Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Az ELMŰ-ÉMÁSZ egyetemes energiaszolgáltató üzletága is a nemzeti közműszolgáltatóhoz kerül

2015. június 16.

Az E.on és a GDF Suez egyetemes gázszolgáltató üzletágának napokban tötrént átvétele logikus folytatása annak a portfólióépítésnek, melynek keretében május végén az ELMŰ-ÉMÁSZ egyetemes villamos szolgáltató üzletága is a nemzeti közműszolgáltatóhoz került.

A magyar kormány és a német RWE közös szándéknyilatkozatot írtak alá május 28-án amit be is jelentett a Miniszterelnökség, ahogyan azt Lázár János előrevetítette sajtótájékoztatóján. Az előzetesen kiszivárgott híreknek megfelelően az állam nevében az MFB veheti meg az Elmű-Émász egyetemes villamos energiaszolgáltatási üzletágát, a nemzeti közműszolgáltató megszerezheti az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft-t, és az RWE értékesíti a hazai villamos energia elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek.

A szándéknyilatkozatról szóló dokumentumot a kormány felhatalmazása alapján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint többek között Martin Herrmann, az RWE- East ügyvezetésének elnöke és Dr. Marie-Theres Thiell, az RWE Hungária ügyvezetésének elnöke írta alá.

A Magyar Közlönyben meg is jelent a kormányhatározat arról, hogy a kormány felhatalmazta Lázár Jánost a dokumentum aláírására.

A megállapodás a következő elemeket tartalmazza:

Az MFB 2016 januárjáig meg kívánja szerezni az ELMŰ és az ÉMÁSZ egyetemes villamos energiaszolgáltatási üzletág 100 százalékát, így megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás villamos energetikai lábának kialakítása, az ENKSZ szakmai irányítása alatt.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2017. január 1-ig két lépcsőben meg kívánja vásárolni az ELMŰ-ÉMÁSZ Ügyfélszolgálati Kft. 100 százalékos üzletrészét. Ezzel a főváros és az észak-magyarországi régió egyetemes áramszolgáltatói területén az ügyfélszolgálati tevékenységet biztosító társaság 100 százalékban a nemzeti közműszolgáltató irányítása alá kerül.

Az RWE értékesíti a hazai villamos energia elosztói társaságai, az ELMŰ Hálózati Elosztó Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. 49 százalékos tulajdonrészét közvetlenül az MFB részére.
Az MVM Magyar Villamos Művek a jelenlegi 26,15 százalékról 49 százalékra növelheti részesedését a Mátrai Erőművet üzemeltető társaságban, és szoros együttműködést alakíthat ki az RWE-vel az észak-magyarországi lignitvagyon hosszú távú kiaknázását szolgáló erőművi és bányászati fejlesztések érdekében.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások