Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Útikalauz a felújítások útvesztőiben: Rendhagyó felújítási helyzetek és megoldásaik Fatrafol rendszerekkel

2021. augusztus 13.

Fatrafol1.jpgRendhagyó felújítási helyzetekről és megoldásairól tartott előadást Jámbor Zsolt (Fatra Izolfa Zrt.) mérnök és szaktanácsadó a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.

Mire legyünk figyelemmel?
Magyarországon a jelenlegi épületeink állapota, illetve a tetőszerkezeteik állapota elég kritikus. Ha ezeket nem megfelelően kezelik a közös képviselők, bármennyire remek technológiai megoldást, vagy épp korszerű anyagokat választanak, az előrevetített 20-30 éves élettartamot könnyedén lecsökkenthetik 1-2 évre, ami borzasztó költségeket vonhat maga után.
 
Jámbor Zsolt egy ceglédi felújítási munkálatukat hozta fel első példának, ahol a bejárás során kiderült, hogy a tetőt 3-4 éven belül feltétlenül fel kell majd újítani. Ezután a közös képviselet felvette a kapcsolatot a Fatra Izolfa által delegált szakkivitelezőkkel. A felmérés után kaptak ajánlatot és amikor eljött az idő, neki tudtak állni a felújításnak.
 
„A megoldás itt egy védő-elválasztó filc, a Fatrafol 810/V csapadékvízvízszigetelés volt. Ez az anyag többfajta energetikai felújításhoz is remek választás lehet, hiszen most már koránt sem elegendő a téli lehűlést megelőző hőszigeteléssel foglalkozni, a nyári túlmelegedés is komoly problémákat tud okozni." - mondta el Jámbor Zsolt

Ezek az anyagok alapvetően nagyon jó fény/hőreflexiós képességgel rendelkeznek, olyan szinten, hogy akár 4-5 fokot is hűlhet az alatta lévő lakás. Ez a megoldás egyébként a sorházak tekintetében még érdekesebb tud lenni, mint egy panelház esetében. Az ilyen nagyobb épületeknél ügyelni kell a tetőn lévő antennákra és egyéb kiegészítőkre, ennek ellenére a ceglédi példában is látszik, hogy könnyedén be tudták építeni a szakemberek a szigetelőréteget.
 
Fontos kiemelni, ha nem megfelelő a lejtése a tetőnek, akkor sem fog károsodni maga az anyag, hiszen nagyon strapabíróak és gyökérállóak. Ettől függetlenül esztétikailag nem túl szép látvány, ha áll a szigetelésen a víz, így előtte a kérdéses felületeken érdemes lejtéskorrekciót végezni.
 
Drasztikusabb aljzatok
A következő példa Budapest XXIII. kerületébe kalauzól minket.
„A fújt Poli-uretán(PU) bázisú szigetelő rendszerek nem rosszak, viszont csak olyan felülten érdemes alkalmazni, ahol a forma szükségessé teszi és képesek gondoskodni a megfelelő karbantartásáról." - mondta Zsolt

Ha ezt a fajta utógondozást elhanyagolják, akkor viszont nem csak esztétikai, de szerkezeti károk is létrejöhetnek a tetőn, mint ahogy az előadás példájában is láthattuk az említett társasház tetejét. Az ilyen borzasztó állapotban lévő tetőfelületet is lehet kezelni, felújítani. Ilyenkor egy statikust kell bevonni, hogy mit bír el egyáltalán a födém, hogyan lehet ennek nekiállni stb. Természetesen a megfelelő lejtés kialakításával és szigetelésével a Fatrafol rendszernek köszönhetően rendbe lehetett rakni, fel lehetett újítani a tetőszigetelést. Mivel itt nedves technológiát alkalmaztak lejtéskorrekcióra, ezért elengedhetetlen a páraszellőzők elhelyezése. Ezeket néhány év után el lehet bontani, be lehet foltozni. Száraz technológiák esetén ettől jobbára el lehet tekinteni, a kiszellőzés a PVC-rendszeren keresztül biztosított.
 
Teraszok és erkélyek
A következő példa egy budapesti lakás terasza, ahol kenhető szigetelés soha nem is készült, csak egy hevenyészett párazáró réteg. A hidegburkolat be van futtatva a nyílászáró alá, nem volt vízküszöb. A lábazati szigetelés éppen csak a vízszintes zónát éri el, a hőszigetelő táblákra közvetlenül rá lett betonozva, így tocsognak a vízben és a külső vízelvezetés sincs igazából megoldva. Az első lépés ilyenkor a bontás, majd az ereszvonal rekonstrukciója. Ezután a hőszigetelő táblákat újrahasznosítva már el tudott készülni a terasz felújításának alapja. Amire kiemelt figyelmet kell fordítani, az a lábazati ázás elkerülése, hiszen valószínűleg nem fog rajta állni a hó (ahogy az elmúlt teleket láthattuk), viszont az odacsapódó víz, vagy épp erős esőzés által okozott víztorlódás ilyen beázásokat okozhat, amely károsíthatja a lakásban lévő laminált lapot, szalagparkettát stb. A lábazatok esetében minimum 30 cm-ig fel kell vezetni a vízszigetelést, nyílászárók esetében pedig minimum 5 cm-es vízküszöböt kell hagyni!
 
Hatalmas költséggel jár egy ilyen terasz felújítása, különösképp, ha az ember hidegburkolatokban gondolkodik.
„Kezelhetetlen és műszakilag, illetve szakmailag is nagyon nehéz feladat" - vélekedett Jámbor Zsolt

Minden egyes csomópontot a megfelelő eszközzel kell kialakítani. A legjobb megoldások egyébként Zsolt szerint a nyitottfugás rendszerek, hiszen ott még az 5 cm-es vízküszöb is egyszerűen megoldható. A víz azonnal a résekben távozik a vízszigetelő rétegig, ahol már könnyedén el lehet vezetni a csapadékot. A megrendelők számára ez egy vitatott megoldás, hiszen számukra a fuga hiánya egy félkész állapotot tükröz, annak ellenére, hogy kifejezetten hasznos a technológia. Léteznek természetesen alternatívák, ennek viszont az a feltétele, hogy biztosítani kell a megfelelő műszaki hátteret.
 
Fatrafol2.jpgRendhagyó PVC megoldások
Magastetős konstrukció esetén nagyon hasznos tud lenni a PVC-s megoldás. A látszat ellenére a teljes tetőfedés PVC-ből készült. Az kivitelezést összetettebb tetőformáknál ajánlott használni, ahol rengeteg áttörés van, vagy akkor, ha a statikus úgy ítéli meg, hogy könnyíteni kéne a terhelésen. Ennek a rendszernek az önsúlya 2 kg/m2. Egy ilyen fedés a fémlemezfedés árkategóriájába is bele tud férni, így érdemes lehet elgondolkodni rajta, ha ilyen jellegűek a szerkezeti adottságok.

A kialakítás egyszerű: A teljes deszkázatra, vagy OSB aljzatra védőelválasztó filc kerül, arra kerül a csapadékvíz szigetelés. Vácott a vízitúra megállóhely tetőszigetelése pontosan ilyen technológiával készült, amely az ÉMSZ nívódíj elnöki különdíjában részesült.
 
Tetők munkavédelme
Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely egzakt módon kimondaná, hogy a közös képviseletnek foglalkoznia kellene a tetők munkavédelmével. A tavalyi évben megjelent az ÉMSZ új tetőbiztonsági irányelve, ami viszont egy nagyon jó fogódzkodó nem csak a szakemberek, a jogászok számára is, hiszen megteremt egy munkavédelmi alapot.
 
„Ez egyébként kimondja, hogy kollektíven felelősek vagyunk azért, ami a tetőnkön zajlik" - magyarázta Jámbor Zsolt.

Ez egyre inkább aktuális téma, hiszen ahogy bővül a tetőszerkezetre helyezett napkollektorok száma, úgy a tetőre való kijárás is, hiszen ezek viszonylag sűrű karbantartás igénylő eszközök. A közös képviselőknek természetesen nem feladatuk megoldani ezt, viszont a veszélyre felhívni a figyelmet kötelességük. Egyébként léteznek akár házi megoldások is, például egy megfelelő korláttal körbe lehet keríteni azt a közlekedő sávot, ahol mondjuk egy gondnok el tud jutni a gépházba biztonságosan. Erre természetesen a Fatrafol portfoliójában léteznek előre gyártott megoldások, közlekedőfolyosók korláttal.

Beltéri párásodás vs. beázás
Mi is az a harmatpont? Adott lég hőmérséklet és páratartalom esetén, ha egy felület hőmérséklete kellőképpen lecsökken, a levegőben lévő pára azon kicsapódik. Ez az alsó küszöb a páratartalom és a levegő hőmérsékletének növelésével együtt növekszik. A modell, amit láthatunk megmutatja, hogy bent 20 °C van, kívül pedig -2°C.

„A geometriai hőhíd miatt a sarok le tud hűlni akár 14 °C-ig is, míg a fal többi része nem. Amennyiben a páratartalom elér egy szintet (70-80%) a nedvesség itt kicsapódik. Ezt sokan beázással is összekeverhetik. Ha hőszigeteljük a falunkat, a hőhíd megszűnik, de ez még nem mentesít minket a megfelelő légállapot kialakítástól, hacsak nem szeretnénk, hogy a falak egészén megjelenjen a nedvesség..." - mondta Jámbor Zsolt

Ez komoly vitákat szülhet, hiszen szinte megkülönböztethetetlen, hogy ez most egy oldalfali ázás, vagy épp belső kondenzáció. Ehhez a Fatrafol természetesen segítséget nyújt, felméri az adott területet és szakvélemény után ki tud ez derülni.

További információk:
• www.fatrafol.hu
• Facebook: @fatraizolfaHU
• Instagram: fatra_izolfa_hungary
• YouTube: Fatra Izolfa Hungary
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások