Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Végrehajtók végrehajtva

2015. október 25.

Október 10-én megtartotta első tisztújítását a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar. A botrányok után az Országgyűlés által átalakított végrehajtói rendszer köztestületének elnökévé Schadl György önálló bírósági végrehajtót választották.

Ugyanakkor továbbra is beárnyékolja a szervezet működését, hogy a minap a Budapesti Nyomozó Ügyészség januárig meghosszabbította azt az eljárást, amit április óta folytatnak a köztestületnél. A szervezet működése miatt az igazságügyi tárca feljelentése nyomán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt zajlik a nyomozás. A minisztérium azután fordult a hatóságokhoz, hogy átvilágították a testületet, és számtalan szabálytalanságra, gyanús kifizetésre bukkantak.

Az önálló bírósági végrehajtókra egyébként az új rendszer bevezetésével vasszigor köszöntött. Trócsányi László igazságügyi miniszter a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítása egyik leglényegesebb elemének nevezte a szervezet állami kontrolljának erősítését és a kinevezési feltételek szigorítását.

A végrehajtói kinevezés már nem határozatlan időre, hanem hét évre szól. A végrehajtóknak és a helyetteseknek, ha még nincs nekik, jogi diplomát kell szerezniük 2022-ig, s közben folyamatosan igazolniuk kell tanulmányi előmenetelüket. Munkájuk során ugyanis nap mint nap jogszabályokat alkalmaznak, csakhogy a közel kétszáz hatósági személy közül alig negyvennek van jogi végzettsége. Állattenyésztő, óvodapedagógus és könyvtáros végzettségű önálló bírósági végrehajtók is dolgoznak még.

Az Országgyűlés június 30-án 147 igen szavazattal, 34 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadta el a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításait. Ennek értelmében megszűnt a bírósági végrehajtói kamara, helyette megalakul a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar.
A kar hivatali szervének vezetőjét az igazságügy-miniszter nevezi ki hét évre. A vezető a miniszternek tartozik beszámolási kötelezettséggel, felette a munkáltatói jogokat a miniszter gyakorolja. A hivatali szerv rendelkezik többek között a kamarai vagyonnal.

A kar hivatali szervének vezetőjére a törvény szigorú összeférhetetlenségi szabályokat állapít meg, így többek között nem lehet gazdasági társaság vezető tisztségviselője, felügyelőbizottságának tagja, gazdasági társaság személyes közreműködésre kötelezett tagja. Továbbá a hivatali szerv vezetőjének hozzátartozója nem lehet végrehajtó, illetve végrehajtó-helyettes.

A törvény szerint ha a bíróság jogszabálysértést állapít meg, a kar szerveinek bármely határozatát megsemmisítheti, a törvényes működés helyreállítása érdekében elrendelheti a kar közgyűlésének és elnökségének összehívását, felfüggesztheti a kar jogszabálysértő szervének működését és ellenőrzésének céljából a kar tagjai közül felügyelőbiztost rendelhet ki, ha annak törvényessége másképpen nem biztosítható.

Módosulnak a fegyelmi eljárás szabályai. A feljelentőnek lehetősége lesz arra, hogy a vizsgálóbiztos jelentése alapján a fegyelmi feljelentést kiegészítse, illetve a fegyelmi feljelentést követő 30 napon belül a bíróság köteles lesz megindítani az eljárást annak érdekében, hogy a fegyelmi eljárás valóban betölthesse rendeltetését.
A végrehajtóknak felelősségbiztosítási szerződést kell kötniük és kizárólag végrehajtói iroda keretében végezhetik tevékenységüket, az ilyen irodának csak végrehajtó tagjai lehetnek, és a végrehajtási tevékenységen kívül más üzletszerű gazdasági tevékenységet nem folytathat.

mno.hu/THT

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások