Barion Pixel

Mikor tekinthető magánszemélynek a társasház? - Itt a Pénzügyminisztérium válasza a TTOE-nek

2022. augusztus 8.
Penzugyminiszterium.jpgA NAV 28. számú, "Társasházak adózása 2022" című, januári információs füzete több helyen is rögzíti, hogy a társasházak magánszemélynek tekintendők, ezért dr. Bék Ágnes alapító elnök és dr. Gyárfás Róbert elnök, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) nevében július 14-én Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordult annak tisztázása érdekében, hogy az új Kata törvény alapján a társasházak befogadhatnak-e számlát katás vállalkozóktól.

Levelükre a Pénzügyminisztérium államtitkára Izer Norbert az alábbi választ küldte:


Tisztelt Elnök Aszony!
Tisztelt Elnök Úr!

Köszönettel megkaptam Varga Mihály miniszter úrnak címzett megkeresésüket, a KATA módosításával összefüggésben.

Beadványukban azt kérik, hogy a társasházkezelők és a közös képviselők, valamint az általuk megbízott egyéni vállalkozók továbbra is a KATA szabályai szerint teljesíthessék adókötelezettségüket. Jelzik továbbá, hogy a társasházkezelői tevékenység esetén sem látják kizártnak azt, hogy az érintett egyéni vállalkozó a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény (továbbiakban: új Kata tv.) alanyává váljon, mivel - értelmezésük szerint - a társasházak magánszemélyeknek tekintendőek. Álláspontjuk szerint ezt támasztja alá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 28. számú információs füzetének tartalma.

Az új Kata tv. alanya az adóval összefüggő adókötelezettségeit az új Kata tv., valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (továbbiakban: Art.) rendelkezései szerint teljesíti (új Kata tv. 1.§ (4) bekezdése).

Azt, hogy ki minősül kifizetőnek azt Art. 7. § 31. pontjának a) alpontja határozza meg. A hivatkozott rendelkezés szerint kifizetőnek minősül az a belföldi illetőségű jogi személy, egyéb szervezet, egyéni vállalkozó, amely (aki) adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat, függetlenül attól, hogy a juttatást közvetlenül vagy megbízottja (posta, hitelintézet) útján teljesíti. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 3. § 4. pontjának c) alpontja szerint a társasház egyéb szervezetnek minősül.

Mindezekre tekintettel a társasház kifizető, és kifizetőként jár el azokban az esetekben, amikor egyéni vállalkozónak vállalkozási szerződés keretében adóköteles jövedelmet juttat, munkavállalót alkalmaz, választott tisztségviselőnek fizet díjazást, megbízási jogviszony keretében teljesít kifizetést, vagy alkalmi munkavállalót foglalkoztat. A társasház kifizetői státuszára figyelemmel annak a kisadózó egyéni vállalkozónak, aki társasháztól szerez bevételt, az új Kata tv. 5. § (1) bekezdés g) pontja alapján a kisadózó jogalanyisága megszűnik.

Tájékoztatom, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 75. § (2) bekezdése csak azt rögzíti, hogy a társasház esetében az Szja tv. XI-XIV. fejezetében említett bevételéből a jövedelmet és az adót úgy kell megállapítani és megfizetni, mintha azt magánszemély szerezte volna meg, azzal, hogy magánszemélynek a társasházat kell tekinteni. A rendelkezés alapján megállapítható, hogy a társasház kizárólag a személyi jövedelemadó kötelezettségét teljesítheti magánszemélyként. Erről ad részletes tájékoztatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Önök által is hivatkozott 28. számú információs füzete.

Tájékoztatom, hogy az új Kata tv. módosítására nem látunk lehetőséget.

Több tájékoztató és adókalkulátor is elérhetővé vált a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, amely segítséget nyújt az érintetteknek a legkedvezőbb adózási mód kiválasztásában.

Munkájukhoz további jó egészséget kívánok!

Budapest, 2022. július 29.

Üdvözlettel:
Izer Norbert

Az egyesület elnökei a választ továbbították a tagok részére, de jelezték, hogy az ügyben újabb megkeresést írtak és személyes egyeztetést kezdeményeztek. A fejleményekről értesítik az egyesület tagságát.

További híreink


Ünnepi ajándék: Exkluzív karácsonyi előfizetői akció a THT-nál! 2023. december 1.
Berlingerhaus edényAhogy a téli esték bekuckózásra csábítanak, a THT - Társasházi Háztartás egy rendkívüli karácsonyi előfizetői akciót hirdet meg, hogy a hideg napokat is meghitt olvasással tölthessék azok, akik érdeklődnek a társasházak és a társasházi ingatlanok iránt.

Ezekről a témákról szólt az I. Társasházi Számvizsgálók Napja konferencia 2023. november 30.
tszn_resztvevok.jpeg2023. november 23-án rendezte első konferenciáját a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete (TSZOE) a budapesti Sugár Moziban, melyen több mint 250 résztvevő vett részt. Az egész napos rendezvényen a jogi és számviteli szakértői előadások mellett a jelenlévő számvizsgálók első kézből ismerhették meg azon lehetőségeket, hogy miként tudják távolról ellenőrizni a közös képviselők munkáját a legnépszerűbb hazai társasházi szoftverekben.

Itt vannak a közös képviselőt kereső társasházak 2023. november 28.
kozgyules5.jpgA THT Közös képviselőt keresek szolgáltatásában jelenleg 10 olyan társasház van, aki társasházkezelők pályázatát várja.

Üzleti etikai díjat kapott az eHÁZ 2023. november 24.
üzleti etikai díjIdén is csak 10 vállalat vehette át a 24. éve minden évben kiosztott Üzleti Etikai Díjat, az üzleti élet egyik legrangosabb elismerését. Az üzleti etikus jelzőt ugyanis örökre adják az alapítók, László Ervin világhírű, a Béke Nobel díjra többször jelölt tudós, író, a Budapest Klub alapítója és Demcsák Mária a hazai üzleti újságírás meghatározó alakja, a Piac és Profit alapítója. A díj kötelez arra, hogy példamutató felelősséggel álljanak mindig helyt az üzleti életben. Idén a 10 díjazott között volt az eHÁZ tulajdonos-üzemeltető cége, az Info Sierra Kft. is.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Meghívó: eHÁZ + mesterséges intelligencia a társasházkezelésben 2023. november 23.
ai.jpgHogyan tud egyből a világ összes nyelvén levelezni a közös képviselő? Hogyan tudjuk a mesterséges intelligenciával közgyűlési jegyzőkönyvet, házirendet írni? Hogyan segít nekünk a mesterséges intelligencia a konfliktuskezelésben? Kérhetünk könyvelési tanácsot a mesterséges intelligenciától? Milyen lehetőségek és milyen veszélyek vannak a mesterséges intelligencia használatában? November 30-án, csütörtökön, az eHÁZ rendezvényén ezekre a kérdésekre is választ kaphat minden érdeklődő!

Újabb programbővítés: Dr. Izsák Orsolya is előad az I. Társasházi Számvizsgálók Napján, november 23-án! 2023. november 21.
szamvizsgalok.jpgNovember 23-án tartja a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete (TSZOE) az I. Társasházi Számvizsgálók Napja névre hallgató rendezvényét, ahol meglévő és leendő tagjai első kézből kaphatnak meg olyan információkat a társasházi számvizsgálói munkával kapcsolatban, melyek eddig ilyen formátumban, egyszerre sehol nem hangzottak el. A rendezvényen egyszerre ismerhetik meg a résztvevők a Társasház ÉRTÉK, Profi MULTIHÁZ és eHÁZ szoftver számvizsgálói felületét! 

Megjelent a THT novemberi száma! 2023. november 21.
tht_2023_novemberNovemberi számunkat az idén októberben tartott XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo előadásainak összefoglalóinak szenteljük. Sok hír és újdonság van mostanában társasházak körül, ha nem reagálnánk a változásokra, akkor bizony sok más - többek között Önöktől is sok javasolt - témát decemberre, illetve 2024-re kellene halasztanunk. Még szerencse, hogy ez nem így van: szemfüles olvasóink már az előző hónapban is észre vehették, hogy a nyomtatásban megjelent THT-nál az interneten, tht.hu oldalon keresztül elérhető "digitális" lapozós újság bizony nagyobb terjedelmű lett, ez most sincs másképp: ebben a hónapban csaknem a duplájára nőtt az újságba betördelt cikkek száma abban az esetben, ha azt monitor, vagy tablet előtt olvassák.

November 28: Ingatlanbefektetők Napja 2023 2023. november 21.
ingatlankonf.jpgJelentős változások rajzolják át az ingatlanpiacot Magyarországon is: a COVID, az ukrán háború, az infláció és energiaválság majd Izrael háborúja olyan gazdasági és politikai folyamatokat indított és indít el, ami jelentős hatással van és főként lesz a jövőben a hazai ingatlanpiacra is. Ebben a gyorsan változó környezetben minden eddiginél fontosabb lett a friss információk, a trendek ismerete! 

Már 195 lakóközösség céljai váltak valóra - Jövőre ismét elindul az OTP Társasházi Pályázata 2023. november 13.
OTP_BANK_TARSASHAZI_DIJATADO_2023_104.jpgAz OTP Business 15. Társasházi Pályázatának köszönhetően idén újabb 15 lakóközösség valósíthatta meg környezete fejlesztésével és korszerűsítésével kapcsolatos régóta dédelgetett álmát. A szakmai zsűri a közel ezer beérkezett pályázatból választotta ki a díjazottakat, melyeket az OTP Bank a tavalyi összeg duplájával, összesen 30 millió forinttal támogatott. Ezzel az elmúlt másfél évtized alatt már összesen 195 társasház és lakóközösség részesült, több mint 170 millió forint vissza nem térítendő támogatásban.

Anomáliák az MVM társasházi számlázásában 2023. október 27.
MVM_NEXT.jfifEgy közös képviselői Facebook csoportban egyre szaporodnak a bejegyzések olyan esetekről, amikor az MVM durván túlszámlázza a gázdíjat a társasházaknak, majd a reklamációt követően az eredeti számla töredékét számlázza ki a társasházak felé.

Közös képviselőt keres? A THT segít! 2023. október 24.
kozgyules_prezentacio.jpgOktóber 19-én, múlt héten csütörtökön a XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expón mutatkozott be a THT Közös képviselő kereső szolgáltatása, melybe valamennyi THT előfizető díjmentesen feladhatja pályázatát közös képviselő keresésére. A pályázatokat jelenleg csak azon társasházkezelők láthatják, akik regisztrálva vannak a THT Társasházkezelői regiszterébe.

Így tud regisztálni a THT Társasházkezelői Regiszterébe! 2023. október 20.
thtkonferencia.jpgOktóber 19-én a XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expón mutatkozott be a THT Társasházkezelői Regiszter szolgáltatása, melybe valamennyi THT előfizető díjmentesen regisztálhat. A regisztrációval egy új korszak nyílik meg a hazai társasházkezelői piacon.

Ők lettek a THT 2023-as szakmai díjazottjai! 2023. október 20.
kkn2021.jpgA XIV Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a hagyományokat követve Dr. Dén-Nagy Ildikó pHD főszerkesztő adta át a THT szakmai díjait, 6 kategóriában a mintegy 700 résztvevő előtt. 

Meglepetés: Infláció alatti költségnövekedés a hazai társasházakban 2023. október 19.
Den-Nagy_Ildiko.jpeg2021-ről 2022-re 21 százalékkal, míg 2022-ről 2023-ra mindössze 4 százalékkal nőttek a magyarországi társasházak költségei, a legnagyobbat a banki szolgáltatásokra és a takarításra fordított összegek ugrottak az elmúlt két évben: előbbire 43%-kal, utóbbira 52%-kal többet fizetnek a társasházi közösségek - ezekkel a megdöbbentő adatokkal nyitotta meg a THT - Társasházi Háztartás XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényét szaklapunk főszerkesztője, Dr. Dén-Nagy Ildikó pHD.

Megjelent a THT 2023. októberi száma! 2023. október 17.
THT 2023 októberTegye fel a kezét az, aki meglepődött a halasztás halasztásának halasztásának a halasztásán: a törvényhozó újra elnapolta tisztségviselők nyilvántartási kötelezettségét, immáron jövő októberre, 2025 májusi türelmi idővel. Valahogy úgy érzi az ember, hogy ahogy esnek szét szépen sorban a társasházak, ahogyan az eu-rekorder inflációval ég el a lakóközösségek megtakarítása és ugranak egymásnak a tulajdonosok, úgy egyre inkább forró krumplivá válik a hazai társasházakkal kapcsolatos ügyekkel való foglalkozás. Egyeseknek.

Vegye át csütörtökön díjmentesen a Konstruktív társasházi menedzsment számvizsgálóknak és közös képviselőknek című szakkönyvet a XIV. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN! 2023. október 17.
szakkonyv_2023_szamvizsgalo.jpgMár csak szerdán 17:00 óráig van lehetőség jelentkezni az október 19-én megrendezésre kerülő XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo (KKN) rendezvényre. A szakma ünnepének is nevezett eseményen, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, utoljára kínálkozik lehetőség arra, hogy a THT tavaszi országos körútjára megjelent szakkönyvet átvegyék azok, akik eddig még nem jutottak hozzá.

Online TÁRSASHÁZKEZELŐ tanfolyamhoz csatlakozhat október 25-ig! 2023. október 17.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Társasházkezelő képzés indult 2023.09.25-én Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

Regisztrált már? Jövő csütörtökön XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo a Lurdy házban! 2023. október 13.
kkn2021.jpg2023. október 19-én ismét a megszokott helyszínen a Lurdy Házban rendezzük immár a XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expot. Ezúttal is a szakma több területét érintő témákról, - „rázós esetek kezelése", műszaki, számviteli, pénzügyi, tűzvédelmi, digitális fejlesztési, biztosítási, és jogi - lehet előadásokat hallgatni és kapcsolatot építeni a kiállító cégekkel. Az elhangzott információkat felhasználva a mindennapokban gördülékenyebbé válik a munkavégzés.

Megéri-e társasházkezelőnek lenni ma Magyarországon? 2023. október 10.
közös képviselőJogi, műszaki, számviteli, pszichológiai, szociológiai és nem ritkán gyógypedagógiai ismeretek is kellenek ma a társasházkezeléshez, nem beszélve a jó stressz tűrő képességről. De megéri ez?

Ezekkel a cégekkel és kiállítókkal találkozhat október 19-én, a XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expón 2023. október 6.
kkn_header.jpgOktóber 19-én, a XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a Lurdy Házban közel 30 céggel és kiállítóval találkozhat személyesen annak érdekében, hogy a legjobb szakértőket tudja biztosítani társasházai számára.

(c) Társasházi Háztartás 2023 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások