Barion Pixel

Nevet vált a TSZOE

2024. július 9.
szilberszilvia.jpgApró, de fontos lépés a tavaly indult Egyesület életében, hogy július 1-jétől az Egyesület az eddigi Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete név helyett Társasházak és Számvizsgálók Országos Egyesülete néven folytatja tovább. Szilber Szilviát, az Egyesület elnökségi tagját kérdeztük a névváltás okairól.

THT: Miért volt szükséges a névváltás?
SZSZ: A számvizsgálók nagyon fontos láncszemek a társasház életében, de úgy látjuk, hogy nem feltétlenül szükséges számvizsgálónak lennie egy tulajdonosnak ahhoz, hogy kilásson a négy fal közül és a ház ügyeinek előremeneteléért tenni tudjon. Minden társasházi tulajdonosnak alapvető érdeke az, hogy a teljes közösség, azaz a társasház érdekeit tartsák szem előtt, ne csak egyesek saját szempontjait.

THT: Mi történt eddig az Egyesület életében?
SZSZ: Tavaly november 23-án tartottuk meg az I. Társasházi Számvizsgálók Napja rendezvényünket Budapesten, ahol több mint 300-an vettek részt. Ezen a rendezvényen a tagjaink díjmentesen vehették át a tavaly általunk is jegyzett Konstruktív társasházi menedzsment számvizsgálóknak c. könyvet, melyből öt példány kivételével az összes elfogyott. Ezen kívül aktívan részt veszünk a társasházi törvényekhez kapcsolódó törvénymódosítási javaslatok kidolgozásában, illetve az egyes társasházkezelői és tulajdonosi kutatásokban is együttműködünk a THT-val. Idén szeptember 19-én tartjuk a második rendezvényünket, melyre díjmentesen várjuk meglévő és leendő tagjankat is.

THT: Az Egyesület új nevéhez új célok is társulnak?
SZSZ: Az Egyesület céljai annyival bővültek ki, hogy már nemcsak a számvizsgálók, hanem maguk a társasházak érdekképviseletét is el szeretnénk látni a jogalkotók, a hatóságok és az önkormányzatok felé. Ezen kívül a társasházi működési forma és a számvizsgáló bizottsági munka megbecsültségének népszerűsítése és szakmai színvonalának fejlesztése is a célunk. Az Egyesület további célja a társasházkezelők és a közös képviselők, mint szintén a társasház érdekeit képviselők összefogása, a tulajdonosi lakóközösségek szemléletformálása, a tudatos és fenntartható életforma megteremtése a magyarországi társasházakban.

THT: Jól látjuk, hogy a társasházkezelők érdekképviselete nincs benne a célok között?
SZSZ: A társasházkezelők és közös képviselők közös érdeke is az, hogy tudatos, a társasházak állapotáért felelősséget vállaló társasházi lakóközösségek legyenek Magyarországon. Minden szakmának megvannak a nehézségei, de az egyesületet nem panaszládának szánjuk. Habár az elmúlt évtizedekben hivatalosan léteztek társasházkezelők és közös képviselők érdekképviseletére alapított csoportosulások, a visszajelzések alapján nem sok kézzelfogható segítséget kaptak a szakma képviselői, ezért sokan csalódtak ezekben a formációkban. Mi a társasházak állapotjavítását a tulajdonosi oldalról közelítjük meg, mert úgy hisszük, tapasztaljuk, hogy a szakma képzett képviselői és a tulajdonosok közös összefogással tudnak eredményeket elérni.

THT: De akkor közös képviselők, társasházkezelők nem is csatlakozhatnak a TSZOE-hez?
SZSZ: Már hogyne csatlakozhatnának? Viszont csak azok csatlakozzanak, akik a társasházak és közösségek érdekeit tartják elsődlegesen a szemük előtt és hosszú távon gondolkodva értéket szeretnének teremteni win-win alapon, nem pedig csak a saját érdekeiket keresik és gyors meggazdagodásra vágynak! "Házgyűjtögetők, önmagukat kereső kalandorok, sumákolók kíméljenek" jeligére.

THT: Mit ad az Egyesület a tagoknak?
SZSZ: Elsődleges célunk az ideális társasházi körülményeket megteremtő tulajdonosi szemlélet terjesztése. Az egyesületi pártoló plusz tagdíj jelenleg 20 000 Ft, melyért cserébe ráadásul az Egyesület éves, 9 900 Ft értékű THT online előfizetést is biztosít, társasházi előfizetés esetén három embernek is. Tagjaink ezen felül hozzáférést kapnak az elmúlt évek kiadványaiból összeállított tudástárhoz, az éves rendezvényre belépési lehetőséget kapnak, ahol idén díjmentesen vehetik át a Jogok és Kötelességek a társasházban 2024 c. kétkötetes kiadvány első részét, a könyv második részét pedig 12.900 Ft értékben.

További híreink


Mint a tóba dobott kavics - Már érződik a terézvárosi airbnb-szavazás hatása: csökkenő árak, egyre több eladó ingatlan 2024. október 20.
generali_pr_1.jpgAz elmúlt hónapokban egyértelműen megjelentek az airbnb-szabályozás hatásai a budapesti ingatlanpiacon, különösen Terézvárosban. A szeptemberi döntést követően, amely szerint a kerületben 2026-tól kezdődően betiltják a rövid távú lakáskiadást, a kisméretű, jellemzően airbnb-célra fenntartott lakások árai csökkenésnek indultak. Az ingatlanpiacot vizsgáló szakértők szerint a változás a kínálat növekedésével is párosul: a rövid távú bérbeadáshoz használt, 50 négyzetméternél kisebb lakások kínálata három hónap alatt 130-ról közel 200-ra nőtt, ami több mint 50%-os emelkedést jelent.

Okos vízmérés a lakók szolgálatában (x) 2024. október 21.
techem_logo.JPGMár Magyarországon is elérhetők az okos mérési rendszerek és az ehhez kapcsolódó elektronikus szolgáltatások. A rádióstechnológián alapuló szolgáltatás innovatív lehetőségeivel a hagyományos leolvasásnál jóval többet nyújt. A rendszer elsődleges többletfunkciói a gyors on-line elszámolás, az eszközállások folyamatos hozzáférhetősége, az archív elszámolások megtekintése vagy akár a mérőeszközök működésének folyamatos ellenőrzése.

Hogyan oldható meg közös képviselőként a társasházi autó töltés kialakítása? (x) 2024. október 7.
evergylogo.pngAz elektromos autó töltők telepítése a társasházakban számos  kihívással jár, de az Evergy szolgáltatásai egyszerűbbé teszik a közös képviselők munkáját.

Energiaközösségek alakulhatnak a társasházakban - Könnyebb lehet majd a napelemes rendszerek telepítése 2024. október 17.
Tarsashazi_napelem.jpgAz Energiaügyi Minisztérium új szabályozási terve megkönnyítené a társasházak számára, hogy napelemes rendszert telepítsenek az áramfogyasztásuk részleges fedezése érdekében. A minisztérium a társasházakra vonatkozó speciális rendelkezésekkel bővítené az energiaközösségek létrehozásának lehetőségeit, így lehetővé téve a lakóközösségek számára, hogy könnyebben és gyorsabban lépjenek a zöldenergia irányába.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Itt a 21 pontos Gazdaságpolitikai Akcióterv 2024. október 16.
20220908_Gulyas_Gergely.pngHogyan lesz megfizethető a lakhatás? Milyen adókedvezmények lesznek? Mire számíthatnak a vállalkozások? Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a szerdai kormányinfón egy 21 pontos gazdaságpolitikai akciótervet mutatott be. A kormány célja, hogy jövőre 3-6 százalékos gazdasági növekedést érjenek el, hosszú távon pedig a gazdasági semlegesség elérése a kitűzött irány.

THT podcast: A társasházi SZMSZ-ben rejlő csapdák és lehetőségek a társasházak és az ingatlantulajdonosok számára 2024. október 16.
podcast2.pngElőadó: dr. Havas-Sághy Gábor infokommunikációs szakjogász, a THT jogi szakértője. A felvételsorozat következő része a THT által 2024. március 13-án rendezett konferencia előadásaiból.

Szavazhatunk-e írásban? - Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre 2024. október 16.
kbk21.pngA társasházi közgyűlésen a szavazati rendről szeretnék tájékozódni. Ha az összehívott közgyűlésen az egyik tulajdonos (ebben az esetben egy állami cégről van szó) nincsen jelen, törvényesnek számít-e az a gyakorlat, hogy ezt a céget vagy előre, a közgyűlés előtt, vagy utólag, a közös képviselő írásban „szavaztat" meg? A helyzet pikantériája az, hogy pont ezen a szavazaton múlik a szavazás kimenetele. A közös képviselő viszont nem pártatlan, és befolyásolja az írásban szavazó céget. Az SZMSZ-ben nincs leírva, és külön határozatban foglalt szavazás sincs arról, hogy a lakógyűlésen nem megjelenő tulajdonosok írásban szavazhatnának. Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Itt van az ősz, itt van újra… (x) 2024. október 7.
elcologo.jpgOdakint még nyáriasan kellemes az időjárás, de ez nem lesz mindig így... Idén is lesz fűtési szezon?! A válasz egyszerű és rövid: igen. Talán nem tévedünk nagyot, amikor azt mondjuk, hogy minden idők egyik legmelegebb nyarát tudhatjuk magunk mögött. Még szeptember első napjaiban is nyári forróságban kezdődött el az iskola a diákok számára.

Társasházi biztosítással kapcsolatos kérdése van? Ne hagyja ki az alkalmat, hogy választ kapjon! 2024. október 15.
meeting1.jfifVegyen részt október 17-én, azaz most csütörtökön, a XV. Közös Képviselők Napján és Társasházi Expo rendezvényen, ahol szakértői válaszokat kaphat minden biztosítással kapcsolatos kérdésére! Az esemény keretében megrendezésre kerülő biztosítói kerekasztalon az ország neves biztosítótársaságainak képviselői és alkuszai állnak rendelkezésre, hogy megvitassák az Ön által felvetett kérdéseket. Küldje el előzetesen kérdéseit a tht@tht.hu e-mail címre, és mi feltesszük azokat a szakértőknek!

Meddig terjed a társasház és meddig a közös képviselő anyagi felelőssége - Milyen esetekben felelős mindkettő? 2024. október 14.
felelosseg.jpgA társasházi élet számos, sokszer nehezen átlátható pénzügyi és jogi kérdést vet fel, különösen akkor, ha valamilyen káresemény következik be. Ilyen helyzetekben azonnal felmerül a kérdés: ki a felelős a keletkezett kárért? A társasház, a közös képviselő, vagy esetleg mindkettő? Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen esetekben terheli a felelősség a társasházat, a közös képviselőt, illetve mindkettőt, és mikor fordulhat elő, hogy a tulajdonostársaknak is helyt kell állniuk.

Újabb programváltozás: társasházi biztosítások, hulladékkezelés, energiahatékonyság, kamerarendszerek és adatvédelem! XV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo, október 17-én, most csütörtökön! 2024. október 14.
kkn_header.jpgEz a nap a társasházak előtt álló feladatokról szól, ahol szakértőinkkel közösen keressük a leghatékonyabb megoldásokat. Legyen szó hiteligénylésről, adatvédelemről, kamerarendszerek telepítéséről vagy akár a tűzvédelmi előírások betartásáról, ezen a rendezvényen minden kérdésre választ kap. Megismerheti a legfrissebb irányelveket a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék társasházi gyűjtéséről, valamint a felújítások előkészítéséről és lebonyolításáról is. A jogi kihívások sem maradnak ki: bemutatjuk, milyen problémákkal szembesülhet 2024-ben, és hogyan érdemes ezeket kezelni a bírósági gyakorlat tükrében. A nap végén ünnepélyes keretek között kerül sor a THT szakmai díjainak átadására, valamint az ajándéksorsolásra, így nemcsak hasznos tudást szerezhet, de értékes nyereményekkel is gazdagodhat! Az eseményre a részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

Pályázati lehetőségek a társasházak lakóinak 2024. október 13.
csaladban.jpgA THT folyamatosan figyeli a budapesti önkormányzatok által meghirdetett társasházi LAKOSSÁGI PÁLYÁZATOKAT. Cikkünkben előfizetőink a jelenleg futó, a társasházak lakói részére kiírt fővárosi pályázatok között böngészhetnek.

Jövő évtől tilos lesz az erkélyre napelemet telepíteni Magyarországon 2024. október 13.
napelemes_erkely.jpgA napokban több sajtóorgánumban megjelent híradás az erkélynapelemek telepítésére vonatkozó jogszabályi helyzetről, amely téves értelmezéseket tartalmazott. Szeretnénk egyértelművé tenni a helyzetet és tisztázni a vonatkozó szabályozást.

A lakáspiac élénkülése volt megfigyelhető szeptemberben, ami 2025-ben tovább folytatódhat! 2024. október 10.
generali_pr_2.jpgSzeptemberben tovább élénkült a hazai lakáspiac, amit az ingatlan.com legfrissebb kereslet-kínálati összesítője is alátámaszt. A következő hónapokban további erősödés várható, különösen azért, mert 2025-től az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat adómentesen lehet majd lakáscélra felhasználni, ami szintén jelentős hatással lehet a piacra.

3%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest - a KSH friss adatai szerint 2024. október 10.
forint_uj4.jpg2024 szeptemberében a fogyasztói árak átlagosan 3%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Egy hónap alatt átlagosan 0,1%-kal csökkentek, ezen belül a járműüzemanyagok 3,7%-kal olcsóbbak lettek.

Ezek a házak keresnek most közös képviselőt! 2024. október 1.
kezfogasra_nyujtot_kez.jpgA THT díjmentes "KÖZÖS KÉPVISELŐT KERESEK" szolgáltatása azon társasházi tulajdonosok, számvizsgálók, intéző bizottsági tagok részére nyújt segítséget, akik társasházuk számára társasházkezelőt, közös képviselőt keresnek és erre olyan pályázatot szeretnének kiírni, amelyre a lehető legpontosabb ajánlatot várják.

Kitekintő: Franciaország - Miért nem akarnak a franciák többé ingatlanba fektetni? 2024. október 10.
Francia_zaszlo_es_haz_f.jpgA magas adózás, a jogszabályok és tiltások özöne fogja vissza az ingatlanbefektetéseket Franciaországban. Ezen körülmények, valamint a kedvezőtlen gazdasági környezet, a kamatlábak emelkedése, továbbá az alacsonyabb tranzakciós árak együttesen letaszították az ingatlant a középosztály legkedveltebb befektetési formái köréből.

THT podcast: Jogok és kötelességek a társasházban. Mi a feladata a közös képviselőnek, számvizsgálónak, tulajdonosoknak? 2024. október 10.
podcast2.pngElőadó: Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd, a TSZOE elnöke - a THT jogi szakértője. A felvételsorozat következő része a THT által 2024. március 13-án rendezett konferencia előadásaiból.

Ebben az évben is sok értékes ajándékot sorsolunk ki a XV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo résztvevői között, október 17-én! 2024. október 10.
kozgyules.jpgIdén október 17-én immár 15. alkalommal kerül megrendezésre a THT Közös Képviselők Napja és Társasházi EXPO, amely az ingatlanszakma egyik legfontosabb eseménye. Az eseményre a részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. Vegyen részt Ön is a rendezvényen és nyerje meg értékes ajándékaink egyikét!

Érvényes a közgyűlés? - Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre 2024. október 9.
kozgyules2.jpgÉrvényesnek tekinthető egy tarsasházi közgyűlés ha: 1. a gyűlést 15 perccel korábban kezdték, így egyes lakók, akik időpontra érkeztek már a megkezdett közgyűléshez csatlakoztak? 2. a tulajdonostársak 30%-a volt jelen a közgyűlésen, és ismételt időpontra nem került sor? 3. az egyik jegyzőkönyv-hitelesítő tulajdonosként szerepel a jegyzőkönyvben, habár a tulajdoni lapról kiderül, hogy nem tulajdonos? 4. a számviteli bizottság elnöke nem tulajdonos? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások