Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Alkalmazhatja-e magát a megválasztott közös képviselő?

2012. március 24.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés

30 éve vagyok közös képviselője egy társasháznak (32 lakás), és ugyanott 23 éve egy szomszédos társasháznak (36 lakás). Eddig sem voltam túlságosan elégedett a javadalmazásommal, de most rákényszerültem, hogy megkérdezzek valakit - Önöket - hogy kb. mik a „szokásos" fizetések, díjak.

Mindkét társasházban én vagyok a fűtő (házanként 2 db gázkazán tetőtérben), én vagyok a közös képviselő, a könyvelő, és ráadásul „elrontottam a lakókat" azzal, hogy amit csak lehet, a karbantartói munkákat is elvégzem - a gázszerelőn, üvegesen kívül szinte nincsen szükség szakemberre a házban. Mindezt a 32 lakásos házban havonta bruttó 40.000 Ft-ért, a 36 lakásos házban pedig 50.000 Ft-ért havonta. A fentieket alkalmazottként végzem. Mindkét társasházban egyre több a munka, kezdenek elavulni a műszaki berendezések. Egyre nehezebb olyan szakembert találni, aki egy kis munkáért - egy zárcsere vagy hasonló apróság - elfogadható áron kijönne, mire találok egy embert a munkára addigra akár kétszer is elvégzem magam, és utána az esetleg hanyagul elvégzett munka miatt nem kell bosszankodnom.

Beszélgettem másutt lakó emberekkel a dolgokról, és azt mondták, hogy ezért a pénzért még az ajtót sem nyitják ki máshol, nemhogy ennyi mindent megcsinálnának érte.

Kérem Önöket, hogy ha van ismeretük ebben a témában, szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy kb. milyen összeget szoktak fizetni a fűtőnek (kazánteljesítmény 2x 250kW + melegvíz-ellátás) , és mennyit a közös képviselőnek, ha ő végzi valamennyi adminisztratív munkát is.

Válasz:

Természetesen a feltett kérdésre pontos válasz nem adható, hiszen nincsenek „szabott" árak, a tulajdonosi közösség és a közös képviselő, társasházkezelő állapodik meg a díjban. Mindenképpen javasolt azonban, hogy az Ön által elvégzett munkát részleteiben egyeztessék és külön-külön határozzák meg, hogy melyik munkáért milyen a díjazásban egyeznek meg.

Sajnos azt nem tudtam értelmezni, hogy Ön ezt a feladatot „alkalmazásban" végzi, mivel munkaviszonyt választott funkcióra - közös képviselő, illetve társasházkezelő - nem lehet alkalmazni. Ha viszont a választott funkciót ellátja, akkor saját magát nem alkalmazhatja mint fűtő és karbantartó. Mindezekre figyelemmel is célszerű lenne a feladatokat szétválasztani és a díjazásról megállapodni. Közös képviselői díjazásnál is meg lehet határozni a közös képviselői munkáért fizetendő díjat, valamint külön a könyveléssel kapcsolatos díjat is. Általánosságban lakásonként, illetve albetétenként szoktak az összegben megállapodni.

 

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások