Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

FŐGÁZ a tisztább levegőért

2010. szeptember 22.

Az Alternatív Autózás napján ismét részt vettek a Fővárosi Gázművek Zrt. környezetbarát járművei is. A Nyugati téren bemutatkozó CNG vagy más néven sűrített földgáz hajtású gépjárművek a benzin- illetve dízelüzemmel összehasonlítva nemcsak költségkímélőbb, hanem környezetbarát alternatívát is jelentenek, amelynek népszerűsítését és elterjesztését a társaság környezettudatos stratégiájának keretében tűzte zászlajára.

2010. szeptember 21-én a jövő lehetséges közlekedési eszközei kaptak főszerepet a Nyugati téren. Az Alternatív Autózás Napja rendezvény látogatói testközelből ismerkedhettek meg a benzin és dízelüzemű járművek környezetbarát alternatíváival, köztük a Fővárosi Gázművek Zrt. CNG (Compressed Natural Gas) hajtású gépjárműivel.

A Fővárosi Gázművek Zrt., mint a legrégebbi gázszolgáltató társaság, elkötelezett a környezetvédelem és az új környezetvédelmi megoldások iránt. A társaság jelenleg négy földgázüzemű gépjárművel rendelkezik. Az autók kettős célt szolgálnak, hiszen amellett, hogy az autók társasági gépjárműként közlekednek - ezáltal egyfajta mozgó reklámtáblaként szolgálnak - népszerűsítik a környezetbarát közlekedés lehetőségét, és az üzemeltetésük során nyert tapasztalatokat hasznosítják.

A FŐGÁZ környezetvédelmi törekvéseinek részét képezi, hogy 2009.-ben elindították az együttműködést a földgázüzemű járművek használatáról kilenc fővárosi közszolgáltató társasággal. Az együttműködés célja, hogy a résztvevők elősegítsék a CNG üzemű járműhasználat budapesti infrastruktúrájának kialakítását, a főváros egyre növekvő légszennyezettségének csökkentését és ezzel a tisztább, élhetőbb környezet megteremtését. A társaság reményei szerint a CNG üzem elterjedése 2011-ben új lendületet kap, hiszen jövő év tavaszán a FŐGÁZ első nyilvános földgázüzemanyag-töltő kútja egy ásványolaj-kereskedő cég meglévő állomásán nyílik meg.

A CNG meghajtásról:
Egy gázüzemű autó egy feltöltéssel nagyjából 350 kilométert tehet meg. A földgáz - homogén égésfolyamatának köszönhetően - elégésekor lényegesen kevésbé szennyezi a környezetet a benzinhez és a gázolajhoz képest. A földgáz, mint üzemanyag előnyei különösen a városi használat során jelentkeznek. A szén-monoxid (CO) kibocsátás a benzinénél alacsonyabb (50-70 százalékkal) és a dízel előírásoknak is megfelelő. A kibocsátott szénhidrogének (HC) szintje a benzinüzemhez képest 50 százalékkal csökken. A dízel járművekhez képest a nitrogén-oxidok (NOx) mennyisége 70 százalékkal alacsonyabb, a szilárd részecske kibocsátás pedig gyakorlatilag nulla.

Az Európai Unió és a Főváros levegőminőség javítási célkitűzései további okot szolgáltatnak a földgázüzemű gépjárművek üzemeltetésére. Különösen a finom por és nitrogén-oxid határértékeinek betartása érdekében jelentős lépéseket kell tenni a közúti és közösségi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében. A helyzet kritikus, gondoljunk a néhány éve Budapesten elrendelt közlekedési korlátozásra.

A környezetbarát gépjárművek elterjesztésének szándéka szinkronban van a 2007. novemberben elfogadott Budapest Főváros Környezetvédelmi Programjával, és a 2008. decemberben jóváhagyott Budapest Főváros Integrált Városfejlesztési Stratégiával.
Az alacsony károsanyag-kibocsátású földgázüzemű gépjárművek segítséget nyújthatnak a levegőminőség javítását szolgáló célkitűzések megvalósításához. A földgázüzemű gépjárművek további előnye, hogy az esetleges szmogriadó elrendelésekor mentesülnek a forgalomkorlátozás alól, ekkor is szabadon közlekedhetnek.

Saját véleményem: tht@tht.hu

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások