Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A társasház lakóinak is joguk van az ingyen energiához!
Megvalósultak a fejlesztési célok

2021. november 29.

pv_napenergia_logo.pngEgy évvel ezelőtt jelent meg a THT szaklapban az a cikk, amelyben ismertettük - egy magyar technológiai innovációnak köszönhetően - a hazai társasházi lakásoknak is elérhető, a társasházra szerelt napelemes rendszer által termelt villamos energia elérésének lehetőségét.

Nem ismeretlen gyakorlat a társasházakra napelemes rendszert szerelni, hiszen az országban vannak olyan ingatlanok, ahol a közös terek világítását, a felvonó-, szellőző rendszer működéséhez szükséges áramot napenergiából állítják elő.

Akkor miben különbözik a fent említett innováció?

Abban több az előzőtől, hogy az épületbe szintenként szerelt elosztó egységeken keresztül a lakások számára is elérhetővé teszi a 'zöld, ingyen' áramot. Most zárult le a próbaüzem második éve, melynek alapján elmondhatjuk, hogy a kitűzött fejlesztési célt elértük!" - mondta Prohászka Rajmund, a technológiát kifejlesztő EnergoSys Zrt. tanácsadója. Győrben, az Építők 105 Lakásszövetkezetnél, a Bartók Béla úton egy 105 lakásos társasházban került kialakításra AEG napelemekből - a PV Napenergia Kft. kivitelezésében - ez a mintaprojekt.

pv_tarsashaz.png
A kész napelemes rendszer


• A hét lépcsőház elektromos betáplálását három fogyasztásmérőre vontuk össze. Ezzel a megtermelt villamos energia optimalizált elosztása hatékonyabbá vált.
 
• A villamos energia lakásonkénti fogyasztását óránként 3 alkalommal, vezeték nélküli (LO-RA) rendszerrel olvassuk le.

• A központi szerver rögzíti a fogyasztást.

• Az akár fogysztónkénti limit (qvóta) érték lakásonként beállítható, a rendszer algoritmusa szerint a fogyasztók le- és visszakapcsolhatók. Így az is megoldható, hogy a rendszer kezelője a limitérték elérésekor (vagy például a közös költség
nem fizetésekor) a fogyasztót automatikusan lekapcsoltassa.

• A technika révén megoldódik az a jogi kérdés is, hogy miként vehető igénybe az egyes lakástulajdonos-társak saját felhasználására a társasház tetején elhelyezett, osztatlan közös tulajdonból származó villamos energia.

Ezzel a tulajdonosok, és maga a közösség is nyer, hiszen csökken a lakások rezsiköltsége, valamint környezetbarát módon előállított villamos energiát használhatnak, és jelentősen növeli a társasházi lakások értékét.

A lakásszövetkezet, vagy társasház a tulajdonában lévő napelemes rendszerrel előállított áramot elosztó digitális vezérlő technológiával elérheti, hogy az épületben az összes fogyasztott szolgáltatói villamosenergia költsége évente 50-70 százalékkal csökkenjen, és ehelyett hasonló mértékű 'zöld áramot' juttat a rendszerhez csatlakozó fogyasztóknak. Kezelni tudja az alkalmazást elősegítő tároló egységek (akkumulátorok) működését, így a lakókat az energiaártól nagymértékben függetleníteni tudja. Ezzel a lakások villamosenergia számlája komoly mértékben csökken, a közös költségek energiahányada pedig gyakorlatilag megszűnik.

pv_doboz.png
Az új fejlesztésű ESY-GREN vezérlődoboz


A közeljövőben várható, hogy az Energiaközösségek létrehozásáról készülő rendelet ezen változásokat tovább finomítja, általánossá teszi.

A napelemes rendszer az első évben 60.800 kWh-t, a második évben - a magasabb napsütéses órák miatt - 61.710 kWh-t, két év alatt összesen 122.510 kWh villamosenergiát állított elő. Ez teljes mértékben fedezte a közös villamosenergia költséget, aminek korábbi éves átlaga 5425 kWh volt (217.000 Ft/év), valamint a lakások energiafogyasztásának átlag több mint 50,6%-át, ami 2 év alatt 1.167 kWh, 44.680 Ft (23.340 Ft/év) volt. 

A társasház 'zöld energia' előállítása 2 év alatt 4.900.420 Ft volt!

Azon túl, hogy gazdaságos a működés, a napelemes rendszer eddig 42.870 kg széndioxidot takarított meg a légkörünk számára, amit 819 db kifejlett fa tudna megkötni! Végre jelentős lépést lehet tenni a társasházak energiahatékony működésében a szigetelésen túl is!

Ha Ön is lehetőséget lát a Napenergia Elosztó rendszerben, keresse a PV Napenergiát! Projektmenedzserünk készséggel áll a rendelkezésére:

Telefon: 06 46 780 070
E-mail: info@pvnapenergia.hu
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások