Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Szerződés nélküli, kifizetett, de befejezetlen felújítás - Ki a felelős?

2011. szeptember 20.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

KérdésA társasház többségi szavazat alapján megrendelte a ház részleges tetőjavítását, a közös képviselő kifizette úgy a munkát hogy nincs szerződés, átadás-átvételi jegyzőkönyv. A munkát a kivitelező nem fejezte be megfelelően, ezért a lakások beáznak de semmi hajlandóságot nem mutat a javításra. Kit terhel a felelősség? Milyen jogi lépéseket tehetünk esetlegesen?

Válasz
A társasház nevében a társasházakról szóló 2003. éviCXXXIII. törvény 43. §-a alapján a közgyűlés döntéseit a jogszabályoknak megfelelően köteles végrehajtani. Meg kell nézni, hogy a közgyűlés milyen módon döntött a tetőjavításról: meghatározta-e, hogy ki legyen a kivitelező, illetve árat is megállapított-e? Döntöttek-e arról, hogy műszaki ellenőrt kérnek fel a munka figyelemmel kísérésével, illetve átvételével?
Ha erre vonatkozóan nem adtak útmutatást a közös képviselőnek, akkor a felelősséget közösen kell felvállalni.

Meg kell nézni azt is, hogy a társasház Számvizsgáló Bizottsága milyen módon végezte el az ellenőrzést, felhívta-e a figyelmet arra, hogy szerződés hiányában nehéz lesz a garanciális javítás elvégzését megkövetelni?
Mindezeken túl természetesen elsősorban a közös képviselő a felelős azért, hogy nagyobb összegű munkára nem kötött írásbeli szerződést, nem gondoskodott a megfelelő átadás-átvételről.

A kár enyhítése érdekében szükséges minden intézkedést megtenni: tértivevényes levélben felszólítani a kivitelezőt a hiba kijavítására, ha arra nem hajlandó, akkor lehet panasszal fordulni az Iparkamarához, vagy a vállalkozó szakmai érdekképviseleti szervéhez. Ha minden eredménytelen lenne, akkor egy szakértőt kell felkérni, aki megállapítja, hogy milyen hibákkal készítette el a tetőjavítást, valamint megadja azt az értéket, amelyen a hibákat ki lehet javítani. Ezen összegre vonatkozóan pedig polgári pert indíthat a társasház a kivitelező vállalkozóval szemben. Sajnos azzal viszont számolni kell, hogy az eljárások hosszadalmasak és addig is szükséges lehet a tetőbeázások megszüntetése. A javítás költségét ugyancsak lehet perelni a kivitelezőtől.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások