásbeli megszavazásra szült gerilla-megoldásokat az élet - udvaron, vagy elektronikus úton való nem hivatalos gyűlés, megbeszélés, majd írásbeli formájában való megszavaztatás -, de az ilyen,nem jogszerű, vagy jogilag kiskapus esetek minden esetben bizalmatlanságot és konfliktushelyzetet szülhetnek a társasházakban.


Fel lehet menteni a közös képviselőt, de újat nem lehet választani


További kérdéseket vet fel, hogy az elmúlt napokban az 502/2020. (XI.16.) Korm. rendeletből kivették, hatályon kívül helyezték a 14. § 1. bekezdést, ami azt jelenti, hogy a rendkívüli helyzetben írásbeli szavazással már a közös képviselőt is fel lehet menteni. Ugyanakkor ugyanezen paragrafus (14. §) 5. bekezdése benne maradt a rendeletben, amely kimondja, hogy az új közös képviselőt a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül kell megválasztani, mely azt jelenti, hogy habár jogilag lett lehetőség a közös képviselő felmentésére, új nem választható, így sok társasház lábon lőheti magát azzal, hogy a feladatok ilyen esetben a számvizsgáló bizottságra - vagy annak hiányában valamely tulajdonostársra - szállnak, azok minden felelősségével együtt. És akkor nem is beszélünk azokról a társasházakról, akiknek valamilyen más okból kifolyólag, például elhalálozás miatt nincsen már egy jó ideje közös képviselőjük, és emiatt veszélybe került a rendes gazdálkodásuk.

Mi lenne a jó megoldás?

Európa-szerte vannak jó gyakorlatok az online társasházi közgyűlések lebonyolítására, ezek egyikének hazai interpretációja egy ügyfélkapus azonosítással - vagy a külföldi tulajdonosok érdekeinek védelménben bármilyen külső kyc (know-your-customer) folyamat integrálásával - gyorsan kivitelezhető lenne. Ahogyan az sem igényelne túl sok erőforrást, ha valaki józan fejjel átgondolná a jelenlegi szabályozást és összhangba hozná a társasházak és társasházkezelők érdekeivel. Ugyanis nyilvánvalóan senkinek nem az az érdeke, hogy egy újabb nyarat töltsenek a közös képviselők a közgyűlések lebonyolításával, de a jelenleg kialakult, az online közgyűlésekről, mint lehetőségről lecsúszott, káosz-közeli helyzetben talán mégis ki lehetne mondani, hogy egy közgyűlés nem veszélyesebb, mint egy lagzi, koncert, vagy egy sportmérkőzés.

Dén Mátyás András

További híreink


Akár két hónapra fűtés és meleg víz nélkül maradhat egy budapesti társasház 2022. szeptember 29.
20220929_gaspipe.jpgA nagyjából 70 lakásos zuglói társasházat az MVM levágta a hálózatról, majd kiderült, hogy egy rendszer miatti probléma miatt nem tudják visszakötni őket. Utoljára egy éve végeztek gázbiztonsági vizsgálatot az épületen, akkor még mindent rendben találtak. 

Jogesetek: Kisebbségi jogsérelem közös költség emeléssel 2022. szeptember 15.
20220914_jogesetek_rovat.pngJogesetek című rovatunkban folytatjuk a korábban megkezdett gyakorlatot, miszerint vizsgálódásunk fókuszában a közgyűlések, a közgyűléseken meghozott határozatok, és legfőképpen a határozatok érvénytelenségének megállapítása iránt indított peres eljárások, az azokban vizsgált érvénytelenségi okok állnak. 

Magyar Közlöny: egyszerűbb napelemtelepítés társasházakban, kedvezmény a legfeljebb 4 lakásos közösségeknek 2022. szeptember 10.
20220910_magyarkozlony.pngBár a kormány már több alkalommal kritizálta a nyugat-európai országok energiaválság-kezelését, végül azért szerencsére követni kezdték a példájukat. A legújabb intézkedések közül több is érinti a társasházakat. 

http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes
A kormány azon dolgozik, hogy egyszerűbb legyen társasházzá alakulni 2022. szeptember 8.
20220908_Gulyas_Gergely.pngA mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a kormány azon dolgozik, hogy a jövőben egyszerűbb és gyorsabb legyen társasházzá alakulni. 

Kizárólagos, ingyenes területhasználat "privát" lépcsővel - Ki fizeti a lépcsőjavítás költségeit? 2022. augusztus 31.
Kertkapcsolat.jpgA THT olvasói rovatában Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd, társasházi szakértő válaszol előfizetőink kérdéseire, melyek közül néhányat online felületünk olvasóival is megosztunk.

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Mi határozza meg a befizetett közös költség tételeinek elszámolási sorrendjét? 2022. augusztus 25.
konyvel.jpgA THT olvasói rovatában Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd, társasházi szakértő válaszol előfizetőink kérdéseire, melyek közül néhányat online felületünk olvasóival is megosztunk.

Hogy kerül be az ingatlan-nyilvántartásba a körberajzolt gépkocsi álláshely 2022. augusztus 19.
SJB_teremben.jpgA THT-TTOE június 9-én megtartott konferenciáján a fenti címmel tartott előadást Sándor József, ingatlanrendező földmérő, geodéziai tervező és szakértő, mely annak a jogszabálymódosításnak a gyakorlati jelentőségét vizsgálta, amely lehetővé tette a gépjármű álláshelyek önálló ingatlanná alakítását. Előadónk a THT számára az alábbi cikkben foglalta össze az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Kárt okozott a társasháznak a felújítással megbízott vállalkozó beszállítója - Ki rendezi a számlát? 2022. augusztus 17.
Soderszallitas.jpgA THT olvasói rovatában Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd, társasházi szakértő válaszol előfizetőink kérdéseire, melyek közül néhányat online felületünk olvasóival is megosztunk.

Mennyi időbe telik és milyen költségekkel jár egy társasház alapítása? 2022. augusztus 9.
Tarsashazalapitas.jpgSok társasházban régóta esedékes, de folyton halogatott feladat az alapító okirat módosítása, ami most a rezsicsökkentett energiaárak optimalizált igénybevétele kapcsán is aktuálissá válhat. A tisztánlátás érdekében a misztikus ködbe vesző költségek és a megoldandó feladatok átlátható összefoglalására kértük Dr. Kiss Balázs Károly ügyvédet, a THT jogi szakértőjét.

Mikor tekinthető magánszemélynek a társasház? - Itt a Pénzügyminisztérium válasza a TTOE-nek 2022. augusztus 8.
Penzugyminiszterium.jpgA NAV 28. számú, "Társasházak adózása 2022" című, januári információs füzete több helyen is rögzíti, hogy a társasházak magánszemélynek tekintendők, ezért dr. Bék Ágnes alapító elnök és dr. Gyárfás Róbert elnök, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) nevében július 14-én Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordult annak tisztázása érdekében, hogy az új Kata törvény alapján a társasházak befogadhatnak-e számlát katás vállalkozóktól.

Állami közfeladattá vált a rezsicsökkentett árú áram- és földgáz szolgáltatás biztosítása 2022. augusztus 7.
Rezsicsokkentes_uj.jfifAugusztus 5-én, a Magyar Közlöny 132. számában jelent meg a 289/2022. (VIII. 5.) számú rendelet, mely kimondja, hogy a kormány az elérhető árú villamos energia és földgáz ellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást" nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára, amit állami közfeladatként biztosít.

Birtokháborítás felújítással 2022. július 25.
Ilka1_u.jpgTeljes mértékben kimeríti a birtokháborítás fogalmát az a kép, ami a közös képviselőt fogadta. Az udvari kerítés egy részét elbontották, a telken pedig egy hatemeletes állványról nagy erőkkel hőszigetelik a szomszéd házat. Mindez egyetlen szó előzetes értesítés, bármiféle egyeztetés nélkül.

Ki tartja a közgyűlést, ha a közös képviselő lemondott? 2022. július 15.
Felmentett_kozos_kepviselo.jpgA Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) tagjainak kérdéseire a szervezet alapító elnöke dr. Bék Ágnes válaszol, melyek közül néhányat a THT előfizetőivel is megosztunk.

Rezsibomba: bajban a társasházi lakástulajdonosok és a családok 2022. július 14.
fejfajas2.jpgMagyarország Kormánya a tegnapi kormányinfón bejelentette, hogy augusztus 1-jétől minden olyan háztartás, akinek havi 7.750 Ft-nál több a villanyszámlája (azaz 210 kWh-nál többet fogyaszt) és 15.833 Ft-nál (144 m3) több a gázszámlája, az a fennmaradó részt piaci áron kell, hogy fizesse. De vajon gondolt-e bárki a társasházi hőszivattyúk, vagy központi gázkazánok energia fogyasztására? Vagy esetleg arra, hogy az egy háztartásban élőkre leosztva számolják-e a kedvezményt?

A NAV információs füzete szerint a társasház adózási szempontból magánszemélynek tekintendő - És a KATA szerint? 2022. július 14.
NAV_fuzetek.jpgZáporoznak a megkeresések a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete tagjai és a THT olvasói részéről a kisadózó vállalkozások tételes adója a KATA tegnapi módosítása után, mely szinte biztosan minden társasházat érint majd valamilyen mértékben. A tisztánlátás érdekében az egyesület vezetői az alábbi levélben fordultak Varga Mihály pénzügyminiszterhez.

Társasházi Percek - THT Podcast: Interjú dr. Gyárfás Róberttel, a TTOE frissen megválasztott elnökével 2022. július 13.
podcast2.pngA Társasházi Percek - THT Podcast legújabb epizódjában a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) május 31-én megválasztott elnökével, dr. Gyárfás Róberttel beszélgetett a szerkesztő, Bodnár Csaba, az egyesület terveiről, céljairól.

Derült égből gumibot – Nehéz döntések előtt a katás vállalkozások 2022. július 13.
ado-adozas.jpgA gazdaság kifehérítésének szándékával vezette be a kormány 2013-ban a kisadózó vállalkozások tételes adóját a KATA-t, ami valóban kedvező adózási környezetet biztosított a mikrovállalkozások számára. A kifehérítés azonban csak halványszürkére sikerült, ráadásul olyanokat is vonzott, akiket a jogalkotó nem szeretett volna privilegizálni, ezért egyre valószínűbb volt, hogy átalakításra kerül a konstrukció. Erre tegnap került sor, miután az Országgyűlés egy nap alatt elfogadta a beterjesztett módosításokat. Ezek alapjaiban szabják át olyan vállalkozások életét is melyek nem trükközési céllal tértek át a katára és derült égből gumibotként élik meg a tegnap történteket.

Rezsirobbanás: Mi lesz a katás társasházkezelőkkel és a társasházakkal? 2022. július 11.
kozgyules.jpg2022-ben a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis kata a legnépszerűbb adózási forma az egyéni vállalkozók és nagyon sok társasházkezelő körében is. Ugyanígy a legtöbb társasházban az alvállalkozók zöme is katás, mégis a jelenleg napvilágra került törvénytervezetben a társasházak hasonló kategóriába kerülnek, mint a cégek, ez pedig már rövidtávon komoly rezsinövekedést jelenthet a társasházi lakástulajdonosok számára.

Társasházi lakásként értékesíthetők, de még nem azok - alapító okiratra várnak a védett ingatlanok 2022. július 12.
muemleki_ingatlan.jpgTavaly novemberben szavazta meg az Országgyűlés a bérlakástörvény módosítását, ami lehetővé teszi, hogy a világörökségi helyszínen lévő - korábban elidegenítési tilalom alatt álló - önkormányzati lakásokat is megvehessék a benne élők.

Többségi tulajdonos által „kierőszakolt” határozatok 2022. július 5.
Kisebbseg.jfifJogesetek című rovatunkban ezúttal egy olyan témát mutatunk be, amely egyaránt érdekes lehet mind a társasházi közös képviselőként tevékenykedők, mind a társasházban élők, ott tulajdonjoggal rendelkezők számára. Vizsgálódásunk fókuszában ezúttal a közgyűlések, a közgyűléseken meghozott határozatok, és legfőképpen a határozatok érvénytelenségének megállapítása iránt indított peres eljárások, az azokban vizsgált érvénytelenségi okok állnak.

(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat