Barion Pixel
Airbnb-ügy: Miben engednének, és mit javasolnak a rövid távú szállásadók? 2024. szeptember 20.
airbnb.jpgIlyen a „boksz" - szoktunk idézni egy jól ismert LGT slágerből - de a Terézvárosban lezajlott népszavazás kapcsán ezt a pofont egész Budapesten és országosan is megérezheti a turizmus. 447 szavazat miatt jöhet szigorú szabályozás a rövid távú lakáskiadások teljes piacán.

Utazásaink során ne hozzunk haza külföldről növényeket! 2024. szeptember 20.
megyeriszabolcs.jpgAmennyiben a pihenésünkhöz egy külföldi utat választunk, úgy ahelyett, hogy magunkkal hoznánk különlegesebbnél különlegesebb, egzotikus tájakról származó növényeket és terméseket, inkább csodáljuk meg őket ott, ne hozzuk haza magunkkal. A kereskedelem, a turizmus negatívan befolyásolhatja a növények egészségét. Különösen EU-n kívülről, de bármely messzi tájról veszélyes növényi károsítókat hurcolhatunk be például a növényekkel, a talajjal, mint termesztő közeggel és a termésekkel. Növényegészségügyi szempontból ugyanis az idegen tájakról származó nem honos növények kockázatosak lehetnek a hazai növény- és állatvilágra, rendkívül nagy gazdasági és természeti károkat okozhatnak a velük érkező nem várt károsítók.

Kitekintő: A bécsi példa - Miért nem szálltak el a lakásárak a robbanásszerű népességnövekedés ellenére? 2024. szeptember 19.
Becs_Hundertwasserhaus.jpgMiközben Budapest lakossága stagnál, és az emberek egyre inkább kiszorulnak a városból, Bécs robbanásszerű növekedést él meg - ám ennek ellenére a lakásárak mégsem szöktek az egekbe. Hogyan sikerült ezt elérni sógorék fővárosának? A válasz egyszerű: a bécsi önkormányzat és privát ingatlanfejlesztők közös erővel, történelmi léptékű lakásépítési programokat valósítottak meg, háromszor annyi lakást építve, mint Budapest.

Mire fizet a biztosító árvíz idején? 2024. szeptember 18.
besnyo_marton_david.jpgOrszágunkat ismét elérte egy jelentős árhullám, amely hasonló nagyságrendű a 2013-as árvízhez. A védekezési munkálatok napok óta folynak, azonban elkerülhetetlenül lesznek olyan területek, ahol az árvíz komoly károkat okoz az ingatlanokban és az ingóságokban is. Azoknak, akik rendelkeznek biztosítással, fontos, hogy néhány kulcsfontosságú lépést betartsanak annak érdekében, hogy a kárfelmérés és a biztosítási kártérítés minél gyorsabban és gördülékenyebben menjen. Érdemes időben bejelenteni a károkat és részletes dokumentációval alátámasztani az igényt. Besnyő Mártont, a Netrisk Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük az árvíz okozta károkkal kapcsolatos biztosításokról. A vele készült interjút az alábbi cikkünkben olvashatják.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Társasházba való jogosulatlan belépés megakadályozása 2024. szeptember 18.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgKéréssel fordulok Önhöz, azért, hogy az évek óta visszatérő problémánkhoz törvényes/jogi segítséget kapjunk. Társasházunk tulajdonosai megelégelték az idegenek társasházunk területén történő tartózkodását, illetve szórólapok postaládába történő bedobálását. Ezért a 2022. mácius 7-i közgyűlésen hoztunk egy határozatot, amely arról szól, hogy: „Társasházunk területén illetéktelenül tartózkodni, mindenféle szórólapot, és reklámanyagot elhelyezni TILOS! Felhívom a figyelmet, hogy a határozat megsértése esetén magánlaksértést követnek el, ami szabálysértési eljárást von maga után." Az a problémánk, hogy a jelenlegi választási kampánynál már a szórólaposok kiküldése a házunkból tettlegességig fajult. Arra hivatkoztak, hogy a "választási törvény" engedélyezi, hogy bármelyik házba bemenjenek, és a postaládába szórólapot tegyenek. 1. A kérdésem az, hogy valóban van ilyen törvény? 2. Mit tehetünk, ha a szórólapos a közgyűlési határozatunk ellenére, - ami ki van függesztve - erőszakkal bejön a házunkba? Ráadásul ez egy képviselőjelölt volt, aki saját magát reklámozta. Mi tulajdonosok úgy gondoljuk, hogy a mi társasházunk területén csak és kizárólag az tartózkodhat, akinek mi tulajdonosok engedélyt adunk. Vagy nem jól gondoljuk? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Ez a program várja Önt a XV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo-n, október 17-én, a Lurdy Házban! 2024. szeptember 17.
kkn2021.jpgA XV. Közös Képviselők Napja és Társasházi EXPO idén is izgalmas és hasznos szakmai előadásokat kínál, jogi, műszaki, számviteli, pénzügyi és hulladékkezelési témákban is. A konferencia emellett egyedülálló lehetőséget is biztosít a kapcsolatépítésre mind egymással, mind a kiállító cégekkel. Hagyományainkat folytatva a rendezvényen átadjuk az idei THT Szakmai Díjakat is, összesen 8 kategóriában.

Terézvárosban 2026-tól nem lesz engedélyezett az airbnb: Megoldás ez vagy súlyosabb problémák melegágya? 2024. szeptember 17.
airbnb.jpgSzeptember 2-15. között a terézvárosi lakosok körében szavazást tartottak az airbnb-típusú (rövid távon kiadható) szállások betiltásáról. Az eredmény alapján a szavazók 54%-a támogatta a tiltást, ami így 2026. január 1-jén lép majd hatályba. Soproni Tamás polgármester bejelentette, hogy az új rendelet alapján 0, azaz nulla napban határozzák meg a kiadható napok számát a rövid távon kiadható szállások esetén, tehát az ilyen szállások bezárnak.

THT Szakmai Díj Pályázat 2024 2024. szeptember 17.
tht_szakmai_dij-2024.jpgA THT 2024-ben is elismeri a kiemelkedő teljesítményt, ezért idén is kiírja a Szakmai Díj Pályázatát 8 kategóriában. Pályázzon és nyerjen, vagy adja le jelöltje nevét a megjelölt kategóriákban, hogy megadja az esélyt önmagának vagy jelöltjének a szakmai elismerésre!

Csatlakozzon Ön is hozzánk november 5-én (kedden) az INGATLAN 2024 konferencián és EXPO-n, ahol DÍJMENTESEN veheti át a THT legújabb szakkönyvét! 2024. szeptember 17.
KONFERENCIA.jpgEzen az exkluzív rendezvényen a teljes ingatlanszakma krémje találkozik: ingatlankezelők, beruházók, közvetítők, felújítók, befektetők, finanszírozók, valamint magánszemélyek és cégek döntéshozói egyaránt jelen lesznek. Ha Ön is rendelkezik ingatlanvagyonnal vagy tervei vannak eladásra, vételre vagy hasznosításra, akkor itt a helye! Ráadásul a THT előfizetők díjmentesen átvehetik a „Jogok és kötelezettségek a társasházban 2024" című szakkönyv I. és II. kötetét is. Ne maradjon le erről a lehetőségről!

Alakítsa Ön az épületekkel és az épületfelújítással kapcsolatos klímapolitika jövőjét Európában! 2024. szeptember 17.
HU_2024_Survey_poster_landscape.pngA brüsszeli székhelyű International Union of Property Owners (UIPI), azaz az Ingatlantulajdonosok Nemzetközi Szövetsége  FELMÉRÉST készít az épületek fenntartható és energiahatékony felújításáról, hogy megismerje az ingatlantulajdonosok és ingatlanos szakemberek nézőpontját. Az Ön tapasztalata is segíthet megérteni az épülettulajdonosok igényeit, mozgatórugóit és az épületfelújítás során felmerülő kihívásait, ezért nagyra értékelnénk a közreműködését! A már MAGYAR NYELVEN is elérhető nemzetközi felmérést szolgáló KÉRDŐÍVET a cikkben található linken keresztül érheti el.

A szükséges jó – épületenergetikai korszerűsítés és felújítás (x) 2024. szeptember 17.
AUSTROTHERM_LOGO_HU_2017.jpgFöldünk népessége az elmúlt 100 év alatt megnégyszereződött. Minden emberi tevékenység energiát igényel, a növekvő népesség pedig egyre többet. A szükséges energia előállítása káros környezeti hatásokkal jár, amit az energiatakarékossággal, energiahatékony eszközök használatával, és a megújuló energiaforrások bevonásával tudunk mérsékelni.

Pályázatok társasházaknak, lakásszövetkezeteknek 2024. szeptember 16.
forint_uj5.jpgOlvasóink számára ebben a hónapban is kigyűjtöttük, hogy jelenleg milyen aktuális pályázatok állnak rendelkezésre a budapesti valamint a vidéki társasházak és lakásszövetkezetek számára.

Pályázati lehetőségek a lakosságnak 2024. szeptember 13.
kutyatarsashaz.jpgA THT folyamatosan figyeli a budapesti önkormányzatok által meghirdetett társasházi LAKOSSÁGI PÁLYÁZATOKAT. Cikkünkben előfizetőink a jelenleg futó, társasházi lakók részére kiírt fővárosi pályázatok között böngészhetnek (kerületi bontásban).

Drága kenyér! A liszt ára 27,7%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest - a KSH friss inflációs adatai 2024. szeptember 13.
liszt.jpg2024 augusztusában az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4%-kal meghaladták, júliushoz viszonyítva viszont átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - a KSH adatok szerint.

Ingatlanszerzés „szerencseszerződéssel”: Az életjáradéki szerződés és a tartási szerződés 2024. szeptember 12.
szerzodes_alairas.jpgAz életjáradéki szerződés egy kevésbé ismert szerződéstípus, legtöbben inkább „rokonát", a - köznyelvben „eltartási szerződésként" emlegetett - tartási szerződést ismerik, olykor össze is keverik. A két jogviszony hasonló és valóban mindkettővel történhet ingatlanszerzés, de mégis vannak köztük lényeges különbségek. Cikkünkben - miután sorra vettük a két szerződés legfontosabb elemeit - megnézzük, miben hasonlítanak és miben nem.

Feszültség az ingatlanpiacon: egyszerre van jelen a kínálati bővülés és a drágulás 2024. szeptember 12.
Generali-kep2.jpgA Duna House legfrissebb jelentése és az ingatlan.com adatai alapján komplex kép bontakozik ki a magyar lakáspiac jelenlegi helyzetéről.

Ki szavaz ilyen esetben? 2024. szeptember 11.
kbk21.pngA múlt hónapban tartott közgyűlésünkön érdekesen alakult a részvétel. Az egyik (szépkorú) tulajdonostársunk a fiaival együtt (5,46; 2,72; 2,72% tulajdoni hányad) külön-külön, meghatalmaztak egy másik tulajdonostársunkat, hogy képviselje őket a közgyűlésen. Így a meghatalmazott (az eredeti 4,34% tulajdoni hányad helyett) 15 és 26% tulajdoni hányaddal akart szavazni, de közben a szépkorú tulajdonostársunk (az 5,46% tulajdoni hányaddal) is megjelent a közgyűlésen. Ki szavazzon? Egy másik tulajdonostársunk, akinek kettő albetétje (15,61; 10,58% tulajdoni hányad) is van, a saját édesanyjának adott általános maghatalmazást, amin nem említették meg, hogy mindkettő albetétre érvényes, de az édesanya a közgyűlés előtt a jelenléti íven csak az egyik albetétnél írta alá. Mit számoljunk érvényes szavazatnak? Szerencsére a szavazások közel egyhangú döntéseket eredményeztek, így ezek nem befolyásolták azokat, de sokunkban felmerült, hogy akkor mi lesz, ha egy hasonló eset befolyásolja a döntéseinket! Hogyan kell kezelni az ilyen helyzetet? Kérem, írja meg, hogy mi volna a levezető elnöktől elvárt helyes eljárás az ilyen szituációkban? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

A „piszkos 700” – Akár azonnali megoldások is adódnának az airbnb-piacon 2024. szeptember 11.
turistalany.jpgNem kellene 2026-ig várnia Terézvárosnak: több mint 700 lopott vagy hamis NTAK azonosító számmal működő airbnb lakásra bukkantak, amelyek az önkormányzati adatbázis szerint nem rendelkeznek működési engedéllyel, vagy a lakás engedélye nem arra a kapacitásra szól, amit hirdetnek - hívják fel a figyelmet az érdekvédők.

Kevesebbet ér az ingatlan, ha mobiltorony van a közelben 2024. szeptember 10.
cimlapkep2.jpgHabár Magyarországon nincsen precedensjog, kúriai jogesetek tucatjai bizonyítják, hogy az ingatlanunk bizony értékcsökkenést szenved el, ha mobiltorony épül a közelben. A téma igen kényes, de a THT utánajárt a részleteknek.

Ezeken az őszi szakmai rendezvényeken szerezhet THT társasházkezelői krediteket 2024. szeptember 10.
kreditek_kep.jpg2024 januárjában útnak indítottuk a THT társasházkezelői kreditrendszerét, melynek köszönhetően a THT Társasházkezelői Regiszter felületére regisztráló közös képviselők, társasházkezelők szakmai aktivitásuk alapján kreditjóváírásban részesülnek. Hogy pontosan miként juthat THT kreditekhez és mire használhatóak az összegyűjtött kreditek, cikkünkből kiderül.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások