Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Elbukott a TJK - Még a minimálbér fogalma is megváltozott!

2010. november 3.

A Társasházi Háztartás, az olvasói kérdések rovatban öt éve indított jogi tanácsadás mellett 2010 augusztusa óta pénzügyi-számviteli tanácsadással is igyekszik segíteni a közös képviselők munkáját. Az új rovatban Dr. Tőke Lászlóné, a Benedek és Társai Kft. adótanácsadója tájékoztatja olvasóinkat az adózásban bekövetkező változásokról.

A kormány felterjesztése alapján megszűnik a főállású vállalkozókra irányadó tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetés, és legalább a minimálbér kétszerese utáni járulékfizetés szabálya is.

Az új minimális járulékalap az egyszeres minimálbér, illetve - középfokú végzettséget igénylő vállalkozói tevékenység esetén - a munkaviszonyban foglalkoztatottakhoz hasonlóan - a garantált bérminimum összege. Az eva adózóknál is megszűnik a tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetés szabálya, a járulékalap újból a minimálbér, vagy a garantált bérminimum összege lesz.

Módosul a járulékalapot képező jövedelmek felsorolása, továbbá a hallgatói munkaszerződés alapján járó hallgatói munkadíj újra biztosítási kötelezettséggel jár, ugyanakkor ezzel egyidejűleg társadalombiztosítási jogosultságokat is teremt.

Módosul a minimálbér fogalma is, ami egyrészt a tárgyhónap első napján érvényes, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók részére fizetendő kötelező legkisebb személyi alapbér havi összegét, másrészt, ha a főállású vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú szakképzettséget igényel, akkor a garantált bérminimum összegét jelenti.

2010-ben a 73 500 forint minimálbér esetében ez 89 500 forint garantált bérminimumot jelent, 2011-re pedig az új összegeket majd kormányrendelet határozza meg.

A fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege pedig 4 950 forintról 5 100 forintra változik, ami napi 170 forintot fog jelenteni. Ezt a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak, a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozásnak, s a nem biztosítottaknak kell változatlanul megfizetni.

S a kormány javaslata tartalmaz egy kedvező átmeneti szabályt is, hogy azok a vállalkozók, akik nem megfelelően alkalmazták 2010-re az amúgy értelmezhetetlen tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetésre vonatkozó szabályokat, azokkal szemben az adóhatóság ne alkalmazhasson mulasztási vagy adóbírságot. Bár a változások csak jövőre lesznek hatályosak, de azért sokan lélegeznek fel ennek olvasása után, bár ez feltehetőleg nem jelenti azt, hogy a dokumentáció elkészítése megúszható lenne.

S ami még egy kellemesnek tűnő javaslata a kormánynak, hogy a munkáltató és a társas vállalkozás által fizetendő Tb járuléknak (27%) is legyen egy maximált felső határa, mint ahogyan a munkavállalói nyugdíjjáruléknak is van.

Tegye fel adózással kapcsolatos kérdését Dr.  Tőke Lászlónénak: tht@tht.hu
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások