Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Kinek a tulajdona az erkélykorlát?

2011. szeptember 14.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A társasházak néhány közös képviselőjének álláspontja szerint az erkély korlátja és annak üvegezése társtársasházi közös tulajdonban lévő vagyontárgy, mert az a homlokzat része és homlokzatot az alapító okiokirat II. pontja a közösség osztatlan közös tulajdonába sorolta. Igaz, ugyanúgy a homlokzati falba vanvannak beépítve az ablakok is, amelyek üvegezését a tulajdonosok végzik a közös képviselők vélevéleménye szerint.
Biztosítás szempontjából ez egy igen fontos kérdés, mivel az alapító okiratok sőt az SZMSZ-ek sem nagyon rendelkeznek ezekről, és így nem egyértelmű, mikor mit térít a biztosító, ha a közös tulajdonra szól a szerződés és a külön tulajdonok nem szerepelnek a biztosítási fedezet alatt.

Válasz

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 1. § (2) bekezdése szerint az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát, a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljáró szolgáló helyiségen belül van. Ennek alapján az erkélyek szerkezeti részei: korlátok és üveglapok is közös tulajdonban vannak, kivéve az erkélyek járólapjait. Viszont a járólapok alatt lévő épületszerkezet - általában ennek a szigetelési hibája okoz több beázást - ugyancsak a közös tulajdon része.
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások