Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Ismét életbe lépett a rendkívüli jogrend - Hogy érinti ez a közgyűléseket?

2020. november 12.

Több olvasói kérdés is érkezett szerkesztőségünkbe azzal kapcsolatban, hogy az ismét életbe lépett rendkívüli jogrend - a tavaszihoz hasonlóan - tartalmaz-e tiltást a társasházi közgyűlések megtartására vonatkozóan.  


A veszélyhelyzetet a kormány a 282/2020. (VI. 17.) rendeletével megszüntette és ezzel együtt hatályon kívül helyezte a 102/2020.(IV.10.) kormányrendeletet, amely megtiltotta a közgyűlések tartását. Jelenleg ilyen jogszabályi rendelkezés nincs érvényben, tehát a közgyűlések megtartása jogszabály által nincs tiltva - mondta dr. Bék Ágnes a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke.

De miért is kell/kellene közgyűlést tartani ebben az időszakban?
- A gazdasági helyzetről a beszámolásnak már meg kellett történnie 2020. szeptember 16-ig.
- Ha rendkívüli probléma merült fel és pl. hitelt kell felvenni, az írásbeli szavazás útján is végrehajtható.

Mivel nincs tiltás a közgyűlésre - az előírt szabályok: maszk, távolság stb. megtartása mellett - azt össze lehet hívni, de helyszínként nem jöhetnek számításba a köznevelési intézmények (iskolák, művelődési házat stb.). Marad a lépcsőház vagy a társasház olyan helyisége, amely alkalmas a közgyűlés megtartására.

A közgyűlés összehívását csak akkor ajánlanám, ha a közös képviselőt/Intéző bizottságot azonnal fel kellene menteni, mert azt írásbeli szavazáson nem lehet megtenni.

Érdemes azonban a helyi önkormányzatnál érdeklődni, hogy nem hoztak-e olyan rendelkezést, amely érintheti a társasházakat, illetve a közgyűlések megtartását - tette hozzá dr. Bék Ágnes.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások