Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Korlátozható-e a meghatalmazások száma a közgyűlésen?

2010. március 15.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés:
Egyik társasházunknál egy tulajdonos rendszeresen meghatalmazza egy rokonát, hogy ő képviselje őt a közgyűlésen. A tulajdonos azonban maga is részt vesz a közgyűlésen (és a rokona is), ő pedig "begyűjt" meghatalmazásokat más tulajdonosoktól, és így ő maga is hozzászól, illetve a szavazások alkalmával kinyilvánítja véleményét a tulajdoni hányadok alapján.
Szabályos-e ez így, illetve a közgyűlésen hogyan kell figyelembe venni az ilyen szavazatokat?

Válasz:
A meghatalmazásról a társasházi törvény 33. § (3) bekezdése így rendelkezik:
"A tulajdonostárs által írásban meghatalmazott általános képviselőt a közgyűlésre minden esetben meg kell hívni. Az általános, illetőleg az eseti meghatalmazásra egyebekben a Ptk. 222-223. §-aiban foglaltak az irányadók."

A meghatalmazott teljes egészében helyettesíti a meghatalmazót, tehát ugyanolyan joga van mint a tulajdonosnak. A meghatalmazott lehet teljesen kívülálló személy is, tehát nem kell, hogy tulajdonos legyen az adott társasházban.
Ha viszont egy tulajdonosnak meghatalmazottja van, akkor vagy nem tud részt venni a közgyűlésen, vagy az adott kérdésben nagyobb szakértelmű személy részvételét tartja fontosnak. Így külön hozzászólási joga nincs akkor sem, ha mégis jelen van a közgyűlésen.
Olyan személy nem fogadhat el másoktól meghatalmazást, aki a közgyűlésen más személlyel (meghatalmazottal) képviselteti magát.
A legjobb az lenne, ha a társasház az SZMSZ-ben rögzítené a meghatalmazásokkal kapcsolatos eljárási szabályokat. Többek között azt is, hogy ki hány meghatalmazást fogadhat el, ami akár számszerűen is mehatározható.

SZABÁLYOS MEGHATALMAZÁS MINTA LETÖLTÉSE ITT

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások