Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Benzinüzemű motorok tárolása a társasházban

2010. szeptember 4.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Arra szeretnék választ kapni, hogy szabályozza-e valamely jogszabály a benzinüzemű motorok panelépületekben való elhelyezését. Lehetséges-e ezek tárolása a kerékpártárolókban, vagy a lépcsőházak aljában, a lépcső alatt. Amennyiben nem, akkor mi a megoldás? Van-e megoldás, vagy egész egyszerűen ezeket a járműveket segédmotorkerékpártól a Harly-Davidsonig a parkolóban kell elhelyezni?

Válasz
A „Tűzvédelem építmények és szabadterek használati szabályairól" szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet 23.13. és 23.14. szám alatti rendelkezése a következő:

23.13. Gépjárművet középület kapualjában tárolni nem szabad, egyéb kapualjban csak úgy szabad elhelyezni, hogy a gépjármű egyik oldalán a közlekedésre legalább 2 méter széles út szabadon maradjon.

23.14. Gépjárművet udvarban az ajtó, ablak, erkély, kiürítésre, menekítésre szolgáló lépcső függőleges vetületétől minden irányban legalább 2 méter távolságra szabad elhelyezni.

A 23.15. pont a gépjárműtárolókra vonatkozó szabályt tartalmazza:

Gépjárműtároló helyiségben vagy tárolóhelyen éghető folyadékot, éghető gázt - a gépjárműbe épített üzemanyagtartály kivételével - tárolni nem szabad. Üzemanyagot, éghető folyadékot, gázt lefejteni, illetőleg a gépjárművet üzemanyaggal feltölteni, tűzveszéllyel járó tevékenységet, továbbá a gázüzemanyag-ellátó berendezésen javítás végezni tilos.

Megoldást természetesen az Önök társasházában lévő elhelyezések ismeretében lehetne találni. Ezért javaslom akár közgyűlési napirendi pontként megtárgyalni és a többség döntésének megfelelően elhelyezni a motorkerékpárt.

Saját véleményem: tht@tht.hu
Kérdezzen Ön is dr. Bék Ágnestől: tht@tht.hu
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások