Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Üzenet a jövőből: Innovatív mérési megoldások

2021. augusztus 16.

ista_uzenet_a_jovobol.jfifA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.

Az innovatív mérési megoldásokról Benkő Kiss Anett tartott előadást az Ista Magyarország Kft. delegáltjaként.

A cég több mint 120 éves múltra tekint vissza, amely magával vonz egy jelentős mértékű tapasztalatot. Ez szinte minden esetben kizárólag előnyt jelent az ügyfelek számára. Az Ista 22 országban van jelen, 5800 fős létszámmal büszkélkedhet, illetve nagyjából 60 millió készüléket szereltek már fel. Ennek köszönhetően 3.7 millió tonna CO2-től védték meg levegőnket. Magyarországon több, mint 65 városban van jelen a cég, melynek küldetése az energiafogyasztás mérésének korszerűsítése, a költségviselés igazságos elosztása, valamint a tudatos energiafogyasztás népszerűsítése.
 
Az EED (Európai Energiahatékonysági Irányelv) alapján 2020. október 25-étől már csak és kizárólag távleolvasható készülékeket lehet üzemeltetni, üzembe helyezni. A cég részt vett az erre vonatkozó magyar jogszabályok megalkotásában, melyek bár szigorúbbak, mint annak előtt, cserébe sokkal környezetbarátabbá teszik a társasházak energiafelhasználását.
 
„Jelenleg már igénybe vehető állami támogatás az elavult fűtésrendszerek korszerűsítésére, illetve a régebbi mérőkészülékek cseréjére is. Hamarosan minden fűtésmérő, melegvíz mérő és végponti mérőeszköznek távleolvashatónak kell lennie." - mondta el Benkő Kiss Anett.

Egy Ista által felszerelt házban többek közt találkozhatunk rádiós füstérzékelővel, fűtési költségmegosztóval, illetve rádiós villamos energia mérő modullal is.
 
Miben jobb ez a rendszer, mint a többi?
Az egyik legfontosabb attribútum, amely megkülönbözteti az Istát a piacon lévő többi szereplőtől az az, hogy eszközeik kétirányú kommunikációra is képesek. Mérőtípustól függetlenül képesek erre a fajta kommunikációra. Az Ista G2.0e központi adatgyűjtő egység a rendszer lelke. Ez a fajta egységesítés is kifejezetten egyedi és innovatív megoldás, általában egy rendszer több adatgyűjtőből áll, melyekkel külön kell foglalkozni, ami feleslegesen időigényes feladat. A G2.0e modulokkal is bővíthető, például, ha valakinek napi leolvasásra van szüksége, akkor egy hálózati modul segítségével ez problémamentesen megoldható. Kis méretének köszönhetően nem foglal sok helyet, súlya nem éri el az 1kg-ot, illetve több mint 10 évig képes üzemelni akkumulátoráról.

Benkő Kiss Anett a telepítés menetéről is tájékoztatta a konferencia nézőit:
„A gyakorlatban, mikor egy épülettel megállapodunk, kollégáink kimennek és felszerelik a szükséges eszközöket. Ezt követően a legfontosabb adatokat, melyek például a költségmegosztáshoz szükségesek felveszik. (Ilyenek például a mérő adatok, épületadatok, fűtőtest adatok) Ezeket az adatokat rögzítjük, konfiguráljuk a rádiós rendszert, majd egy GSM hálózaton keresztül létrejön a kapcsolat és működik az adattovábbítás."

A kétirányú kommunikáció fontossága
A kétirányú kommunikáció egy igen innovatív és költséghatékony megoldás, hiszen így, az egyes eszközök nem csak az adatgyűjtővel tudnak közvetlenül kommunikálni, hanem más mérőeszközökön keresztül is el tudnak jutni az adatgyűjtőhöz. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az adatgyűjtő, a hozzá legközelebb eső mérőeszközöket „szólítja meg", majd ezek az eszközök tovább kommunikálnak a hozzájuk közel esőkkel és így tovább. Ez teszi lehetővé a központosítást az egyetlen adatgyűjtőbe, így nem kell emeletenként felszerelni egyet, illetve a tetőre sem kell központot létrehozni. Lépcsőházanként összesen elég egyetlen darab. Nincs szükség kábelezésre sem, akkumulátora több mint 10 évig üzembiztos.
 
Pályázati támogatás, referenciák
A fűtés korszerűsítésére az „Otthon Melege Program" (ZFR-TÁV-ÉMI/2020) nyújthat állami támogatást. Célja az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése radiátorcsere alprogrammal. Az Ista már 1600 lakást korszerűsített ennek köszönhetően az ország több területén. 5400 termosztatikus szelepet építettek be, 1650 db átkötőszakaszt, valamint 1000 darab strangszabályzót. Alap esetben utófinanszírozású, de van lehetőség engedményezési megállapodás kötésére, mely esetben elég 50% önerővel rendelkeznie a társasháznak.
 
A rádiókommunikációs vízmérés előnyei
Az Ista Magyarország Kft. szerződést kötött a Fővárosi Vízművekkel is, annak érdekében, hogy a vízmérés is korszerű formában történhessen meg a jövőben.
 
Társasházaknál:
• Nem szükséges egész nap otthon várakozni a leolvasás miatt.
• Nem felejtik el a lakók bediktálni a mérőóra állását.
• A közös képviselőnek nem kell mérőállásokat gyűjtögetni órákig.
• Az adatszolgáltatás a Fővárosi Vízművek felé pontos és folyamatos.
• A mérési különbözet 1-5% alá szorítható, ez éves szinten 300-400 ezer forint megtakarítást is jelenthet.

A vízközmű szolgáltatónál:
• Jelentős megtakarítás a leolvasási költségekben
• Napra kész adatok, akár napi bontásban (főmérőre is)
• Diktálási és becslési anomáliák megszűnése
• A leolvasott adatok közvetlenül importálhatók a számlázási rendszerbe

Újdonságok, aktualitások
Az Ista ügyfélportálja teljesen megújult és elérhető a www.ista24.hu weboldalon. Ezen keresztül víz és szivárgás érzékelést is igénybe vehetnek az ügyfelek, valamint riasztást is. Ha a rendszer valahol szivárgást észlel, e-mail-ben értesíti a közös képviselőt az adott terület problémájáról. A nehezen megközelíthető mérőeszközökre pedig mobiltelefonos applikáció a megoldás, melyet akár a közös képviselő is nyomon követhet a mobilján. Továbbá az ügyfélszogálat is sokkal átláthatóbban és hatékonyabban működik. A megrendeléstől számított munkafolyamatok lekövethetők, az ember határidőn belül választ kap, valamint 10 éven keresztül biztosítja a cég a szolgáltatást.
 
További információk:
• palyazat@ista.hu
• ugyfelszolgat@ista.hu
• https://www.ista.com/hu/kapcsolat/ajanlatkero-adatlap/
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások