Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Szeretjük, de nem a törvénynek megfelelően dolgozik a közös képviselőnk

2013. október 2.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást

Kérdés:
Jelenleg a közös képviselő egy 73 éves úr, aki a házban is lakik (tulajdonos), kb. 20 éve térítésmentesen látja el a közös képviselői feladatokat. Számla nélkül intézi a társasház ügyeit, de valószínűleg nem nyerészkedik, csak így egyszerűbb.

A társasház 17 lakásos, és 1-2 kivétellel kb. 40 éve ugyanazok laknak a házban. A munkájával általában elégedettek, persze mindig vannak kekeckedők.

Az idős úr már szívesen abbahagyná az egészet, de a tulajdonostársak akkor mindig agyondicsérik, hogy ne hagyja abba, nem akarnak más közös képviselőt (céget meg pláne nem, annak fizetni is kellene....)..

A legutóbbi közgyűlésre néhány tulajdonos összeírt egy listát, hogy mi mindent nem a társasházi törvény szerint csinál. Amit összeírtak, az helytálló, tény, hogy nem így intézi az ügyeket.

Most azt követelik tőle a listát összeíró tulajdonosok, hogy mindent törvényszerűen csináljon meg visszamenőleg a 2012-es évre, mert ha nem, akár be is perelhetik.

Sajnáljuk őt, mert ilyen idős korára ezt kellett megérnie, ugyanakkor igaz, hogy nem a törvény szerint járt el.

Mire számíthat a bácsi? Tényleg beperelhetik? Mi történik, ha nem nyújtja be visszamenőleg a 2012-es dolgokat? Mit tehet, hogy kikerüljön ebből az egészből?

Írásos megbízása nincs a közös képviselőséget illetően, és térítést sem vett fel soha a feladat ellátásáért.

Válasz:
Szomorú ilyen esetet olvasni, de végül be kell látni, hogy a közös képviseletet nem lehet „szívességből" végezni, mert elvárások is csak akkor lehetnek, ha a szolgáltatás-ellenszolgáltatás arányban van.

Ebben az esetben célszerű lenne valóban a volt közös képviselőt - érdemei elismerése mellett - felmenteni, és a társasházi törvénynek megfelelően új közös képviselőt választani.

A fenyegetésekre megfelelő válasz lehet, hogy ezt a munkát - természetesen megfelelő fizetségért - végeztesse el a társasház egy könyvelővel, és annak eredményével indítsanak új rendszert, új közös képviselővel.

Ha éveken át nem volt feltétel a törvény szerinti elszámolás és működés, akkor ezt utólagosan már nehéz számon kérni olyan emberen, akit tulajdonképpen nem is választottak meg közös képviselővé, és nem fizettek a munkájáért semmit.

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások