Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Behajtható-e az elköltözött tulajdonoson a közös költség tartozás?

2012. november 27.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Egy lakásból a tulajdonos 2010-ben elköltözött, de maradt utána 200.000 forint közös költség tartozás. A lakást megvette egy ingatlanközvetítő, aki 6 hónap múlva továbbadta a jelenlegi tulajdonosnak. Már lezajlottak ezek a tulajdonosváltások, mikor a társasház észbekapott és be akarta hajtani a kintlévőséget. A közös képviselő aláíratott egy papírt az „első" tulajdonossal, aki elismerte a tartozást és részletfizetést ígért írásban, 2014-ig havonta tízezer forintonként.
Sajnos azóta sem fizetett egy fillért sem. Mit lehet tenni ebben az esetben, kitől lehet behajtani a közös költség hátralékot?

Válasz
Ha a korábbi tulajdonos valóban elismerte tartozását és aláírta a részletfizetési megállapodás, akkor az szerződésnek tekintendő és mentesíti a jelenlegi tulajdonost a közös költség hátralék megfizetése alól. A ház a már elköltözött tulajdonossal szemben érvényesítheti követelését, s ilyenkor fedezetként annak jelenlegi vagyontárgyai is bevonhatók.

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások