Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Allianz Társ a házban pályázat egy építészmérnök szemével

2011. november 11.

Sikeresen lezárult az Allianz 2011. évi Társ a házban pályázata, és mind a 17 nyertes lakóközössége maradéktalanul megvalósította a tervezett beruházásokat. A pályázati tapasztalatok megosztására a biztosító által indított cikksorozat segítségével több szemszögből is megismerhetjük a pályázat értékelésében résztvevők vagy éppen a pályázatot benyújtók véleményét. A pályázatok értékelésében és zsűrizésében a kezdetek, azaz 2004 óta rész vevő Kátai Andrea építész a következőket mondta az egyre népszerűbb pályázatról.

- Miért vállalta el, hogy részt vesz az Allianz „Társ a házban" pályázatának értékelésében?
- Tetszett az ötlet, valamint az, hogy lakóközösségeket egy közös cél megvalósítása érdekében kovácsol össze. A mai elszigetelődött világban példaértékű, hogy egy biztosító az állagmegőrzésen kívül a közösségépítésre is ilyen ösztönzően próbál hatni.

- Milyen tapasztalatai vannak, hogyan változott az elmúlt években a beküldött pályázatok minősége, a pályázat tárgyát képező témák?
- Sajnos, kevesebb az ötletesség a pályázatokban. Most a lépcsőházi nyílászárók cseréje, valamint kaputelefon rendszer felújítása a sláger.

- Hogyan látja, a pályázatok milyen hatással vannak, mennyire formálják a közösségeket?
- Igazán „ütős" pályázatot eleve egy olyan közösség tud csak beadni, akik eleve jó „csapatot" alkotnak. Azonban arra is volt már példa, hogy „egyszerűbb, szürkébb" pályázat nyert és később, a kivitelezés folyamán készült képek alapján vált világossá, hogy a közös munka milyen baráti, hangulatos társasággá formálta a lakókat.

- Mit gondol a nyertes pályázók mennyire óvják a megvalósult projekteket?
- Tapasztalataim szerint az olyan pályázatoknál, ahol a lakók saját maguk is tevékenyen részt vesznek a kivitelezésben, ott a megvalósult projektekkel szemben nagyobb felelősséget éreznek. Úgy érzik, hogy ez igazán az övék, így az állagmegóvás is hatékonyabb, mint egyéb esetben.

- Az értékelés során mi az, ami meggyőző az Ön számára, ami alapján az adott pályázatra szavaz?
- Az értékelés során nekem a műszaki megvalósíthatóság és a technológiai megfelelőség a fő profilom, hiszen mint építész meg kell állapítanom, hogy a megálmodott projekt azokkal a szerkezeti megoldásokkal, a csatolt ütemtervvel, költségekkel megvalósítható e. Azonban be kell vallanom, hogy emberileg az igazán innovatív, ötletes pályázatok tudnak magukkal ragadni, ahol a lakóközösség összetartására is találok példát, akár a pályázathoz csatolt lakóközösségi együtt munkálkodós, kerti bulizós képek formájában.

- Emlékszik-e olyan pályázatra, pályázati témára vagy pályázó lakóközösségre, ami különösen kedves volt?
- A természetvédelem, környezettudatosság fontos számomra, azonban a nyílászáró csere és homlokzati hőszigetelés mellett üdítő élmény egy egyszerű szelektív hulladékgyűjtő létesítésének terve, vagy egy fűszerkert telepítésére benyújtott pályázat. Ezek a pályázatok számomra igazán kedvesek. Valahogyan a pályázók fantáziáját kellene jobban megmozgatni, hogy minél innovatívabb, ötletesebb projektekkel pályázzanak.

- Van-e bármi olyan, amit szeretne a pályázóknak üzenni a pályázattal kapcsolatban?
- A fentiekből következően a pályázóknak azt üzenném, hogy eresszék el a fantáziájukat és bizonyítsák bátran a lakóközösség összetartását. Persze a tervezett munka megvalósíthatóságát is kellően alá kell támasztani, műszakilag (tervek, szerkezeti leírás, technológiai ütemezés), és pénzügyileg (beruházás igény, költségek) egyaránt. A költségvetéshez ezért kellően részletezett vállalkozói árajánlat csatolása elengedhetetlen, hiszen közös érdekünk, hogy a tervezett beruházás valóban megvalósítható legyen.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások