Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A vízszolgáltatásban is lesznek védendő fogyasztók

2014. január 8.

A vízszolgáltatásban is bevezették januártól a védendő fogyasztó kategóriát. Ez azt jelenti, hogy a szociálisan rászorulók részletfizetést, vagy fizetési halasztást kérhetnek a szolgáltatótól, amennyiben nem tudják fizetni a számlákat. A fogyatékossággal élőket pedig különleges bánásmód is megilleti. Mindkét esetben a fogyasztónak kell jelentkeznie a szolgáltatónál.

A gáz és villamosenergia szolgáltatásnál már eddig is ismert volt a védendő fogyasztó kategória. Január elsejétől ezt a vízszolgáltatásnál is bevezették - mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetője. A védelem azt jelenti, hogy aki nem tudja fizetni a vízdíjat és szociálisan rászoruló, az részletfizetést, vagy fizetési haladékot kérhet. „A részletfizetési kedvezmény azt jelenti, hogy a fennálló tartozást a szolgáltatóval megállapodva fizesse a felhasználó, a másik esetében pedig lehetőség van arra, hogy ezt részben átütemezze" - magyarázta Scherer Zsolt.
Védett fogyasztóvá úgy válhat valaki, ha ezt kérvényezi a vízszolgáltatónál.

Védettséget élveznek a fogyatékossággal élők is - csaknem félmillióan. Őket különleges bánásmód is megilleti, például gyakoribb vízóra leolvasást kérhetnek.

A téli időszakban a kilakoltatási moratórium is védi a nehéz helyzetben lévőket. Az országgyűlés még tavaly meghosszabbította a kilakoltatási tilalom időtartamát. Így a korábbi március 1-je helyett idén már április végéig senkit sem lehet kiköltöztetni otthonából, egyebek mellett közüzemi tartozása miatt sem.

Mire valaki olyan helyzetbe kerül, hogy védendő fogyasztóvá válik, már nagy valószínűséggel jelentős közös költség tartozást halmozott fel, így problémája már nem ismeretlen a közös képviselő és a tulajdonostársak előtt.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások