Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Milyen szavazati arány szükséges a társasház energiatanúsítványának elkészíttetéséhez?

2012. január 30.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés

2012. jan. 1-től. az ingatlanok adás-vételénél kötelező az energetikai tanúsítvány.

Ha a társasház egységesen rendeli meg, akkor sokkal kedvezőbb ár érhető el, mintha egyénileg oldanák meg ezt a problémát, és ilyenkor egyúttal az épület is kapna egy besorolást, ami egy pályázaton való részvételnek elengedhetetlen feltétele.

Sokan érvelhetnek azzal, hogy úgysem akarják eladni lakásukat.

1.: Milyen szavazati arány szükséges az energiatanúsítvány elkészíttetésének elhatározásához a közgyűlésen? (Vagy a társasház teljes tulajdoni hányadát kell figyelembe venni szavazáskor? )

2.: Ezt a rendes gazdálkodás körét meghaladó költségek közé kell-e sorolni (mert akkor az meghatározza a szavazati arányokat)?

3.: Öröklés útján vagy árverésen szerzett ingatlanra ez hogyan vonatkozik?

4.: Milyen szavazati arányt kell akkor figyelembe venni, ha a társasháznál a fűtési elszámolás költségosztók adatai alapján történik, de a rendeletben foglaltak nem adnak megfelelő szétosztási lehetőséget? (Hivatkozik a rendelet arra, hogy ha az épületre energetikai felmérés történik, akkor azt kell figyelembe venni.)

Válasz

A 2012-január 1-től hatályos 176/2008. (VI.30) Korm. rendelet 4. §-a az alábbiakat tartalmazza:

„4. § (1) A tanúsítványt - a (2)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - az épület egészére kell kiállítani.

(2) A tanúsítvány - a tulajdonos döntése szerint - az 1. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetekben kiállítható az épületnek egy önálló rendeltetési egységére (lakására) is.

(3) A tanúsítvány az épület egészére állítható ki, ha az épületben levő önálló rendeltetési egységek (lakások) fűtése, szellőzése, és a használati melegvíz szolgáltatása azonos rendszerű vagy egy rendszert alkot. Kiállítható az épület egészére a tanúsítvány akkor is, ha az épület valamennyi eltérő önálló rendeltetési egységéről (lakásáról) készült tanúsítvány rendelkezésre áll.

(4) Az azonos energetikai tulajdonságú önálló rendeltetési egységek (lakások) tanúsításánál az egy önálló rendeltetési egységre (lakásra) készített tanúsítvány alapján a további hasonló rendeltetési egység (lakás) tanúsítványa kiállítható."

A jogszabályi rendelkezés szerint választható, hogy az egész épületre vagy csak az adott lakásra készítik el a tanúsítványt. A társasházi törvény 56. §-ában foglaltak alapján a tanúsítvány semmiképpen nem tartozhat a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz, mivel nem bővül az épület és nem is alakítják át, illetve új épületberendezés sem létesül. Így a rendes gazdálkodás körébe sorolva viszont nem kell hozzá minősített többség.

Figyelemmel azonban arra, hogy az egész épületre vonatkozó energia tanúsítvány elkészíttetése több százezer forint, így mindenképpen közgyűlési döntés szükséges róla.

A 2012.január 1-től hatályos rendeletben egyébként nem szerepel az energia tanúsítvány kötelező alkalmazásának időpontja.

A rendelet 1. § (3)1 bekezdése szerint a következőkre terjed ki a hatálya:

a) új épület építése;

b) meglévő épület (önálló rendeltetési egység, lakás)

ba) ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy

bb) egy évet meghaladó bérbeadása;

c) 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület

A rendelkezés szerint az öröklési esetekre nem vonatkozik.

A távhővel kapcsolatos elszámolás kérdésében az energetikai tanúsítvány megállapításai nem lehetnek ellentétesek a törvényi szabályozással és a megosztásról minden esetben a közgyűlésnek kell döntenie.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások